Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa

Az EECFA 2016. téli építési piaci előrejelzése

Regionális kilátások
Dél-Kelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) kilátásai nagyon optimisták. Az átmeneti 2016-os év után, amikor is a régió EU-s országainak mélyépítési piacának esése húzta le a régió teljes építési teljesítményét, magas növekedés várható a teljes építési piacon a következő években. A régió minden EECFA tagországa 5% feletti növekedést jósol 2017-re és további növekedést 2018-ra. 2017-ben a magasépítés, mivel nagyon alacsony szintről indul, az előrejelzések szerint gyorsabban fog növekedni mint a mélyépítés.

Kelet-Európa (Oroszország, Törökország, Ukrajna) építési piacán összességében stagnáló piacra számítanak az EECFA kutatói. Oroszországban elhúzódó visszaesést várunk és 2018 előtt az építési piac nem várható, hogy bővülni fog. A mélyépítés növekedése csak enyhíteni tudja a várt veszteséget a magasépítésben 2017-ben. Törökország építési piacán, Oroszországhoz hasonlóan, a következő években nem várunk bővülést. A mélyépítésben enyhe optimizmus, a magasépítésben enyhe pesszimizmus jellemzi előrejelzésünket, a piac egészét tekintve tehát a következő két évben nem számítunk jelentős eltérésre a 2016-os szintektől. Ukrajnában a piac helyreállása prognosztizálható; a nagyon alacsony szint miatt viszonylag magas növekedési rátát várunk mind 2017-re és 2018-ra.
Az előrejelzés felülvizsgálata ország szinten
Románia 2016-os teljes építési teljesítményének növekedését a nyáron előrejelzett 3.4%-ról 3.7%-ra módosítottuk a lakásépítés optimistább mutatói, az ipari és logisztikai szektor jobb teljesítménye, és az útépítés aktivitásának növekedése miatt. 2017-ben a román építési piac várhatóan 5.2%-os bővülést fog produkálni (szemben a nyáron várt 6.6%-kal) az útépítés várható alulteljesítése miatt, melynek oka, hogy a jelenlegi választások után a nagy projektek indulásában késések várhatóak. Az építési piac 2018-ban 8.6%-ot nőhet (a nyáron prognosztizált 6.9% helyett), elsősorban a 10%-os növekedési rátát meghaladó lakásépítés miatt, melynek hátterében a minden eddiginél alacsonyabb jelzálogkamatok, a kedvező kormányzati politika és az egyre több spekulatív fejlesztést vonzó piac áll.

Bulgária 2016-os építési teljesítménye is valamelyest revízióra került: a nyáron várt -18.9% helyett most -18.5% visszaesést becslünk az irodaépítés és az ipari szegmens vártnál jobb teljesítménye miatt. A masszív visszaesést ebben az évben a mélyépítés okozza az uniós források lassú lehívása miatt. A bolgár gazdaság pozitív dinamikát mutat a lakossági fogyasztás növekedése miatt, de a kormány lemondása kockázatokat rejt magában. A következő választásokig (2017 tavasza) az ideiglenes kormány valószínűleg nem fog infrastrukturális projekteket befolyásoló jelentős döntéseket hozni. 2017-re vonatkozóan az építési piac előrejelzését lefelé módosítottuk: csupán 7.8%-os növekedés várható szemben a nyáron prognosztizált 14.7%-kal, míg 2018-ra most nagyobb növekedés (9%) várható, mint nyáron (5.1%).

Horvátországban a legjelentősebb revízió a 2016-os évet érinti: a teljes építési teljesítmény növekedése 5.3%-os lesz a 6.1% helyett, melyre nyáron számítottunk. A kisebb növekedés a az irodaépítési szegmensben történt jelentős lefelé módosítás miatt fog bekövetkezni mely abból adódik, hogy lényegesen több irodát adtak át 2015-ben (és különösen 2014-ben), mint korábban vártuk. Így sokkal kevesebb munkát kellett végezni a meglévő projekteken 2016-ban, mint korábban becsültük, és ez szignifikánsan megemelte a bázist amelyből a 2016-os növekedést számítjuk. Azonban az előrejelzési időszakban az építési kilátások fényesebbnek tűnnek. A gazdasági növekedés jelentősen meghaladta a korábbi várakozásokat, és valószínűleg továbbra is erős lesz; nemrég alakult egy stabil, hozzáértő kormányzat. A legfontosabb, hogy a horvát állami és magánintézmények egyre inkább tisztában vannak az uniós források lehívására irányuló eljárásokkal, amely nagyban megnöveli majd ezen források felhasználását. Az építőipar ennek megfelelően 8.2% illetőleg 6.1%-os növekedést fog elkönyvelni majd 2017-ben illetve 2018-ban.

Miután 2015-ben az építési engedélyezési eljárásokat megreformálták, Szerbia építési piaca igazi fellendülést tapasztalhatott meg az engedélyek számában szinte minden építési szegmensben. Ez megalapozta a várható hatalmas volumennövekedést 2016-ban és a még optimistább kilátásokat 2017-2018-ra. Előreláthatólag az építési teljesítmény 2016-ban 9.4%-os növekedést könyvelhet majd el (12.1%-os növekedést vártunk nyáron); míg 2017-re most 11%-os növekedést jelzünk előre (szemben a nyáron prognosztizált 12.3%-kal). 2018-ra jelentősen felfelé módosítottuk az előrejelzést: 13%-os növekedést várunk (a nyári 5.3%-hoz képest), abból adódóan, hogy drasztikusan csökkent a szerb államháztartási hiány (7.5%-ról 2012-ben 1.5%-ra 2016-ban). Ez a megszorítások enyhülését és fokozott állami beruházásokat jelent majd 2017-től kezdődően, mely minden bizonnyal egy újabb lendületet fog adni a növekvő építési teljesítménynek.

Szlovénia építési teljesítménye előreláthatólag csökkenni fog 2016-ban 8.4%-kal, mely összhangban van a korábbi előrejelzéssel. A csökkenés oka a mélyépítés 2016-os zsugorodása. Kevesebb volt a rendelkezésre álló közpénz a beruházásokra, mivel kevesebb az uniós finanszírozás az új EU-s ciklus elején. Ugyanakkor a mögöttes pozitív tendenciák, különösen a lakásépítésben, a teljes építési piac 4.9% -os növekedéséhez fog vezetni 2017-ben, és egy sokkal nagyobb növekedéshez (14%) 2018-ban. A 2018-as előrejelzés most optimistább, mint nyáron a jelentős mélyépítési beruházások miatt, különösen a vasúti hálózat bővítése miatt, amely a várakozások szerint 2018-ban indul majd.

Az orosz gazdaság idén nehéz helyzetben volt: a belső és külső körülmények egyaránt bonyolultak voltak, és ez várhatóan folytatódni fog középtávon. Ez közvetlenül hatott az építési piacra, mely 2016-ban az utóbbi 10 év legnagyobb visszaesését fogja elkönyvelni. A teljes építési teljesítmény 2016-ban viszont egy kisebb, 1.1%-os csökkenést fog produkálni a nyáron várt 5.3%-hoz képest, mivel most a mélyépítés optimistább, illetve a lakásépítés kevésbé pesszimista, mint nyáron. 2017-re az építési előejelzés nem változik: -1,7%, míg 2018-ra a várakozásokat felfelé korrigáltuk: +1.2%-ről +2%-ra.

Két év recesszió után 2016 Ukrajnában gazdasági növekedést mutat, melynek fő mozgatórugója az év folyamán a kereskedelem és az építőipar volt, az utóbbi a lakásépíés miatt. A nagyobb optimizmus miatt felfelé módosítottuk az építési piaci kilátásokat; 2016-ra 7.3%-os emelkedés várható (5.1%-ot vártunk nyáron), míg 2017-ben a nyáron előrejelzett 4.6%-os növekedés most 5.9%-ra változott. 2018-ra most még nagyobb fellendülés várható: 7% (téli előrejelzés ) 4.7% (nyári előrejelzés).

Bár Törökország gazdasága megrendült a július 15.-i sikertelen puccskísérlet miatt, ez a július-szeptemberi időszakban elkezdett és befejezett építkezések számát nem érintette jelentősen; 2016-ban, az építési piacon nagyobb emelkedést várunk (3.9%), mint nyáron (2.4%). A 2017-es évet illetően a növekedés körülbelül 0.5% lesz (szemben az 1.6%-os nyári előrejelzéssel) és 2018 már egy 1.7% csökkenést hoz majd, a nyáron megjósolt +0.1%-hoz képest.
Adatok forrása: 2016 Téli EECFA Tanulmányok

Az Ebuild Srl, az EECFA alapító tagja a ProIDEA termékinformációs katalógust működtető E-Build Kft. romániai leányvállalata. A tanulmányokra vonatkozó ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségeken, vagy használja az Ajánlatkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
Az EECFA 2019. nyári építési piaci előrejelzése
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2021-ig
Kelet- és Délkelet-Európa építési piaca
Az EECFA 2018. téli építési piaci előrejelzése
Kelet- és Délkelet-Európa építési piaca
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig
Az EECFA 2018. nyári építési piaci előrejelzése
Délkelet- és Kelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...