Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés

Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben

A 2012-es díjátadás nem csupán az idei díjazottat és a különdíjasokat ünnepli, de egyben megemlékezik az elmúlt 5 év pályázatairól, nyerteseiről és kísérletet tesz arra, hogy "Az építészet ereje" előadások segítségével az építészeti közvélemény érdeklő aktuális kérdésekről is tájékoztatást adjon.

2012-ben ötödik alkalommal meghirdetett Év háza pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül rekord mennyiségű, összesen 35 pályázat érkezett. A zsűri összetétele idén rendhagyó módon és az 5 évre való tekintettel két év Ybl-díjas építészeiből állt, valamint a hagyományokhoz híven az építész szakmai szervezetek elnökeiből. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is nyújtja, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az elmúlt öt évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az Év háza pályázatból kerül kiválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat bemutatva a kortárs magyar építészetet egy szeletét. 2012-ben az ötéves jubileumot ünnepélő Év háza díj átadásának és a kiállítás bemutatásának méltó helyszínt ad a BM Duna Palota Széchenyi-terme.

Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben
Az "Év háza 2012" pályázat kuratóriuma az "Év háza 2012" elismerést Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel. A zsűri ezen felül két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el. A zsűri szavazatai alapján további három pályázó dicsérő oklevélben és tárgyi ajándékokban részesült: a Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám által tervezett budapesti családi ház épület, a Kovács Zsolt György és Beranková Jana által tervezett családi ház balatonalmádiban és az ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós által tervezett nyaraló felújítás, átalakítás Sajkodon.
A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíjasa
Basa Péter, Reisz Ádám - Balatonszéplaki villa

Részlet a pályázatból
"Személyes élmény
Van, hogy elkapja a gépszíj az embert, és van, hogy nem tud már kiszállni. Ez történt Péterrel és velem mialatt ennek a háznak a terveit készítettük. Elkezdtük, csináltuk, és sose akart vége lenni, mert nem is akartuk igazán, hogy vége legyen. Az egyszerű és kicsi házzal keltünk és feküdtünk egy teljes fél éven át. Mást nem is csináltunk ezalatt, de ezt nagyon. Mások nevettek mit tökölünk ennyit de mi szerettük, mert szerettük azokat az embereket, akiknek készült, akik mindent ránk bíztak. Megtanultam: az egyszerűség rettentő bonyolult dolog.
Nagyon jó volt… kár, hogy többet nem lehet ilyet Péterrel…
Reisz Ádám"

Építészeti ismertetés
A tervezett épület egy hosszúkás test, melynek nyugati oldalából egy jókora részt kimetszettünk, ezáltal nyerte el sajátos "U" alakját. Ez az "U" alak azonban csak az emeleten jelentkezik épülettömegként, ugyanis a földszinten mindössze az "U" alak hosszanti szárát építettük be, az épület beforduló emeleti részei lábakon állnak. Az "U" alak öblében intim fél-átrium alakult ki, benne a kis úszómedencével. A házat igen egyszerű tömeg- és formaképzés jellemzi: az emelet faburkolatú, két rövidebbik végén egy-egy karakteres loggiával, ez alatt a földszint egyszerű nyersbeton falakból - és pillérekből áll s sok üvegfelületből. A formálás puritán, mentes mindenfajta túlzástól.
"Az építészet ereje…" - előadások az építészet helyzetét érintő aktuális kérdésekről
A díjátadót Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltánt, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ frissen kinevezett vezetője, valamint Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke tájékoztatta az hallgatóságot az intézmények működéséről és terveiről. "A még meglévő mérnöki- és építész szakmai kompetencia hazai viszonylatban tartása hosszú távú nemzeti és gazdasági érdek. Ez a jelenleg kialakult pénzügyi és beruházási környezetben nem biztosítható. A nemzetgazdasági élénkülés és egyben a gazdasági növekedés elképzelhetetlen az építésügy és építésgazdaság komplex fejlesztése és annak szakmai háttere nélkül." - hangzott el Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora nyitóbeszédében, majd átadták a díjakat.

A 35 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője
  Az "Év háza 2012" díjazott és a különdíjasok épületei mellé további hét épület kiválasztására került sor a zsűri szavazatainak megfelelően:
 • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, pécsi vendégház
 • Basa Péter, Reisz Ádám, balatonszéplaki villa
 • Horváth András, zengővárkonyi családi ház
 • Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, sajkodi nyaraló felújítás, átalakítás
 • Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám, budapesti családi ház
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana, balatonalmádi családi ház
 • Vonnák János, Budapesti lakóépület
 • Földes László, Tatár-Gönczi Orsolya, Győri-Nagy Hajnal, L-ház, két generációs családi ház Komáromban
 • Bártfai-Szabó Gábor, Bártfai-Szabó Orsolya, Nagy Mariann, szentendrei ökologikus lakóház
 • Engelmann Tamás, nagytarcsai generációs ház
A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az "Év háza" díjátadóval egyidőben nyílt meg a BM Duna Palota Széchenyi-termében, az Építészet Világnapja alkalmából, 2012. október 1-jén, s a díjátadó ünnepség után a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében lesz megtekinthető.

A pályázat támogatója idén második alkalommal a Baumit Kft. volt, immár ötödik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Meva Zsalurendszerek Zrt.

Ha a pályázattal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
A megújítás gondolatiságának példája
Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
A modern hagyományőrzés példája
Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
Idén a népi építészet formavilága nyert
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
A Baumit bemutatja - Év háza 2013
Rendezvények
Archív hír
A Baumit bemutatja - Év háza 2013
Június 20-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft
A Baumit bemutatja - Év háza 2013
Megjelent az Év háza 2012 kiírása
Rendezvények
Archív hír
Megjelent az Év háza 2012 kiírása
A pályaművek beadása: 2012. június 11.
Megjelent az Év háza 2012 kiírása
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
2011. október 3. - Az Építészet Világnapja alkalmából
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2010 pályázat
eredményhirdetés
Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés
Visegrádi Négyek családi házai vándorkiállítás megnyitója
Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés

Kategóriák

Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...