Ceresit Thermo Universal és CT 190 cement tartalmú ragasztótapaszok szálerősítéssel

Innovatív Fibre Force technológia - erős és rugalmas ragasztótapaszok

Innovatív Fibre Force technológia - erős és rugalmas ragasztótapaszok
Innovatív Fibre Force technológia - erős és rugalmas ragasztótapaszok


Az ETICS – Külső Homlokzati Hőszigetelő Rendszer – olyan komplex, összetett (többrétegű) rendszer, amelyben az egymással kompatibilis alkotó elemek együttes alkalmazásával biztosítható a tökéletes hőszigetelés és a szakszerűen kialakított, esztétikus vakolat a homlokzaton. Az alkotóelemek mindegyike rendkívül fontos szerepet játszik a hőszigetelő rendszer egészének működőképessége szempontjából. Különösen igaz ez a szálerősített ragasztótapaszra, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy megvédje a szigetelőanyagot a mechanikai behatásoktól és szilárd, de rugalmas alapként szolgáljon a fedővakolat részére. Az ásványi és természetes szálakat is tartalmazó – üvegháló beágyazással erősített – tapaszolt felületnek ellent kell tudni állnia homlokzatot érő káros behatásoknak. Ezek a káros hatások lehetnek mechanikai jellegűek (pl. ütés), valamint hőmérsékletváltozás- és légnyomás különbségek hatására bekövetkezőek. Bárhonnan is érkezik a terhelés (akár a falazat vagy a hőszigetelő lapok mozgása miatt belülről, vagy az időjárási viszontagságok miatt kívülről), a szálerősített, tapaszolt rétegnek kompenzálnia kell azok káros hatását. Éppen ezért a Ceresit Thermo Universal és Ceresit CT 190 cement tartalmú ragasztótapaszokat szálerősítéssel gyártják (innovatív Fibre Force technológia alkalmazása). A Fibre Force technológia bevezetését hosszútávú kutatás előzte meg a cégnél, amely a különböző rostanyagok tulajdonságait és viselkedését vizsgálta a cementhabarcsokhoz adagolva. A kitartó kutatómunka eredményeként a sokféle szálas anyagból olyan egyedi kombináció került kifejlesztésre, amely a ragasztótapaszhoz adagolva a terméknek – optimális technikai paramétereket nyújtva – kitűnő alkalmazhatósági tulajdonságokat biztosít.

Mi a szálerősítéses technológia lényege?

A Fibre Force technológia az ásványi szálak és a természetes (növényi) rostok szinergikus kombinációja, amelyet a Ceresit (ETICS) hőszigetelő rendszer ragasztótapaszainak gyártásánál hasznosítanak. A technológia alkalmazásával a rideg, cementtartalmú habarcsokba szálerősítés kerül.

A szálerősítésű ragasztótapasz a korábbinál jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak, rugalmasabb és kevésbé érzékeny a hőmérsékleti ingadozásokra. Az egyedi szál- és rostanyag kombinációval megerősített habarcs rendkívül tartós és kiválóan ellenáll a legkomolyabb mechanikai igénybevételeknek is. További előny, hogy a 3D szerkezet segít elnyelni az ütésektől származó káros energiát és csökkenti a mikrorepedések számát is. A rostanyag a mechanikai kötéseknek köszönhetően védelmi rendszert képez az utórepedésekkel szemben és lokalizálja azokat. A Fibre Force szálerősítés speciális, háromdimenziós szerkezete – a ragasztótapaszba beágyazott üveghálóval együtt – tökéletesen áthatolhatatlan konfigurációt alkot, amely megakadályozza a repedések kialakulását, véd a horzsolásoktól, továbbá ellensúlyozza a káros, külső környezeti hatásokat (például 90 fok feletti hőmérsékletingadozást is elvisel). A rostok térhálósan szétszóródva helyezkednek el, így védenek a repedésektől és a mikro-repedésektől. Az elszórt rostok tökéletesen beágyazódnak a cementbázisú mátrixban, így akadályozva a repedések kiterjedését, és elvezetik a belső erőhatások miatti súrlódásokat.

Az egyedi rostösszetétel megfékezi a mikrorepedéseket
Az egyedi rostösszetétel megfékezi a mikrorepedéseket


Az egyedi rostösszetétel megfékezi a mikrorepedéseket

Hogyan befolyásolja a Fibre Force technológia alkalmazása a tapasz műszaki paramétereit?

Az egyedi rostösszetétel jelentősen javított az alkalmazhatósági mutatókon. A szálerősítésű habarcs könnyebben és gyorsabban bekeverhető vízzel, a felhasználásra kész massza homogén, mivel nem alakulnak ki benne csomók, ezért könnyebben felhordható a fogadó felületre. A szálas (rost) anyagok egyenletesen oszlanak el a habarcsban. Egy részük vízhatlan, hogy ne szívhassák fel a vizet a bekevert ragasztóhabarcsból. A friss ragasztótapasz ezért sokáig képlékeny marad, az erősítő háló beágyazása tökéletes, a tapasz kiválóan fed és jól tapad a hálóhoz. A Fibre Force technológia hatással van az anyag szerkezetére is, ami hosszú bedolgozhatósági időt és a „bőrösödés” kezdetének kitolódását eredményezi. Ezért a szálerősítésű tapasszal lényegesebb könnyebb és gyorsabb a tapaszolás, másrészt a tapaszolt réteg – az erősítő hálóval együtt – tökéletesen képes elnyelni a teljes hőszigetelő rendszerre ható káros mechanikai erőket. A hatékony vízmegtartás egyfajta „szabályozó” szerepet tölt be a teljes rendszer vízháztartásában, megkönnyítve ezzel nem csak magát a tapaszolást, hanem a rendszer további elemeinek szakszerű felhordását is. Ez a tulajdonság különösen fontos akkor, amikor nagy kiterjedésű épület homlokzatokat kell szigetelni, vagy amikor kedvezőtlen időjárási körülmények között kell dolgozni (pl. szélsőséges hőmérsékleti és levegő páratartalmi viszonyok). A szálerősítésű (Fibre Force) ragasztótapasz alkalmazásának további előnye, hogy az erősítő háló beágyazását követően a tapaszolt felület sima lesz, ami megkönnyíti a további munkálatokat (alapozás és a vakolat felhordása).

Milyen hatással van a Fibre Force technológia a teljes (ETICS) hőszigetelő rendszerre?

A Fibre Force technológiával készült szálerősítésű tapaszoló habarcsok jól ellenállnak a nedvességnek (alacsony a vízfelvevő képességük, ugyanakkor páraáteresztőek). A teljes hőszigetelő rendszer hidrofóbikus, alacsony nedvszívó képességgel és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik (Double Dry technológia) és műszaki paraméterei kiemelkedőek a hagyományos technológiával készült hőszigetelő rendszerekkel szemben. Erős, szinergikus kapcsolat van az alacsony nedvszívó képességű, de nagy páraáteresztő képességgel rendelkező, rugalmas vakolat és az egyedi szál- és rostanyag kombinációval rendelkező szálerősítésű ragasztótapasz között, amelynek eredményeképpen a hőszigetelő rendszer még rugalmasabbá és időjárásállóbbá vált. Azaz, a kész rendszer még ellenállóbb az olyan külső hatásokkal szemben, mint pl. a szélsőséges hőmérsékleti változások, a nedvesség káros hatása, az időjárási viszontagságok és a mechanikai behatások (ütések), biztosítva ezzel a hőszigetelő rendszer hosszú élettartamát. A Fibre Force rendszer másik előnye, hogy ellenáll a mikrorepedések kialakulásának, a nagy amplitúdójú hőmérsékleti ingadozások és a fedővakolatok széles színskálája miatti fokozott igénybevételeknek.

A hagyományos hőszigetelő rendszerekhez ugyanis a fényvisszaverő vakolatszínek ajánlottak (amelyek fényvisszaverő képessége HBW/LRV > 25%), ezek inkább a világosabb színárnyalatok. Ennek oka, hogy az elnyelt napsugárzás hozzájárul a termikus feszültségek kialakulásához. Ez a jelenség okozhat mikrorepedéseket, bizonyos esetekben idő előtti öregedést és a vakolat egy részének lehullását is a homlokzatról.

Ezzel ellentétben, a Ceresit Self Clean és Acquastic hőszigetelő rendszer esetében, amely a Fibre Force technológiával készült ragasztótapaszra (CT 85 vagy CT 190) és Double Dry technológiával készült vakolatokra (szilikon CT 74 és CT 75, szilikon-szilikát CT 174 és CT 175) épül, a kevésbé fényvisszaverő, sötétebb vakolatszíneket is választhatjuk (ezek értéke HBW/LRV = 18% vagy ennél alacsonyabb is lehet).

Fibre Force technológiával készült szálerősítésű tapaszoló habarcsok
Fibre Force technológiával készült szálerősítésű tapaszoló habarcsok


Az ETICS hőszigetelő rendszer kiemelten fókuszál az egyedi rostösszetételű Fibre Force szálerősítésű ragasztótapaszra.

A Ceresit Thermo Universal és Ceresit CT 190 cement tartalmú ragasztótapaszok letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Henkel Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Ceresit Thermo Universal ragasztótapasz
 
Ceresit Thermo Universal ragasztótapasz

Természetes rostokat tartalmazó, fagyálló, cementalapú tapasz expandált és extrudált polisztirol hőszigetelő tábla ragasztásához nedvszívó felületre, valamint vakolaterősítő háló ágyazásához - a teljes hőszigetelő rendszer elkészítése során.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Ceresit CT 190 ragasztótapasz
 
Ceresit CT 190 ragasztótapasz

Szálerősített, fagyálló, cementalapú tapasz ásványi gyapot hőszigetelő táblák ragasztásra és vakolaterősítő háló ágyazására.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ragasztók hőszigetelésekhez
Ragasztók hőszigetelésekhez
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...