proidea.hu online termékinformációs katalógus

Multipor belső oldali hőszigetelés feltárása 15 év elteltével


2017. október 20.

A belső hőszigetelés beépítése óta eltelt 15 év alatt nem tapasztaltak hibákat vagy károkat

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok gyártása közel húsz évvel ezelőtt, 1998-ban kezdődött Németországban. 2013-ban lehetőség adódott arra, hogy a belső oldali hőszigetelés tartósságát és hosszú távú teljesítményét egy, a vizsgált időszak alatt folyamatosan lakott épületen keresztül tanulmányozzák. Bízva a rendszer működésében a feltárás a helyi televízió részvételével zajlott.

A feltárásról készült film német nyelven, melyen látható a szerkezet megbontása, valamint az egyetemen végzett elemzések is. Matthias Hofmann úr, a Multipor németországi értékesítés vezetője, aki szintén látható a filmen, az alábbiakat nyilatkozza:
"Egy belső szigetelés feltárása élőben, kamerák előtt anélkül, hogy előzőleg mögé néztünk volna, valóban egyedülálló dolog. Eddig ehhez egyik belső szigetelőrendszer szolgáltatónak sem volt bátorsága."Egy kutatási projekt keretében 1997-ben a finsterwalde-i társasház lakásait Multipor - annak idején Hebel rendszerként ismert - hőszigeteléssel látták el. Hofmann így folytatja:
"Egy ilyen akció mindig kockázattal jár, de biztosak voltunk abban, hogy a rendszerünk hibátlanul működik."

1998-ban négy társasház felújítására került sor a finsterwalde-i Friedenstraße-ban. Ennek során többek között egy belső hőszigetelés került beépítésre 50 mm vastag Multipor ásványi lapokkal. A Hebel AG, a szigetelőlapok (akkori) gyártója felkérte a Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetemet a projekt tudományos megfigyelésére. A beszámolók a belső hőszigetelés jó teljesítményét igazolják.

A Xella vállalatcsoport, melybe a Hebel AG is beolvadt, a házkezelőséggel történt egyeztetés alapján, 15 évvel a belső hőszigetelés beépítése után lehetőséget kapott arra, hogy az egyik lakásban felnyissák és megvizsgálják a belső szerkezetet. A cél az volt, hogy vizuálisan és mérésekkel elemezzék a belső hőszigetelés kritikus részleteit és ily módon dokumentálják a Multipor lapok belső oldali alkalmazásának hosszú távú hatásait. A hangsúly elsősorban a felület minőségén, a penészmentességen és a falakban, illetve a rendszer mögötti nedvességkezelésen volt.

Ezt a műveletet két külső szakértő felügyelte: Dr.-Ing. Rudolf Plagge, a Drezdai Műszaki Egyetem Épületklimatikai Intézet Kutató és Fejlesztési laboratóriumának vezetője, valamint Dr. Gregor Scheffler a Dr. Scheffler & Partner GmbH mérnöki irodából.
A helyszínen megfelelő méréseket végeztek és anyagpróbákat is elemeztek. Az 1998-ban végzett felújítás során a Hebel vállalat a belső hőszigeteléssel kapcsolatos munkákat végig figyelemmel kísérte és dokumentálta.

A vizsgált lakás
1. ábra: A vizsgált lakás fekvése az első emeleten kelet-nyugati irányba és ablak nélküli északi fallal.

A következő műveleteket hajtották végre 1998-ban:
 • homlokzat felújítása
  • tisztítás
  • újra fugázás és víztaszító felületkezelés (vakolatlan téglahomlokzat)
  • külső vakolat felújítása szigetelő vakolattal (vakolt homlokzat)
 • ablakok felújítása (cseréje)
 • belső hőszigetelés beépítése
 • belsőépítészet
Az 50 mm vastag belső hőszigetelés a vizsgált lakás minden helyiségének külső falának a belső felületére került felragasztásra. Az ablakmélyedéseket is szigetelték a rendelkezésre álló helytől függően vékonyabb vagy vastagabb hőszigeteléssel. A belső falszegélyig a belső hőszigetelés gipszkartonlap borítást kapott. Ezeket ragasztással gipsz-tartalmú habarccsal egymástól 5-35 mm távolságra helyezték fel. (2. ábra)

A korabeli felújítás nem minden eleme történt szakszerűen. A csatlakozási pontok területén, mint például csatlakozóaljzatok és ablakpárkányok környékén, PU habbal töltötték ki azokat az üregeket, amelyeket a szigetelőlappal csak nehezen lehetett kialakítani. Ezen kívül a csatlakozóaljzatokat - a 3. ábrán látható módon - termikusan leválasztották egy vékony réteg ásványgyapottal a meglévő faltól.

Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
2. ábra: Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek, a referenciaanyag része: fal- és ablakmélyedés-szigetelés (balra), vakolatcsomók a gipszkarton lapok rögzítéséhez és besüllyesztéséhez (középen) és a gipszkarton-burkolat távolsága a belső hőszigeteléstől (jobbra).

Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek
3. ábra: Az 1998. évi felújítási munkákról készült felvételek, a referenciaanyag része: a csatlakozóaljzatok termikus leválasztása a meglévő faltól ásványgyapottal (balra), a csatlakozóaljzatok körüli rések kitöltése PU habbal a belső szigetelés felhelyezése után (középen és jobbra).

A többi műveletet, különösen a vakolatlan téglás homlokzat újrafugázását és víztaszító felületkezelését a Hebel vállalat már nem dokumentálta részletesen. A lakásszövetkezet munkatársaival folytatott értekezés sem eredményezett pontosabb információkat a homlokzaton végzett műveletekre vonatkozóan. Az 1998. évi felújítási akciót a tapasztalatok alapján összességében pozitívan és sikeresnek ítélték meg.

A belső hőszigetelés beépítése óta eltelt 15 év alatt nem tapasztaltak hibákat vagy károkat

A Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetem Alkalmazott Fizika Intézete a felújítást a belső hőszigetelés szempontjából folyamatosan felügyelte, 1998-tól 3 éven keresztül méréseket végeztek, illetve előrejelzést készítettek a falszerkezet nedvességének alakulásáról.

Az 1998. évi Hebel Technikum projekt dokumentálása, valamint a Brandenburgi Műszaki Egyetem által végzett tudományos támogatás beszámolói az eljárás alapvetően jó teljesítményét igazolják. Azonban már akkoriban rámutattak sok részletproblémára, mint például a vakolatlan téglahomlokzat fugázására vagy a szigetelőlapok részletes kötésére.

A helyszíni szemle során az épületrészek feltárása alkalmával különböző részleteket véleményeztek vizuálisan és mérésekkel. A belső hőszigetelés teljesen ép maradt. Sem a szigetelésen, sem általában az épületen nem lehetett károkat vagy minőségromlást megállapítani. A mért nedvességértékek mind az egyensúlyi nedvességtartalom tartományában voltak. Penészesedés nyomaira nem bukkantak.

Nem megfelelőnek, sőt kritikusnak minősítették a vakolatlan téglahomlokzatok fugázását. Ez különösen az északi falon, széles területeken nem megfelelő (folyamatos fugarepedés, morzsálódó szerkezet) és fokozott vízfelszíváshoz vezet csapóeső során. A hosszabb száraz időszak ellenére, a helyszíni szemle előtt jelentős nedvességkülönbségeket lehetett mérni az ép és a rossz fugázású területek között.

Három problémás terület állapítható meg a kivitelezés kapcsán:
 1. A nem teherhordó festékréteg eltávolításának a hiánya a meglévő belső vakolaton nem okozott kárt, mely csak a szigetelés nagyobb felületű lefejtése során az épületrész feltárásának területén vált nyilvánvalóvá.
 2. A csatlakozóaljzatok kivitelezése egy ásványgyapot háttérkitöltéssel és a többi üreg habbal történő kitöltésével nem okozott kárt, de ez a technika a jelenlegi ismeretek alapján nem ajánlott.
 3. A nem megfelelően szigetelt hőhíd az ablakmélyedés részen kritikusnak értékelhető, mert itt a konstruktív kivitelezés gipszkarton burkolattal jelentősen a minimális hőszigetelési követelmények alatt van.
Összességében általánosan megállapítható, hogy a belső hőszigetelés ásványi szigetelő lapokkal a vizsgált objektumon 15 éve nagyon jól és nyilvánvaló károsodás nélkül működik. A hőszigetelő rendszer tekintetében bizonyos robusztusság igazolható, mivel a kritikus csapóeső-védelem és mai szemmel nézve kedvezőtlen kivitelezési rész ellenére sem keletkezett benne kár. Az alkalmazás szempontjából az eredmények és tapasztalatok kiemelik a belső hőszigetelés gondos tervezésének és kivitelezésének szükségességét, különös tekintettel a hőhidakra és a csapóeső-védelemre.

Magyarországon 2009 óta ismerik és használják a Multipor hőszigetelő lapokat belső oldali hőszigetelésre. A szükséges hőszigetelési vastagság meghatározható épületfizikai modellezéssel, melyben a Xella Magyarország Kft. szakmai segítséget nyújt. Az elmúlt nyolc évben megismert belső oldali felhasználási területek a jövő évben tovább bővülnek. A Multipor ásványi hőszigetelő lapokat nagy pórustérfogatuk és kiváló vízháztartásuk alkalmassá teszik vizes és sókkal terhelt pincefalak szigetelésére is. A cél elsősorban hosszú távon esztétikus, sókivirágzástól mentes és száraz belső felületek biztosítása. Jelenleg Magyarországon is folynak vizsgálatok a témához kapcsolódó mintaprojektek megfigyelésével. Egy speciális rendszer bevezetése 2018 első félévében várható.

A tanulmány igény szerint teljes terjedelmében az alábbi e-mail címen igényelhető: zoldszam@xella.com

A Multipor ásványi hőszigetelő rendszer katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  Xella  Ytong-Multipor  ásványi  hőszigetelő  lap  belső  oldali  hőszigetelés  Multipor  belső  hőszigetelés  ásványi  hőszigetelőlap  hőszigetelő  rendszer