Tanácsok a Magyar Kéménygyártó Kft.-től a takarékos és biztonságos fafűtéshez

A fa helyes szárításáról, berakásáról és égetéséről

A biztonságos és gazdaságos fűtés elengedhetetlen elemei a jó és karbantartott tüzelőberendezés, valamint kémény, de a használat terén is vannak fontos ismeretek, amelyekből a Magyar Kéménygyártó Kft. most a fatüzeléssel kapcsolatban közöl néhány tanácsot:

Tűzifa vásárlás, szárítás
Aki teheti, nagy sűrűségű, jó parázstartású faféleséget vásároljon. Az Alföldön, legtöbb helyen akácfa szerezhető be, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Ha nincs lehetőség az "ideális" tűzifa könnyű beszerzésére, bátran vegyük meg azt a fát, amit a környéken olcsón könnyen be tudunk szerezni. Az egyes fafajták fűtőértéke között nincs olyan nagy különbség, mint ahogy azt a közhiedelem tartja. A könnyű fa 1 kg-ja és a nehéz fa 1 kg-ja közel azonos fűtőenergiát tartalmaz, ha azonos a nedvesség tartalma. Nagy különbség a nedves fa és a száraz fa fűtőértéke között van, természetesen a száraz fa javára. A nyersfa közel 50%-a víz. Rendkívül fontos tehát a tűzifa kora tavaszi megvásárlása, darabolása és jó körülmények közötti tárolása, szárítása. Ideális esetben 6-7 hónap alatt a tűzifa elveszti a nedvességtartalmának legalább a felét, így késő ősszel már alkalmas lesz fűtésre. Az ideális légszáraz állapot (12-15% nedvességtartalom) eléréséhez általában 2 év száraz helyen való tárolásra van szükség.

A fa berakása a kályhába
A tűztérbe állítva kell beraknunk a fát, kissé a hátfalnak döntve. Leghátrább a vastag fadarabok, majd ez elé az azoknál 2-3-szor vékonyabbak kerülnek, legelőre pedig a vékony gyújtószálak. Saját tapasztalat megszerzéséig tanácsolható a vastag és vékony gyújtós fa 70-20-10% arányban való használata. A berakott fa mennyisége akkor megfelelő, ha a tűz másfél óra alatt ég le. Pár begyújtás alkalmával kitapasztalhatjuk, hogy mennyi fával tudjuk kellően felmelegíteni a kályhát. Ennél több fát elégetni felesleges, kevesebbet pedig nem szabad. Kandalló méretű fából általában befér annyi a tűztérbe, ami felmelegíti a kályhát. Rárakosgatni azután fölösleges dolog.

A fa égése
Fontos, hogy a tűztérben lévő fa kellő mennyiségű levegővel égjen el. Az égés másfél órájában biztosítani kell a megfelelő huzatot. Először is fontos, hogy a lakásba is bejusson az égéshez szükséges levegő. A szinte tökéletesen záró nyílászárók mellett ez nem is olyan magától értetődő dolog. A kályha ajtaján lévő huzatszabályozó nyílása általában nem elég nagy ahhoz, hogy elegendő levegőt engedjen be, ezért célszerű az ajtót ujjnyira nyitva tartani az égés ideje alatt. A túl erős huzat ritkán zavaró tényező. A fa égése során először bomlani kezd, éghető gázok keletkeznek, az égő fagáz a láng. Könnyen elképzelhetjük, hogy az alulról meggyújtott farakásban a magas hő hatására képződő éghető gázok nagy része, még mielőtt az alsóbb lángok elérnék, égés nélkül a szabadba távozik. Ezt a pazarlást kerüljük el azzal, hogy a fát nem alulról felfelé, hanem kívülről befelé égetjük el. A függőleges elhelyezés miatt a gyújtószálak a tűzifák felső végét fogják előbb meggyújtani, így a vastagabb fák elégése nemcsak kívülről befelé, de felülről lefelé is halad. Az is pazarláshoz, vezet, ha a kevés levegő miatt nem tudnak elégni az éghető gázok. Lángoló fahasábokra soha semmiképpen se zárjuk rá a kályhaajtót, mert ha el nem égett gázok kerülnek a füstjáratba az robbanás veszélyes helyzetet teremt. Ha leégett a berakott famennyiség (megszűnt a lángolás) a parázsra rá kell csukni az ajtót, a huzatszabályozón be kell állítani minimális levegő beáramlást. Ha a parázs is kihunyt, teljesen le kell zárni a levegő útját, hogy ne tudja a kéményen keresztül kivinni a kályha melegét. Egy jól átmelegített cserépkályha fél napig is tartja a meleget.

Érdemes:
- legalább egy begyújtásra elegendő tűzifát egy nappal előbb a lakás valamelyik fűtött helyiségbe bekészíteni, hogy ne hideg fával kelljen tüzet rakni. A fának elég nagy a fajhője ezért sok energiát vesztünk a tűztérben, ha ott történik az előmelegítés.
- a nyers tűzifát azonnal felaprítani, mert nedvesen könnyebben hasad és a felaprított fa könnyebben szárad.

A biztonságos és gazdaságos fűtéshez a jó tüzelőberendezésen kívül kell egy jó kémény is!

A Magyar Kéménygyártó Kft. 2012-ben a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-ből kivált jogfolytonos cég, melyet a korábbi, közel egy évtizedes kéménygyártási és értékesítési tapasztalatra építve, kifejezetten a KREA kéményrendszerek gyártására és forgalmazására alapítottak azzal a céllal, hogy jó minőségű és kedvező áru magyar kéményeket hozzanak létre.

KREA gravitációs kéményrendszer (samott béléscsővel): családi házak egyszerű, strapabíró kéménye. A magas minőségi követelményeket kielégítő samottcső ellenáll a nedves üzemmódnak, koromégésnek, és korrozív anyagoknak. Ez a kémény nagyfokú szabadságot biztosít a használójának, minden körülmények között biztonságos fűtést tesz lehetővé. Gáz és szilárd tüzelésre egyaránt alkalmas. Mi a kémények öszvéreként tekintünk rá, mert olcsó és strapabíró. Ajánlani tudjuk tartalék kéménynek is, mert bármikor, bármilyen készülék ráköthető.

KREA S gravitációs kéményrendszer (saválló acél béléscsővel): gravitációs kémények csúcsminősége, különösen mostoha körülményekre tervezve. Ezt a kéményrendszerünket elsősorban modern, takarékos szilárd tüzelő berendezések, mint például pellet, vagy faelgázosító kazánok számára fejlesztettünk ki. Ezeknél a tüzelőberendezéseknél egyaránt előfordulhat kondenzvíz kiválás és koromégés a kéményben, ami a lehető legszélsőségesebb igénybevételt jelenti. A Krea S kéményt ilyen körülményekre terveztük. Felépítése: hagyományos Krea könnyűbeton köpeny elembe saválló acél béléscső. Ez a béléscső nemcsak fagynak, tűznek, korróziónak áll ellen, hanem a hő mozgásból származó mechanikai igénybevételt is jól bírja. Természetesen bármilyen más hagyományos tüzelőberendezésre (kályha, kazán, vízmelegítő) és tüzelőanyagra (gáz, olaj, szilárd) egyaránt kiválóan használható.


A KREA és KREA S gravitációs kémények letölthető termékismertetőit, segédleteit megtalálja, ha a hír alatti termékképekre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Magyar Kéménygyártó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
KREA gravitációs kéményrendszer
 
KREA gravitációs kéményrendszer

A KREA kéményrendszer egy univerzálisan használható gravitációs kémény. Előregyártott könnyűbeton köpeny elemből és samott béléscsőből épül fel. A magas minőségi követelményeket kielégítő samottcső ellenáll a nedves üzemmódnak, koromégésnek és korrozív anyagoknak. Bármilyen tüzelőanyaggal működő bármilyen nyílt égésterű tüzelőberendezés ráköthető. Ez a kémény nagyfokú szabadságot biztosít a használójának, minden körülmények között biztonságos fűtést tesz lehetővé. Különösen alkalmas biztonsági (tartalék) kémény szerepének a betöltésére is.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
KREA S gravitációs kéményrendszer
 
KREA S gravitációs kéményrendszer

A KREA S kéményrendszer hagyományos gravitációs kémény, amit elsősorban modern, takarékos szilárd tüzelő berendezések, mint például pellet, vagy faelgázosító kazánok számára fejlesztettek ki. Ezeknél a tüzelőberendezéseknél egyaránt előfordulhat kondenzvíz kiválás és koromégés a kéményben, ami a lehető legszélsőségesebb igénybevételt jelenti. Lényege, hogy a hagyományos KREA könnyűbeton köpeny elembe samott cső helyett saválló acél béléscső került.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémények
Kémények
Kályhák, kandallók
Kályhák, kandallók
Szilárd tüzelésű kazánok
Szilárd tüzelésű kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...