Év háza 2015 pályázat eredményhirdetés

A modern hagyományőrzés példája

A hagyományosan az Építészet Világnapján, annak nyitóeseményeként az Építészek Házában, adták át az Év háza pályázat 2015 évi díjait. A fődíjat idén Borbás Péter DLA építész tervei alapján, Szentendrén megépült Ökologikus ház nyerte.
Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke annak kapcsán, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díj, a Pro Architektúra átadására ma a hagyománnyal ellentétben sajnos nem került sor kijelentette: „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.”


„A beadott épületek száma és színvonala, a média a díj és a nyertesek iránti érdeklődése is bizonyítja, hogy az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 8 évben a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben.” – mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora, aki beszédét azzal kezdte, hogy számos ismert személyiség építészettel kapcsolatos véleményét idézte.

Dévényi Sándor a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke kiemelte, hogy az MMA azért támogatja az építészek munkáját elismerő díjakat, hogy azzal az építészet fontosságát hangsúlyozva az ismét elfoglalhassa a társadalom és a politika értékítéletében az őt megillető helyet.

Idén újabb 27 épület került az Év háza pályázat évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása.

Az 500 000 forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, építész, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át Borbás Péternek, a Szentendrén megépült ökologikus családi házáért.

A nyertes épületek méltatásai

Év háza 2015
A modern hagyományőrzés példája
Borbás Péter DLA – Ökologikus családi ház, Szentendre

„Szervesen simul a szentendrei kis utcába az épület. Megőrzi az öreg ház szerénységét, a kiegészítések, átépítések a ma igényeit teljesítik. Természetes anyagaival példás folytatója a kisvárosi hagyománynak.Követi a bevált tanítást: „az öreg házat nem átépíteni, hanem megszokni kell”.
Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke

Év háza 2015 MÉK különdíj
Ház a sziklák alatt
Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - Kollégium utcai családi ház, Veszprém

„Az épület egy családi ház Veszprémben, nagyon sajátos és látványos természeti környezetben.
A Veszprémi Építész Műhely már 2013-ban is ott volt az Év Háza pályázaton, és dicsérő oklevelet kaptak pécselyi nyaralóépületükért.
Ismét egy szép munka került ki a kezük alól, egy nehéz helyszíni adottságú telekre.
Az új "Családi ház" a megmaradt északi és nyugati falak felhasználásával, az elbontott műemléki épület eredeti, régi tömegének "helyreállításával", magas tetővel, cserépfedéssel épült - ez a szülői szárny.
Az új épületrész - gyerekek szárnya - lapos tetővel készült. Logikus szerkesztésű tiszta alaprajz, a nappali és a terasz délre, a főlátványosság felé, a várra néz.
Az elegánsan visszafogott, törtfehér színű homlokzatok jól illeszkednek a Kollégium utca képébe.
Érdekes, és szép megoldás az eredeti nyugati homlokzati falban az régi ablaknyílások megtartása, ezek mögött elcsúsztatva jelennek meg az új ablakok.
Gratulálunk a díjhoz.”
Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke

Év háza 2015 MÉSZ különdíj
A fehér semlegessége élteti a tarkaságot
Földes László és Sónicz Péter, Hosszúház, Pilisborosjenő

„Ahogy vénülök, egyre többször jutok el a ház „archetípusa” fogalomhoz. Azt a házat értem alatta, ami egy – az oktatástól még romlatlan – kisgyerek rajzol, ha házat van rajzolni kedve.
Milyen ez a ház? Hát milyen? Hosszú téglalap. Meg mondjuk, olyan magas, amilyen széles, és van rajta egy nyeregtető. Tömegéből nem ugrik ki semmi, ami védelmet igényel, azt inkább visszanyomja, mint kilépteti.
A szó jó értelmében naiv. Persze azt is lehet mondani, hogy divatos. Mert ne tagadjuk, valóban az. Ám az effajta divat nem fog „szekrénybe szorulni” évek múlva sem. Mert elmúlt az ideje? Nem. Mert ez egyfajta szintézise / letisztultsága sok-sok, mára régen elmúlt korszaknak. Jó az is, hogy belülről szinte tiszta fehér. Életterünk milliom limlomja éppen elég színes ahhoz, hogy a fehér semlegessége éltesse tarkaságukat.
Ha kellene, úgy egyvalamit kifogásolnék. A kéményt. Mert az kilép ebből a letisztultságból. Szerencsére azt egyszer majd úgy is le kell cserélni. Na, és majd akkor…
Ám a ház addig is jó. Nagyon jó.”
Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke
Ha a pályázattal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
A megújítás gondolatiságának példája
Év háza 2017 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2015: díjátadó az Építészet Világnapján
Rendezvények
Archív hír
Év háza 2015: díjátadó az Építészet Világnapján
Újabb 27 épület a zsűri előtt
Év háza 2015: díjátadó az Építészet Világnapján
A Baumit bemutatja: Év háza 2015
Rendezvények
Archív hír
A Baumit bemutatja: Év háza 2015
Építész pályázat, beadási határidő: 2015. május 15.
A Baumit bemutatja: Év háza 2015
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
Idén a népi építészet formavilága nyert
Év háza 2013 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
Pécsi vendégház az Év háza 2012-ben
Év háza 2012 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
2011. október 3. - Az Építészet Világnapja alkalmából
Év háza 2011 pályázat eredményhirdetés
Év háza 2010 pályázat
eredményhirdetés
Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés
Visegrádi Négyek családi házai vándorkiállítás megnyitója
Év háza 2010 pályázat eredményhirdetés

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...