proidea.hu online termékinformációs katalógus

Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig


2018. július 30.

Az EECFA 2018. nyári építési piaci előrejelzése

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) legfrissebb előrejelzése szerint Dél-Kelet Európa erős gazdasági növekedést mutat, mely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa építési piaca a 2018-as évre vegyes képet fest: az ukrán építési piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható. Az EECFA nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése. Az előrejelzés főbb megállapításait az alábbiakban foglaljuk össze. A teljes kiadványok megvásárolhatóak, és a mintatanulmány megtekinthető a www.eecfa.com weboldalon.

Dél-Kelet Európa építési piaca 2020-ig
(Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia)

A régió erős gazdasági növekedést mutat, mely támogatja a magasépítési szektort. Mivel a régió lakáspiacának egy része rekord eredményeket produkál, megjelentek az első túlfűtöttségre utaló hangok. Az EECFA szerint viszont ezek a piacok messze vannak még ettől. Ugyanakkor az építőiparban jelentkező munkaerőhiány (a régióból sokan Nyugat-Európában keresnek jobb megélhetést) egy olyan tényező, mely aggodalomra ad okot a jövőben. Az uniós alapok felhasználásának gyorsulásával a mélyépítés várhatóan pozitívan járul majd hozzá a növekedéshez az előrejelzési időszakban.

Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig

Bulgária építési teljesítménye várhatóan 8,8%-os növekedést fog elérni 2018-ban. Az építési szektor sztárja a lakásépítés, mely a jobb foglalkoztatás, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosokban történő koncentrációjának köszönhető. Emellett a folyamatos gazdasági fejlődés növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat. Az EU-s alapok jobb felhasználása miatt a mélyépítési szegmens várhatóan nagymértékben hozzá fog járulni a következő néhány év növekedéséhez. Ezért 2019-re és 2020-ra további 7,1%-os és 6,0%-os növekedés prognosztizálható a teljes bolgár építési piacra.

2020-ig Horvátország építési teljesítménye várhatóan tisztes sebességgel fog nőni (2017-ben 2,2%-kal, 2018-ban 11,6%-kal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4,0%-kal). Különösen jól teljesítő ágazatok közé tartozik a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, különösen a vasútépítés. Azonban egy esetleges világkereskedelmi háború, az Agrokor-válság és a gyorsan növekvő építési költségek veszélyeztetik Horvátország építőiparát, bár szerencsére még egyik sem jelent közvetlen veszélyt. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér. Azt azonban, hogy ez pontosan mikor és hogyan realizálódik majd, még nem lehet tisztán látni.

Az EECFA szerint Románia lakás- és nem-lakásépítési szegmenseinek kiváló teljesítménye idén is folytatódni fog, és a mélyépítés gyenge teljesítménye ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1% lesz. (2017-ben +6,8% volt). Az EU által társfinanszírozott projektek megvalósulása miatt várható, hogy a mélyépítés enyhén javulni fog, és a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6%-kal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódni látszik, így a teljes építés növekedését ebben az évben csupán 2,7%-osra becsüli az EECFA.

Szerbiában az építőipar a bővülés harmadik évében van, és minden mutató további növekedést mutat az előrejelzési horizonton. A makrogazdasági környezet egyre kedvezőbb, és a külföldi befektetések szintje is felülmúlta a rekordszintet. A magasépítés folyamatos fellendülést mutat, melyet a kormány új, nagy infrastrukturális projektekkel fog még növelni. Ez azt jelenti, hogy az építési teljesítmény az elkövetkező években folyamatosan emelkedni fog, mely bővülésből gyakorlatilag minden szegmens kiveszi majd a részét. A legnagyobb projektek a lakásépítésben, a kiskereskedelmi és irodaépítési szegmensekben vannak. A mélyépítésben valószínűleg az út-, vasútépítés, és az energetikai szektor lesz majd élen.

Szlovénia építési teljesítménye folyamatos növekedést mutat; 2018-ra 8,7%-os bővülést prognosztizál az EECFA, mely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető: ezekben a szektorokban az ország kedvezőbb gazdasági helyzete miatt nőtt az új építési projektek finanszírozása. Az új lakásépítés is növekszik, de úgy tűnik, lassabban, mint a meglévő lakások iránti kereslet, mely gyors árnövekedést eredményezett a használt lakások piacán. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, mely 2019-ben és 2020-ban bővülést fog eredményezni a lakásépítési szegmensben. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat. Ha ezek építése gyors ütemben halad, a teljes építési piac meghaladhatja a jelenleg is optimista előrejelzést.

Kelet-Európa építési piaca 2020-ig
(Oroszország, Törökország, Ukrajna)

A 2018-as évre a régió építőipara vegyes képet fest: az ukrán építési piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható. Oroszországban a 2020-ig tartó negatív kilátások oka a nagyprojektek befejeződése, az alacsony vásárlóerő és egy, az építőipari vállalatokat érintő új szabályozás. Törökországban viszont a probléma oka a keresletnél jóval nagyobb lakáskínálat; emiatt jövőre a piacon csökkenést, majd 2020-ban enyhe növekedést vár az EECFA. Ukrajna építési piacán 2020-ig továbbra is bővülés várható, bár lassabb ütemben, mivel a jelenleg túlfűtött lakáspiacon trendfordulóra számítunk.

Az első becslések szerint 2017-ben az orosz építési piac 0,6%-kal csökkent, a magasépítés visszaesését nem tudta ellensúlyozni a mélyépítési piac növekedése. Ebben az évben a teljes építési piac várhatóan 0,7%-kal fog bővülni, míg 2019-2020 között csökken majd (2019-ben 1,9%-kal, 2020-ban 1,4%-kal). Az orosz gazdaság leküzdötte a válságot és pozitív fejlődési pályára lépett. A viszonylag kedvező makrogazdasági feltételek ellenére az építési piacon nem számítunk növekedésre: sok infrastrukturális nagyprojekt 2018-2020-ban befejeződik (a krími híd, a 2018-as FIFA Világbajnokságra épült projektek, a Siberia Power gázvezeték és számos autópályaépítés). A lakásépítés, mely az orosz építési piac második legnagyobb szegmense a mélyépítés után, az építőipar motorja lehetne. A szegmens bővülési lehetőségeit azonban visszafogják az újonnan bevezetett jogszabályok, melyek növelik az építőipari vállalkozások költségeit; a lakossság alacsony vásárlóereje és az alacsony jelzálogkamatok pozitív hatásának fokozatos kimerülése.

Törökországban tavaly rekord mennyiségű építési és használatba vételi engedélyt adtak ki általában az épületekre is, de főleg a lakóépületekre. Az elkezdett és befejezett építkezések rekord növekedésével egyidőben a GDP is nőtt. Ilyen csúcsról az építési engedélyek elkerülhetetlenül csökkentek 2018. 1. negyedévében. Az építés alatt álló nagy épületállomány miatt a befejezett épületek száma 3,4%-kal nőtt, de ugyanezen negyedévben ezek teljes alapterülete 0,5%-kal csökkent. Bár a legtöbb régióban a lakások reál (inflációval korrigált) ára csökkent, és az építési költségek nőttek, a teljes magasépítési piacon a közeljövőben csak kis mértékű visszaesést várunk. A mélyépítés a korábban vártnál kisebb növekedést könyvelhet majd el, a szíriai katonai beavatkozás költségvetési többletterhei, valamint a török líra leértékelődésének következtében.

Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig

Az ukrán építőipar jó általános növekedési kilátásoknak örvend és két éve az ukrán gazdaság vezető ágazata. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Ugyanakkor az új lakások iránti kereslet továbbra is fennáll, elsősorban az egy- vagy kétszobás, illetve a kis méretű lakások szegmenseiben. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. A mélyépítés tavaly egészséges ütemben nőtt és az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően a szegmens a jövőben is jelentős növekedést érhet el, főleg az útépítésben.

Az Ebuild Srl, az EECFA alapító tagja a ProIDEA termékinformációs katalógust működtető E-Build Kft. romániai leányvállalata. A tanulmányokra vonatkozó ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségeken, vagy használja az Ajánlatkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1144 Budapest, Kőszeg u. 25.
Postacím: H-1583 Budapest, Pf. 9.
Telefon: +36 1 479 8040
Fax: +36 1 383 1890
E-mail:
Web: www.ibuild.info
Web: www.ebuild.hu
Répássy Gergely
ügyvezető  
   
   
   
   
   
Az 1999-ben alapított E-Build Kft. projektinformációs és termékinformációs szolgáltatást nyújt a magyar és a román építési piac szereplőinek.
Márkanevek: ibuild.info, ProIDEA, EBI
Székhely: H-1016 Budapest, Aladár u. 15. V/2.
Telefon: +36 1 785 4414
Mobil: +36 30 894 0852
E-mail:
Web: www.buildecon.com
Gáspár János
ügyvezető igazgató +36 1 785 4414
   
   
   
Építési piaci előrejelzésre specializálódott független kutató cég. Az EUROCONSTRUCT magyar tagjaként készítik a magyar építési piacról szóló jelentést. Az EECFA alapítója és kutatóközpontja, melya Kelet-Európa építési piaci előrejelzésével foglalkozik. Emellett, az ELTINGA-val és az E-Build-del közösen indították el legújabb kutatásukat, melyet EBI Építésaktivitási Jelentés néven publikálnak. Továbbá, évente a Világbank Doing Business építési engedéllyel kapcsolatos kutatásában is részt vesznek.
A reporting jellegű munkákat szeretik, mivel ezeknél egy bizonyos feladatot lehet egyre jobban megoldani.
Hír
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
2019.07.08    
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
2017.06.29    
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
2016.12.14    
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
2013.10.21    
További hírek az Elemzések az európai építési piacról termékkategóriában
További hírek a Kiadványok, információs szolgáltatások termékkategóriában
További hírek az Eszközök termékkategóriában
Kulcsszavak:  EECFA  Buildecon  E-Build  építési  piaci  előrejelzés  Dél-Kelet  Európa  Kelet-Európa