PERI-vel épült Európa legmélyebb merülőmedencéje

PERI-vel épült Európa legmélyebb merülőmedencéje

A 45,50 méter mélységű búvármedence statikai követelményei összetett PERI zsalu- és állványmegoldásokat kívántak

Távol a világ jól ismert búvárparadicsomaitól, a lengyelországi Mszczonów városa ad otthont Európa legmélyebb merülőmedencéjének. Az egyes helyeken 45,50 méter mélységű medence építéséhez számos PERI rendszert használtak.

Az építkezés különlegessége az építés során használt ST 100 teherhordó tornyok szétszerelése volt: statikai okokból az egymásra rakható tornyokat csak azután tudták szétszerelni, hogy a medencét vízzel feltöltötték – de ezt a feladatot nem a kivitelező cég munkatársai, hanem speciálisan kiképzett búvárok végezték.

A lengyel főváros, Varsó közelében épült meg a DeepSpot, amely jelenleg a búvárkodás legmélyebb többzónás szimulátora. A DeepSpot optimális feltételeket nyújt a búvároknak abban, hogy szenvedélyüknek a világ óceánjaitól távol is hódolni tudjanak: mindig tökéletes időjárás, tiszta és meleg víz, valamint egy izgalmas víz alatti világ fogadja őket hajóronccsal, barlangokkal, üveggel fedett víz alatti gyalogos híddal, lejtős falakkal és kötelekkel, olyan élményeket nyújtva, amely vetekszik az óceánok forgatagával. Függetlenül attól, hogy kezdő vagy tapasztalt profi búvárról, palackkal vagy szabadtüdővel merülő búvárról van szó, itt mindenki megtalálja a számítását. A DeepSpot nagyjából kétéves építési időszak után, 2020 végén nyílt meg a nyilvánosság előtt.

Két részre osztott, többzónás szimulátor

A DeepSpot merülőmedence két részből áll: a fő rész 15,50 méter mélységű, és a merülőcső további 25,00 méter mélységgel, mely a medence egyik szélén csatlakozik a fő részhez. A cső mélysége nagyjából megegyezik egy 15 emeletes épület magasságával, és összesen 8000 m³ vizet tartalmaz, ami nagyjából 27 olimpiai méretű medence vízmennyiségének felel meg. Ezenkívül, további 4,5 méter magasodik a talajszint fölé.

A PERI-vel épült Európa legmélyebb merülőmedencéje
ST 100 teherhordó tornyokat használtak a víz alatti kilátó híd alátámasztására
A DeepSpot két részből áll: a fő szakasz 15,50 m mély, valamint egy további merülőcső, amelynek teljes mélysége 40,50 m, ez a medence egyik szélén csatlakozik a fő részhez. (Fotó: Irena Stangierska)

Statikai kihívás a legmagasabb szinten

Statikai szempontból a merülőmedence rendszer kiépítésének nehézsége egy földalatti rendszer kiépítésével hasonlítható össze. A medence statikailag vasbeton padlólemezből, vasbeton pillérekből, teherhordó falakból és monolit födémekből áll. Geometriai és technológiai szempontból bonyolult, különféle PERI zsaluzási megoldásokat használtak, amelyeket előre összeszerelve szállítottak az építkezésre. A búvármedence lejtős falai keretvázas TRIO falzsaluzat előre összeszerelt elemeivel készültek, míg a kör alakú merülőcsőhöz szintén előre szerelt VARIO GT 24 fatartós falzsalut alkalmaztak.

A merülőcső betonozása

A legnagyobb tervezési kihívást a 7,00 méter belső átmérőjű és a talajszint alatt 40,50 méter mélységű merülőcső jelentette. A 8,50 méter külső átmérőjű csőgyűrűk betonozását monolitikus építéssel, 4,00 méteres szakaszokban hajtották végre.

A 25 méter mély akna 4 méter hosszú szegmensekből áll. A folyamatot VST nehézállvány tornyokkal alátámasztott hidraulika segítette: "Az akna első szakaszának függőleges igazítása volt a siker kulcsa, melyhez speciális irányvezetőket használtak. Az egyes szegmensek mindegyike 300 tonnát nyomott. Összesen 5000 m³ betont használtunk fel " – magyarázza Krzysztof Tyborowski, a PERI Lengyelország tervezésért felelős mérnöke. "A nem axiális és szabálytalan süllyesztés, valamint az injektáló elemekkel való ütközés elkerülése komoly kihívást jelentett a statikus mérnökök számára. Ennek megoldásához egy hidraulikus egységet használtunk, amely biztosította a pontosságot az első szakasz süllyesztésekor" – folytatja Tyborowski. "A további szegmensek már a saját súlyuk révén süllyedtek lefelé. A folyamatot addig ismételtük, amíg a cső el nem érte a teljes 25 méteres mélységet."

A 45,50 m mélységű merülőcsőhöz előszerelt VARIO GT 24 fatartós falzsaluzatot használtak
A 45,50 m mélységű merülőcsőhöz előszerelt VARIO GT 24 fatartós falzsaluzatot használtak
A 40,50 m teljes mélységű merülőcsőhöz előszerelt VARIO GT 24 fatartós falzsaluzatot használtak. A projekt legnagyobb építési kihívása a 8,50 m-es külső átmérőjű csőgyűrűk betonozása volt, amelyet monolitikus építéssel, egyenként 4,00 m-es egységekben hajtottak végre.

Szigorú biztonsági óvintézkedések

A PERI tervező mérnökei már a tervezési szakaszban odafigyeltek a statikai megvalósíthatóságon túl a helyszínen dolgozó személyzet biztonságára is. A helyszínen alkalmazott és előre összeszerelt PERI rendszerek, valamint a kiválasztott betonozási eljárás biztosította, hogy a munkálatok mindenkor a legnagyobb biztonságban történjenek – még a merülőcső legnagyobb mélységében is.

Az ST 100 teherhordó tornyok gyors és biztonságos víz alatti szétszerelése

A merülőcső mellett a víz alatti kilátóhíd is a DeepSpot búvárrendszer egyik csúcspontja. A híd csak azután vált önhordóvá, miután a medence megtelt vízzel, és a szükséges felhajtóerő teljes mértékben fennállt. Ezért azt a medence üzembe helyezéséig alá kellett támasztani.

A biztonságos teherátadás érdekében több mint 14 méter magas PERI ST 100 teherhordó tornyokat alkalmaztak. A tornyok szétszerelésére csak a medence vízzel való feltöltése után kerülhetett sor. Erre a feladatra profi búvárokat béreltek fel, akik összesen tíz óra alatt szétszerelték és biztonságosan felszínre hozták az összesen 3.400 kg súlyú állvány anyagot.

A PERI-vel épült Európa legmélyebb merülőmedencéje
PERI-vel épült Európa legmélyebb merülőmedencéje
Számos PERI rendszert alkalmaztak Európa legmélyebb merülőmedencéjének építése során, amelynek legnagyobb mélysége eléri a 45,50 m-t. (Fotó: Irena Stangierska)
Projekt adatok

Helyszín: Mszczonów, Lengyelország 

 • Európa legmélyebb búvármedencéjének építése, amelynek teljes mélysége 45,50 m. (2021. márciusi állapot)
 • A DeepSpot búvárlétesítmény két részre van osztva: a fő szakasz 15,50 m és a merülőcső további 25,00 m mélységgel.
 • A többzónás szimulátor optimális feltételeket kínál a világ óceánjaitól távol lévő búvárok számára.
 • Lenyűgöző víz alatti világ hajóronccsal, víz alatti barlangokkal, üveggel zárt víz alatti híddal és lejtős falakkal.
Projekt követelmények
 • A merülőmedence hatékony megvalósítása a teljes, 45,50 m mélységig.
 • A vasbeton padlólemezből, teherhordó falakból, vasbeton oszlopokból és monolit födémekből álló, statikailag komplex medence biztonságos megvalósítása.
 • A búvárcső függőleges igazítása.
 • Magas biztonsági előírások a helyszínen dolgozó személyzet számára, még a legnagyobb mélységben is.
Ügyfél

Aerotunel Sp. z o.o. Sp. K.

Előnyök
 • A 45,00 m teljes mélységű merülőmedence hatékony megvalósítása szabványos PERI rendszerek, valamint egyedi gyártású, projekt-specifikus zsaluzat használatával.
 • Komplex statikai követelmények megvalósítása technológiailag összetett PERI zsalu- és állványmegoldásokkal.
 • A nagyrészt előre összeszerelt anyagmennyiségek időben történő szállítása.
 • Magas biztonsági előírásoknak megfelelő előre összeszerelt PERI rendszerek és betonozási folyamat.
A hírben szereplő termékek
ST 100 teherhordó torony
 
ST 100 teherhordó torony

Az ST 100 teherhordó torony gyorsan össze- és szétszerelhető, köszönhetően az egymásra rakható szerelési elvnek. Az egyes kereteket egyszerűen egymásba kell illeszteni, és 90°-ban elforgatni; melyhez nincs szükség szerszámra. Egyetlen kerettípussal minden magassági kombináció megvalósítható. Az átlós merevítések rendkívül szoros kapcsolatot biztosítanak a daruval történő emelés és szállítás során.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
PERI TRIO keretvázas falzsaluzat
 
PERI TRIO keretvázas falzsaluzat

Az univerzális TRIO falzsaluzat rendszer minden olyan esetben jól alkalmazható, ahol fő szempont a gyors zsaluzási idő, a hagyományos DW átkötési rendszerek használatával. A minden elemcsatlakozáshoz használható BFD kapocs és további praktikus rendszermegoldások tették a TRIO-t közkedveltté számtalan projekt során világszerte. A TRIO a továbbfejlesztett MAXIMO keretvázas zsaluzattal együtt is alkalmazható. Sok tartozék, mint a BFD kapocs vagy az MXK betonozó konzol rendszer mindkét rendszerrel egyaránt használhatók.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
PERI VARIO GT 24 fatartós falzsaluzat
 
PERI VARIO GT 24 fatartós falzsaluzat

A fatartós falzsaluzattal az egyes rendszerelemek elrendezése szabadon választható. Ennek eredményeképpen a VARIO GT 24 fatartós falzsaluzat minden építménygeometriához és elváráshoz igazodik, mint például az átkötési helyek vagy a felvehető frissbeton-nyomás. A rendszer projekt zsaluzatként ipari vagy lakóépületek kivitelezésénél, hídfők vagy támfalak, és különösen látszóbeton falak építésénél alkalmazható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Alátámasztó állványok, támaszok
Alátámasztó állványok, támaszok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...