Schneider Electric frekvenciaváltókkal történő megfelelés

Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek

MEKH 1/2020. (I. 16.) rendelet - Megfelelés Schneider Electric frekvenciaváltókkal
Schneider Electric frekvenciaválókkal történő megfelelés

1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírása

„E rendelet alkalmazásában almérő az olyan, legfeljebb 3%-os hibahatárértéken belüli és legalább negyedóránkénti mérésre, valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas fogyasztásmérő, amely
a) az elszámolási mérő által mért villamosenergia-fogyasztás megosztására
vagy
b) egyes villamosenergia-fogyasztó készülékek villamosenergia-fogyasztásának elkülönült mérésére szolgál.”

A rendelet azt is meghatározza, hogy 2020 végéig a 100kW-nál nagyobb 2021 végéig pedig az 50 kW-nál nagyobb villamos berendezéseket kell mérni.

Mivel az idén előírt értékhatárok jövőre feleződnek, ezért úgy érdemes a beruházást megvalósítani, hogy már rögtön az első lépésben telepítésre kerüljenek a legalább 50 kW fogyasztású áramkörök mérői is.
Miért érdemes ezt megfontolni?

  • Ha a berendezéseket át kell nézni, ha már a berendezésekhez hozzá kell nyúlni és a teljes villamos hálózatot némileg átalakítani, akkor kevesebb költsége van egy egyszeri műveletnek, mintha ezt kétszer kellene megtenni.
  • Az alapanyagárak, a dolgozók bérei, a bizonytalan euró árfolyam sem segíti a költségek tervezését, de várhatóan évről évre növekednek a költségek, ezért ha valakinek egy beruházást záros határidőn belül el kell végeznie, akkor azt érdemes előbb megtenni, mint később.
  • Természetesen, ha az adott cégnek, csak a 2020-as évre tervezett költségvetése áll rendelkezésre, akkor magát a beruházást megoszthatja 2020 és 2021 között, viszont legalább a felmérést és a tervezést érdemes egyszerre elkészíteni és előre meghatározni a második lépcsőbe tartozó fogyasztókat.

Az 50 kW feletti áramkörök nagyjából 70 A feletti fázisonkénti fogyasztást jelentenek, tehát 3-fázisú mérőkről beszélhetünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy direkt fogyasztásmérők döntő többsége jellemzően nem lesz alkalmazható ezeken a leágazásokon, áramváltós mérőket és áramváltókat kell beszerelni a vezetékekre, gyűjtősínekre. Kivételt képeznek a már elérhető akár 125 A-t is mérni képes direkt fogyasztásmérők.

Megfelelés az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírásainak

Schneider Electric termékkínálatában számos megoldás létezik az 1/2020. (I.16.) MEKH rendelet megvalósítására. Ezeket részletezzük hírleveleinkben:
a.) Mérőkészülékekkel
b.) Készülékekbe épített belső mérésekkel (pl: megszakító kioldóegysége, …)
c.) PowerTag mérőkkel
d.) Motoros leágazások esetén frekvenciaváltókkal

Fontos szempont, hogy nem csak egyszerűen legalább 3%-os pontossággal kell mérni, hanem:

  • a méréseket negyedóránként el kell végezni,
  • a mérései adatokat tárolni kell,
  • a mérési adatokat továbbítani is tudni kell.

Tehát a mérőknek valamilyen kommunikációra képesnek kell lennie és memóriával kell rendelkeznie vagy közbe kell iktatni egy olyan eszközt, amely a negyedóránkénti tárolást elvégzi.

D. Motoros leágazások frekvenciaváltókkal

Az előző cikkekben azt elemeztük, hogy általános energiaelosztási leágazások esetében hogyan lehet megfelelni az új MEKH rendeletnek. Ipari felhasználók esetében jogosan merül fel a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a motoros leágazásokkal? Az ipari villamosenergia-fogyasztás több mint felét motorok teszik ki, így érdemes külön figyelmet fordítani rájuk, közülük is kiemelten azokra, melyek motoronként meghaladják a rendeletben előírt 100 kW (2020 év végéig), illetve 50 kW teljesítményt (2021 év végéig).

Ekkora teljesítményű motorok esetében már eddig is célszerű volt frekvenciaváltós hajtásokkal ellátni azokat, hiszen nem csak energiamegtakarítás érhető el a frekvenciaváltók használatával, de az eszköz megóvása tekintetében is jelentős költségmegtakarítást eredményez (optimális munkaponton való üzemeltetésből fakadó eszközélettartam-növekedés). Az új rendelet érvénybe lépésével egy új, harmadik fontos érv is született a motorok frekvenciaváltóval való felszerelése mellett: a hajtásokba integrált mérés.

Frekvenciaváltók beépített méréssel

A frekvenciaváltók (vagy változó sebességű hajtások) minden más villamos eszközhöz hasonlóan folyamatos fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, és ezek a fejlesztések követték az iparban megjelent új igényeket (IIoT, ipar 4.0, kommunikáció stb.). Az integrált kommunikációs funkciók a legtöbb gyártó esetében már sok évvel ezelőtt megjelentek, hasonlóan a beépített programozható vagy előre megírt automatizálási alkalmazásokhoz, azonban az elmúlt években felmerült, fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések még nem kerültek megválaszolásra a villamos hajtások területén. A Schneider Electricnél mindig első helyen szerepel az energiahatékonyság, így nem csoda, hogy a piacon először jelent meg olyan frekvenciaváltóval, melynek legfőbb fókusza a beépített intelligencia és üzemeltetés-támogatás mellett az energiamenedzsment.

Altivar Process frekvenciaváltók – fókuszban az energiamenedzsment

Az új Altivar Process frekvenciaváltók két irányból közelítik meg az energiamenedzsment fogalmát: megtakarítás és felügyelet. Az energiamegtakarítás egyetlen alapértelmezett funkciónak köszönhető: „STOP & GO”. A frekvenciaváltó minden olyan esetben, amikor a motor nem üzemel, standby üzemmódba kapcsol, mely során elsötétül a kijelző, lekapcsolódik a vezérlőáramkör és – mivel hűtésre ilyenkor nincs szükség – lekapcsolódnak a hűtőventilátorok is. Ennek köszönhetően jelentős mennyiségű villamos energia takarítható meg főleg olyan esetekben, amikor a motorok szakaszos vagy eseti üzeméről beszélünk.

A „STOP & GO” funkció energiamegtakarítása
Schneider Electric frekvenciaválókkal történő megfelelés
1. ábra: a „STOP & GO” funkció energiamegtakarítása

A második – az új MEKH rendelet szempontjából is lényeges – energiamenedzsment funkció az energiafelügyelet, melynek elengedhetetlen kelléke a beépített mérés. A frekvenciaváltók, gyártótól függetlenül, évek óta rendelkeznek beépített mérésekkel, azonban sosem volt elvárás, hogy ezek pontossága felvegye a versenyt a dedikált mérőkészülékekkel.

Az új Altivar Process frekvenciaváltók gyárilag olyan belső méréssel vannak felszerelve, melyek 10 Hz feletti forgási sebesség felett kisebb mint 1,5% pontossággal határozzák meg a kimeneti teljesítményt. A motoros alkalmazások döntő többsége névleges vagy ahhoz közeli, vagy jóval magasabb fordulatszámmal működnek. Az 5 Hz alatti forgási sebességen való tartós üzemelések esete elhanyagolható, de amennyiben a motorokat ilyen sebességen működtetjük, a mérés maximum 5% pontatlanságú, így a rendeletnek való megfeleléshez külön mérőkészülékre van szükség.

Heti energiafogyasztási riport
Schneider Electric frekvenciaválókkal történő megfelelés
2. ábra: Heti energiafogyasztási riport [kW] a frekvenciaváltó kijelzőjén és a kijelző

A készülék nem csak a pillanatnyi fogyasztást tudja megadni kommunikáción keresztül, de képes saját kijelzőn való megjelenítésre, rövidtávú trendelésre és webszerveren való megjeleníthetőségre. A rendeletnek való megfelelés érdekében pedig mindenképpen szükséges a frekvenciaváltót beilleszteni egy felettes energiafelügyeleti rendszerbe, mely könnyedén elvégezhető a DTM könyvtárak segítségével.

Az új Altivar Process frekvenciaváltók használatával, a belső mérésnek köszönhetően, minden 50 kW feletti motoros hajtás esetében nem csupán villamos energiát takaríthatunk meg, de megspórolhatjuk külön mérőeszközök beszerzését, a hajtás felügyeleti rendszerbe való integrálása pedig többletköltségek nélkül elvégezhető a natív kommunikációs portok használatával.

Az Altivar Process frekvenciaváltók kivitelei

Az Altivar Process termékcsalád két fő kínálattal rendelkezik:

  • 600-as széria: változó nyomatékú alkalmazásokra (pl.: ventilátorok, szivattyúk, HVAC stb.)
  • 900-as széria: állandó nyomatékú alkalmazások (terhelt motorok indítása: daruk, liftek stb.)

Altivar Process frekvenciaváltók
Schneider Electric frekvenciaválókkal történő megfelelés
3. ábra: Altivar Process frekvenciaváltók

Mindkét széria hasonló tulajdonságokkal és azonos alapértelmezett funkciókkal rendelkezik, a különbség az alkalmazásspecifikus kiegészítőkben és a szoftveres, intelligens megoldásokban van. A termékek falra szerelhető kivitelben 315 kW-ig érhetők el, IP21 vagy IP55 védettségű formátumban. A 1,5% pontatlanságú belső mérés mindkét szériánál azonos, így az Altivar Process termékcsalád alkalmazástól függetlenül nyújt megoldást az új rendeletnek való megfelelősségre.

A hírben szereplő termékek

Altivar Process 600/900 frekvenciaváltók
 
Altivar Process frekvenciaváltók

Az Altivar Process frekvenciaváltók a Schneider Electric végfelhasználói üzemeltetési szolgáltatásokra fókuszáló frekvenciaváltó kínálata. A beépített intelligencia, webszerver, mérés és alkalmazás-specifikus logika minden eddiginél könnyebbé teszi a motoros hajtások integrálását és üzemeltetését. Alkalmazástól függően két termékcsaládra bontható: ATV600 sorozat változó nyomatékú indítási feladatokra (szivattyú, ventilator, stb…) és ATV900 terhelt vagy nehézüzemű motorok indítására (daruzás, liftek, szállítószalagok, stb…). Az Altivar process frekvenciaváltók elérhetők IP21 vagy IP55 kivitelben, illetve 0,75…315 kW-ig fali, 90…800kW-ig pedig álló szekrényes kivitelben. A frekvenciaváltók egyaránt könnyedén paraméterezhetők saját grafikus kijelzőjükön vagy az ingyenes SoMove szoftveren keresztül.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Schneider Electric PowerTag méréssel történő megfelelés
Schneider Electric PowerTag méréssel történő megfelelés
Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek
Schneider Electric PowerTag méréssel történő megfelelés
Schneider Electric beépített méréssel történő megfelelés
Schneider Electric beépített méréssel történő megfelelés
Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek
Schneider Electric beépített méréssel történő megfelelés
Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek
Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek
Schneider Electric mérőkészülékekkel történő megfelelés
Hogyan lehet megfelelni az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletnek
Schneider Electric - Mi is az az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendelet
Schneider Electric megoldások az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletre
1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet: az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról – szól a törvény.
Schneider Electric megoldások az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletre
Tájékoztató a MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletével kapcsolatban
Schneider Electric tájékoztató az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletével kapcsolatban
Az új kiadvány megoldásokat nyújt a cég kínálatából
Schneider Electric tájékoztató az MEKH 1/2020. (I. 16.) rendeletével kapcsolatban

Kategóriák

Frekvenciaváltók, lágyindítók
Frekvenciaváltók, lágyindítók
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...