proidea.hu online termékinformációs katalógus

Garázs és árkádfödémek biztonságos hőszigetelése Multipor hőszigetelő lappal


2019. január 03.

Az ásványi hőszigetelő lap kiváló megoldást nyújt alulról hűlő födémszerkezetek esetén is

A szakemberek számára már ismert tény, hogy a pórusbeton gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen vált lehetővé hőszigetelő lapok előállítása is, amely termékek Multipor néven váltak ismertté. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot állítsanak elő, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek az innovációnak lett az eredménye a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Multipor lap. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok az A1 nem éghető építőanyag-osztály hőszigetelő anyagai közé tartoznak, mely lehetővé tesz számos olyan alkalmazási területen történő használatot, ahol szükséges "nem éghető" hőszigetelő anyagok alkalmazása.

A Multipor lap a külső, homlokzati felhasználáson túl - ásványi szerkezetének és kapilláraktív tulajdonságának köszönhetően - belső oldali hőszigetelésként is egyedülálló módon használható külön párazáró réteg beépítése nélkül, de kiváló műszaki megoldást nyújt, az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésének kialakítására is.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások határozzák meg. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítés technikája illetve a felületképzés kérdése. Mint tudjuk a hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése - mely a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt ma kiemelkedő hangsúlyt kap - is fontos szempont. A Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst, láng hatására nem válnak ki belőle veszélyes anyagok.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

Kivitelezés

A Multipor hőszigetelő lapok rögzítése Multipor habarccsal, teljes felületen történő ragasztással történik. 150 mm Multipor vastagságig - a technológiai utasítások betartása esetén - nem kell dübellel rögzíteni a hőszigetelő lapokat. Az alapfelületnek kellő szilárdságúnak, laza részektől és portól mentesnek kell lennie. Az 5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani. A teljes felületű ragasztás biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását építés közben, a habarcs megszilárdulásáig, így nem szükséges a hőszigetelő lapok ideiglenes alátámasztása. A szigetelő lapok felrakását megelőzően meg kell határozni a szigetelendő felület geometriai méreteit, valamint a gépészeti vezetékek, berendezések, és azok tartószerkezeteinek helyét. A ragasztóhabarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére alapfelület egyenetlenségtől függően 12-16 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel. Figyeljünk, hogy a csatlakozó élekre ne kerüljön ragasztóhabarcs. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással (a habarcs bordák irányára merőlegesen) kell végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadását. A lapok alapfelülethez nyomásához nagy fasimító lapot használjunk.

A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel "száraz kapcsolattal" kell csatlakoztatni. Az elemeket soronként feles kötésben kell elhelyezni. Az elemek szükség szerinti méretre vágása, alakítása kézi fűrésszel elvégezhető. Akár íves vágások is készíthetőek.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

A teljes felület elkészítése után, a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak. A mennyezeten futó vezetékek helye kézi eszközökkel egyszerűen kialakítható. A hőhídmentes csomópontok kialakításához javasoljuk a fal födém csatlakozásánál a szigetelés függőleges irányba történő befordítását egy lap szélességben. Az elkészült felület ellenálló, akár további felületképzési rétegek készítése nélkül is esztétikus megjelenésű. A mennyezeten futó elektromos vezetékek és szerelvények falon kívüli szereléssel is kiépíthetőek.

Igény esetén az elkészült hőszigetelés felülete többféleképpen kialakítható. Készíthető közvetlen festés, illetve lehet glettelt és festett kivitelben üvegszövet háló erősítéssel.

Közvetlen festés esetén az elkészült hőszigetelés esetleges síkfogasságát csiszolással ki kell egyenlíteni, ezután a festékrétegek felhordhatóak.

Glettelt és festett kivitel esetében Multipor habarcsrétegbe üvegszövet háló beágyazása szükséges. Az így készített hőszigetelt felületet az ágyazóréteg felhordása előtt dübelezéssel meg kell erősíteni, hőszigetelő laponként 1-1 dübel beépítésével. A dübeles megerősítés után a teljes felületre glettvassal fel kell hordani a Multipor ragasztóhabarcsot 2-3 mm vastagságban, majd még annak friss állapotában az üvegszövet hálót bele kell ágyazni. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztóhabarcsot, amennyit el tudunk készíteni mielőtt az elkezd "meghúzni". Ellenkező esetben a háló besimítása már nehézkes lesz, a ragasztóhabarcs nem lesz simítható. Az üvegszövet hálót 10 cm-es átfedéssel kell elhelyezni, ezzel biztosítva a felület együttdolgozását. A háló elhelyezése után további 2-3 mm Multipor habarcsot kell felhordani a felületre, majd műanyag vagy fa simítóval eldörzsölni azt. Ezután a felület festhető, vagy további finomabb szemcséjű (ásványi alapú) glett rétegekkel ellátható.

A Multipor ásványi hőszigetelő rendszer katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  Xella  Ytong-Multipor  ásványi  hőszigetelő  lap  Multipor  belső  oldali  hőszigetelés  hőszigetelés  ásványi  hőszigetelőlap  hőszigetelő  rendszer  lefele  hűlő  födém