Weishaupt kazánház a kazánházban

Weishaupt kazánház a kazánházban

A Lokomotív Ház kazánház rekonstrukciója

A Budapesten élőknek egyik emblematikus gyára a Budafokon található „Csokigyár” volt. A múlt időt csak amiatt szükséges használni, mert a nagymúltú termelőüzem a privatizációs tulajdonosváltást követően csak rövid ideig őrizte meg eredeti tevékenységét és mára – köszönhetően egy tudatos célokkal bíró befektetőknek – igaz épületszerkezetében és nem funkciójában, új életre kezd kelni. A terület frekventáltsága következtében az infrastrukturális beruházások lehetőséget kínálnak új és meglévő vállalkozások korszerű telephelyének kialakítására.

A telephely hőtermelő központjának rekonstrukciós projekt előkészítése még 2016-ban megkezdődött, amikor a teljes megújulás előtt álló komplex telephely alagsori gázkazánháza felmérésre került. Az épületegyüttes hőellátását (fűtés és közvetett módon használati melegvíz) Weishaupt gázégővel működő, régi kéménybekötött melegvízkazán (Q=1.500 kW) biztosította.
A korábban – a csokoládégyár technológiai igénye miatt – üzemelő gőzkazánokat már évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezték a kihasználatlanság végett. A fűtési célokra meghagyott korábbi berendezés energetikailag sajnos nem felelt meg a korszerűség szempontjából, de még működőképes állapotban volt. A tulajdonos döntése teljesen indokolt és megalapozott volt, hogy egy vonzó, frekventált helyen lévő többcélú telephelyen, a központi fűtés optimalizálása érdekében tett lépéseit a kazánok rekonstrukciójával indította meg, ami nagyfokú energiatudatos és környezetbarát gondolkodást is magában foglal.

Lokomotív Ház kazánház rekonstrukció - felújítás előtti állapot
Weishaupt kazánház a kazánházban

A meglévő, de már üzemen kívül helyezett régi gőzkazánok és égők a projekt során elbontásra kerültek. Szelektív és szakszerű bontás mellett a veszélyes hulladéknak minősülő részek ártalmatlanítása kiemelt figyelmet kapott. A még működő hőtermelő berendezés is hasonló sorsa jutott. A projekt során a berendezések más célú, illetve más helyen történő tovább üzemeltetése is mint lehetőség szóba került, de a kazánház anno úgy épült, hogy letelepítették a kazánokat és építettek köré egy épületet. Így nem lehetett egyben kivenni a berendezéseket a helyéről, ami sajnos előrevetítette a megsemmisítés gondolatát is. Végül ez is valósult meg.
A projekt előkészítése során a Weishaupt Kft., mint generálkivitelező lehetőséget kapott egy átfogó energetikai rekonstrukciós javaslattételre. A felmérés segítséget adott a pontos feladat és igény meghatározáshoz, valamint a technikai megoldás kiválasztásához, mely szoros szakmai együttműködés keretében tudott megvalósulni a Lokomotív Ház műszaki szakembereivel. A tulajdonos elkötelezett volt az energiahatékony és tartós berendezések létesítésében. Célul tűzték ki a környezetvédelmet, az üzemeltetési költségek racionalizálását és a megbízható üzemeltetést.

A végső műszaki megvalósíthatóság, a konkrét és pontos helyszíni méretek rögzítését követően, részletekbe menő mérnöki elgondolásokat igényelt. Az egyik ilyen sarkalatos kérdés volt, hogy a korábbi kazánházban – az új előírásoknak megfelelően – egy önálló kazánházat kellett létesíteni. Ennek a feladatnak az elvégzésére a szárazépítésben gyakorlott alvállalkozó bevonása vált szükségessé, aki rendszergaranciával vállalta az új kazánház szakszerű és gyors kivitelezését.

Lokomotív Ház kazánház rekonstrukció
Weishaupt kazánház a kazánházban

Kazánház a kazánházban
A megvalósuló gépészeti beruházás építészeti elemeinek a megvalósítása látszólag egy egyszerű feladatnak ígérkezett. Készítenek egy olyan válaszfalat, amely gyorsan elkészül és teljesíti a tűzvédelmi előírásokat is. Azonban a helyszínt megvizsgálva rájöttek arra, hogy a megvalósításhoz, a szakmailag kifogástalan és az előírásoknak megfelelő elkészítéshez, további segítséget kell bevonniuk. Az elválasztó falat szárazépítészeti anyagokból építették meg, felkérve a Rigips szakértő kollégáit. A szerkezet az alábbi megoldással sikerült:

A Rigips anyagait használták fel, és a Rigips műszaki megoldásait, technológiai leírásait vették figyelembe. Különös tekintettel a csőátvezetések tűzvédelmi kritériumainak betartására. A tűzvédelmi előírások miatt 9 olyan átvezetési pont volt, ahol biztosítani kellett a 60 perces tűzállóságot is (eltérő anyagú, eltérő vastagságú csővezetékek futottak a kazánház tervezett falain keresztül, minden oldalon és más-más irányban). A Rigips a beépítést ellenőrizve és elfogadva elkészítette a konkrét projektre az NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) nyilatkozatát, valamint a Rigips rendszerszavatossági nyilatkozatát, melyben a megvalósult szerkezetekre 25 év rendszerszavatosságot vállaltak. Az így elkészült kazánházi fal, minden elvárásnak és műszaki előírásnak megfelelt, melyet a műszaki szakhatósági átadás is megerősített.

Lokomotív Ház kazánház rekonstrukció
Weishaupt kazánház a kazánházban

További fontos kérdést jelentett a gázellátás, az égési- és szellőzőlevegő-ellátás is. Mindenképpen zárt égésterű, azaz „C-típusú” kazánházi installációt kívántak létrehozni, azaz az égéstermék elvezetés is és az égési levegő bevezetés is közvetlen külső légtérkapcsolattal bír. Ezt nevezik helyiség levegőtől független üzemnek. A „kazánház a kazánházban” elképzelés első olvasatra kézenfekvő és egyszerűnek tűnt. Viszont az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírásainak szigorodása miatt a kazánház falán áthaladó csővezetékek és egyéb áttörések védelme (a tűzszakasz határok pontos és szigorú betartása mellett) komoly kihívást jelentett. A gépész és az építész alvállalkozó mellett külön tűzvédelmi szakember bevonása is szükségessé vált.
A valós hőigény figyelembevételével beépítésre került 3 db 300 kW-os névleges teljesítményű kondenzációs álló Weishaupt WTC-GB-300-A gázkazán, 1 db 960 kW-os speciális lemezes hőcserélő a rendszerleválasztáshoz és a hosszútávú garanciafeltételek biztosításához. A három kazán égéstermék elvezetése, a készülék részeként tanúsított kaszkád égéstermék elvezető rendszerben tetősík fölé, a meglévő külső szerelt kémény felhasználásával készült el. A belsőterű kazánház, valamint a helyiség levegőtől független üzem kialakítása érdekében az égési levegő biztosítása külön, méretezett légcsatornahálózat létesítésével került megoldásra. A kazánok terhelés- és időjárásfüggő kaszkád-vezérléssel és távfelügyelettel vannak ellátva, mely teljes felügyelettel szolgálják ki a teljes hőellátó rendszert.

A Weishaupt történetében eddig ez a projekt a legösszetettebb gázellátási és tűzvédelmi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, közel 1 MW teljesítménnyel bíró kondenzációs kaszkád rendszer.

A hírben szereplő termékek

WTC-GB gáz kondenzációs kazán
 
Weishaupt Thermo Condens WTC-GB (90...300 kW) kondenzációs gázkazán

90 kW-tól 300 kW-ig terjedő teljesítményével ez a rendszer ideális nagyobb épületek hőellátásához.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...