Csendesebb villamossínek a Nagykörúton

Csendesebb villamossínek a közjóért

A villamossín felújításakor a Sika kiöntött síncsatornás felépítményét alkalmazták

A Nagykörút modernizálása és élhetőbbé tétele már évek óta a budapesti városi fejlődés programjának alappillérét képezik. Ennek első és legfontosabb lépése 2015-ben érkezett el, amikor a Budapesti Közlekedési Központ először engedélyezte a kiöntött síncsatornás felépítmények alkalmazását, melyek biztosítják a villamosvágányok rugalmas ágyazását és rögzítését. A projekt immáron elkészült részét képezi a Szent István körút, a Teréz körút, az Erzsébet körút, a József körút, a Ferenc körút és az Irinyi József utca és nem utolsó sorban a Margit körút frissen felújított villamosvágányai. A modernizációhoz szükséges innovatív és egyedülálló technológiát a Sika cégcsoport biztosította több mint egy évszázados tapasztalatával.

A Sika építőanyagokkal szembeni egyik legfőbb elvárás a fokozott zaj- és rezgéscsillapítás. Különösen fontos ezen technológiák városi életbe való implementálása, mivel ezen az útszakaszon a villamosok éjjel-nappal, megszakítás nélkül közlekednek, így egy rosszul kivitelezett villamossín akár ezrek életét keserítheti meg. Ezek a tulajdonságok alapvetően változtatják meg a tömegközlekedést használók és a környéken lakók életminőségét, drasztikusan csökkentve a zajszennyezést és a zavaró rezonanciát.

Sika kiöntött síncsatornás felépítmény
Csendesebb villamossínek a közjóért

A SikaGrout-316 kiöntőhabarcs egykomponensű cementbázisú és duzzadó összetételével a sínek kiváló alapját nyújtja, melyre a SikaCor-277 és a SikaCor-299 alapozók kerültek. A sínkamrába kerülő beton kamraelemeket Icosit KC 330 FK rugalmas ragasztóval rögzítették, végül a sínek rugalmas ágyazását Icosit KC 340/45 kiöntőanyaggal biztosították.

Sika kiöntött síncsatornás felépítmény
Csendesebb villamossínek a Nagykörúton

Az utóbbi öt évben számtalan szakaszon cserélték le az elavult technológiát a Sika kiöntött síncsatornás felépítményre, mely az eddigi tapasztalatok alapján mind a megrendelők, mind pedig az utasok legnagyobb megelégedésére szolgál.

Kategóriák
Alapozók, kötőhidak
Alapozók, kötőhidak
Habarcsok
Habarcsok
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...