Mennyi ideig működik egy hőszivattyú? - 1982 óta üzemelő Stiebel Eltron hőszivattyú Bruchsal-ban

33 éve tartja melegen Gredlerék 300 m²-es családi házát a levegő-víz hőszivattyú

Amióta megismertük a hőszivattyúzás fogalmát, azóta rendszeresen merül fel a kérdés: Mennyi ideig fog ez működni. Jogos az érdeklődés, hiszen fűteni lehet gázzal is, és egy kazán olcsóbb, mint egy hőszivattyú. A drágább beruházás költség az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett előbb utóbb megtérül, de mit ér az egész, ha a készülék csak rövid ideig üzembiztos.

Magyarországon mindössze 12-15 éve váltak hétköznapivá a hőszivattyúk, maga ez a szó is szinte ismeretlen volt a 90-es évekig. Így nehéz hosszú távú tapasztalatokat gyűjteni.

Ha valami igazán meggyőzőt akarunk mutatni, akkor Németországban kell körbenézni.
 

Levegő – olaj helyett

A Gredler család 1982-ben kezdett családi ház építésbe a baden-würtenberg-i Bruchsal-ban. Egyértelmű döntést hoztak: nem akarnak a véges energiaforrásoktól függeni. Hermann Konrad villanyszerelő támogatta a családot ebben a döntésben. A mesterképzés alatt ismerte meg a Stiebel Eltron márkát. A szakember egy levegő-víz hőszivattyút javasol, amivel függetlenné válnak a gáztól és az olajtól. Ekkor már 1 éve működött Hermann saját hőszivattyúja, amit magának szerelt be és csak jókat tudott róla mondani. A Gredler család meg lett győzve. Rövidesen beépítettek egy WPL 23-as készüléket az új házba.
 

33 évvel később újra egymás mellett ül Sigrid Gredler és Hermann Konrad. Újra a régi téma kerül elő: a két hőszivattyú. „Ez csak megy, megy és megy” - mesél Sigrid az ő „drágaságáról”. „A megfelelő technikát választottuk” – teszi hozzá Hermann.

33 éve tartja melegen a 300 m2-es házat a környezetbarát fűtéstechnika. „Az első tél pedig különösen fagyos volt, de a hőszivattyú kiválóan működött”- emlékszik vissza a 79 éves tulaj. Bár manapság az olajárak normalizálódtak nem bánta meg a döntését. „Ez a technika hűségesen kiszolgált az éveken keresztül. Nem bántam meg, sőt le vagyok nyűgözve!”


A Stiebel Eltron levegő-víz hőszivattyúiról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Stiebel Eltron Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

A hírben szereplő termékek

Stiebel Eltron HM Trend hidraulikus modul levegő-víz hőszivattyúkhoz Stiebel Eltron HPA-O 8 CS Plus inverteres, kültéri levegő-víz hőszivattyú Stiebel Eltron SBPE 400 prémium puffertároló hőszivattyús rendszerekhez Stiebel Eltron HSBC 300 cool komplett hidraulikus blokk családi házak számára
 
Stiebel Eltron hőszivattyúk
31 termék

Különböző teljesítményű és kivitelű, kültéri és beltéri telepítésű levegő-víz hőszivattyúk inverteres kivitelben vagy anélkül fűtésre, hűtésre és használati melegvíz készítésre. Talajhő-víz, víz-víz hőszivattyúk beltéri telepítésre, fűtési és használati melegvíz készítési, egyes típusoknál kiegészítő, hűtési funkciókkal. Álló kivitelű, hulladék hőt hasznosító, használati melegvíz hőszivattyúk.

31 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...