proidea.hu online termékinformációs katalógus

Az első öntapadós padlófűtési rendszerrel szerelt Uponor referenciaház


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2012. május 16.

Az Uponor leginnovatívabb padlófűtési rendszere mellett mennyezetfűtési-hűtési rendszer is beépítésre került

2011 őszén elkezdték felépíteni Magyarországon az első öntapadós padlófűtési rendszerrel készült családi házak egyikét, melyek épületgépészeti rendszeréhez az Uponor nagyban hozzájárult.

A projekt egyik ilyen referenciaháza Kunszentmiklóshoz kötődik, ahol a tulajdonos igénye szerint egy igazán korszerű felületfűtési- és hűtési rendszer kialakítására került sor.

A korszerűség abban rejlik, hogy az Uponor leginnovatívabb padlófűtési rendszere mellett Uponor mennyezetfűtési-hűtési rendszer is beépítésre került. A fűtés kialakításához egy olyan padlófűtési rendszert alkalmaztak, mely önmagától képes odatapadni a speciális felülettel rendelkező szigetelőpanelhez, míg a mennyezethűtéshez vakolható minitec rendszert alkalmaztak.
 

Az Uponor öntapadós padlófűtési rendszere 2°C-3°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten nyújtja ugyanazt a hőérzetet, mint a hagyományos radiátorok, köszönhetően az egyenletes hőelosztásnak, ezáltal alacsonyabb energiaköltséget eredményezve. A csővezetékek gyártása során egy speciális tépőzáras szalagot tekernek az oxigéndiffúziós csövek köré, így a csövek a fenti gyártási technológia által könnyen letekerhetők, lefektethetők a padlóra, akár egy személy által is, hajolás, térdelés nélkül. Az öntapadós cső és a szigetelőréteg az áthelyezés után is ugyanolyan erővel tapadnak egymáshoz. A tapadórétegek szennyezett felület esetén is biztos kötést eredményeznek.

Ha egy helyiségben magas komforttal és alacsony költséggel akarunk ideális hőmérsékletet elérni, akkor az Uponor nedves rendszere az ideális megoldás. A rendszer akár falra, akár mennyezetre is alkalmazható és használhatjuk fűtésre a falon és hűtésre a mennyezeten.

Az épület műszaki leírása:
Az épület majdnem minden helyiségében padlófűtés lett kialakítva, kivéve a garázsban. A fürdőben 100 mm-es, a többi helyiségben 150 mm-es osztással lett letekerve a padlófűtés. A tulajdonosok kérésének megfelelően a szobákban és a nappaliban külön radiátorok kerültek beépítésre. Az osztók a közlekedő folyosóján lettek elhelyezve egy falba építhető osztószekrény segítségével. A padlófűtés szerelése az itt letölthető rajzon feltüntetett rétegrendben történt.
Az épületben egységesen 16x2,0 mm-es öntapadós MLC padlófűtési cső került felhasználásra. A nappaliban elhelyezett kandalló kialakításánál, ügyeltek az ott megszerelt padlófűtési cső védőtávolságának betartására.

A fürdő, a kamra és a garázson kívül további mennyezetfűtési-, és hűtési rendszer került kialakításra. Az osztók a padlófűtési osztók mellé kerültek. A mennyezethűtési mezők gerincvezetékei az aljzatszigetelésben lettek vezetve, védőcsőben az itt letölthető rajzon feltüntetett rétegben.
 

A hozzávezetésekhez Uponor evalPEX 20x2,0 mm csővezetéket alkalmaztak.
A padlófűtési és a mennyezethűtési körök külön osztókra lettek csatlakoztatva. A mennyezethűtés regisztereit Tichelmann kapcsolásba, 100-as osztással szerelték meg.
Ezzel a rendszerrel egy falfűtési körrel maximum 15 m² fedhető le, amit max. 3 zónára lehet bontani, 1 zóna: max. 5 m². A mennyezethűtés kialakításánál is ugyanúgy betartották a védőtávolságot, mint a padlófűtésnél.

Az épület szabályozása
A szabályozást is természetesen a felületfűtési-hűtési rendszerek adta igényekhez viszonyítva alakították ki. Az épületbe két darab vezetékes szabályozó került, ezek végzik az állásszabályozók mozgatását, melyeket az osztó-gyűjtő egységek fölé helyeztek el. A szabályozó egységeket összekötötték a termosztátokkal és az osztókon lévő állásszabályozókkal, továbbá a vezetékes termosztátokat is bekötötték a szabályozó egységekbe. A harmatpont védelem a TF 3 PR típusú harmatpont érzékelőn keresztül valósult meg, amit egy konverteren keresztül csatlakoztattak a szabályozó egységhez. Harmatpontosodás veszély esetén a szabályozó harmatpont védelmi rendszere leállítja a hűtést, majd a veszély elmúltával újraindítja azt.

Általános szerelési leírás
A padlóban szerelt kötéseket és az idomokat mindig el kell látni a megfelelő védőszigeteléssel, a felületüket védeni kell a betonnal való közvetlen érintkezéstől. A végleges eltakarás előtt mindig el kell végezni a nyomáspróbát és ezt megfelelően dokumentálni is kell. A fűtőbetont úsztatott technológiával kell elkészíteni. 30 m² egybefüggő fűtőbeton felett dilatációs csíkot kell elhelyezni. A dilatációs zónán áthaladó vezetékeket el kell látni védőcsővel 300 mm hosszon. Az osztókat falba süllyeszthető szekrénybe kell beszerelni.

A családi ház kivitelezése várhatóan 2012-ben fejeződik be.

Az Uponor öntapadós padlófűtési rendszerről, illetve a Minitec rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, mára már világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. A vállalat több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, jelen van több mint 100 országban, az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd €-t. A cég több mint 20 éve nyújt ügyfelei számára sugárzó fűtési-hűtési, radiátoros, vízellátási, valamint távhőellátással kapcsolatos megoldásokat Magyarországon is. Az alkalmazások rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereken keresztül. Folyamatos fejlesztések energiahatékony termékeket eredményeznek, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Az Uponor célja a jobb emberi környezet kialakítása a minőség szem előtt tartásával.
Kulcsszavak:  öntapadós  padlófűtési  rendszer  Uponor  Minitec  mennyezethűtés