proidea.hu online termékinformációs katalógus

Uponor padlófűtési rendszerek a Klagenfurti Sportparkban


2012. november 13.

Energiahatékony hőmérséklet szabályozás Uponor ipari fűtési rendszerrel

A kiváló sporteredményekhez komoly teljesítmény és elkötelezettség szükséges. Ausztriában a karintiai Klagenfurti Sportpark hőmérséklet-szabályozásával szemben támasztott követelmények hasonlóképpen magasak. A Sportpark építése több mint két évig tartott. A homokágyas strandjáték csarnok Ausztriában egyedülálló. Hőmérsékletének energiahatékony szabályozását Uponor ipari fűtési rendszer biztosítja. Emellett még Uponor Classic rendszer látja el a Sportpark futball akadémiájának fűtését és hűtését. A 2012 végére elkészülő labdajáték csarnoknak a játékot komfortosabbá tévő Uponor Siccus padlófűtése lesz.

A Klagenfurti Sportpark a külvárosban épül. Területe mintegy 110 000 m², és sportlétesítményeket, egy irodákból és sportcsarnokokból álló épületkomplexumot és a Wörthersee stadiont tartalmazza. A városvezetés 2010 nyarán kezdte meg a Sportpark bővítését 2012. év végi befejezéssel. A Sportpark bővítése tartalmaz egy futball akadémiát és egy új csarnokot a labdajátékok, valamint a strandjátékok számára.
A klagenfurti városvezetés számára fontos az erőforrások megőrzése. Ezért a csarnokok és termek fűtéséhez és hűtéséhez kiemelt szempont volt az energiahatékonyság. A további követelmények között szerepelt a telepített rendszerek hosszú szervizélettartama és kis karbantartási igénye.
Ezért a Honesta műszaki tanácsadó cég és az Uponor az egyes csarnokok saját fűtési igényének biztosításához egyedi megoldást fejlesztett ki a hőmérséklet-szabályozásra. Minden csarnokba és terembe az Uponor energiahatékony fűtési és hűtési rendszereit telepítették. A hőenergiát Klagenfurt tömbfűtési rendszere biztosítja.

Sportpark Klagenfurt
Az ausztriai Klagenfurt Sportpark építése több mint két évig tartott.

  Uponor beach hall
A 420 m² alapterületű homokágyas strandjáték csarnok Ausztriában egyedülálló.

Strandjátékok egész évben
A Klagenfurti Sportpark 2012 márciusában megnyílt strandjáték csarnoka Ausztriában egyedülálló. A 420 m² alapterületű csarnok olyan sportok számára biztosít helyet, mint a strandröplabda, strandfoci és strandtenisz. A padozatot 150 m³ homok borítja. Mivel ezeket a játékokat mezítláb játsszák, a homok hőmérsékletét Uponor ipari fűtési rendszer tartja állandó 20°C hőmérsékleten.
A padlófűtés fedezi a strandjáték csarnok 8 kW hőveszteségét is. A csarnok az épületkomplexumon belül fekszik, ezért fűtési követelménye alacsony. A komfortérzet biztosításához a fűtés előre menő vizének hőmérséklete 40°C, a visszatérő ág vízhőmérséklete pedig 29°C.
A tervezők azért vetették el a meleg levegős szellőztetést, hogy ne keverjék fel a homokot.
A fűtési rendszer kialakításakor a különféle sportfelszerelések padlórögzítő elemeit is figyelembe vették. A padlófűtéshez csak egy elosztó egységet használnak. A csőfektetéskor figyelembe vették az úszó aljzatbeton dilatációs kiosztását, a homokot pedig ezen a kész aljzatbetonon terítették.
Az Uponor ipari fűtéshez használt 25x2,3 mm PE-Xa cső nagyon robusztus és rugalmas is egyben. A térhálósítás megvédi a csövet az éles tárgyakkal és pontterhelésekkel szemben, így megakadályozza a repedést és annak továbbterjedését. Ezért a cső hosszú szervizélettartamú és könnyen telepíthető.

Uponor beach hall
A strandjáték csarnok olyan sportok számára biztosít helyet, mint a strandröplabda, strandfoci és strandtenisz.
  Uponor beach hall
A homokágy fűtését Uponor ipari fűtési rendszer biztosítja. Ezért 25x2,3 mm Uponor PE-Xa csöveket fektettek le.

Hűtés és fűtés egyetlen csővel
A 2010-ben épült futball akadémián körülbelül 50 gyerek és tizenéves edz és tanul focizni. A tantermeken, egy faburkolatos termen, illetve az edző- és fitnesztermeken túl az akadémia ad helyet a karintiai és klagenfurti sportszervezés koordinációjának is.

Hideg napokon fűtik a termeket, a melegebb napokon pedig kellemes hőmérsékletre hűtik, hogy a környezet ideális legyen edzéshez, munkához és tanításhoz is. Az Uponor Classic-ot több mint 3000 m² alapterületen telepítették. Mivel nincsenek radiátorok, a termek rugalmasan tervezhetők különféle célokra. Továbbá a fűtés nem jelenthet a radiátorokhoz hasonló veszélyeket.
Az Uponor Classic-ot egy ember is gyorsan telepítette. Összesen 25000 m 20x2,3 mm Uponor PE-Xa cső került fektetésre. A telepítés menete gyors és egyszerű: a 3 mm vastag acélhuzal tartóelemeket a szigetelésre fektetik. Ezek képezik a rácsot a fektetéshez. A csöveket speciális klipszekkel egyenletes közönként a rácshoz rögzítik. Ezáltal csökken a munka elvégzéséhez szükséges összidő, mivel az egymást követő munkafázisok hamarabb elkezdhetők.

Meleg napokon a termeket az Uponor Classic hűti. A hűtőközeg ugyanazon a csövön áramlik, mint a fűtőközeg. Az Uponor Classic a hűtési követelmény 50%-át teljesíti, a hűtési energiát pedig az akadémia tetején elhelyezett hűtőrendszer biztosítja. A termek kiegészítő hűtését hűtőtekercsek és szellőzőrendszer biztosítja.
Az Uponor Classic 229 kW hőleadást biztosít. A 40°C előre menő víz és 30°C visszatérő ág hőmérséklete energiahatékony és kellemes sugárzott hőt ad nagy felületen.

Uponor beach hall
A fűtési rendszer kialakításakor a különféle sportfelszerelések padlórögzítő elemeit is figyelembe vették.
  Uponor Classic
A futball akadémiában a fűtéshez és hűtéshez 3000 m² alapterületen Uponor Classic rendszert telepítettek.

Komfortérzet edzés és játék közben
A Klagenfurti Sportpark labdajáték csarnokát 2010-ben nyitották meg. Közel két év bevezető üzemet követően a csarnok padlófűtéssel és fix sportfelülettel kerül kiegészítésre. Korábban fűtetlen, mozgatható sportfelületet használtak. A felületet szükség szerint fektették és cserélték. Terv szerint a csarnokot 2012 telén nyitják meg ismét.

A 14 méter magas labdajáték csarnok hőmérsékletét korábban mennyezeti szellőztetéssel szabályozták. A padlófűtésnek köszönhetően a fűtés most már a szükséges helyen a sportolás szintjén történik. A 2000 m² alapterületű csarnokba az építész elasztikus sportfelületet választott.
Ehhez a padlótípushoz az Uponor Siccus rendszer az optimális. A 47°C előre menő víz és 34°C visszatérő ág hőmérséklete minden használó számára komfortos hőmérsékletet biztosít a csarnokban. A labdajáték sportcsarnokban a 14x2 mm PE-Xa csövet egyetlen ember fektette.
Az Uponor Siccus 25 milliméter vastag lapokból, alumínium hőátadó lemezekből, a csőből és nagy teljesítményű PE burkolórétegből áll. A lapok közvetlenül az egyenletes padlófelületre fektethetők, ezáltal a telepítési idő csökken.

A lapok előre kialakított csővezető hornyokkal rendelkeznek, melyek tartják az alumínium hőátadó lemezeket és a csöveket. A padozat szerkezetét PE burkolóréteggel és vulkánfiber lapokkal egészítették ki. Ezt követően fektették le a sportfelületet.
Az öltözők és lelátók fűtése szintén padlófűtéssel történik. A 700 m²-es felületen a 14x2 mm Uponor PE-Xa csöveket rendszerlemezre fektették.

Uponor Classic
Az Uponor Classic csöveket speciális klipszekkel egyenletes közönként a rácshoz rögzítik.
  Uponor Siccus
Az Uponor Siccus padlófűtéshez a labdajáték csarnokban 14x2 mm PE-Xa csöveket fektettek le.

Az Uponor padlófűtési rendszerekről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, mára már világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. A vállalat több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, jelen van több mint 100 országban, az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd €-t. A cég több mint 20 éve nyújt ügyfelei számára sugárzó fűtési-hűtési, radiátoros, vízellátási, valamint távhőellátással kapcsolatos megoldásokat Magyarországon is. Az alkalmazások rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereken keresztül. Folyamatos fejlesztések energiahatékony termékeket eredményeznek, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Az Uponor célja a jobb emberi környezet kialakítása a minőség szem előtt tartásával.
Kulcsszavak:  Uponor  padlófűtési  rendszer  Klagenfurt  sportpark  Classic  Siccus  hűtés  fűtés  PE-Xa  cső