Sílift állomás Steinbergben

Sílift állomás Steinbergben

Nida Hydro speciális üvegszálas gipszlapok egy nem átlagos épületben

Hívogatóan és dinamikusan – így köszönti utasait a Steinberg sílift állomása a Salzburgi régió Leogangi Télisport Központjában. Az expresszív épület számos funkciót ötvöz, ugyanakkor tájékoztatást is nyújt a látogatóknak. A W2 Manufaktur építészei számára fontos volt az, hogy az épületet a környező hegyi tájba helyezzék el és a figyelmet a természetre irányítsák. Épp ezért klasszikus anyagokat választottak, olyanokat, mint a beton, az acél és az üveg. Az ívelt mennyezetek bent az épületben és azon kívül is gipszkarton rendszerek alkalmazásával készültek. A fa tartószerkezet burkolatához a nedvességgel szemben ellenálló építőlapokra volt szükség. Ezen túlmenően az anyagnak idomulnia kellett az íves szerkezetekhez, további szempont volt még a könnyű szerelhetőség is. Mindezeknek a követelményeknek a teljesítésére kiváló megoldást jelentett a Nida Hydro speciális, üvegszálas gipszlapok alkalmazása.

Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben

A Skicircus síterep új kapuja

2015-2016 telétől a Skicircus több mint 270 km lesiklópályát, 70 ultramodern síliftet és felvonót kínál az idelátogatóknak. A Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang és Fieberbrunn területén Ausztria legnagyobb síkomplexuma. Nem olyan régen Leogangból csupán egy felvonó vitt a télisport területekre, amely már-már elérte lehetőségeinek végső határát. Annak köszönhetően azonban, hogy sikerült megállapodást kötni a földtulajdonosokkal – közel 80 gazdával – és a felelős hatóságokkal, 7 éves előkészület után minden készen állt a második kabinos lift megépítésére. A Steinberg sílift alapkőletételére 2014 márciusában került sor, és nem egészen kilenc hónap elteltével megnyitották az új objektumot. Jelenleg óránként kb. 2.500 fő tud biztonságosan és gyorsan feljutni a hegy tetejére, 3.800 m megtétele után. 

Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben
A tervezők számára fontos szempont volt a hegyi panoráma láttatása mellett egyszerű, de kiváló minőségű anyagok használata.
Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben

A Steinberg sílift névjegyét a felső állomása jelenti. Az épületben a jegypénztár és a beszálló terület mellett technikai és irodai helyiségek is helyet kaptak, de egy síiskolát, síkölcsönzőt és sportboltot, valamint egy bisztrót is találhatunk itt. Mindezeket a különböző funkciókat úgy kellett integrálni, hogy közben ne maradjanak figyelmen kívül a fogyatékkal élők sem. 

Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben

Az épületen belüli és kívüli lekerekített formák a speciális Nida Hydro lapok felhasználásával készültek (fa tartóvázra szerelve). Az épület a hatalmas mennyezeti felületeivel nyűgözi le a látogatókat. Kivitelezés közben számos kihívásnak kellett megfelelni, mint például az erre a régióra jellemző éves hőmérsékleti különbségek és a nedvesség miatti terhelés. A pályázati dokumentációnak megfelelően az épület külső, de az időjárási viszonyoknak közvetlenül ki nem tett területeinek, valamint az épület nyitott részeinek építéséhez speciálisan nedvességálló burkolat alkalmazására volt szükség. A gipszkartonos munkák kivitelezésével Georg Gschwandtl urat és csapatát bízták meg, akik a feladat megoldására a Siniat Nida Hydro lapjait választották: a Nida Hydro lapokat a könnyű megmunkálhatóság és íves falak, mennyezetek kivitelezésének lehetősége jellemzi. Az épület alakjából következik, hogy a felhasznált több mint 700 panel egyike sem síkfelületű – így a fenti tulajdonságok létfontosságúak voltak.

Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben
Sílift állomás Steinbergben

A szárazépítési rendszerek építése 6 hetet vett igénybe. A nagy belmagasság miatt emelők alkalmazására is szükség volt. A könnyű kezelhetőséget és a viszonylag kis súlyt nagyra értékelték a kivitelezők. Mivel a gipszkartonozással egy időben más munkálatok is folytak a területen, mint például padlófektetés, a tartóváz és a burkolat szerelése gyakran ugyanabban az időben zajlott. Az építési terület logisztikája és a kivételesen rövid határidő a vázszerkezet és a lapok rögzítésének szakaszos szervezését igényelte.

A gipszkarton vázszerkezete kb. 1,5 m-re található a tartószerkezettől. A váz 6/8-2,3/12 cm keresztmetszetű tömör fából készült. Az ívek kialakításához keskeny lucfenyő deszkákat választottak – rugalmasságukra való tekintettel. A szerkezetet csak részben lehetett előre legyártani, a vágások többségét, többek között a Nida Hydro lapok szabását a helyszínen kellett elvégezni. „A megmunkálás problémamentesen zajlott, egyszerű késekkel, csak úgy, mint az egyszerű gipszkartonok esetén.”- mondta Georg Gschwandtl.

A speciális lapokat egy emelő segítségével illesztették a helyükre és facsavarokkal rögzítették. Mivel minden lap íves alaphoz lett rögzítve, a Nida Hydro lapok nagyfokú rugalmassága igazán fontos erénynek számított. „Esetenként a sugarak valóban igen kicsik voltak, de a lapokat tökéletesen tudtuk a vázhoz hozzáigazítani”- mondta Gschwandtl. Ahogy azt Georg Gschwandtl is megerősítette, a területen a logisztika is kiválóan működött. „A lapok kb. 90%-a már az építés kezdetére a területen volt. A munkák befejezése előtt, amikor már pontosan meg tudtuk határozni az anyagmennyiséget, megrendeltük a hiányzó 10%-ot. A rövid szállítási határidőkre való tekintettel ez ideális megoldást jelentett számunkra.

A hírben szereplő termékek
NIDA Hydro üvegszálas gipszkarton lap
 
NIDA Hydro üvegszálas gipszkarton lap

A NIDA Hydro lemez egy speciális üvegszálas gipszkarton lap, amely eleget tesz a vizes és nedves környezettel szemben támasztott követelményeknek, ugyanakkor megnövelt mechanikai paraméterekkel rendelkezik. A narancsszínű, üvegszál alapú külső bevonattal rendelkező lap belseje penészgátló szereket tartalmaz. A lemez megőrizte a standard gipszkarton lemez tulajdonságait és előnyeit: könnyen vágható, szerelhető és szállítható, ami gyors idő- és pénzmegtakarítást jelenthet.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Építőlapok
Építőlapok
Válaszfal- és álmennyezeti profilok, rögzítések
Válaszfal- és álmennyezeti profilok, rögzítések
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Szerelt válaszfalak
Szerelt válaszfalak
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...