proidea.hu online termékinformációs katalógus

Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés


2012. október 01.

Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben

A 2012-es díjátadás nem csupán az idei díjazottat és a különdíjasokat ünnepli, de egyben megemlékezik az elmúlt 5 év pályázatairól, nyerteseiről és kísérletet tesz arra, hogy "Az építészet ereje" előadások segítségével az építészeti közvélemény érdeklő aktuális kérdésekről is tájékoztatást adjon.

2012-ben ötödik alkalommal meghirdetett Év háza pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül rekord mennyiségű, összesen 35 pályázat érkezett. A zsűri összetétele idén rendhagyó módon és az 5 évre való tekintettel két év Ybl-díjas építészeiből állt, valamint a hagyományokhoz híven az építész szakmai szervezetek elnökeiből. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is nyújtja, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az elmúlt öt évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az Év háza pályázatból kerül kiválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat bemutatva a kortárs magyar építészetet egy szeletét. 2012-ben az ötéves jubileumot ünnepélő Év háza díj átadásának és a kiállítás bemutatásának méltó helyszínt ad a BM Duna Palota Széchenyi-terme.

Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben
Az "Év háza 2012" pályázat kuratóriuma az "Év háza 2012" elismerést Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel. A zsűri ezen felül két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el. A zsűri szavazatai alapján további három pályázó dicsérő oklevélben és tárgyi ajándékokban részesült: a Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám által tervezett budapesti családi ház épület, a Kovács Zsolt György és Beranková Jana által tervezett családi ház balatonalmádiban és az ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós által tervezett nyaraló felújítás, átalakítás Sajkodon.
"Év háza 2012" díj nyertese
Pécsi vendégház - Ásztai Bálint, Kovács Csaba


Részlet a pályázatból
Villaépület vendégháza a hegyoldalban
Az épület egy villa társaságában egy közel 5000nm-es lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzátartozó kisebb léptékű vendégek számára megformált épület megtervezéséről szólt. A tervezés elején a megrendelőnek -és nekünk is- a legfontosabb az időtállóság és természetközeliség megtalálása volt, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épületegyüttes szülessen. Az is fontos szempont volt, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot. A komfortos és elegáns épületegyüttes úgy szolgálja lakóinak otthonos kényelmét, hogy közben igényes életvitelük reprezentatív keretét is megadja, és ehhez természetesen a vendégház is nagyban hozzájárul: a megbízó széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, a különböző hazai és külföldi vendégei "egymásnak adják a kilincset". Így merült fel az az igény, hogy a villaépületben elhelyezett vendéglakosztályon felül egy külön kisebb lakóépület is megépüljön.

Táji környezetbe illeszkedés
A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus verde serpentino terméskő burkolat, a szabályos fűrészelt süttői keménymészkő burkolat és a nagy üvegfelületek harmóniája, valamint tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő. A magas fák lombkoronaszintje alá kiálló teraszok, ill. az épületek belsőbb részeibe is benyúló külső terek változatos játéka adja az épített környezet és a természet sajátos összefonódását. A vendégház ennek az építészeti gondolkodásmódnak a kisebb léptékhez igazodó mértéktartó megoldásaival készült.

Építészeti karakter, anyaghasználat
Az épület külső karakterét alapvetően a természeti adottságok határozzák meg. A tervezés folyamata során szem előtt tartottuk a meglévő környezet erdős-parkerdős jellegét, illetve a terület domborzati adottságait. A kortárs építészeti gondolkodás mellett Frank Loyd Wright és Mies van der Rohe építészete inspirálta a koncepció alakítását. Az épület a lejtős terephez teraszokkal illeszkedik. A teraszok és a falak anyaga ugyanazzal a mészkőburkolattal készül olyan hangulatot kölcsönözve így az épületnek, mintha egyetlen nagy anyagot bontanánk meg és hajtogatnánk rá a belső és a külső terek együttesére. A lejtő felőli oldalon a támfalszerűen alakított, verde serpentínóval burkolt épületrész biztosítja a felül lebegő mészkővel burkolt tömegek artikulált terepkapcsolatát.
A Magyar Építész Kamara különdíjasa
Zengővárkonyi családi ház - Horváth András

Alábbiakban az építész gondolatait adjuk közre:
Zengővárkony a Mecsek keleti lankáinak összehajló dombhátai között húzódik meg. Az Aszmann-ház a falu peremén, egy dűlőútról megközelíthetően, szinte már a gyümölcsösök, szántók világához tartozik. A ház a falusi építészet arányrendszerét és egyszerű logikáját követi, ahol egy szinten vannak a lakóhelyiségek, és a terep változását az emeletnyi méretre növekvő lábazat követi. A tetők léptéke és anyaghasználata is "környezetbarát", de következetesen alkalmazott mai formajegyekkel. Az igazi jellegzetességet a kukoricagórét idéző nyitott terasz adja, mely keretbe foglalja a ház lakótereit és az ide köszönő harangláb és szemközti domboldal látványát.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíjasa
Basa Péter, Reisz Ádám - Balatonszéplaki villa

Részlet a pályázatból
"Személyes élmény
Van, hogy elkapja a gépszíj az embert, és van, hogy nem tud már kiszállni. Ez történt Péterrel és velem mialatt ennek a háznak a terveit készítettük. Elkezdtük, csináltuk, és sose akart vége lenni, mert nem is akartuk igazán, hogy vége legyen. Az egyszerű és kicsi házzal keltünk és feküdtünk egy teljes fél éven át. Mást nem is csináltunk ezalatt, de ezt nagyon. Mások nevettek mit tökölünk ennyit de mi szerettük, mert szerettük azokat az embereket, akiknek készült, akik mindent ránk bíztak. Megtanultam: az egyszerűség rettentő bonyolult dolog.
Nagyon jó volt… kár, hogy többet nem lehet ilyet Péterrel…
Reisz Ádám"

Építészeti ismertetés
A tervezett épület egy hosszúkás test, melynek nyugati oldalából egy jókora részt kimetszettünk, ezáltal nyerte el sajátos "U" alakját. Ez az "U" alak azonban csak az emeleten jelentkezik épülettömegként, ugyanis a földszinten mindössze az "U" alak hosszanti szárát építettük be, az épület beforduló emeleti részei lábakon állnak. Az "U" alak öblében intim fél-átrium alakult ki, benne a kis úszómedencével. A házat igen egyszerű tömeg- és formaképzés jellemzi: az emelet faburkolatú, két rövidebbik végén egy-egy karakteres loggiával, ez alatt a földszint egyszerű nyersbeton falakból - és pillérekből áll s sok üvegfelületből. A formálás puritán, mentes mindenfajta túlzástól.

"Az építészet ereje…" - előadások az építészet helyzetét érintő aktuális kérdésekről
A díjátadót Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltánt, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ frissen kinevezett vezetője, valamint Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke tájékoztatta az hallgatóságot az intézmények működéséről és terveiről. "A még meglévő mérnöki- és építész szakmai kompetencia hazai viszonylatban tartása hosszú távú nemzeti és gazdasági érdek. Ez a jelenleg kialakult pénzügyi és beruházási környezetben nem biztosítható. A nemzetgazdasági élénkülés és egyben a gazdasági növekedés elképzelhetetlen az építésügy és építésgazdaság komplex fejlesztése és annak szakmai háttere nélkül." - hangzott el Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora nyitóbeszédében, majd átadták a díjakat.

A 35 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője
  Az "Év háza 2012" díjazott és a különdíjasok épületei mellé további hét épület kiválasztására került sor a zsűri szavazatainak megfelelően:
 • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, pécsi vendégház
 • Basa Péter, Reisz Ádám, balatonszéplaki villa
 • Horváth András, zengővárkonyi családi ház
 • Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, sajkodi nyaraló felújítás, átalakítás
 • Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám, budapesti családi ház
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana, balatonalmádi családi ház
 • Vonnák János, Budapesti lakóépület
 • Földes László, Tatár-Gönczi Orsolya, Győri-Nagy Hajnal, L-ház, két generációs családi ház Komáromban
 • Bártfai-Szabó Gábor, Bártfai-Szabó Orsolya, Nagy Mariann, szentendrei ökologikus lakóház
 • Engelmann Tamás, nagytarcsai generációs ház
A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az "Év háza" díjátadóval egyidőben nyílt meg a BM Duna Palota Széchenyi-termében, az Építészet Világnapja alkalmából, 2012. október 1-jén, s a díjátadó ünnepség után a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében lesz megtekinthető.

A pályázat támogatója idén második alkalommal a Baumit Kft. volt, immár ötödik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Meva Zsalurendszerek Zrt.

Ha a pályázattal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
   
   
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
Hír
Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
2017.10.02    
Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
2015.10.05    
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
2013.10.09    
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
2011.10.03    
Év háza 2010 pályázat
eredményhirdetés
2010.10.05    
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  év  háza  pályázat  ÉH2011