Multipor belső oldali hőszigetelés feltárása 15 év elteltével

A belső hőszigetelés beépítése óta eltelt 15 év alatt nem tapasztaltak hibákat vagy károkat

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok gyártása közel húsz évvel ezelőtt, 1998-ban kezdődött Németországban. 2013-ban lehetőség adódott arra, hogy a belső oldali hőszigetelés tartósságát és hosszú távú teljesítményét egy, a vizsgált időszak alatt folyamatosan lakott épületen keresztül tanulmányozzák. Bízva a rendszer működésében a feltárás a helyi televízió részvételével zajlott.

A feltárásról készült film német nyelven, melyen látható a szerkezet megbontása, valamint az egyetemen végzett elemzések is. Matthias Hofmann úr, a Multipor németországi értékesítés vezetője, aki szintén látható a filmen, az alábbiakat nyilatkozza:
"Egy belső szigetelés feltárása élőben, kamerák előtt anélkül, hogy előzőleg mögé néztünk volna, valóban egyedülálló dolog. Eddig ehhez egyik belső szigetelőrendszer szolgáltatónak sem volt bátorsága."Egy kutatási projekt keretében 1997-ben a finsterwalde-i társasház lakásait Multipor - annak idején Hebel rendszerként ismert - hőszigeteléssel látták el. Hofmann így folytatja:
"Egy ilyen akció mindig kockázattal jár, de biztosak voltunk abban, hogy a rendszerünk hibátlanul működik."

1998-ban négy társasház felújítására került sor a finsterwalde-i Friedenstraße-ban. Ennek során többek között egy belső hőszigetelés került beépítésre 50 mm vastag Multipor ásványi lapokkal. A Hebel AG, a szigetelőlapok (akkori) gyártója felkérte a Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetemet a projekt tudományos megfigyelésére. A beszámolók a belső hőszigetelés jó teljesítményét igazolják.

A Xella vállalatcsoport, melybe a Hebel AG is beolvadt, a házkezelőséggel történt egyeztetés alapján, 15 évvel a belső hőszigetelés beépítése után lehetőséget kapott arra, hogy az egyik lakásban felnyissák és megvizsgálják a belső szerkezetet. A cél az volt, hogy vizuálisan és mérésekkel elemezzék a belső hőszigetelés kritikus részleteit és ily módon dokumentálják a Multipor lapok belső oldali alkalmazásának hosszú távú hatásait. A hangsúly elsősorban a felület minőségén, a penészmentességen és a falakban, illetve a rendszer mögötti nedvességkezelésen volt.

Ezt a műveletet két külső szakértő felügyelte: Dr.-Ing. Rudolf Plagge, a Drezdai Műszaki Egyetem Épületklimatikai Intézet Kutató és Fejlesztési laboratóriumának vezetője, valamint Dr. Gregor Scheffler a Dr. Scheffler & Partner GmbH mérnöki irodából.
A helyszínen megfelelő méréseket végeztek és anyagpróbákat is elemeztek. Az 1998-ban végzett felújítás során a Hebel vállalat a belső hőszigeteléssel kapcsolatos munkákat végig figyelemmel kísérte és dokumentálta.

A vizsgált lakás
A vizsgált lakás
Galéria

1. ábra: A vizsgált lakás fekvése az első emeleten kelet-nyugati irányba és ablak nélküli északi fallal.

A következő műveleteket hajtották végre 1998-ban:
 • homlokzat felújítása
  • tisztítás
  • újra fugázás és víztaszító felületkezelés (vakolatlan téglahomlokzat)
  • külső vakolat felújítása szigetelő vakolattal (vakolt homlokzat)
 • ablakok felújítása (cseréje)
 • belső hőszigetelés beépítése
 • belsőépítészet
Az 50 mm vastag belső hőszigetelés a vizsgált lakás minden helyiségének külső falának a belső felületére került felragasztásra. Az ablakmélyedéseket is szigetelték a rendelkezésre álló helytől függően vékonyabb vagy vastagabb hőszigeteléssel. A belső falszegélyig a belső hőszigetelés gipszkartonlap borítást kapott. Ezeket ragasztással gipsz-tartalmú habarccsal egymástól 5-35 mm távolságra helyezték fel. (2. ábra)

A korabeli felújítás nem minden eleme történt szakszerűen. A csatlakozási pontok területén, mint például csatlakozóaljzatok és ablakpárkányok környékén, PU habbal töltötték ki azokat az üregeket, amelyeket a szigetelőlappal csak nehezen lehetett kialakítani. Ezen kívül a csatlakozóaljzatokat - a 3. ábrán látható módon - termikusan leválasztották egy vékony réteg ásványgyapottal a meglévő faltól.

Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
Galéria

2. ábra: Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek, a referenciaanyag része: fal- és ablakmélyedés-szigetelés (balra), vakolatcsomók a gipszkarton lapok rögzítéséhez és besüllyesztéséhez (középen) és a gipszkarton-burkolat távolsága a belső hőszigeteléstől (jobbra).

Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
Galéria

3. ábra: Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek, a referenciaanyag része: a csatlakozóaljzatok termikus leválasztása a meglévő faltól ásványgyapottal (balra), a csatlakozóaljzatok körüli rések kitöltése PU habbal a belső szigetelés felhelyezése után (középen és jobbra).

A többi műveletet, különösen a vakolatlan téglás homlokzat újrafugázását és víztaszító felületkezelését a Hebel vállalat már nem dokumentálta részletesen. A lakásszövetkezet munkatársaival folytatott értekezés sem eredményezett pontosabb információkat a homlokzaton végzett műveletekre vonatkozóan. Az 1998. évi felújítási akciót a tapasztalatok alapján összességében pozitívan és sikeresnek ítélték meg.

A belső hőszigetelés beépítése óta eltelt 15 év alatt nem tapasztaltak hibákat vagy károkat

A Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetem Alkalmazott Fizika Intézete a felújítást a belső hőszigetelés szempontjából folyamatosan felügyelte, 1998-tól 3 éven keresztül méréseket végeztek, illetve előrejelzést készítettek a falszerkezet nedvességének alakulásáról.

Az 1998. évi Hebel Technikum projekt dokumentálása, valamint a Brandenburgi Műszaki Egyetem által végzett tudományos támogatás beszámolói az eljárás alapvetően jó teljesítményét igazolják. Azonban már akkoriban rámutattak sok részletproblémára, mint például a vakolatlan téglahomlokzat fugázására vagy a szigetelőlapok részletes kötésére.

A helyszíni szemle során az épületrészek feltárása alkalmával különböző részleteket véleményeztek vizuálisan és mérésekkel. A belső hőszigetelés teljesen ép maradt. Sem a szigetelésen, sem általában az épületen nem lehetett károkat vagy minőségromlást megállapítani. A mért nedvességértékek mind az egyensúlyi nedvességtartalom tartományában voltak. Penészesedés nyomaira nem bukkantak.

Nem megfelelőnek, sőt kritikusnak minősítették a vakolatlan téglahomlokzatok fugázását. Ez különösen az északi falon, széles területeken nem megfelelő (folyamatos fugarepedés, morzsálódó szerkezet) és fokozott vízfelszíváshoz vezet csapóeső során. A hosszabb száraz időszak ellenére, a helyszíni szemle előtt jelentős nedvességkülönbségeket lehetett mérni az ép és a rossz fugázású területek között.

Három problémás terület állapítható meg a kivitelezés kapcsán:
 1. A nem teherhordó festékréteg eltávolításának a hiánya a meglévő belső vakolaton nem okozott kárt, mely csak a szigetelés nagyobb felületű lefejtése során az épületrész feltárásának területén vált nyilvánvalóvá.
 2. A csatlakozóaljzatok kivitelezése egy ásványgyapot háttérkitöltéssel és a többi üreg habbal történő kitöltésével nem okozott kárt, de ez a technika a jelenlegi ismeretek alapján nem ajánlott.
 3. A nem megfelelően szigetelt hőhíd az ablakmélyedés részen kritikusnak értékelhető, mert itt a konstruktív kivitelezés gipszkarton burkolattal jelentősen a minimális hőszigetelési követelmények alatt van.
Összességében általánosan megállapítható, hogy a belső hőszigetelés ásványi szigetelő lapokkal a vizsgált objektumon 15 éve nagyon jól és nyilvánvaló károsodás nélkül működik. A hőszigetelő rendszer tekintetében bizonyos robusztusság igazolható, mivel a kritikus csapóeső-védelem és mai szemmel nézve kedvezőtlen kivitelezési rész ellenére sem keletkezett benne kár. Az alkalmazás szempontjából az eredmények és tapasztalatok kiemelik a belső hőszigetelés gondos tervezésének és kivitelezésének szükségességét, különös tekintettel a hőhidakra és a csapóeső-védelemre.

Magyarországon 2009 óta ismerik és használják a Multipor hőszigetelő lapokat belső oldali hőszigetelésre. A szükséges hőszigetelési vastagság meghatározható épületfizikai modellezéssel, melyben a Xella Magyarország Kft. szakmai segítséget nyújt. Az elmúlt nyolc évben megismert belső oldali felhasználási területek a jövő évben tovább bővülnek. A Multipor ásványi hőszigetelő lapokat nagy pórustérfogatuk és kiváló vízháztartásuk alkalmassá teszik vizes és sókkal terhelt pincefalak szigetelésére is. A cél elsősorban hosszú távon esztétikus, sókivirágzástól mentes és száraz belső felületek biztosítása. Jelenleg Magyarországon is folynak vizsgálatok a témához kapcsolódó mintaprojektek megfigyelésével. Egy speciális rendszer bevezetése 2018 első félévében várható.

A tanulmány igény szerint teljes terjedelmében az alábbi e-mail címen igényelhető: zoldszam@xella.com

A Multipor ásványi hőszigetelő rendszer katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ragasztók hőszigetelésekhez
Ragasztók hőszigetelésekhez
Pórusbeton szigetelések
Pórusbeton szigetelések
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...