A Multipor ásványi hőszigetelő lapok kiállják a tűzpróbát

Károsodás nélkül viselik a 900 °C-os hőterhelést

A Multipor kiállja a tűzpróbát
A Multipor kiállja a tűzpróbát


Németországban az egyik nagy hivatásos tűzoltóság rendszeres és valósághű képzéseket tart a lakástüzek elleni harcok jegyében. Ebből a célból a hivatalos szerv Multipor ásványi hőszigetelő lapokat épített be szabványos tengeri árufuvarozásra használt konténerbe, ami a hosszú távú újrafelhasználás miatt tűzálló belső burkolatot igényel, melynek szükség esetén gazdaságosan cserélhetőnek vagy megújíthatónak kell lennie.

A Multipor megfelelt a követelményrendszernek, mely korábban már különféle bevizsgált anyagok alapján lett felállítva. A tűzvizsgálat során a konténer mennyezetét, három falát és padlóját burkolták Multipor lapokkal. A lapok felragasztása az ásványi könnyű ragasztóhabarcs rendszer ragasztóval történt meg úgy, hogy a rendszer rétegfelépítése megfeleljen a külső falak homlokzati, vagy belső oldali illetve lefelé hűlő födémek hideg oldali szigetelésekor megszokottaknak. A tűzoltóság számára előnyt jelentett, hogy a valósághű tűzpróbát különleges szerkezetek beépítését nem igénylő tűzvédelmi burkolattal lehetett elvégezni.

A példában szereplő minta esetében az ásványi hőszigetelés nem csak több percen keresztül ellenállt a 900°C fokos hőterhelésnek, hanem az integritás elvesztése nélkül viselte az oltóvíz sokkszerű hűtését is. Egyetlen lap sem sérült meg vagy esett le, így biztosítva szükség esetén az emberek menekülését, illetve a tűzoltók épségét tűzoltás közben. A burkolat mögött a léghőmérséklet mindössze 40°C fokig emelkedett, biztosítva az acél konténer gazdaságos és hosszú élettartamát.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal ellátott konténer burkolatának első tapasztalati eredményeit a 2015-ös vizsgálat óta tudományos kutatással támogatják, és a tűzvédelmi megoldást célirányosan fejlesztik a gyártó központi kutatólaborjának, a Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft GmbH. segítségével.

Az épületszerkezeti felhasználás szempontjából a tűzvizsgálat ismét megmutatta a Multipor tűz esetén rendelkezésre álló jelentős biztonsági tartalékát:
  1. Az ásványi hőszigetelés nemhogy nem tűzveszélyes, hanem mint beépített rendszer megőrzi integritását, a lapok nem válnak el az alapfelülettől.
  2. Az ásványi hőszigetelő lapok magas hőmérséklet esetén sem fejlesztenek füstöt vagy egyéb mérgező gázokat.
Lefelé hűlő födémek hidegoldali szigetelésekor a hőszigetelőképességen felül, figyelembe lehet venni a Multipor ásványi hőszigetelő lapokat tűzvédelmi burkolatként is, ezzel további jelentős szerkezeti költségek takaríthatóak meg. Ezen előny kihasználása nem csak új építés esetén, hanem meglévő szerkezetek tűzállósági határértékének növelésére is felhasználható.

Korábban 10 mm Multiporral lehetett 15 mm betontakarást helyettesíteni, mely szabály 2015 végétől a következőképpen módosult:
  • 100-120 mm vastag vasbeton födém szerkezet esetén legalább 10 mm betontakarással tervezve 60-100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet teljesíti a REI 90 tűzállósági határérték követelményt.
  • 120 mm-nél vastagabb vasbeton födém szerkezet esetén legalább 10 mm betontakarással tervezve 60-100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet teljesíti a REI 120 tűzállósági határérték követelményt.
Multipor ásványi hőszigetelő lapok károsodás nélkül viselték a tűzpróbát
Multipor ásványi hőszigetelő lapok károsodás nélkül viselték a tűzpróbát
 
A burkolat ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek
A burkolat ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek
 
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok nem juttatnak füstöt vagy mérgező gázokat a levegőbe
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok nem juttatnak füstöt vagy mérgező gázokat a levegőbe

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok károsodás nélkül viselték a tűzvizsgálat során a 900 °C hőterhelést.
 

A burkolat ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek, a közvetlen lángoknak, és a leboruló égő anyagnak a hőszigetelő lapok törése vagy leesése nélkül.
 

A fotón egy példa látható arra vonatkozólag, hogy a füst mennyire korlátozza a mentési lehetőségeket tűz esetén. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok nemcsak nem éghetőek, de még magas hőmérséklet mellett sem juttatnak káros füstöt vagy mérgező gázokat a levegőbe.

A hírben szereplő termékek

 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ragasztók hőszigetelésekhez
Ragasztók hőszigetelésekhez
Pórusbeton szigetelések
Pórusbeton szigetelések
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...