Uponor padlófűtési rendszerek a Klagenfurti Sportparkban

Energiahatékony hőmérséklet szabályozás Uponor ipari fűtési rendszerrel

A kiváló sporteredményekhez komoly teljesítmény és elkötelezettség szükséges. Ausztriában a karintiai Klagenfurti Sportpark hőmérséklet-szabályozásával szemben támasztott követelmények hasonlóképpen magasak. A Sportpark építése több mint két évig tartott. A homokágyas strandjáték csarnok Ausztriában egyedülálló. Hőmérsékletének energiahatékony szabályozását Uponor ipari fűtési rendszer biztosítja. Emellett még Uponor Classic rendszer látja el a Sportpark futball akadémiájának fűtését és hűtését. A 2012 végére elkészülő labdajáték csarnoknak a játékot komfortosabbá tévő Uponor Siccus padlófűtése lesz.

A Klagenfurti Sportpark a külvárosban épül. Területe mintegy 110 000 m², és sportlétesítményeket, egy irodákból és sportcsarnokokból álló épületkomplexumot és a Wörthersee stadiont tartalmazza. A városvezetés 2010 nyarán kezdte meg a Sportpark bővítését 2012. év végi befejezéssel. A Sportpark bővítése tartalmaz egy futball akadémiát és egy új csarnokot a labdajátékok, valamint a strandjátékok számára.
A klagenfurti városvezetés számára fontos az erőforrások megőrzése. Ezért a csarnokok és termek fűtéséhez és hűtéséhez kiemelt szempont volt az energiahatékonyság. A további követelmények között szerepelt a telepített rendszerek hosszú szervizélettartama és kis karbantartási igénye.
Ezért a Honesta műszaki tanácsadó cég és az Uponor az egyes csarnokok saját fűtési igényének biztosításához egyedi megoldást fejlesztett ki a hőmérséklet-szabályozásra. Minden csarnokba és terembe az Uponor energiahatékony fűtési és hűtési rendszereit telepítették. A hőenergiát Klagenfurt tömbfűtési rendszere biztosítja.
Sportpark Klagenfurt
Az ausztriai Klagenfurt Sportpark építése több mint két évig tartott.

Uponor beach hall
A 420 m² alapterületű homokágyas strandjáték csarnok Ausztriában egyedülálló.
Strandjátékok egész évben
A Klagenfurti Sportpark 2012 márciusában megnyílt strandjáték csarnoka Ausztriában egyedülálló. A 420 m² alapterületű csarnok olyan sportok számára biztosít helyet, mint a strandröplabda, strandfoci és strandtenisz. A padozatot 150 m³ homok borítja. Mivel ezeket a játékokat mezítláb játsszák, a homok hőmérsékletét Uponor ipari fűtési rendszer tartja állandó 20°C hőmérsékleten.
A padlófűtés fedezi a strandjáték csarnok 8 kW hőveszteségét is. A csarnok az épületkomplexumon belül fekszik, ezért fűtési követelménye alacsony. A komfortérzet biztosításához a fűtés előre menő vizének hőmérséklete 40°C, a visszatérő ág vízhőmérséklete pedig 29°C.
A tervezők azért vetették el a meleg levegős szellőztetést, hogy ne keverjék fel a homokot.
A fűtési rendszer kialakításakor a különféle sportfelszerelések padlórögzítő elemeit is figyelembe vették. A padlófűtéshez csak egy elosztó egységet használnak. A csőfektetéskor figyelembe vették az úszó aljzatbeton dilatációs kiosztását, a homokot pedig ezen a kész aljzatbetonon terítették.
Az Uponor ipari fűtéshez használt 25x2,3 mm PE-Xa cső nagyon robusztus és rugalmas is egyben. A térhálósítás megvédi a csövet az éles tárgyakkal és pontterhelésekkel szemben, így megakadályozza a repedést és annak továbbterjedését. Ezért a cső hosszú szervizélettartamú és könnyen telepíthető.
Uponor beach hall
A strandjáték csarnok olyan sportok számára biztosít helyet, mint a strandröplabda, strandfoci és strandtenisz. Uponor beach hall
A homokágy fűtését Uponor ipari fűtési rendszer biztosítja. Ezért 25x2,3 mm Uponor PE-Xa csöveket fektettek le.
Hűtés és fűtés egyetlen csővel
A 2010-ben épült futball akadémián körülbelül 50 gyerek és tizenéves edz és tanul focizni. A tantermeken, egy faburkolatos termen, illetve az edző- és fitnesztermeken túl az akadémia ad helyet a karintiai és klagenfurti sportszervezés koordinációjának is.

Hideg napokon fűtik a termeket, a melegebb napokon pedig kellemes hőmérsékletre hűtik, hogy a környezet ideális legyen edzéshez, munkához és tanításhoz is. Az Uponor Classic-ot több mint 3000 m² alapterületen telepítették. Mivel nincsenek radiátorok, a termek rugalmasan tervezhetők különféle célokra. Továbbá a fűtés nem jelenthet a radiátorokhoz hasonló veszélyeket.
Az Uponor Classic-ot egy ember is gyorsan telepítette. Összesen 25000 m 20x2,3 mm Uponor PE-Xa cső került fektetésre. A telepítés menete gyors és egyszerű: a 3 mm vastag acélhuzal tartóelemeket a szigetelésre fektetik. Ezek képezik a rácsot a fektetéshez. A csöveket speciális klipszekkel egyenletes közönként a rácshoz rögzítik. Ezáltal csökken a munka elvégzéséhez szükséges összidő, mivel az egymást követő munkafázisok hamarabb elkezdhetők.

Meleg napokon a termeket az Uponor Classic hűti. A hűtőközeg ugyanazon a csövön áramlik, mint a fűtőközeg. Az Uponor Classic a hűtési követelmény 50%-át teljesíti, a hűtési energiát pedig az akadémia tetején elhelyezett hűtőrendszer biztosítja. A termek kiegészítő hűtését hűtőtekercsek és szellőzőrendszer biztosítja.
Az Uponor Classic 229 kW hőleadást biztosít. A 40°C előre menő víz és 30°C visszatérő ág hőmérséklete energiahatékony és kellemes sugárzott hőt ad nagy felületen.
Uponor beach hall
A fűtési rendszer kialakításakor a különféle sportfelszerelések padlórögzítő elemeit is figyelembe vették. Uponor Classic
A futball akadémiában a fűtéshez és hűtéshez 3000 m² alapterületen Uponor Classic rendszert telepítettek.
Komfortérzet edzés és játék közben
A Klagenfurti Sportpark labdajáték csarnokát 2010-ben nyitották meg. Közel két év bevezető üzemet követően a csarnok padlófűtéssel és fix sportfelülettel kerül kiegészítésre. Korábban fűtetlen, mozgatható sportfelületet használtak. A felületet szükség szerint fektették és cserélték. Terv szerint a csarnokot 2012 telén nyitják meg ismét.

A 14 méter magas labdajáték csarnok hőmérsékletét korábban mennyezeti szellőztetéssel szabályozták. A padlófűtésnek köszönhetően a fűtés most már a szükséges helyen a sportolás szintjén történik. A 2000 m² alapterületű csarnokba az építész elasztikus sportfelületet választott.
Ehhez a padlótípushoz az Uponor Siccus rendszer az optimális. A 47°C előre menő víz és 34°C visszatérő ág hőmérséklete minden használó számára komfortos hőmérsékletet biztosít a csarnokban. A labdajáték sportcsarnokban a 14x2 mm PE-Xa csövet egyetlen ember fektette.
Az Uponor Siccus 25 milliméter vastag lapokból, alumínium hőátadó lemezekből, a csőből és nagy teljesítményű PE burkolórétegből áll. A lapok közvetlenül az egyenletes padlófelületre fektethetők, ezáltal a telepítési idő csökken.

A lapok előre kialakított csővezető hornyokkal rendelkeznek, melyek tartják az alumínium hőátadó lemezeket és a csöveket. A padozat szerkezetét PE burkolóréteggel és vulkánfiber lapokkal egészítették ki. Ezt követően fektették le a sportfelületet.
Az öltözők és lelátók fűtése szintén padlófűtéssel történik. A 700 m²-es felületen a 14x2 mm Uponor PE-Xa csöveket rendszerlemezre fektették.
Uponor Classic
Az Uponor Classic csöveket speciális klipszekkel egyenletes közönként a rácshoz rögzítik. Uponor Siccus
Az Uponor Siccus padlófűtéshez a labdajáték csarnokban 14x2 mm PE-Xa csöveket fektettek le.
Az Uponor padlófűtési rendszerekről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Uponor Minitec padlófűtés felújításhoz Uponor Tecto padlófűtés rendszer Uponor Tacker tüske vagy sínrögzítésű rendszer (szigetelt) Uponor Classic acélhálós padlófűtési rendszer
 
Uponor felületfűtési és -hűtési rendszerek
10 termék

Az Uponor egészséges, energiatakarékos, praktikus padlófűtés típusokat kínál. Az allergiától szenvedők számára a padlófűtés a tökéletes fűtési rendszer, mivel alig kavarja fel a port. Az Uponor felületfűtési rendszerek által biztosított kellemes sugárzó hő közvetlenül a testre hat, anélkül hogy először a helyiség levegőjének hőmérsékletét kellene felmelegítenie. Az eredmény: azonos komfort, de 2 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletű helyiség.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Padlófűtési szerelvények, osztó-gyűjtők
Padlófűtési szerelvények, osztó-gyűjtők
Műanyag csőrendszerek
Műanyag csőrendszerek
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...