A webersan falszárító javítóvakolat-rendszerek működése

Minden, amit a falszárító javítóvakolatokról tudni kell

Meglévő épületek falszerkezeteinek felújításánál találkozhatunk a talajból kapilláris hatás révén felszívódó nedvességgel, mely komoly problémát jelent az épület állékonyságára nézve, továbbá a belső terekben egészségügyi kockázatokat is hordozhat. Azoknál az épületeknél, amelyeknél nem készült vízszintes lábazati szigetelés, illetve az idők folyamán megsérült, elöregedett és nem látja el a feladatát, nagy eséllyel találkozhatunk a térhatároló falakban talajból felszívódó nedvességgel és a nedvességgel érkező oldott ásványi anyagokkal. A köznyelvben salétromos falnak nevezik a jelenséget. A webersan felújító vakolatrendszerek teljes körű műszaki megoldást nyújtanak a felszívódó nedvességből eredő falazati illetve vakolati problémák megoldására.

A webersan falszárító javítóvakolat-rendszerek működése
A webersan falszárító javítóvakolat-rendszerek működése

A webersan rendszerek működési elve

A falszárító felújító vakolatrendszerek lényege, hogy a párolgási zónát a vakolat felületéről a vakolat és falazat határára tolják el, ezáltal a vakolat felülete száraz és sókivirágzás-mentes marad. A kristályosodási folyamat a nagy szilárdságú és magas pórustartalmú rétegben zajlik le (webersan javítóvakolat rétegek), ahol a kristályosodási folyamat számára elegendő pórusméretet biztosít a vakolat szerkezete. A párává alakult nedvesség pedig a további rétegeken keresztül, intenzíven és észrevétlenül távozik. A megoldás kívül-belül egyaránt alkalmazható, arra ügyelve, hogy a felületet ne zárjuk le párafékező színvakolattal vagy festékkel. Végleges felületképzésként minden esetben megfelelő páraáteresztéssel rendelkező weberton silicate festék ajánlott. A falszárító rendszerek belső alkalmazásnál a légtérbe kerülő páratöbbletet természetes vagy mesterséges szellőztetéssel kell eltávolítani, nehogy párakicsapódást okozzon, ami a penészedés előfeltétele lehetne. Szakszerű kivitelezés mellett a webersan rendszerrel utólagos falszigetelés nélkül is tapintás szárazzá válik a vakolat.

A webersan rendszerek a gyakorlatban

Az erősen nedves és sószennyezett felületek szabad szemmel is jól láthatóak, hiszen a falszerkezetbe került nedvesség az időjárási ciklusok következtében kikezdi a végső felületképzést, legyen az homlokzatfesték vagy nemesvakolat. A károsodás valós mértékét azonban csak faldiagnosztikai vizsgálattal lehet megállapítani. A vizsgálat során mintákat veszünk a falszerkezet különböző területeiről, több helyen és több mélységben. A kapillárisan felszívódó nedvesség általában a szerkezeten belül harang alakban rendeződik, a belső felületeken magasabb régiókban is jelen van, mintsem azt szabad szemmel meg lehetne alapítani. Ennek megfelelőn a sérült vakolatot a látható nedvességhatár felett min. 100 cm-rel érdemes eltávolítani, hiszen a szerkezet érdemi kijavítását csak ebben az esetben végezzük el. A mélyebb régiókban lévő nedvesség idővel el fog párologni, és ha ezen a felületen hagyományos vakolat készül falszárító vakolat helyett, a végső felületképzésen ez a maradékvíz foltos hatást kelthet.

A sókivirágzás

A talaj felől érkező nedvesség ásványi sókat is hoz magával. A leggyakrabban előforduló ásványok a kloridok és a szulfátok, melyek mind a talajban, mind az építőanyagokban megtalálhatóak. Mezőgazdasági létesítmények esetében a szennyező anyagok között találkozhatunk nitrátokkal is. Ezek a vízben oldott ásványok a párolgási folyamat következtében a falszerkezet külső rétegeihez közel halmozódnak fel a legnagyobb koncentrációban. Ha a felületről eltávolításra kerülnek, a szerkezetben tárolt maradék só a falszárító vakolatban fog összegyűlni, ahol nem okoz sem esztétikai, sem szerkezeti problémát. A javítás során a vakolat leverését követően ezért érdemes a téglák közötti fugákat is min. 2 cm mélységben kikaparni.

A javítóvakolatok alkalmazása

A javítás történhet sávszerűen, vagy teljes felületen, attól függően, hogy mekkora az érintett felület kiterjedése. Általános szabályként alkalmazható, hogy amennyiben a károsodás miatt a homlokzati síkon (belső felületen az adott falsíkon) meglévő vakolat több mint 30%-át el kell távolítani, akkor érdemes a teljes felületről leverni az alapvakolatot.

A falszárító alapvakolatokat optimális esetben 3 cm vastagságban érdemes felhordani a felületre, és mint miden vakolási munkánál, ellenőrzni kell, hogy a fogadófelület kellően szilárd és teherbíró-e. Az alapvakolatot több rétegben is felhordhatjuk, viszont 4 cm-es rétegvastagság felett ponthegesztett négyzetrács alakzatú rozsdamentes vakolattartó háló alkalmazása javasolt. A vakolattartó hálót speciális távtartós dübelekkel kell a felülethez rögzíteni, hogy a vakolat anyaga körbe tudja venni. A vakolat felületén nagy rétegvastagság esetén az anyag száradása és kötése során zsugorodási repedések keletkezhetnek, ennek elkerülésére műanyag vagy fém vakolatóerősítő beágyazása javasolt, a vakolatréteg felső egyharmad részébe. 

A falszárító rendszereken alkalmazott felületképzők minden esetben kiváló páraáteresztő képességgel kell rendelkezzenek. Erre a célra a webersan presto 300 simítóvakolat felhordását követően weberton silicate homlokzatfestéket javasolják elsősorban, de igény szerint strukturált felület is kialakítható, weberter classic M nemesvakolattal, ebben az esetben az alapvakolatra simítás nélkül, előnedvesítés után közvetlenül felhordható a nemesvakolat.

A hírben szereplő termékek
webersan presto 300 falszárító simítóvakolat
 
webersan presto 300 falszárító simítóvakolat

Falszárító, hidrofobizált simítóvakolat sómegkötő hatással, régi és új alapvakolatokra, ill. a webersan presto javítóvakolat-rendszer részeként, fehér színben.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
weberter classic M hagyományos nemesvakolat
 
weberter classic M hagyományos nemesvakolat

Felhasználásra kész, por alakú, ásványi bázisú nemesvakolat, kézi és gépi felhordásra, kapart felületképzésre, modern színárnyalatokban.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
weberton szilikát homlokzatfesték műemlékekre
 
weberton szilikát homlokzatfesték műemlékekre

Feldolgozásra kész, ásványi bázisú, vízzel hígítható színes homlokzatfesték, elsősorban műemlék jellegű épületek felújítására, az alapfelületek strukturális hatásának megőrzésére; ásványi bázisú vakolt homlokzatok díszítésére, védelmére, valamint webersan javítóvakolat-rendszerek festésére. Közel 300 színben elérhető.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Javító és felújító vakolatok
Javító és felújító vakolatok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...