Hulladékhő-visszanyerés egyszerűen az Uponor Magna ipari padlófűtéssel

A vizes padlófűtési rendszerek fenntartható és költséghatékony módon látják el fűtési energiával az ipari létesítményeket

Az ipari célú helyiségek fűtésével és hűtésével kapcsolatos igények igen változatosak. A helyiségek tulajdonosai, használói és tervezői egyszerre igénylik a lehető legjobb helykihasználást és a funkció megváltoztatása esetén a legnagyobb rugalmasságot. Ipari épületek esetében tehát a gazdaságosság a legfontosabb tervezési kritérium. Az Uponor ipari padlófűtés egyszerre elégíti ki az alacsony beruházási, energia-, és karbantartási költségek, valamint a felhasználás rugalmassága által támasztott követelményeket.

A vizes padlófűtési rendszerek fenntartható és költséghatékony módon látják el fűtési energiával az ipari létesítményeket, különösképpen akkor, ha azokat hővisszanyerővel, hőtároló rendszerrel, vagy akár hőszivattyúval együtt üzemeltetik. A megoldás gazdaságos alternatívát kínál a gyártócsarnokok hagyományos fűtési rendszerei (pl. folyamatos üzemű sötéten sugárzók) helyett.

Hulladékhő-visszanyerés egyszerűen

Az ipari padlófűtési rendszer lehetővé teszi a gépek és hűtőrendszerek hulladékhőjének visszanyerését is. A hagyományos fűtési rendszerekhez képest jelentős megtakarítások érhetők el, kondenzációs gázkazán vagy/és részleges hővisszanyerés (pl. sűrített levegő kompresszorok hulladékhője) alkalmazásával.

A padlófűtési rendszer alacsony hőmérséklete és automatikus szabályozása mellett az üzemeltetés csekély karbantartási igénye is hozzájárul ahhoz, hogy alacsonyak az üzemeltetési költségek, nem szükséges tisztítani a sugárzókat, szellőzőrendszereket, ill karban tartani a gázzal működő készülékeket.

Az Uponor Magna ipari padlófűtés közvetlenül a padlószerkezetbe van beépítve, nem kell a magasban szerelni. Nincs szükség a tetőszerkezetbe beépített statikai tartókra, sem a sötéten sugárzók vagy termoventilátorok beépítésére és azok rendszeres karbantartására.

A padlófűtéssel elérhető legnagyobb rugalmasság

Az Uponor ipari padlófűtés esetén a teljes padlófelület hasznosítható anélkül, hogy bármilyen készülék, vagy berendezés útban lenne. Ez teszi lehetővé a felület maximális hasznosítását és a lehető legnagyobb rugalmasságot. A rugalmasság azt is jelenti, hogy az épület teljes magasságában biztosítható az állandó hőmérséklet és páratartalom, ami nem szűkíti le a raktározási teret (pl. élelmiszerek, elektronikus eszközök, papírtermékek raktározását).

Az ipari padlófűtés által sugárzott hő egyenletes hőmérsékletprofilt biztosít az épületben, amely fizikailag előnyös a szerkezet számára is. Az egyenletes fűtés megakadályozza a páralecsapódást a külső falakon. A német szabvány szerint a 10 m-t meghaladó belmagasságú épületekben a hőigény légfűtő rendszerekkel való biztosítása esetén akár 60 %-kal nagyobb lehet, mint a padlófűtésé.

A padlófűtés működési elve teszi lehetővé ezt a jelentős energia-megtakarítást. A hő kb. 55 %-a sugárzás formájában kerül leadásra. Ez a sugárzás jelentős hatással van az emberek hőérzetére, ezáltal jobb a komfortérzetük. Különösen igaz ez magas gyárépületek esetében (sugárzott hőnél kisebb hőmérséklet is elegendő az azonos komfortérzet eléréséhez).

Kellemes fűtés és opcionális hűtés

A sugárzott hő nagy aránya alacsonyabb üzemi hőfokot tesz lehetővé a radiátoros fűtési rendszerekhez képest. Ugyanakkor az emberek lábát kellemesen melegen tartja egyéb berendezés (pl. szőnyeg) nélkül. Ez javítja a komfortérzetet és növeli a teljesítőképességet.

Ugyanúgy, ahogy a fűtés jótékony hatással van az egészségre és a teljesítőképességre, egyre inkább szükség van energiahatékony hűtésre is a melegebb hónapokban. Igény esetén az ipari padlófűtési rendszerrel ez is biztosítható, bár Magyarországon ez eddig nem terjedt még el. A későbbi funkció kiegészítés lehetősége (pl. hűtés) további érv az ipari padlófűtés alkalmazása mellett.

További előnye a padlófűtésnek, hogy a hőleadás nem jár légáramlatokkal (huzathatás), mint a légfűtéses rendszerek esetében. Nincs huzat és nem kavarodik fel a por. A padlófűtés tehát különösen alkalmas raktárak és kereskedelmi helyiségek fűtésére, mivel csökkenti a portalanításra fordítandó energiát is.

Könnyen kivitelezhető rendszerelemek

Az Uponor Magna ipari padlófűtési rendszer műanyag PE-Xa (térhálósított) csővezetékei szerelhetők vasbetonhálóval, az alsó vasalathoz rögzítve, de hengerelt betonba is Uponor ipari sín alkalmazásával a szabványok betartása mellett.

A térhálósított szerkezet megvédi az Uponor PE-Xa Comfort PLUS csövet a mechanikai terheléstől és az éles acéltól (pl. amikor a vasalatba behúzzák). Tanulmányok szerint a karcolások akár 15 %-nyira is bemélyedhetnek a csőfalba anélkül, hogy befolyásolnák annak hosszú távú szilárdságát. Az Uponor Comfort PLUS PE-Xa csővezetékeknek - ellentétben a PE csővezetékekkel - lineáris elöregedési görbéjük van, az élettartamuk 100 év a DIN EN ISO 15875-2:2003 alapján.
Az ipari padlófűtés lehetővé teszi, hogy egy ipari épületet különleges célokra használjanak.

Az ipari padlófűtés egyenletes helyiség-hőmérsékletet biztosít a logisztikai épületekben.
Az ipari padlófűtés kellemes környezetet és munkakörülményeket teremt az ipari létesítményekben, különösen a padló közelében.
Az Uponor Magna ipari padlófűtés tervezési segédletéért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Uponor ipari padlófűtés
 
Uponor ipari padlófűtés

Az Uponor ipari padlófűtési rendszere az ipari épületek temperálását biztosító alacsony hőmérsékletű hőellátó rendszer. Telepítése közvetlenül a padlószerkezet betonfödémébe történik. Az általában a betonfödémbe integrált vasbeton merevítés felhasználható a fűtéscsövek tartójaként is. Az ipari épületek hőellátására a szokásos hőtermelők bármelyike alkalmazható, de különösen előnyös hőszivattyú alkalmazása.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...