Weidmüller túlfeszültség elleni védelem

Élvonalbeli tetőre szerelt napelemes rendszer

Egy pillantás az alkalmazási és jogszabályi követelményekre
A túlfeszültség elleni védelem specifikus követelményei magától az alkalmazástól függenek. Az épületszerelvények tekintetében alapvető különbséget kell tenni napelemes moduloknak a villámvédelemmel már felszerelt középületek tetejére történő felszerelése, valamint az ilyennel nem rendelkező épületekre - mondjuk egy raktárra - történő felszerelése között. Ha külső villámvédelem van rendszeresítve, akkor a napelemes modulokat célszerűen izolált egységeknek kell tekinteni a tetőn. A napelemes rendszerek felszerelése nem jelent további villám kisülési kockázatot. A rendszert azonban védőzónába kell telepíteni úgy, hogy az semmilyen káros hatást ne fejtsen ki. Lényeges az IEC 62305-3 (VDE 0185-305-3 (5) mellékletében előírt biztonsági távolság betartása. Ha ez nem lehetséges, akkor a részleges villám áramokat figyelembe kell venni például árnyékolt hálózati generátorkábelek használatával az indukált túlfeszültségek mérséklése végett. Elegendő, legalább 16 mm² keresztmetszettel kábelárnyékolás is használható a részleges villám áramok ellenőrzés alatt tartására. Az I. típusú villámvédelmi komponensek használhatók az épületbe történő belépési pontnál, hogy védelmet biztosítsanak a 0 és az 1. villámvédelmi zónák közötti átmenetnél.  
"Azért, hogy képessé tegyük ügyfeleinket arra, hogy napelemes rendszereik megfeleljenek a jövőbeni követelményeknek, megoldásaink mindig a legújabb szabványokban foglalt követelményeknek felelnek meg. A túlfeszültség elleni védelemre szolgáló eszközeink teljes választéka megfelel a jelenlegi EN 50539-11:2012 szabványnak, amely előírja, hogyan kell az egyenfeszültség oldaláról megtervezni a napelemes rendszerek túlfeszültség elleni védelmét" - fejti ki Ralf Güthoff, aki a Weidmüllernél villám- és túlfeszültség-védelmi szakértő .„Míg a túlfeszültségvédelmi eszközök a kisfeszültségű rendszerek váltófeszültségű oldalán jelenleg standardnak számítanak, néhány dolgot még figyelembe kell venni az egyenfeszültségű alkalmazásokhoz. A kihívás itt a túlfeszültségvédelmi eszközök megtervezése mind a napelemes modulok maximális, terhelés nélküli feszültségére, mind a maximális rendszer hozzáférésre, valamint a biztonságra”.
A legrosszabb helyzetek hatékony megelőzése
A túlfeszültségvédelmi eszközök legalkalmasabb helye egy napelemes rendszerben függ a rendszer típusától, a rendszer konstrukciójától, valamint a távolságtól. Külső villámvédelemmel és egy tetőre szerelt napelemes rendszerrel ellátott kis épület esetén szokásos csak az inverter egyenfeszültségű (DC) bemenetét védeni, mivel a kábel rövid. Ha nagyobb ipari épületekre, például raktárakra vagy termelő üzemekre van szerelve, akkor a napelemes modul és az inverter közötti kábelek hossza meghaladhatja a 10 métert. Akkor a túlfeszültség-védelmi eszközöket a napelemes modul és az inverter közelébe kell telepíteni. Eredetileg a túlfeszültség-védelmi eszközöket csak normál hálózati váltófeszültségekre tervezték. A napelemes rendszerek bevezetése magával hozott olyan alkalmazásokat, ahol a termékeknek nagy egyenfeszültségeket kell kiállniuk. A nem megfelelő megoldások egyik potenciális következménye az, hogy szigetelési hibák jelenhetnek meg a modulon több éves használatot követően. Ez azt eredményezi, hogy a napelem teljes üres járási feszültsége kerül a túlfeszültség védelmi eszköz pólusára, amely így túlterhelődik. Ha a fémoxid varisztorokon alapuló túlfeszültség-védelmi eszközök túlterhelődnek a folyamatos többletfeszültség miatt, ez azt eredményezheti, hogy a kikapcsoló mechanizmus tönkremegy vagy kikapcsol. Nagy rendszerfeszültségű napelemes rendszerekben a legrosszabb helyzet az, ha a kikapcsoló mechanizmus aktiválása tüzet okoz a kapcsolásnál létrejövő ív következtében.
 
Biztosítékok alkalmazása a túláramvédelmi mechanizmus előtt nem oldja meg ezt a problémát, mivel a napelemes modulok rövidzárlati árama csak kicsivel nagyobb, mint a névleges áramé.
„Az új VARITECTOR PU túlfeszültség-védelmi sorozatunk egy olyan gyakorlatias megoldással jellemezhető, amely megfelel a legújabb szabványoknak. Az eszközök tervezése különösen a napelemes alkalmazásokra történt és hatékonyan megelőzi a kikapcsolási mechanizmusok nem kívánt aktiválását” - mondja Güthoff Úr. „A legrosszabb helyzetet, azaz a tüzet így hatékonyan megelőzzük”. A túlfeszültség-védelem egyszerű rendszer integrációja az előre huzalozott generátor csatlakozódobozokban történő telepítéssel valósul meg. A vevői ajánlatkérések és megrendelések alapján a Weidmüller generátor csatlakozódobozok számos standard konfigurációját fejlesztette ki optimális csatlakozó rendszerként, de védelem és felügyelet céljára is - olyan koncepciókhoz, amelyek élvonalbeliek és a jövőbeni igényekhez is alkalmazkodnak.

Ha a VARITECTOR PU túlfeszültség-védelmi sorozattal kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Weidmüller Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...