Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig

Az EECFA 2018. nyári építési piaci előrejelzése

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) legfrissebb előrejelzése szerint Dél-Kelet Európa erős gazdasági növekedést mutat, mely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa építési piaca a 2018-as évre vegyes képet fest: az ukrán építési piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható. Az EECFA nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése. Az előrejelzés főbb megállapításait az alábbiakban foglaljuk össze. A teljes kiadványok megvásárolhatóak, és a mintatanulmány megtekinthető a www.eecfa.com weboldalon.

Dél-Kelet Európa építési piaca 2020-ig
(Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia)

A régió erős gazdasági növekedést mutat, mely támogatja a magasépítési szektort. Mivel a régió lakáspiacának egy része rekord eredményeket produkál, megjelentek az első túlfűtöttségre utaló hangok. Az EECFA szerint viszont ezek a piacok messze vannak még ettől. Ugyanakkor az építőiparban jelentkező munkaerőhiány (a régióból sokan Nyugat-Európában keresnek jobb megélhetést) egy olyan tényező, mely aggodalomra ad okot a jövőben. Az uniós alapok felhasználásának gyorsulásával a mélyépítés várhatóan pozitívan járul majd hozzá a növekedéshez az előrejelzési időszakban.

Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig


Bulgária építési teljesítménye várhatóan 8,8%-os növekedést fog elérni 2018-ban. Az építési szektor sztárja a lakásépítés, mely a jobb foglalkoztatás, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosokban történő koncentrációjának köszönhető. Emellett a folyamatos gazdasági fejlődés növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat. Az EU-s alapok jobb felhasználása miatt a mélyépítési szegmens várhatóan nagymértékben hozzá fog járulni a következő néhány év növekedéséhez. Ezért 2019-re és 2020-ra további 7,1%-os és 6,0%-os növekedés prognosztizálható a teljes bolgár építési piacra.

2020-ig Horvátország építési teljesítménye várhatóan tisztes sebességgel fog nőni (2017-ben 2,2%-kal, 2018-ban 11,6%-kal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4,0%-kal). Különösen jól teljesítő ágazatok közé tartozik a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, különösen a vasútépítés. Azonban egy esetleges világkereskedelmi háború, az Agrokor-válság és a gyorsan növekvő építési költségek veszélyeztetik Horvátország építőiparát, bár szerencsére még egyik sem jelent közvetlen veszélyt. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér. Azt azonban, hogy ez pontosan mikor és hogyan realizálódik majd, még nem lehet tisztán látni.

Az EECFA szerint Románia lakás- és nem-lakásépítési szegmenseinek kiváló teljesítménye idén is folytatódni fog, és a mélyépítés gyenge teljesítménye ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1% lesz. (2017-ben +6,8% volt). Az EU által társfinanszírozott projektek megvalósulása miatt várható, hogy a mélyépítés enyhén javulni fog, és a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6%-kal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódni látszik, így a teljes építés növekedését ebben az évben csupán 2,7%-osra becsüli az EECFA.

Szerbiában az építőipar a bővülés harmadik évében van, és minden mutató további növekedést mutat az előrejelzési horizonton. A makrogazdasági környezet egyre kedvezőbb, és a külföldi befektetések szintje is felülmúlta a rekordszintet. A magasépítés folyamatos fellendülést mutat, melyet a kormány új, nagy infrastrukturális projektekkel fog még növelni. Ez azt jelenti, hogy az építési teljesítmény az elkövetkező években folyamatosan emelkedni fog, mely bővülésből gyakorlatilag minden szegmens kiveszi majd a részét. A legnagyobb projektek a lakásépítésben, a kiskereskedelmi és irodaépítési szegmensekben vannak. A mélyépítésben valószínűleg az út-, vasútépítés, és az energetikai szektor lesz majd élen.

Szlovénia építési teljesítménye folyamatos növekedést mutat; 2018-ra 8,7%-os bővülést prognosztizál az EECFA, mely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető: ezekben a szektorokban az ország kedvezőbb gazdasági helyzete miatt nőtt az új építési projektek finanszírozása. Az új lakásépítés is növekszik, de úgy tűnik, lassabban, mint a meglévő lakások iránti kereslet, mely gyors árnövekedést eredményezett a használt lakások piacán. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, mely 2019-ben és 2020-ban bővülést fog eredményezni a lakásépítési szegmensben. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat. Ha ezek építése gyors ütemben halad, a teljes építési piac meghaladhatja a jelenleg is optimista előrejelzést.

Kelet-Európa építési piaca 2020-ig
(Oroszország, Törökország, Ukrajna)

A 2018-as évre a régió építőipara vegyes képet fest: az ukrán építési piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható. Oroszországban a 2020-ig tartó negatív kilátások oka a nagyprojektek befejeződése, az alacsony vásárlóerő és egy, az építőipari vállalatokat érintő új szabályozás. Törökországban viszont a probléma oka a keresletnél jóval nagyobb lakáskínálat; emiatt jövőre a piacon csökkenést, majd 2020-ban enyhe növekedést vár az EECFA. Ukrajna építési piacán 2020-ig továbbra is bővülés várható, bár lassabb ütemben, mivel a jelenleg túlfűtött lakáspiacon trendfordulóra számítunk.

Az első becslések szerint 2017-ben az orosz építési piac 0,6%-kal csökkent, a magasépítés visszaesését nem tudta ellensúlyozni a mélyépítési piac növekedése. Ebben az évben a teljes építési piac várhatóan 0,7%-kal fog bővülni, míg 2019-2020 között csökken majd (2019-ben 1,9%-kal, 2020-ban 1,4%-kal). Az orosz gazdaság leküzdötte a válságot és pozitív fejlődési pályára lépett. A viszonylag kedvező makrogazdasági feltételek ellenére az építési piacon nem számítunk növekedésre: sok infrastrukturális nagyprojekt 2018-2020-ban befejeződik (a krími híd, a 2018-as FIFA Világbajnokságra épült projektek, a Siberia Power gázvezeték és számos autópályaépítés). A lakásépítés, mely az orosz építési piac második legnagyobb szegmense a mélyépítés után, az építőipar motorja lehetne. A szegmens bővülési lehetőségeit azonban visszafogják az újonnan bevezetett jogszabályok, melyek növelik az építőipari vállalkozások költségeit; a lakossság alacsony vásárlóereje és az alacsony jelzálogkamatok pozitív hatásának fokozatos kimerülése.

Törökországban tavaly rekord mennyiségű építési és használatba vételi engedélyt adtak ki általában az épületekre is, de főleg a lakóépületekre. Az elkezdett és befejezett építkezések rekord növekedésével egyidőben a GDP is nőtt. Ilyen csúcsról az építési engedélyek elkerülhetetlenül csökkentek 2018. 1. negyedévében. Az építés alatt álló nagy épületállomány miatt a befejezett épületek száma 3,4%-kal nőtt, de ugyanezen negyedévben ezek teljes alapterülete 0,5%-kal csökkent. Bár a legtöbb régióban a lakások reál (inflációval korrigált) ára csökkent, és az építési költségek nőttek, a teljes magasépítési piacon a közeljövőben csak kis mértékű visszaesést várunk. A mélyépítés a korábban vártnál kisebb növekedést könyvelhet majd el, a szíriai katonai beavatkozás költségvetési többletterhei, valamint a török líra leértékelődésének következtében.

Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig


Az ukrán építőipar jó általános növekedési kilátásoknak örvend és két éve az ukrán gazdaság vezető ágazata. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Ugyanakkor az új lakások iránti kereslet továbbra is fennáll, elsősorban az egy- vagy kétszobás, illetve a kis méretű lakások szegmenseiben. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. A mélyépítés tavaly egészséges ütemben nőtt és az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően a szegmens a jövőben is jelentős növekedést érhet el, főleg az útépítésben.

Az Ebuild Srl, az EECFA alapító tagja a ProIDEA termékinformációs katalógust működtető E-Build Kft. romániai leányvállalata. A tanulmányokra vonatkozó ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségeken, vagy használja az Ajánlatkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
Az EECFA 2019. nyári építési piaci előrejelzése
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
Kelet- és Délkelet-Európa építési piaca
Kelet- és Délkelet-Európa építési piaca
Az EECFA 2018. téli építési piaci előrejelzése
Kelet- és Délkelet-Európa építési piaca
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
Az EECFA 2017. téli építési piaci előrejelzése
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Az EECFA 2017. nyári építési piaci előrejelzése
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
Az EECFA 2016. téli építési piaci előrejelzése
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
Elkészültek az EECFA tanulmányai Szlovénia, Szerbia, Bulgária, Románia, Ukrajna, Oroszország és Törökország építési piacáról
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...