Hűtő-fűtő termoventilátor fan-coil helyett

Hűtő-fűtő termoventilátor fan-coil helyett

A tökéletes megoldás kulcsa: igényfelmérés, helyszínbejárás, tanácsadás – A VTS Hungary Kft. esettanulmánya

A VTS Hungary Kft.-hez forduló cégek egy része fix elképzelésekkel érkezik. Így történt ez egy édesítőszer-gyártó partnerükkel is, akik kifejezetten fan-coil rendszert terveztek csarnokukba telepíteni. A VTS műszaki tanácsadó kollegái az igényfelmérés során a megbízó számára egy sokkal praktikusabb és olcsóbb hűtő-fűtő termoventilátoros megoldást javasoltak, meggyőzve erről a Politur Kft-t. 

Hogy miért is tudtak alternatívát kínálni?

A pontos igényfelmérés és a vecsési helyszín bejárása során kiderült, hogy az üzem működése több szempontból is folyamatosan változik, egyedileg alakul akár műszakon belül is, így a levegő hőmérséklete, légvetési iránya, vagy annak erőssége tekintetében flexibilis, könnyen változtatható megoldásra volt szükség. A fan-coil rendszerek többnyire nem képesek ennyire széles működési feltételek között optimálisan teljesíteni, így az energiahatékonyság, esztétikum és praktikum tekintetében is a legprofibb és legtökéletesebb megoldást javasolták: a termoventilátort.

Mit tud a termoventilátor, amit egy fan-coil nem?

A termoventilátor alapvetően egy nagyon egyszerű működésű készülék. A ventilátorral megtámogatott nagy hatásfokú hőcserélő úgynevezett dinamikus fűtéssel tud komfortot teremteni olyan helyeken, ahol a hagyományos konvekciós elven működő fűtés-hűtés (például radiátor) nem lenne praktikus megoldás, például csarnokokban, szerelőállomásokon és egyéb, általánosan nagy belterületű légtereknél. Ennek az egyszerű működésnek az előnyei jól kiaknázhatók új típusú vezérlésekkel és modern energiatakarékos fűtési-hűtési rendszerekkel. A VOLCANO termoventilátor kiválóan ötvözi a praktikumot a modern és energiatakarékos fűtő-hűtő rendszerekkel. A VOLCANO termoventilátor IF design díjat nyert, így egy letisztult és esztétikus, modern külsővel is párosul az egyik leggazdaságosabb és legmodernebb elvárásoknak is megfelelő készülék.

A VOLCANO termoventilátor 5 fő elemből épül fel:

Volcano fűtő-fűtő termoventilátor felépítése
VOLCANO fűtő-fűtő termoventilátor felépítése
Motor és ventilátor (2): IP54 védettségű, 0-10 V vezérlésű indukciós-elvű axiális EC motor, mely extra halk működést és erős légáramot biztosít.
Acél-réz hőcserélő (1): mely a készülék fő statikai eleme is. 1-4 soros (3-90 kW fűtőteljesítményű) hőcserélőkkel szerelt készüléksorozat, melynek hőleadó részei rézből, bekötőcsonkjai és szerkezetkeményítő részei acélból készültek.
Burkolat, zsalu és konzol (3,4,5): A hőcserélő felületének optimális kihasználását diffúzor teszi lehetővé, így a teljes hőcserélő felület részt vesz a hőleadásban. A konzol oldalfalra szerelhető és 120°-ban állítható vele a légvetési irány (flexibilis kötésekkel szerelve). A burkolat légterelő zsaluival a légvetési irány magassága is megadható, így a légáram iránya pontosan beállítható. Fűtés vagy légkeverés esetén a készülék felszerelhető akár mennyezetre is (mennyezetről a padló irányába tartó légáram). Hűtés módban csak oldalfali szerelés lehetséges.

Volcano hűtő-fűtő termoventilátor hőkamerás mérése
VOLCANO hűtő-fűtő termoventilátor hőkamerás mérése

Fan-coil-ban is van ventilátor, akkor miért javasolt inkább a termoventilátor?

A fan-coil rendszerek inkább lakossági, kényelmi felhasználásra alkalmasak, kisebb fűtési és hűtési teljesítménnyel rendelkeznek, illetve a légszállításuk is minimális egy termoventilátoréhez képest. A hűtésnél keletkezett kondenzvíz-elvezetés a fan-coil-ok esetén a készüléken belül van megoldva, míg a termoventilátornál alsó csepptálcából kerül elvezetésre. 

Okos vezérlés, telefonos app?

Az üzemeltetés szempontjából fontos volt, hogy távolról is könnyen elérhető és ellenőrizhető legyen az egyes helyiségek hőmérsékleti beállítása. A VOLCANO termoventilátorok új rendszerű, gazdaságos EC motorokkal rendelkeznek és 0-10 V elven vezérelhetők, így könnyen összekapcsolhatók épületfelügyelettel (BMS), csoportban is vezérelhetők, sőt telefonos (iOS és Android) applikációval is elérhetők a világ bármelyik pontjáról. Automatikus fordulatállítás? Fagyvédelem beállítás? Esetleg fűtési üzemen kívüli temperálás? Ezek mind egyszerűen beállíthatók a menüben az igények szerint. 

És az árak?

A VTS partnerénél az ár az egyik legnyomósabb érv volt a termoventilátor mellett. Ugyan nehéz összehasonlítani egy 2-3 kW-os fan-coilt egy 30-40 kW teljesítményű termoventilátorral, de az elmondható, hogy 1 db fan-coil készülék kb. 25-30%-kal drágább egy termoventilátorhoz képest. Másik előnye, hogy nincs benne szűrő és nincs semmilyen karbantartási igénye (légszűrést nem igénylő, vagy eleve tiszta helyiségeknél alkalmazzák).

Volcano hűtő-fűtő termoventilátor
Hűtő-fűtő termoventilátor fan-coil helyett
A hírben szereplő termékek
VOLCANO termoventilátorok
 
VOLCANO termoventilátorok

A VOLCANO termoventilátor a modern fűtésrendszerek szerves részét képezi, kiküszöbölve az elégtelen fűtés és negatív atmoszférikus hatás jelenségét. A VOLCANO termoventilátor ötvözi a legújabb technológiai megoldásokat és dizájnt a hatékonysággal. Az egyedi technológiai megoldások, mint a legújabb fejlesztésű ventilátor és megnövelt légszállítási tartomány, lehetővé teszik a VOLCANO VR számára, hogy a helység karakterének és légköbméterének legmegfelelőbb fűtési teljesítményt alkalmazza. A VOLCANO VR4 és VOLCANO Mini 3 igazi hőszivattyús működésre optimalizált gépek, melyek jó hatásfokkal alkalmazhatók hűtésre is. Hűtéshez, a kondenzáció elvezetéséhez elérhető csepptálca is.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Fan-coil berendezések
Fan-coil berendezések
Termoventilátorok
Termoventilátorok
Klíma- és hűtéstechnika
Klíma- és hűtéstechnika
Légtechnika
Légtechnika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...