Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés

Idén a népi építészet formavilága nyert

A Dévényi Tamás építész tervei alapján, a Sóskúton megépült H ház nyerte az idei Év háza díjat, amelyet hagyományosan az Építészet Világnapján az Építészek Háza, Kós Károly termében adtak át. "Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult." - hangzott el a zsűri méltatásában. A Magyar Építész Kamara különdíját egy szigligeti nyaraló kapta, építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját egy a Kővágószőlősön található hétvégi ház nyerte el, építészek: Borsos Ágnes, Bachman Zoltán.

"Idén a szokásosnál később írtuk ki a pályázatot, addigra már számos telefont kaptunk: keresték az építészek a pályázatot. A beadott épületek száma és színvonala mellett utóbbi is bizonyítja, hogy az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 6 évben a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben." - mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora. Idén újabb 32 épület került az évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázat a Belügyminisztérium mellett a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása.

Év háza 2013: Racionalitás, tisztaság, átláthatóság
Részlet a Dévényi Sándor, a zsűri elnökének az idei Év háza nyertes épületének méltatásából: "Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során!
A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek."
Az 500 000 forinttal járó fődíjat, az egyenként 100 000 forinttal járó két különdíjat és a további 3 dicsérő oklevelet, valamint a támogatók ajándékait Szoják Balázs és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át. A díjazottaknak Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke valamint Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke gratulált.
A dicsérő okleveleket kapták:
 • Börzsei Tamás, csobánkai családi házáért,
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs egy Budapesten megépült családi ház tervezéséért,
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid pécselyi nyaralóépületükért.
 • A magyar építészet sokszínűsége idei 10 épülettel
  Ahogyan eddig is, az Év háza pályázaton való részvétel a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is biztosította, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget nyújt. Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. Ez volt a második olyan év, amikor a zsűri az első körben a pályázatra beérkezett 32 épület közül, második kör meghirdetése nélkül ezt meg tudta tenni. A zsűrizés során főleg arról alakult ki vita, hogy a Magyarországot képviselő 10 épület kellően reprezentálja a sokszínű magyar építészetet, a kiválasztott épületek segítségével valódi áttekintést adjon a magyar építészek munkájából. A 10 magyar épület mellett a 10-10 cseh, szlovák és lengyel családi házat bemutató nemzetközi kiállítás hagyományosan Magyarországon, az Építészet Világnapján indul külföldi útjára.

  A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői
 • Dévényi Tamás, H ház, Sóskút
 • Borsos Ágnes, Bachman Zoltán, hétvégi ház, Kővágószőlős
 • Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló, Szigliget
 • Börzsei Tamás, családi ház, Csobánka
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs, családi ház, Budapest
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, nyaraló, Pécsely
 • Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, kétlakásos társasház, Budapest
 • Kovács Zoltán, tornácos ház, Alsónémedi
 • Béres Attila, Balázs Jusztina, Hideg-ház, Kőszeg
 • Jánosi János, nyaraló, Tiszaug
 • Az Év háza pályázat filozófiája, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2013-ban nemcsak az elmúlt évben, hanem az idei évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is a zsűriben foglaltak helyet, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.
  A két évente változó zsűri elnöke idén második alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Társelnökök Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke, Sáros László DLA a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai az idén Ybl-díjat kapott építészek, dr. Bachmann Bálint DLA, Ferencz Marcel, Kravár Ágnes, Molnár Csaba, Sisa Béla, valamint Tóth Balázs, építész az ÉMI munkatársa, valamint dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense.

  Idén harmadik alkalommal tette lehetővé a Baumit Kft. támogatása az Év háza díj kiírását.
  A nyerteseknek ajándékait a Timex Magyarország Kft., az MM Import Kft. a Mitsubishi Motors Vezérképviselet és Ramada Hotel & Resort Lake Balaton biztosította.


  Év háza 2013 nyerteseinek méltatása

  Év háza 2013
  Dévényi Tamás - H ház, Sóskút
  "Racionalitás, tisztaság, átláthatóság.
  Nyugalom, őszinteség, rend.
  Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia.
  Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során! A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek. Ez a viselkedés nem tűri a tévedést, de mégoly apró humor megjelenését sem. A tájképi kert és a ház harmonikus együttest alkot."
  Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke
  Év háza 2013 MÉK különdíj
  Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló Szigligeten
  "Hagyomány és korszerűség ötvözete" - így jellemezhető tömören a Balaton-felvidéki nyaraló építészeti értékeinek összefoglalása. Az épület tájba illesztése, léptéke és tömege a régi korok tradicionális tudását, mintáit követi, míg szerkezetében, anyaghasználatában, plasztikájában és fénnyel való telítettségében a mai világ életérzését adja. Mesteri munka, amely mintaként szolgálhat arra, hogyan kell a táji környezetben viselkedni, tanulva az elődöktől és erre építve újat, mait alkotni."
  Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke
  Év háza 2013 MÉSZ különdíj
  Borsos Ágnes, Bachman Zoltán: hétvégi ház Kővágószőlősön
  "Borsos Ágnes a Junior Prima Díj friss tulajdonosa ikonikus kis épülettel nyerte el a jelentős díjat és debütált építész szakmai körökben 2012-ben. A Kővágószőlősi weekend-ház társalkotójával, Dr. Bachman Zoltán Kossuth-díjas tervezővel egy merész vállalkozásba fogtak. Az építészek költői párbeszédet kezdeményeztek a tájba illesztés hagyományos és modern építészeti eszközeinek formai és tartalmi elemeivel. A végletekig absztrahált kortárs gondolati és formai vágyat az archaikus képlet egymásba-születés morfózisában, szinte annak keletkező pillanatában szemlélik, és emelik térbe sajátos őszinteséggel a gyökerekbe még-még megkapaszkodó XXI. századi létformát. Az egyedi kísérletező szuggesztív hatás képes mai, múltbéli és még ki nem mondott gondolatokat azonos időben közölni. A finom eleganciával lehelet könnyedén megtestesülő alkotás a pályázati mezőny legizgalmasabb jelensége."
  Ferencz Marcel, Ybl díjas építész
  Ha a pályázattal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától használja az alábbi Információkérés gombot.

  Kapcsolódó hírek

  Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
  A megújítás gondolatiságának példája
  Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
  A modern hagyományőrzés példája
  Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
  A Baumit bemutatja - Év háza 2013
  Rendezvények
  Archív hír
  A Baumit bemutatja - Év háza 2013
  Június 20-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft
  A Baumit bemutatja - Év háza 2013
  Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
  Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben
  Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
  2011. október 3. - Az Építészet Világnapja alkalmából
  Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
  Év háza 2010 pályázat
eredményhirdetés
  Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés
  Visegrádi Négyek családi házai vándorkiállítás megnyitója
  Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés

  Kategóriák

  Épületszerkezetek
  Épületszerkezetek

  Épületszerkezetek

  Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

  Épületgépészet

  Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

  Épületvillamosság

  Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

  Berendezések

  Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

  Eszközök

  CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...