Az Országgyűlés Irodaházának kazánház-rekonstrukciója Weishaupt kazánokkal

Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok

A helyszín adottságai miatt kihívást jelentett a nagyteljesítményű kondenzációs kazánok beépítése

A Weishaupt Hőtechnikai Kft. nem mindennapi felkérést kapott 2013 tavaszán, amikor az épületet üzemeltető osztály bejárásra hívta meg a vállalatot, hogy a meglévő, részben már amortizálódott hagyományos kéménybekötött hőtermelő berendezések új, korszerű és energiatakarékos cseréjére megoldást keressen.

A projekt előkészítése közvetlenül a bejárás után megkezdődött, mert a tetőtéri gázkazánház felmérése ajánlatadáshoz teljes alapossággal és részletességgel került végrehajtásra. Az épület hőellátását (fűtés és közvetett módon használati melegvíz) 16 db FÉG-Vestale AF 105 modul Q=108 kW/db és 8 db AF 70 Q=70 kW/db (ΣQ=1.728+560=2.288 kW) kéménybekötött, gravitációs levegő ellátású, gyújtólángos gázkazánok biztosították. Látható volt, hogy a berendezések energetikailag már nem tartoznak a legkorszerűbb berendezések közé. A hőtermelők működőképes állapotban voltak, karbantartásuk rendszeresen elvégzett, de gyártási évük 1998/99, amiből következik, hogy életkoruk a rekonstrukció évében 16-17 év volt. Teljesen indokolt volt az üzemeltetési költségek optimalizálása (csökkentés) érdekében tett lépés.

Néhány kép a felújítási előtti állapotról:

A Weishaupt lehetőséget kapott – a műszaki árajánlat mellett - egy átfogó energetikai rekonstrukciós javaslattételre. Az átfogó felmérés segítséget adott a pontos feladat és igény meghatározáshoz, valamint a technikai megoldás kiválasztásához. Ez a kiválasztás szoros szakmai együttműködés keretében tudott megvalósulni az Országgyűlés Hivatalával. Az üzemeltető elkötelezett volt az energiahatékony és tartós berendezések létesítésében. Célul tűzték ki a környezetvédelmet, az üzemeltetési költségek racionalizálását és a megbízható üzemeltetést.

A projekt előkészületei során sok információ állt rendelkezésre. A végső műszaki megvalósíthatóság, a konkrét és pontos helyszíni méretek rögzítését követően, némi mérnöki elgondolásokat igényelt. Az egyik ilyen probléma volt, hogy a tetőtéri kazánház egy korábban bedaruzott, majd befedett és kívülről csak egy személylépcsőn megközelíthető kazánház, ahová szinte lehetetlen bármi nagyobb terhet vagy nagyobb befoglaló méretekkel rendelkező berendezést felvinni. A másik a kazánház valós mérete, ahová a tervek szerint 7 db 300 kW névleges teljesítményű kondenzációs WTC-GB kazán (ΣQ=2 MW) kell elhelyezni a komplett szigetelt osztó-gyűjtő rendszerrel és a 2 db 1200 kW speciális, szintén Weishaupt gyári rendszertartozék hőcserélővel együtt. 

Országgyűlés Irodaháza - tetőtéri kazánház
Országgyűlés Irodaháza - tetőtéri kazánház

Az első problémára a megoldást a Weishaupt márka- és egyik partnerszervizének szaktudása jelentette, mert a kazánokat egyesével szétszedték és részegységekben szállították fel a kazánházba, majd ott újra összeszerelték és eredeti állapotba hozták. Ezzel a lépéssel nem kellett sem tetőt bontani, sem daruzni, illetve nagyon komoly járulékos költségmegtakarítást tudtak a projekt kapcsán elérni. A másik problémára, a helyigényre, a szerelési utasításokban jelzett pontos méretmegadás és egy milliméterpapír volt a megoldás. Részletekben kimunkálva a beépítendő berendezések beépítési méretét, arra megállapításra jutottak, hogy a kezelési és védőtávolságok, valamint a szükséges szerelési távolságok betartása mellett, az egymásnak hátat fordító kaszkád rendszerek osztó-gyűjtői 100 mm távolságban lesznek egymástól, azaz a berendezés beépíthető.

Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok
Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok

Összességében beépítésre került 7 db 300 kW-os névleges teljesítményű kondenzációs álló gázkazán (2.044 kW), 2db 1200 kW-os lemezes hőcserélő párhuzamos kötésben a rendszerleválasztáshoz és a hosszútávú garanciatartáshoz, kazánonként tetősík fölé vezetett égéstermék elvezetés, valamint az időjárásfüggő kaszkád-vezérlés, mely szervesen kapcsolódik a meglévő épületfelügyeleti rendszerhez.

Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok
Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok

A Weishauptnak, számos megvalósult munkája közül, ez a projekt a beépített kondenzációs kazánteljesítmény tekintetében a legnagyobb referenciája.

Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok
Weishaupt nagyteljesítményű kondenzációs kazánok
A hírben szereplő termékek
WTC-GB gáz kondenzációs kazán
 
Weishaupt Thermo Condens WTC-GB (90...300 kW) kondenzációs gázkazán, álló

90 kW-tól 300 kW-ig terjedő teljesítményével ez a rendszer ideális nagyobb épületek hőellátásához.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...