proidea.hu online termékinformációs katalógus

Hulladékhő-visszanyerés egyszerűen az Uponor Magna ipari padlófűtéssel


2015. február 13.

A vizes padlófűtési rendszerek fenntartható és költséghatékony módon látják el fűtési energiával az ipari létesítményeket

Az ipari célú helyiségek fűtésével és hűtésével kapcsolatos igények igen változatosak. A helyiségek tulajdonosai, használói és tervezői egyszerre igénylik a lehető legjobb helykihasználást és a funkció megváltoztatása esetén a legnagyobb rugalmasságot. Ipari épületek esetében tehát a gazdaságosság a legfontosabb tervezési kritérium. Az Uponor ipari padlófűtés egyszerre elégíti ki az alacsony beruházási, energia-, és karbantartási költségek, valamint a felhasználás rugalmassága által támasztott követelményeket.

A vizes padlófűtési rendszerek fenntartható és költséghatékony módon látják el fűtési energiával az ipari létesítményeket, különösképpen akkor, ha azokat hővisszanyerővel, hőtároló rendszerrel, vagy akár hőszivattyúval együtt üzemeltetik. A megoldás gazdaságos alternatívát kínál a gyártócsarnokok hagyományos fűtési rendszerei (pl. folyamatos üzemű sötéten sugárzók) helyett.

Hulladékhő-visszanyerés egyszerűen

Az ipari padlófűtési rendszer lehetővé teszi a gépek és hűtőrendszerek hulladékhőjének visszanyerését is. A hagyományos fűtési rendszerekhez képest jelentős megtakarítások érhetők el, kondenzációs gázkazán vagy/és részleges hővisszanyerés (pl. sűrített levegő kompresszorok hulladékhője) alkalmazásával.

A padlófűtési rendszer alacsony hőmérséklete és automatikus szabályozása mellett az üzemeltetés csekély karbantartási igénye is hozzájárul ahhoz, hogy alacsonyak az üzemeltetési költségek, nem szükséges tisztítani a sugárzókat, szellőzőrendszereket, ill karban tartani a gázzal működő készülékeket.

Az Uponor Magna ipari padlófűtés közvetlenül a padlószerkezetbe van beépítve, nem kell a magasban szerelni. Nincs szükség a tetőszerkezetbe beépített statikai tartókra, sem a sötéten sugárzók vagy termoventilátorok beépítésére és azok rendszeres karbantartására.

A padlófűtéssel elérhető legnagyobb rugalmasság

Az Uponor ipari padlófűtés esetén a teljes padlófelület hasznosítható anélkül, hogy bármilyen készülék, vagy berendezés útban lenne. Ez teszi lehetővé a felület maximális hasznosítását és a lehető legnagyobb rugalmasságot. A rugalmasság azt is jelenti, hogy az épület teljes magasságában biztosítható az állandó hőmérséklet és páratartalom, ami nem szűkíti le a raktározási teret (pl. élelmiszerek, elektronikus eszközök, papírtermékek raktározását).

Az ipari padlófűtés által sugárzott hő egyenletes hőmérsékletprofilt biztosít az épületben, amely fizikailag előnyös a szerkezet számára is. Az egyenletes fűtés megakadályozza a páralecsapódást a külső falakon. A német szabvány szerint a 10 m-t meghaladó belmagasságú épületekben a hőigény légfűtő rendszerekkel való biztosítása esetén akár 60 %-kal nagyobb lehet, mint a padlófűtésé.

A padlófűtés működési elve teszi lehetővé ezt a jelentős energia-megtakarítást. A hő kb. 55 %-a sugárzás formájában kerül leadásra. Ez a sugárzás jelentős hatással van az emberek hőérzetére, ezáltal jobb a komfortérzetük. Különösen igaz ez magas gyárépületek esetében (sugárzott hőnél kisebb hőmérséklet is elegendő az azonos komfortérzet eléréséhez).

Kellemes fűtés és opcionális hűtés

A sugárzott hő nagy aránya alacsonyabb üzemi hőfokot tesz lehetővé a radiátoros fűtési rendszerekhez képest. Ugyanakkor az emberek lábát kellemesen melegen tartja egyéb berendezés (pl. szőnyeg) nélkül. Ez javítja a komfortérzetet és növeli a teljesítőképességet.

Ugyanúgy, ahogy a fűtés jótékony hatással van az egészségre és a teljesítőképességre, egyre inkább szükség van energiahatékony hűtésre is a melegebb hónapokban. Igény esetén az ipari padlófűtési rendszerrel ez is biztosítható, bár Magyarországon ez eddig nem terjedt még el. A későbbi funkció kiegészítés lehetősége (pl. hűtés) további érv az ipari padlófűtés alkalmazása mellett.

További előnye a padlófűtésnek, hogy a hőleadás nem jár légáramlatokkal (huzathatás), mint a légfűtéses rendszerek esetében. Nincs huzat és nem kavarodik fel a por. A padlófűtés tehát különösen alkalmas raktárak és kereskedelmi helyiségek fűtésére, mivel csökkenti a portalanításra fordítandó energiát is.

Könnyen kivitelezhető rendszerelemek

Az Uponor Magna ipari padlófűtési rendszer műanyag PE-Xa (térhálósított) csővezetékei szerelhetők vasbetonhálóval, az alsó vasalathoz rögzítve, de hengerelt betonba is Uponor ipari sín alkalmazásával a szabványok betartása mellett.

A térhálósított szerkezet megvédi az Uponor PE-Xa Comfort PLUS csövet a mechanikai terheléstől és az éles acéltól (pl. amikor a vasalatba behúzzák). Tanulmányok szerint a karcolások akár 15 %-nyira is bemélyedhetnek a csőfalba anélkül, hogy befolyásolnák annak hosszú távú szilárdságát. Az Uponor Comfort PLUS PE-Xa csővezetékeknek - ellentétben a PE csővezetékekkel - lineáris elöregedési görbéjük van, az élettartamuk 100 év a DIN EN ISO 15875-2:2003 alapján.

Az ipari padlófűtés lehetővé teszi, hogy egy ipari épületet különleges célokra használjanak.

Az ipari padlófűtés egyenletes helyiség-hőmérsékletet biztosít a logisztikai épületekben.


Az ipari padlófűtés kellemes környezetet és munkakörülményeket teremt az ipari létesítményekben, különösen a padló közelében.
Az Uponor Magna ipari padlófűtés tervezési segédletéért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Központi iroda: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Ügyfeleik bizalommal építhettek az Uponorra az elmúlt 100 évében. Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, napjainkban világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. Értékesítési hálózata több, mint 100 országban van jelen, 4000 alkalmazottat foglalkoztat, az éves árbevétele meghaladja az 1,2 milliárd Eurót. Az Uponor több, mint 25 éve van jelen Magyarországon és nyújt ügyfelei számára felületfűtési és -hűtési, radiátoros, vízellátási, távhőellátással, zajcsillapított csatornarendszerrel, előszerelt hőközponti egységekkel, valamint helyiségszabályzással kapcsolatos megoldásokat. Alkalmazásaik rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereinken keresztül. Folyamatos fejlesztéseik energiahatékony termékeket eredményeznek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével. Ügyfeleikkel, partnereikkel és munkatársaikkal egy jobb emberi környezet, fenntartható jövő kialakításán dolgoznak a minőség szem előtt tartásával.
További hírek a Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések termékkategóriában
További hírek a Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  Uponor  Magna  ipari  padlófűtés  különleges  alkalmazás  hulladékhő-visszanyerés  műanyag  PE-Xa  (térhálósított)  csővezeték