proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok kiállják a tűzpróbát


2018. április 06.

Károsodás nélkül viselik a 900 °C-os hőterhelést

A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi bevonatként. A valósághű tűzvizsgálatok során a Multipor ásványi hőszigetelő lapok 900°C fokos terhelés során sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyű habarcs önmagukban nem éghetőek, a kísérletek azt mutatják, hogy fal, tető vagy lefelé hűlő födémek hideg oldali szigeteléseként tűzterhelés esetén is védelmet nyújtanak a hirtelen tönkremeneteltől vagy leeséstől.

A Multipor kiállja a tűzpróbát

Németországban az egyik nagy hivatásos tűzoltóság rendszeres és valósághű képzéseket tart a lakástüzek elleni harcok jegyében. Ebből a célból a hivatalos szerv Multipor ásványi hőszigetelő lapokat épített be szabványos tengeri árufuvarozásra használt konténerbe, ami a hosszú távú újrafelhasználás miatt tűzálló belső burkolatot igényel, melynek szükség esetén gazdaságosan cserélhetőnek vagy megújíthatónak kell lennie.

A Multipor megfelelt a követelményrendszernek, mely korábban már különféle bevizsgált anyagok alapján lett felállítva. A tűzvizsgálat során a konténer mennyezetét, három falát és padlóját burkolták Multipor lapokkal. A lapok felragasztása az ásványi könnyű ragasztóhabarcs rendszer ragasztóval történt meg úgy, hogy a rendszer rétegfelépítése megfeleljen a külső falak homlokzati, vagy belső oldali illetve lefelé hűlő födémek hideg oldali szigetelésekor megszokottaknak. A tűzoltóság számára előnyt jelentett, hogy a valósághű tűzpróbát különleges szerkezetek beépítését nem igénylő tűzvédelmi burkolattal lehetett elvégezni.

A példában szereplő minta esetében az ásványi hőszigetelés nem csak több percen keresztül ellenállt a 900°C fokos hőterhelésnek, hanem az integritás elvesztése nélkül viselte az oltóvíz sokkszerű hűtését is. Egyetlen lap sem sérült meg vagy esett le, így biztosítva szükség esetén az emberek menekülését, illetve a tűzoltók épségét tűzoltás közben. A burkolat mögött a léghőmérséklet mindössze 40°C fokig emelkedett, biztosítva az acél konténer gazdaságos és hosszú élettartamát.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal ellátott konténer burkolatának első tapasztalati eredményeit a 2015-ös vizsgálat óta tudományos kutatással támogatják, és a tűzvédelmi megoldást célirányosan fejlesztik a gyártó központi kutatólaborjának, a Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft GmbH. segítségével.

Az épületszerkezeti felhasználás szempontjából a tűzvizsgálat ismét megmutatta a Multipor tűz esetén rendelkezésre álló jelentős biztonsági tartalékát:
  1. Az ásványi hőszigetelés nemhogy nem tűzveszélyes, hanem mint beépített rendszer megőrzi integritását, a lapok nem válnak el az alapfelülettől.
  2. Az ásványi hőszigetelő lapok magas hőmérséklet esetén sem fejlesztenek füstöt vagy egyéb mérgező gázokat.
Lefelé hűlő födémek hidegoldali szigetelésekor a hőszigetelőképességen felül, figyelembe lehet venni a Multipor ásványi hőszigetelő lapokat tűzvédelmi burkolatként is, ezzel további jelentős szerkezeti költségek takaríthatóak meg. Ezen előny kihasználása nem csak új építés esetén, hanem meglévő szerkezetek tűzállósági határértékének növelésére is felhasználható.

Korábban 10 mm Multiporral lehetett 15 mm betontakarást helyettesíteni, mely szabály 2015 végétől a következőképpen módosult:
  • 100-120 mm vastag vasbeton födém szerkezet esetén legalább 10 mm betontakarással tervezve 60-100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet teljesíti a REI 90 tűzállósági határérték követelményt.
  • 120 mm-nél vastagabb vasbeton födém szerkezet esetén legalább 10 mm betontakarással tervezve 60-100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet teljesíti a REI 120 tűzállósági határérték követelményt.
Multipor ásványi hőszigetelő lapok károsodás nélkül viselték a tűzpróbát   A burkolat ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek   A Multipor ásványi hőszigetelő lapok nem juttatnak füstöt vagy mérgező gázokat a levegőbe

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok károsodás nélkül viselték a tűzvizsgálat során a 900 °C hőterhelést.
 

A burkolat ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek, a közvetlen lángoknak, és a leboruló égő anyagnak a hőszigetelő lapok törése vagy leesése nélkül.
 

A fotón egy példa látható arra vonatkozólag, hogy a füst mennyire korlátozza a mentési lehetőségeket tűz esetén. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok nemcsak nem éghetőek, de még magas hőmérséklet mellett sem juttatnak káros füstöt vagy mérgező gázokat a levegőbe.

A Multipor ásványi hőszigetelő rendszer katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  Xella  Ytong-Multipor  ásványi  hőszigetelő  lap  Multipor  tűzpróba  belső  oldali  hőszigetelés  hőszigetelés  ásványi  hőszigetelőlap  hőszigetelő  rendszer