proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új akusztikus mennyezetfűtés és -hűtés a REHAU-tól


2011. július 20.

Kellemes klíma, kiváló akusztika

Napjaink irodaépületeinek kialakítása esztétikai és építészeti szempontból egyaránt igényes: nagy ablakok és sima falfelületek, nyitott terek, ahol a csapatmunka és a jobb kommunikáció kerül előtérbe. Ez a nyitottság azonban hátrányokkal is jár. A belső és külső hőforrások, mint például a napsugárzás, világítás, nyomtatók, fénymásolók és maguk a munkatársak miatt is emelkedik a hőmérséklet és ráadásul erősödik a zaj. A zajszintet a nagy sima felületek is tovább fokozzák. További zajforrásokat jelentenek a klímaberendezések is. Ezek a hőmérséklet, nedvesség és a levegőminőség szempontjából meghatározott klímát biztosítanak a helyiségekben, azonban huzatot és zavaró zajokat is okoznak. A REHAU megértette ezeket a problémákat és kifejlesztett egy rendszert a fűtéshez/hűtéshez, amely egyidejűleg a zajt is elnyeli.
"Csendes" fűtés és hűtés
Az új száraz fektetésű REHAU akusztikus mennyezetfűtés és -hűtés éppúgy a hősugárzás elve alapján látja el a helyiség temperálásának funkcióját, mint a hagyományos száraz fektetésű felületfűtés/ -hűtés rendszer, ezenkívül pedig pozitívan hat a helyiség akusztikájára is. Az akusztikus mennyezetek kitűnően használhatók iroda- és közigazgatási épületekben. Igény esetén magánlakásokban is beépíthetők. A mennyezeti elemek szinte szennyeződésmentes beszerelése miatt új építésű épületeknél éppúgy alkalmazhatók mint felújításoknál - még működő üzem mellett is.
A levegő helyett vízzel működtetett "csendes" fűtés és hűtés alkalmazásával áthidalhatók a hagyományos klímaberendezések alkalmazásából adódó problémák. Nincs sem huzat, sem mellékes zaj vagy porképződés. A mennyezet hatékony használatával megmarad az építészeti szabadság a terek egyedi kialakítására, és magát a mennyezetet is optikailag igényesen lehet kialakítani.

A speciális felépítés gondoskodik a hangelnyelésről
A zajelnyelésnek köszönhetően javul a helyiség akusztikája. Ehhez speciális felépítésű mennyezeti elemek kifejlesztésére volt szükség. Két lyukacsos és egymással összeragasztott gipszkarton lemez és a hátoldalra felerősített szövet teszi lehetővé a zajszint tartós csökkentését. Az akusztikai tulajdonságokat neves minőségellenőrző intézetek tanúsítványai igazolják.

Ellenőrzött teljesítmény
A REHAU akusztikus mennyezetfűtés és -hűtés rendszerekben a már bevált 10,1 x 1,1 milliméteres RAUTHERM S csövet használják, amely a toldóhüvelyes kötéstechnikával együtt alkalmazva az idomoknál csekély nyomásveszteséget okoz. Ennek különösen a hűtésnél van nagy jelentősége. Ezzel a világszerte tevékeny polimerfeldolgozó cég jól bevált rendszert kínál az osztó-gyűjtőtől a mennyezeti elemekig. A stuttgarti WSPLab ellenőrző laboratórium DIN EN 14240 szabvány szerinti tanúsítványai igazolják a hűtőteljesítményt.

Különösen hatékony
Az üzemeltetési és energiaköltségek ma döntő szerepet játszanak. Az akusztikus mennyezetfűtéssel és -hűtéssel összehasonlíthatóan alacsonyabb az energiafogyasztás, hiszen a sugárzó hő elvének köszönhetően elmarad a levegő felfűtése. Ezáltal egyértelműen energia takarítható meg, és a használatát különösen gazdaságossá válik. A mérsékelt előremenő hőmérséklet miatt ideális kiegészítői a megújuló energiát hasznosító rendszereknek.

Rugalmas kialakítási lehetőségek

A különböző geometriájú helyiségekhez való rugalmas alkalmazkodás érdekében és a különböző kialakítási igényeket figyelembe véve a REHAU az akusztikus mennyezetfűtést és -hűtést alapkivitelben három méretben és három-három lyukmintával kínálja. Igény esetén létesítményspecifikus mennyezeti elemek is készíthetők. Az elemeket gyárilag előszerelve közvetlenül az építkezés helyszínére szállítják. A szerelés a szárazfektetés szokásos technológiája szerint történik. Az előre kifúrt rögzítési raszter megakadályozza a csövek károsodását a lemezek szerelésekor. A mennyezet illesztése bonyolult geometriájú helyiségekben fűtési és hűtési funkció nélküli vakelemekkel történik. Lehetséges felhasználási helyek a nagy ügyfélforgalmat bonyolító nyilvános helyiségek, mint várócsarnokok, előcsarnokok, bankok, könyvtárak vagy egyetemek és üzemi étkezdék.

A mennyezeti rozetták tervezésénél, a szerelési tervek elkészítésénél, az osztó-gyűjtő vezetékek és a nyomásveszteségi számítások tervezésénél a REHAU segítséget nyújt ügyfeleinek. A terméktanácsadók helyszíni segítséget nyújtanak és tanácsot adnak a helyiségek akusztikájára és fűtésére/hűtésére vonatkozó kérdésekben.
 
Akusztikus hűtő/fűtő álmennyezet
Mennyezeti hűtő/fűtő rendszer
Fehér 10,1 x 1,1 mm-es RAUTHERM S csövek vannak közvetlenül a szerkezetbe integrálva

Ha a mennyezeti hűtő/fűtő rendszerrel kapcsolatban árajánlatot, további információt vagy katalógust szeretne kérni a REHAU Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Rozália park 9.
Postacím: H-2051 Biatorbágy, Pf. 160.
Telefon: +36 23 530 700
Fax: +36 23 530 707
E-mail:
Web: www.rehau.hu
Lászlófi András
műszaki tanácsadó - épületgépészet  
   
   
   
   
A REHAU Kft. 1994. óta a REHAU AG&CO termékeinek magyarországi értékesítését végzi. Az 1948-ban alapított bajor cég termékeinek alapanyagai: termoplasztok, elasztomérek és duroplasztok. A REHAU a gazdaság szinte minden szegmensének partnere, mint pl. a magasépítés, épületgépészet, elektromos ipar, út- és mélyépítés, fűtéstechnika, orvostechnika, bútoripari, autóipari stb. A REHAU a műszakilag nehéz problémamegoldásokra specializálódott, a problémamentes tömegtermékekkel nem foglalkozik.
Kulcsszavak:  Rehau  akusztikus  mennyezet  fűtés  hűtés  RAUTHERM  S