proidea.hu online termékinformációs katalógus

Vaillant készülékek a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi verseny egyik mintaépületében


2019. augusztus 30.

A felépített ház fűtését és szellőzését Vaillant rendszer biztosította

Július végén ért véget a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi verseny, melyen a Vaillant is támogatta az egyik induló egyetemi csapatot. A Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudománygyetem és a Blidai Saad Dahlad Egyetem csapata által felépített ház fűtését és szellőzését Vaillant rendszer biztosította, a Vaillant kollégái aktívan részt vettek a kivitelezési munkákban is, támogatva a csapat egyetemista tagjait. A 10 csapat közül a Someshine Team az előkelő 5. helyet érte el.

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

Mi a Solar Decathlon?

Innovatív ötletek, élvonalbeli technológiák, kiemelkedő egyetemi csapatok. A Solar Decathlon egy nemzetközi verseny, amely ambiciózus egyetemi csapatokat hív ki arra, hogy megtervezzenek, megépítsenek és üzemeltessenek olyan 1:1-es méretarányú lakóhely prototípusokat, amelyek megújuló energiával működnek. A verseny 10 különálló versenyszámból áll, amelyek mentén a projektek az erőforrásokkal való felelős gazdálkodás, a költséghatékonyság és az attraktivitás tekintetében egyidejűleg mérettetnek meg.

Az első Solar Decathlon (SD) 2002-ben indult el egyetemi csapatok önfenntartó lakóházainak 10 kategóriában történő versenyével, ezt 2010 nyarán követte az első Solar Decathlon Europe Madridban, szélesítve a rendezvény nemzetközi távlatait. Az SDE az eredeti modellen alapszik - 10 versenyszám -, azonban túllépve az egyszerű családi lakóhely elvein, a versenyzők figyelembe veszik városaink létező épületállományát és a helyi építési körülményeket is. Az SDE19 a meglevő épületblokkok megújítását célzó megoldásokra fekteti a hangsúlyt, és számos új kihívást állít fel a versenyző csapatok számára, mint a helyi újrahasznosított anyagok alkalmazása, a fotovoltaikus, napelemes, bioklimatikus és természet alapú rendszerek integrálása, a nyári túlmelegedés megoldása, valamint a magas teljesítményű kompozit anyagok felhasználása. Az SDE19, amelyet az Energy Endeavour Foundation támogat, és az ÉMI, Szentendre városa és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendez a helyszínen, az okos építés művészetét ünnepli.

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

A Solar Decathlon versenyek történetében az SDE19 az első, amely az eddigiekben szokásos új, energiahatékony lakóépületek megépítésével szemben kifejezetten meglévő épületek (pl.: sátortetős kockaházak, sorházak, ráépítéssel fejleszthető lapostetős épületek, egyéb lakóépületek) felújítására helyezi a hangsúlyt. A lakóházak jobb élhetőséget célzó, funkció- és térbővítő felújításának középpontba helyezése különösen indokolt. A korszerű, környezetbarát megoldásokat megfizethető módon kombináló épületfelújítási modellek beazonosítása napjaink egyik legaktuálisabb építőipari kihívása és társadalmi igénye Európa-szerte és a kontinensen túl. A felépített mintaházak a szokásosnál hosszabb ideig látogathatók: a 2 hetes versenyt követően egy 2 hónap időtartamú meghosszabbított kiállításra kerül sor.

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

SDE 2019 és a Vaillant együttműködése

A Someshine Team házában a fűtésről és a szellőztetésről aranyfokozatú támogatóként gondoskodott a Vaillant. Előbbi egy flextoTHERM exclusive hőszivattyúval került kialakításra aroCOLLECT levegő kollektorral, utóbbiról egy recoVAIR VAR 360/4 lakásszellőztető berendezés gondoskodik. A Vaillant kivette részét a kivitelezésből is, hiszen 3 kollégájuk kísérte a helyszínen a készülékek szerelését, üzembe helyezését, valóban az első munkalépéstől az utolsóig.

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

És a végeredmény...

A Someshine Team a versenyben két kategóriában dobogós eredményt ért el. 2. helyen végzett a csapat az "Építészet", és 3. helyezést kapott "Energiahatékonyság" kategóriában. Ez utóbbira különösen büszkék a Vaillant munkatársai. Végezetül álljon itt néhány kép a megvalósult házról, és természetesen a Vaillant rendszerről is. A Someshine Teamnak pedig még egyszer gratulálnak az eredményhez.

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

Vaillant Solar Decathlon Europe 2019

 

Termék
Cég
Székhely: 1097 Budapest, Gubacsi út 6/B, A épület II. em.
Telefon: +36 1 464 7800
Fax: +36 1 464 7801
E-mail:
Web: www.vaillant.hu
Web: www.saunierduval.hu
Ajánlatkérés
Dávid Rajmund +36 1 464 7824, +36 30 931 6342
Légtechnika
Taródi-Nagy András +36 30 301 9479, +36 1 464 7809
tervezői kapcsolattartó
Ceglédi Zoltán +36 30 242 7098, +36 1 464 7817
A Vaillant Saunier Duval Kft. 1992 januárjától működő, a németországi Joh. Vaillant GmbH und Co. által alapított magyarországi leányvállalat. A magyarországi szervizhálózat, jelenleg egyedülálló módon saját alkalmazottakból álló, országos lefedettségű szerviztechnikusokból és képzett szakiparosokból áll. A cég az ország teljes területén jelen van műszaki tanácsadóival is.
Márkanevek: Vaillant, Saunier Duval
Kulcsszavak:  vaillant  Solar  Decathlon  Europe  2019  SD  SDE  SDE19  flextoTHERM  exclusive  hőszivattyú  aroCOLLECT  levegő  kollektor  recoVAIR  VAR  360/4  lakásszellőztető  berendezés