proidea.hu online termékinformációs katalógus

Hőszigetelő homlokzati falszerkezetek


2018. február 16.

Az Ytong Lambda falazóelem megfelel a szigorúbb hőszigetelésére vonatkozó előírásoknak

Az épületenergetikai előírások szigorítása, az épületszerkezetek hőátbocsátási tényezőinek csökkentése mellett az energiaárak emelkedése is arra ösztönzi a beruházókat és a tervezőket, hogy már napjainkban is "energiatakarékos" épületeket tervezzenek, építsenek.

A 2018. január 1-től használatba vett családi házak hőszigetelésére az eddigieknél szigorúbb előírások vonatkoznak. A szigorítással változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett "U érték".
A homlokzati falakra vonatkozó, korábban U= 0,45 W/m²K-ről U= 0,24 W/m²K-re történő csökkentés gondolkodóba ejti a tervezőket és építtetőket egyaránt, hiszen a külső hőszigetelés minden esetben többlet költséget jelent. Magasabb anyagköltségen és munkadíjon kívül a kivitelezés időtartama is megnő.

Erre kínál egyszerű megoldást a Xella Magyarország Kft. terméke, az Ytong Lambda néven bevezetésre került falazóelem. Kiváló hőszigetelő, valamint gyors és pontos építési munkát tesz lehetővé úgy, hogy eközben nem okozunk páratechnikai problémákat sem. A 37,5 cm széles falazaton (U= 0,22 W/m²K) felül, immár 50 cm széles egyrétegű falazat (U=0,17 W/m²K) is építhető Ytongból. A falazat vastagságának növelése további hőszigetelés javulást eredményez, így az 50 cm szélességű falazat már teljesíti az alacsony energiaszintű épületek - szinte a passzívházak - homlokzati falaira alkalmazott értékeket is.

Az egyrétegű hőszigetelő falazatokat sokan bírálják, a csomópontok korlátozott, gyakran hőhidas kialakítási lehetőségei miatt. Az Ytong falazóelemekből készült falazatok esetében azonban ettől nem kell tartani. Az Ytong könnyen megmunkálható falazóelem, ezt kihasználva, illetve Multipor ásványi hőszigetelő lapok segítségével a kritikus csomópontok hőhídmentesen kialakíthatók, melyekre néhány példa alább látható.

Szigorodó hőátbocsátási tényezők 2018-tól (1. melléklet a 20/2014 (III.7.) BM rendelethez)

Épülethatároló szerkezet
A hőátbocsátási tényező követelményértéke 2017. dec. 31-ig használatba vett lakóépületekre vonatkozóan U (W/m²K)²
A hőátbocsátási tényező követelményértéke 2018. jan. 1-től használatba vett lakóépületekre vonatkozóan U (W/m²K)²
Külső fal
0,45
0,24


Ytong Lambda 50 cm homlokzati falazat általános csomópontjainak hőhídmentes kialakítási lehetőségei:

Ytong építési rendszer áthidalói és Multipor hőszigetelő lapok alkalmazása nyílászáró tokszerkezethez csatlakozása
Ytong építési rendszer áthidalói és Multipor hőszigetelő lapok alkalmazása nyílászáró tokszerkezethez csatlakozása


Multipor hőszigetelő lapok alkalmazása ablak parapet (és függőleges káva) kialakításhoz és tokszerkezet csatlakozása
Multipor hőszigetelő lapok alkalmazása ablak parapet (és függőleges káva) kialakításhoz és tokszerkezet csatlakozása


Lábazati fal kiegészítő hőszigetelése 12,5 cm vastag hőszigetelés (extrudált PS hab) beépítési lehetőség.
Lábazati fal kiegészítő hőszigetelése 12,5 cm vastag hőszigetelés (extrudált PS hab) beépítési lehetőség


Az Ytong falazóelemek és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképekre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  Xella  Ytong  lambda  falazóelem  pórusbeton  Multipor  hőszigetelő  lap  homlokzati  hőszigetelés  ásványi  hőszigetelő  lap  falazat  homlokzatszigetelés  homlokzati  fal  lábazati  fal  lábazat  szigetelés  hőhíd