A grafitadalékos Bachl polisztirol hőszigetelő táblák beépítésének "hat lépés gyakorlata"

A hőszigetelés hatékonysága a grafitadaléknak köszönhetően közel 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít

A hálózatelmélet egyik alapvetése a hat lépés elmélete. Eszerint a földön bárkivel - akár az USA elnökével is - kapcsolatba kerülhetünk egy olyan láncolatban, amelynek öt szeme, eleme van. Bár ennek értelmében bármelyik olvasó könnyedén eljuthatna egy, a Bachl Extrapor EPS 80 alkalmazástechnikai vonatkozásait jól ismerő szakemberhez, mégis inkább következzen egy összefoglaló a homlokzat hőszigetelés legfontosabb tudnivalóiról, éppen hat lépésben.

Új építésű családi házak, vagy felújítások esetén a homlokzati hőszigetelést kiválóan biztosítja a Bachl Extrapor EPS 80, amely a húzó- és nyomószilárdság, a minimális nedvességfelvétel, valamint a tűzbiztonság tekintetében megőrizte a hagyományos fehér EPS kiváló tulajdonságait, ugyanakkor a grafitadaléknak köszönhetően közel 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít. Éppen ezért már vékonyabb rétegek felszerelésével is el lehet érni a falazat kívánt hőáteresztési mutatóját. Az anyag igen szilárd, ugyanakkor könnyen alakítható, csekély súlya miatt egyszerűen szerelhető. A termék sötét színéből adódóan tárolása, szállítása, felhasználása során közvetlen napsütéstől és UV sugárzástól, nagymértékű felmelegedéstől - lehűléstől, csapadéktól védeni kell.
A beépítés

Első lépés a ragasztás.
Ennél a munkafázisnál az ún. perem-pont módszert érdemes alkalmazni. Ennek a lényege, hogy a táblák szélén kb. 5 cm szélességben elterítjük a ragasztót. Célszerű folytonossági hiányokat képezni a levegő kijutása érdekében. A lapok közepére pedig nagyjából 15 cm átmérőjű foltokat kenünk. Összességében a ragasztóanyagnak a felület 40%-át be kell borítania a biztonságos tapadás érdekében. A fixálásnak ezt a módját lehet kombinálni a dübeles rögzítéssel is. Ebben az esetben figyelembe kell venni a gyártó által előírt utasításokat.
Bármelyik megoldást választjuk - különösen a felújítást végzők - ügyeljünk arra, hogy a fal felülete tiszta és egyenletes legyen. A porózus alapot meg kell szüntetni, hiszen a ragasztó azon nem tapad meg. Különösen régebbi épületek esetében szükség lehet a homlokzat újravakolására is. Ha vizes módszerrel történik a szennyeződések eltávolítása, meg kell várni, míg a fal teljesen kiszárad. Csak ezután lehet megkezdeni a felszerelést.

Második lépés az illesztés.
A rögzítés során természetesen az a cél, hogy a táblák minél közelebb, azaz hézagmentesen kerüljenek egymás mellé. Ez azért fontos, mert így megakadályozható a hőhidak kialakulása. Ezek ugyanis rontják a falazat hőszigetelő képességét. A Bachl Extrapor EPS 80 éppen ezért kapható lépcsős élképzésű változatban. Ez a forma biztosítja a kialakításra kerülő hőszigetelő réteg folytonosságát. Ha az elemek között például a falfelület egyenetlensége, vagy a vágás pontatlansága miatt mégis 4 mm-nél nagyobb rések adódnának, azokat monolit, tubusos PUR tömítő habbal lehet kitölteni. Ezekbe az üregekbe ragasztó nem kerülhet, mert az is hőhidat képez.
A hőszigetelő réteg beépítése előtt viszont érdemes átgondolni, hogy a homlokzatra milyen szerelvényeket kívánunk még elhelyezni. Hogyan lesz szerelhető a légkondicionáló vagy az elszívó? Hová szánjuk a díszítő elemeket vagy éppen a kábelsíneket? Mivel a hőszigetelést biztosító felületre ezek már nem rögzíthetők, érdemes megtervezni, hol hagyjunk nekik helyet.

Harmadik lépés a csiszolás.
Ezzel a kész borítás egyenetlenségeit lehet kiküszöbölni, hogy esztétikus, sima felületet kapjunk. A munkálat során azonban tekintettel kell lenni arra, hogy a grafitos polisztirol lapok leginkább sötét színük miatt érzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletváltozásra. A magas nappali hőmérséklet, erős napsugárzás után az esti lehűlés, esetleg eleredő, csapó eső jelentősen lehűti a felforrósodott felületet. Éppen ezért szükséges védeni az erős külső hatásoktól.

Negyedik lépés a védelem.
A fentiekben említett káros hatások elkerülésére hatékony eszköz például az állványra helyezett védőháló, de jó módszer a táblák utólagos világos színre való festése is. A világos alapozóréteg a lapokat a kivitelezés további időtartama alatt megvédi a napsugárzás és a hirtelen hőmérsékletváltozás káros hatásaitól. A Bachl folyamatos innovatív tevékenységének köszönhetően a legújabb termék megakadályozza az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformációt. A Bachl Extrapor Relax külső oldalán elhelyezett feszültségmentesítő bemetszések megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan felületet biztosít, mely nem torzul, nem esik le.
Kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint például egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása. Mivel nagyobb lesz a felületre merőleges húzószilárdság is, így a manapság közkedvelt hasított, vágott, szeletelt kőburkolatok felragasztása sem jelent gondot, mert a Bachl Extrapor Relaxból kialakított szigetelő felület nagyobb terhet visel el, azaz nehezebb, vastagabb burkolóelemeket is elbír.

Ötödik lépés a dübelezés.
Bernoulli óta tudjuk, hogy a levegő (persze igaz a folyadékokra is) áramlásakor a sebesség növelése a nyomás csökkenésével jár. Ha tehát a szépen felragasztott homlokzati hőszigetelésünk előtt nagy sebességgel elviharzik a szél, a lecsökkenő nyomás miatt mintegy leszippantódhatnak a falazatról a csupán ragasztással felerősített táblák. A dübelek méretét annak függvényében érdemes megválasztani, hogy például milyen magasan van a ház, mennyire szélsőségesek az időjárási viszonyok az adott területen. Ha mechanikai rögzítést is használunk, számolnunk kell azzal, hogy a ragasztó megszilárdulása után a dübel nyomást fejt ki az anyagra, és a felület hullámossá válik. Ez a jelenség megakadályozható a ragasztópontok használatával.
A rögzítőelemek típusát, számát, elhelyezésének helyét, módját a vakolat rendszergyártójának alkalmazástechnikai utasításában és/vagy a MÉSZ Kivitelezési Irányelvében leírtak figyelembevételével kell meghatározni.

Hatodik lépés az üvegháló beágyazása.
Az üvegháló teljes felületének be kell ágyazódnia, bele kell simulnia a ragasztórétegbe, hiszen így tudja tökéletesen ellátni azt a funkcióját, hogy megtartsa a fedővakolatot. Amennyiben a ragasztáskor ún. indító sínt is használunk, ügyelni kell arra, hogy az üveghálót legalább egy centiméternyi részen hajtsuk rá a profilra.

Fontos még megjegyezni, hogy minden esetben be kell tartani az egyes beépített rétegekre vonatkozó száradási időket, melyet a vakolat rendszergyártói határoznak meg. A grafitos homlokzati EPS lapok beépítése 35 °C feletti fal felületi hőmérsékleten nem javasolt.

Ez tehát házunk hőszigetelésének "hat lépés gyakorlata". Ha betartjuk, az amerikai elnökhöz ugyan nem, de egy kényelmes, energiatakarékos, meleg otthonhoz biztosan közelebb kerülhetünk.

A Bachl Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő elem letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelés
 
BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelés

Az ezüstszürke BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő elemekkel új mércét állítottak fel a hőszigetelés területén. A hagyományos polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő rendszerekkel összehasonlítva a BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő elemekkel történő azonos vastagságú hőszigetelés lényegesen kedvezőbb szigetelési eredményeket ad, illetve vékonyabb elemek alkalmazásával is kiváló hőszigetelési értékeket érhetünk el.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a Bachl
Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a Bachl
A grafitadalékkal készült Extrapor Relaxot magas hőszigetelési hatékonyság, alaktartás, mechanikai hatásokkal szembeni ellenállás, könnyű szerelhetőség jellemzi
Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a Bachl

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...