proidea.hu online termékinformációs katalógus

Színek és felületek játéka PREFA Sidings homlokzatburkolattal


2017. december 08.

A burkolat elemek első ránézésre rendezetlen vonalai egy izgalmas és egyedi, mégis nyugodt homlokzattá állnak össze

Az arra közlekedő autók lelassítanak, néha meg is állnak az alsó-ausztriai családi ház előtt, amelynek antracit-, bronz- és elefántcsontszínek sakktábla-szerű elrendezésével készült homlokzata tökéletes építészeti látványosság.
Peter Blineder negyedik generációs építészként és kivitelezőként kreatív, rugalmas és független szakember hírében áll, mégis mindig személyesen és a megbízóival szorosan együttműködve tervez. Ebben a munkában minden alkalommal a "csapat szerves része" az épület megvalósításán dolgozó kivitelező is. "A jó építészet alapja a nyílt kommunikáció, amelyet a kreativitás támogat. A legjobb épületeim akkor készültek, amikor a kivitelezővel azonos platformon, teljes harmóniában dolgoztunk." - mondta el Blineder a szakmák együttműködésének fontosságáról. Kezdetben a kivitelezők meglehetősen szkeptikusak voltak a családi ház három színből álló domináns megjelenésű homlokzati terveit látva. Az antracit-, bronz- és elefántcsontszínű PREFA Sidings első ránézésre rendezetlen vonalai végül egy izgalmas és egyedi, mégis nyugodt homlokzattá álltak össze.

Blineder meggyőződése szerint egy épület minőségét és finomságát éppen a homlokzat adja. A megbízók kezdeti félelmei, melyet a túl domináns és a helyi építkezési kultúrától nagy mértékben eltérő épület látványa okozott, hamar elpárologtak, ma már nagyon büszkék új otthonukra. Többek között azért is, mert az autók sokszor lelassítanak, sőt néha meg is állnak a ház előtt, hogy azt alaposabban megnézzék.
Az épület látványát, belső és külső megjelenését - a tetőtől az ablakokig, a bútorzatig és a padlóig - a homlokzaton használt PREFA Sidings elemek "háromszínűsége" határozza meg. Az építész véleménye szerint a PREFA anyagaival nem csupán nagy projekteken érdemes számolni, hanem ahogy a példa mutatja, egyedi színeket alkalmazva akár kis léptékben is.

A tervezőnek saját bevallása szerint sokszínű variálhatósága miatt is kedvence a PREFA Sidings. És itt nemcsak a színekről, hanem a beépítés változatossága is kérdés. Jelen esetben az elemek vízszintes beépítésével a homlokzatot lehetett optikailag nyújtani, amelyhez természetesen részletes kivitelezési dokumentáció készült, pontos felfektetési rajzokkal. Nem elég azonban az építész ötlete és a megfelelő minőségű termék, a színvonalas végeredményhez a gyakorlott kivitelező is nélkülözhetetlen. Kifejezetten egy ilyen terv esetén, ahol színek sorrendjének és az elemek pontos elhelyezésének technikailag is jelentősége van.
Terv, anyag és megvalósítás

A precízen megtervezett mintázatú homlokzatra a 200 mm széles egyedileg gyártott elemeket a rendszerhez tartozó alumínium csavarokkal rögzítették a szálas hőszigeteléssel ellátott alszerkezetre. Az épület vonalát hangsúlyozó, néhol egészen nagy, egybefüggő felületet képező elemek összesen 200 m²-en borítják a fő- és melléképületet.

Blineder véleménye szerint az építészeti minőséget alaposan befolyásolja, ha a néha egyszerűen kiváltható termékek esetén elindulunk a "van olcsóbb" irányba. A szakember számára ezért a pontosan tervezhető és a projekt során tartható költségvetés döntő szempont a partnerek kiválasztásában. De ebben a tekintetben a PREFA termékek gazdaságossága, hosszú élettartama, tartóssága, gyakorlatilag nulla karbantartási igénye és a cég által kínált 40 év garancia is jelentős szerepet játszott a döntésben.

Az épület kivitelezését végző, a PREFA burkolatokkal jelentős gyakorlattal rendelkező kivitelező cég tulajdonosa, Reinhard Stadler szerint azért is éri meg a PREFA Siding elemek használata, mert azt az 1,0 mm-rel kisebb anyagvastagság, az alumínium könnyű súlya és az anyag könnyű vághatósága is hatékonnyá teszi.
A PREFA Siding homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Postacím: H-2058 Budaörs, Pf. 80.
Telefon: +36 23 511 670
Fax: +36 23 511 675
E-mail:
Web: www.prefa.hu
Kovács Tímea
pénzügyi- és logisztikai vezető  
   
   
   
   
Az alumínium feldolgozása terén szerzett hihetetlen tapasztalatnak köszönhetően a PREFA-nak nincs versenytársa az alumínium tetőfedőanyagok és ereszcsatornarendszerek gyártása terén. 1946-ban a salzburgi Gödl bádogos és tetőfedőmester kifejlesztette az alumínium cseréplemezt, amelynek a PREFA nevet adta. 1966-ban jelent meg a piacon az egységes PREFA termékcsoport Ausztriában. Ez még natúr fedőelemekből állt. Ezt 1978-ban követte az első ráégetett lakkbevonattal ellátott PREFA cseréplemez és a bevonatos alumíniumszalagok piaci bevezetése a bádogosok igényeinek kielégítésére. 1990-től kezdődően a PREFA folyamatosan építette ki hálózatát a nyugat-európai országokban (Németország, Hollandia, Svájc), majd 2003-tól a közép-kelet-európai országokban alapítottak leányvállalatokat (Csehország, Magyarország, Lengyelország). Jelenleg két gyáregységben - Ausztriában (Marktl/Lilienfeld), Németországban (Wasungen) - állítják elő a PREFA Hungária Kft. által forgalmazott termékeket. A PREFA termékek alapanyaga alumíniumötvözet (AlMn1Mg0,5 az EN 573 szabvány szerint), a festékbevonat pedig korszerű PP99 poliamid-poliuretán lakkbevonat. Minden termék megfelel az EN, DIN, ÖNORM szabványok előírásainak, valamint a hatályos magyar előírásoknak (ÉME A-736/2001).
További hírek a Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  PREFA  Sidings  homlokzat  homlokzatburkolat  alumíniumötvözet  fém  homlokzat  antracit  bronz  elefántcsont  sakktábla