proidea.hu online termékinformációs katalógus

Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a Bachl


2016. április 13.

A grafitadalékkal készült Extrapor Relaxot magas hőszigetelési hatékonyság, alaktartás, mechanikai hatásokkal szembeni ellenállás, könnyű szerelhetőség jellemzi

"Eddig csak szigetelgettünk" - mondta Varga András, a Bachl igazgatója egy öt évvel ezelőtti konferencián arra utalva, hogy új korszakába lépett az épületek energiatakarékosságát a falazat és a tető hőáteresztési mutatóinak javításával elérni kívánó technológia. És valóban! Az elmúlt fél évtizedben a hazai piacon is olyan termékek sora jelent meg, amelyek az épületek belső hőmérsékletét hivatottak minél kevesebb energia felhasználásával az optimális szinten tartani. Mivel a hőszigetelést biztosító portékáikat reklámozó gyártók hirdetéseikben szükségszerűen tanítanak is, a témához kötődően a vevőkben sok fogalom is tudatosult. A hőszigetelés hatékonyságát mutató értékek, az anyag tűzbiztonsági jellemzői, a szakító és húzó szilárdságát mutató adatok, a kívánatos vastagság méretei, a különböző falazatokon való alkalmazhatóság feltételei, az egyre szigorodó műszaki és energetikai előírások és - nem utolsó sorban - az árak viszont együttesen néha túl bonyolult szempontrendszert adnak az éppen választani készülő laikusok számára, akik - éppen ezért - a divatos irányzatok hatását, közhelyeit sem kerülhetik el döntéseikben. A fejlesztések nyomán szezonról szezonra felbukkanó innovációk azonban rendre felülírják a hőszigeteléssel kapcsolatos trendeket, vélekedéseket.

A folyamatot remekül érzékelteti a Bachl Extrapor Relax terméke, amely ismét megváltoztatja majd a tökéletes hőszigetelésről vallott elveinket. A cellákba zárt levegő jelentősen képes gátolni a falazat külső és belső felülete között mutatkozó hőmérséklet különbség kiegyenlítődését. A hőáramlás csökkentésének szolgálatába állított levegő, az "engineered air" - ahogyan az EPS gyártók európai szövetsége is szellemesen hirdeti - mennyiségének növelése értelemszerűen sokáig a hatékonyság fokozását is jelentette. Ennek következtében még mindig népszerű az építtetők körében az a gondolat, hogy minél vastagabb polisztirol táblák kerülnek a falra, annál jobb lesz a szigetelés.

A Bachl Extrapor Relax német fejlesztői olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyeknek köszönhetően egyrészt nagy mértékben javultak a hőáteresztési mutatók, másrészt kiküszöbölhető lett a táblák deformációjának veszélye.
A grafitadaléknak köszönhetően, az Extrapor Relax 25%-kal hatékonyabb az ún. fehér, hagyományos EPS-nél. Ennek következtében jelentősen csökkenteni lehetett a táblák vastagságát. Azon túl, hogy a rögzítés eleve rövidebb dübeleket igényel, továbbá a kisebb mennyiség mozgatása a szállítási költségekben realizálódó megtakarítást is hoz, a vékonyabb szigetelés több építészeti szituációban is megoldást jelenthet a felmerülő problémákra.
Felújításkor vagy műemlékvédelmi oltalom alatt álló épületek esetében gyakran előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetően. Sok esetben a járdaszélesség vagy a szomszédos épület közeli síkja, esetleg a telek korlátozott beépíthetősége szab határt a szigetelés méretének. De a túlzott vastagságú hőszigetelő réteg bizonyos épületeknél az architekturális arányok torzulását is eredményezheti. Többek között ezekben a helyzetekben is az Extrapor Relax jelenheti a megoldást.

A fentieket a leghitelesebben mégis a számadatok igazolják. Amennyiben 0,12 W/m²K hőátbocsátási érték elérése a cél pl. egy 30 cm-es, nútféderes, modern, vázkerámia falazat esetében, akkor a fehér EPS-ből 29 cm, míg szürke, grafitos EPS-ből csupán 21 cm szükséges. Ha a különbséget egy 100 m²-es hasznos alapterületű épületre vetítjük ki, nyilvánvalóvá válik, hogy három-négy m²-rel is megnövekedhet a beépíthető terület. Ez a többlet pedig több százezer forint megtakarítást is jelenthet.

Mint a fentiekből kiderül, az Extrapor Relax esetében a világszerte bevált expandált polisztirol hőszigetelő képessége közel negyedével javult, így olyan termék áll az építtetők rendelkezésére, amely jóval keskenyebb méret mellett lesz képes teljesíteni még azokat az igen szigorú EU irányelveket is, amelyek előírják, hogy az évtized végére valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen. A fentiekben az adalékanyag alkalmazásából fakadó előnyöket soroltuk, de az Extrapor Relax a fejlesztők munkája nyomán más fizikai tulajdonságaiban is különleges, és a fehér EPS-nél, sőt más szürke EPS-eknél is jobb paramétereket mutat. Ezen a téren a legfontosabb újdonság az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformáció megakadályozása. A külső oldalon elhelyezett feszültségmentesítő rések ugyanis megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan alaktartó felületet biztosít, amely nem torzul, nem esik le.
A homlokzaton alkalmazva kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint pl. egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása. Mivel nagyobb lesz a felületre merőleges húzószilárdság is, így a manapság közkedvelt hasított, vágott, szeletelt kőburkolatok felragasztása sem jelent gondot, mert az Extrapor Relaxból kialakított szigetelő felület nagyobb terhet visel el, azaz nehezebb, vastagabb burkolóelemeket is elbír.
Az Extrapor Relaxot nem csupán kiváló tulajdonságai, hanem az ára is versenyképes termékké teszi. Ha ugyanis az olyan hozzáadott értékeket tekintjük, mint az alacsonyabb szállítási költség, a rövidebb dübelek, a gyorsabb szerelhetőség, a jelentősen megnövelt hőszigetelési hatékonyság, illetve a méret csökkentése, a deformálódások vagy sérülések javítási költségeinek elmaradása, akkor a falazat, illetve a tetőzet kitűzött hőáteresztési mutatóinak megvalósítása az Extrapor Relax-szal nem kerül többe, mint a hagyományos EPS alkalmazása esetén.

A Bachl Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő elem letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
Hír
Construma díjat nyert a Bachl Extrapor Relax 100 hőszigetelés
2017.03.29    
A grafitadalékos Bachl polisztirol hőszigetelő táblák beépítésének
2016.06.29    
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  bachl  eps  polisztirol  szürke  grafitos  extrapor  relax  homlokzati  hőszigetelés  hőszigetelő  dübel