Trapézlemezes lapostetők tűzbiztos hőszigetelése

A poliuretán keményhabok alukasírozása a tűzzel szemben nagyobb védelmet biztosít

A poliuretán keményhabok is a műanyag hőszigetelő anyagok csoportjába tartoznak, azonban az EPS (expandált polisztirol keményhab) lapokkal ellentétben hőre keményedő műanyagokról beszélünk. A modern kori poliuretán táblák (PIR) égetés során elszenesednek, hasonlóan viselkednek, mint a szerkezeti faanyagok.

A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású PIR lapok (MSZ EN 13501 szerint) az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak. A „D” a tűzvédelmi osztályt mutatja meg, míg az „s1” - a legkedvezőbb füstképződési, valamint a „d0” a legcsekélyebb mértékű égve csepegési kategóriát jelenti. Ez utóbbi két jellemző azért fontos, mert tűzzel szembeni védekezés kapcsán sok esetben a füstképződés a leghátráltatóbb (oltáskor nagymértékben korlátozza a láthatóságot), míg a tűz továbbterjedését a lecseppenő égő anyagcseppek elősegíthetik, illetve további égő gócpontok kialakulásához vezethetnek. (Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak.)

Ipari és mezőgazdasági csarnokok belső álmennyezetén elhelyezett hőszigetelések a legtöbb esetben védelem nélkül kerülnek beépítésre, ezért kiemelten fontos a hőszigetelés tűzvédelmi osztályba sorolása. A fellépő nedvességgel és mechanikai hatásokkal szemben a zártcellás hőszigetelő anyagok kellőképpen ellenállóak, így e termékek használatosak ezen a területen, azonban a PIR táblák alukasírozással „D s1 d0” besorolása kedvezőbb, mint az XPS táblák „E” osztálya, valamint jobb hőszigetelő képessége miatt vékonyabb rétegben alkalmazhatóak és az alufólia réteg további védelmet is biztosít.

Állattartó csarnok álmennyezetén elhelyezett PIR hőszigetelés
Trapézlemezes lapostetők tűzbiztos hőszigetelése

A hőszigetelő anyagok osztályba sorolásánál sok esetben többet mond a teljes szerkezettel elvégzett modellvizsgálat, melyre jó példa a könnyűszerkezetes, acél trapézlemezes födém. A tisztán PIR hőszigetelést tartalmazó acél trapézlemezes födém az égetéses vizsgálat során REI 15 perces tűzállósági teljesítményjellemző értéket ért el. (R - teherhordó képesség »szerkezeti stabilitás«, E - integritás »elválasztó funkció«, I - szigetelés.) A teljes szerkezet tűzvédelmi osztályának meghatározása: „B”.

A hőszigetelési követelmények eléréséhez kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező termékekből, például poliuretánból akár fele vastagság is elégséges (PIR hővezetési tényezője, λ=0,022 W/mK).

Lapostetők hőtechnikai követelményei Magyarországon (U-érték) EPS vagy szálas hőszigetelés PIR keményhab
U≤0,25 W/m²K - 7/2006 TNM Rendelet 14-16 cm 10 cm
U≤0,17 W/m²K - 20/2014 BM Rendelet 17-20 cm 10-12 cm

A PIR táblák alkalmazása számos további előnnyel jár:

A kedvezőbb hőszigetelő hatása miatt vékonyabb réteg beépítése is elégséges. A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok mind a beépítés, mind az anyagmozgatás során nem vetemednek, nem nyomódnak össze, mechanikai rögzítésnél sem kell a dűbeltányérok hőszigetelő anyagba való benyomódásával számolnunk, így nem alakulnak ki pangó vizek, melyek a szerkezet károsodásához vezetnek.

A poliuretán táblák testsűrűsége 30 kg/m³, mely harmada a kőzetgyapot termékeknek (100 kg/m³). A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség akár ötször könnyebb szerkezetet eredményez trapézlemezes lapostetőknél. A jelentős súlymegtakarítás statikai és biztonsági szempontból is előnyös, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken, vagyis tovább bírják, később szakadnak le az acéllemezek a kisebb teher alatt.

PIR keményhab hőszigetelés trapézlemezes lapostetőn
Trapézlemezes lapostetők tűzbiztos hőszigetelése

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetén a tűzbiztonsági, a statikai, a hőtechnikai, a gazdasági szempontok mind együttesen játszanak szerepet a hőszigetelő anyagok kiválasztásában.

A hírben szereplő termékek
BACHL tecta-PUR 022 új építésű magastetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR Polymer alacsony hajlásszögű tetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR HD-plus magastetők szarufák feletti kiegészítő hőszigetelése BACHL PIR MV üvegfátyol kasírozású, terhelhető hőszigetelés
 
BACHL PIR szigetelőlemezek
7 termék

A PIR az egyik legjobb hőszigetelési paraméterrel rendelkezik az ismert hőszigetelő keményhabok közül, ezáltal új lehetőséget kínál a magyar építőipar számára. Beépítése ott célszerű, ahol alacsony szerkezeti magasság és magas szigetelési értékek szükségesek.

7 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Készcsarnokok
Készcsarnokok
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Készépületek, konténerek
Készépületek, konténerek
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...