proidea.hu online termékinformációs katalógus

A grafitadalékos Bachl polisztirol hőszigetelő táblák beépítésének "hat lépés gyakorlata"


2016. június 29.

A hőszigetelés hatékonysága a grafitadaléknak köszönhetően közel 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít

A hálózatelmélet egyik alapvetése a hat lépés elmélete. Eszerint a földön bárkivel - akár az USA elnökével is - kapcsolatba kerülhetünk egy olyan láncolatban, amelynek öt szeme, eleme van. Bár ennek értelmében bármelyik olvasó könnyedén eljuthatna egy, a Bachl Extrapor EPS 80 alkalmazástechnikai vonatkozásait jól ismerő szakemberhez, mégis inkább következzen egy összefoglaló a homlokzat hőszigetelés legfontosabb tudnivalóiról, éppen hat lépésben.

Új építésű családi házak, vagy felújítások esetén a homlokzati hőszigetelést kiválóan biztosítja a Bachl Extrapor EPS 80, amely a húzó- és nyomószilárdság, a minimális nedvességfelvétel, valamint a tűzbiztonság tekintetében megőrizte a hagyományos fehér EPS kiváló tulajdonságait, ugyanakkor a grafitadaléknak köszönhetően közel 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít. Éppen ezért már vékonyabb rétegek felszerelésével is el lehet érni a falazat kívánt hőáteresztési mutatóját. Az anyag igen szilárd, ugyanakkor könnyen alakítható, csekély súlya miatt egyszerűen szerelhető. A termék sötét színéből adódóan tárolása, szállítása, felhasználása során közvetlen napsütéstől és UV sugárzástól, nagymértékű felmelegedéstől - lehűléstől, csapadéktól védeni kell.
A beépítés

Első lépés a ragasztás.
Ennél a munkafázisnál az ún. perem-pont módszert érdemes alkalmazni. Ennek a lényege, hogy a táblák szélén kb. 5 cm szélességben elterítjük a ragasztót. Célszerű folytonossági hiányokat képezni a levegő kijutása érdekében. A lapok közepére pedig nagyjából 15 cm átmérőjű foltokat kenünk. Összességében a ragasztóanyagnak a felület 40%-át be kell borítania a biztonságos tapadás érdekében. A fixálásnak ezt a módját lehet kombinálni a dübeles rögzítéssel is. Ebben az esetben figyelembe kell venni a gyártó által előírt utasításokat.
Bármelyik megoldást választjuk - különösen a felújítást végzők - ügyeljünk arra, hogy a fal felülete tiszta és egyenletes legyen. A porózus alapot meg kell szüntetni, hiszen a ragasztó azon nem tapad meg. Különösen régebbi épületek esetében szükség lehet a homlokzat újravakolására is. Ha vizes módszerrel történik a szennyeződések eltávolítása, meg kell várni, míg a fal teljesen kiszárad. Csak ezután lehet megkezdeni a felszerelést.

Második lépés az illesztés.
A rögzítés során természetesen az a cél, hogy a táblák minél közelebb, azaz hézagmentesen kerüljenek egymás mellé. Ez azért fontos, mert így megakadályozható a hőhidak kialakulása. Ezek ugyanis rontják a falazat hőszigetelő képességét. A Bachl Extrapor EPS 80 éppen ezért kapható lépcsős élképzésű változatban. Ez a forma biztosítja a kialakításra kerülő hőszigetelő réteg folytonosságát. Ha az elemek között például a falfelület egyenetlensége, vagy a vágás pontatlansága miatt mégis 4 mm-nél nagyobb rések adódnának, azokat monolit, tubusos PUR tömítő habbal lehet kitölteni. Ezekbe az üregekbe ragasztó nem kerülhet, mert az is hőhidat képez.
A hőszigetelő réteg beépítése előtt viszont érdemes átgondolni, hogy a homlokzatra milyen szerelvényeket kívánunk még elhelyezni. Hogyan lesz szerelhető a légkondicionáló vagy az elszívó? Hová szánjuk a díszítő elemeket vagy éppen a kábelsíneket? Mivel a hőszigetelést biztosító felületre ezek már nem rögzíthetők, érdemes megtervezni, hol hagyjunk nekik helyet.

Harmadik lépés a csiszolás.
Ezzel a kész borítás egyenetlenségeit lehet kiküszöbölni, hogy esztétikus, sima felületet kapjunk. A munkálat során azonban tekintettel kell lenni arra, hogy a grafitos polisztirol lapok leginkább sötét színük miatt érzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletváltozásra. A magas nappali hőmérséklet, erős napsugárzás után az esti lehűlés, esetleg eleredő, csapó eső jelentősen lehűti a felforrósodott felületet. Éppen ezért szükséges védeni az erős külső hatásoktól.

Negyedik lépés a védelem.
A fentiekben említett káros hatások elkerülésére hatékony eszköz például az állványra helyezett védőháló, de jó módszer a táblák utólagos világos színre való festése is. A világos alapozóréteg a lapokat a kivitelezés további időtartama alatt megvédi a napsugárzás és a hirtelen hőmérsékletváltozás káros hatásaitól. A Bachl folyamatos innovatív tevékenységének köszönhetően a legújabb termék megakadályozza az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformációt. A Bachl Extrapor Relax külső oldalán elhelyezett feszültségmentesítő bemetszések megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan felületet biztosít, mely nem torzul, nem esik le.
Kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint például egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása. Mivel nagyobb lesz a felületre merőleges húzószilárdság is, így a manapság közkedvelt hasított, vágott, szeletelt kőburkolatok felragasztása sem jelent gondot, mert a Bachl Extrapor Relaxból kialakított szigetelő felület nagyobb terhet visel el, azaz nehezebb, vastagabb burkolóelemeket is elbír.

Ötödik lépés a dübelezés.
Bernoulli óta tudjuk, hogy a levegő (persze igaz a folyadékokra is) áramlásakor a sebesség növelése a nyomás csökkenésével jár. Ha tehát a szépen felragasztott homlokzati hőszigetelésünk előtt nagy sebességgel elviharzik a szél, a lecsökkenő nyomás miatt mintegy leszippantódhatnak a falazatról a csupán ragasztással felerősített táblák. A dübelek méretét annak függvényében érdemes megválasztani, hogy például milyen magasan van a ház, mennyire szélsőségesek az időjárási viszonyok az adott területen. Ha mechanikai rögzítést is használunk, számolnunk kell azzal, hogy a ragasztó megszilárdulása után a dübel nyomást fejt ki az anyagra, és a felület hullámossá válik. Ez a jelenség megakadályozható a ragasztópontok használatával.
A rögzítőelemek típusát, számát, elhelyezésének helyét, módját a vakolat rendszergyártójának alkalmazástechnikai utasításában és/vagy a MÉSZ Kivitelezési Irányelvében leírtak figyelembevételével kell meghatározni.

Hatodik lépés az üvegháló beágyazása.
Az üvegháló teljes felületének be kell ágyazódnia, bele kell simulnia a ragasztórétegbe, hiszen így tudja tökéletesen ellátni azt a funkcióját, hogy megtartsa a fedővakolatot. Amennyiben a ragasztáskor ún. indító sínt is használunk, ügyelni kell arra, hogy az üveghálót legalább egy centiméternyi részen hajtsuk rá a profilra.

Fontos még megjegyezni, hogy minden esetben be kell tartani az egyes beépített rétegekre vonatkozó száradási időket, melyet a vakolat rendszergyártói határoznak meg. A grafitos homlokzati EPS lapok beépítése 35 °C feletti fal felületi hőmérsékleten nem javasolt.

Ez tehát házunk hőszigetelésének "hat lépés gyakorlata". Ha betartjuk, az amerikai elnökhöz ugyan nem, de egy kényelmes, energiatakarékos, meleg otthonhoz biztosan közelebb kerülhetünk.

A Bachl Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő elem letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
Hír
Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a Bachl
2016.04.13    
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  bachl  eps  polisztirol  szürke  grafitos  grafitadalékos  extrapor  relax  eps  80  homlokzati  hőszigetelés  hőszigetelő  dübel