proidea.hu online termékinformációs katalógus

Tanácsok a Magyar Kéménygyártó Kft.-től a takarékos és biztonságos fafűtéshez


2018. március 29.

A fa helyes szárításáról, berakásáról és égetéséről

A biztonságos és gazdaságos fűtés elengedhetetlen elemei a jó és karbantartott tüzelőberendezés, valamint kémény, de a használat terén is vannak fontos ismeretek, amelyekből a Magyar Kéménygyártó Kft. most a fatüzeléssel kapcsolatban közöl néhány tanácsot:

Tűzifa vásárlás, szárítás
Aki teheti, nagy sűrűségű, jó parázstartású faféleséget vásároljon. Az Alföldön, legtöbb helyen akácfa szerezhető be, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Ha nincs lehetőség az "ideális" tűzifa könnyű beszerzésére, bátran vegyük meg azt a fát, amit a környéken olcsón könnyen be tudunk szerezni. Az egyes fafajták fűtőértéke között nincs olyan nagy különbség, mint ahogy azt a közhiedelem tartja. A könnyű fa 1 kg-ja és a nehéz fa 1 kg-ja közel azonos fűtőenergiát tartalmaz, ha azonos a nedvesség tartalma. Nagy különbség a nedves fa és a száraz fa fűtőértéke között van, természetesen a száraz fa javára. A nyersfa közel 50%-a víz. Rendkívül fontos tehát a tűzifa kora tavaszi megvásárlása, darabolása és jó körülmények közötti tárolása, szárítása. Ideális esetben 6-7 hónap alatt a tűzifa elveszti a nedvességtartalmának legalább a felét, így késő ősszel már alkalmas lesz fűtésre. Az ideális légszáraz állapot (12-15% nedvességtartalom) eléréséhez általában 2 év száraz helyen való tárolásra van szükség.

A fa berakása a kályhába
A tűztérbe állítva kell beraknunk a fát, kissé a hátfalnak döntve. Leghátrább a vastag fadarabok, majd ez elé az azoknál 2-3-szor vékonyabbak kerülnek, legelőre pedig a vékony gyújtószálak. Saját tapasztalat megszerzéséig tanácsolható a vastag és vékony gyújtós fa 70-20-10% arányban való használata. A berakott fa mennyisége akkor megfelelő, ha a tűz másfél óra alatt ég le. Pár begyújtás alkalmával kitapasztalhatjuk, hogy mennyi fával tudjuk kellően felmelegíteni a kályhát. Ennél több fát elégetni felesleges, kevesebbet pedig nem szabad. Kandalló méretű fából általában befér annyi a tűztérbe, ami felmelegíti a kályhát. Rárakosgatni azután fölösleges dolog.

A fa égése
Fontos, hogy a tűztérben lévő fa kellő mennyiségű levegővel égjen el. Az égés másfél órájában biztosítani kell a megfelelő huzatot. Először is fontos, hogy a lakásba is bejusson az égéshez szükséges levegő. A szinte tökéletesen záró nyílászárók mellett ez nem is olyan magától értetődő dolog. A kályha ajtaján lévő huzatszabályozó nyílása általában nem elég nagy ahhoz, hogy elegendő levegőt engedjen be, ezért célszerű az ajtót ujjnyira nyitva tartani az égés ideje alatt. A túl erős huzat ritkán zavaró tényező. A fa égése során először bomlani kezd, éghető gázok keletkeznek, az égő fagáz a láng. Könnyen elképzelhetjük, hogy az alulról meggyújtott farakásban a magas hő hatására képződő éghető gázok nagy része, még mielőtt az alsóbb lángok elérnék, égés nélkül a szabadba távozik. Ezt a pazarlást kerüljük el azzal, hogy a fát nem alulról felfelé, hanem kívülről befelé égetjük el. A függőleges elhelyezés miatt a gyújtószálak a tűzifák felső végét fogják előbb meggyújtani, így a vastagabb fák elégése nemcsak kívülről befelé, de felülről lefelé is halad. Az is pazarláshoz, vezet, ha a kevés levegő miatt nem tudnak elégni az éghető gázok. Lángoló fahasábokra soha semmiképpen se zárjuk rá a kályhaajtót, mert ha el nem égett gázok kerülnek a füstjáratba az robbanás veszélyes helyzetet teremt. Ha leégett a berakott famennyiség (megszűnt a lángolás) a parázsra rá kell csukni az ajtót, a huzatszabályozón be kell állítani minimális levegő beáramlást. Ha a parázs is kihunyt, teljesen le kell zárni a levegő útját, hogy ne tudja a kéményen keresztül kivinni a kályha melegét. Egy jól átmelegített cserépkályha fél napig is tartja a meleget.

Érdemes:
- legalább egy begyújtásra elegendő tűzifát egy nappal előbb a lakás valamelyik fűtött helyiségbe bekészíteni, hogy ne hideg fával kelljen tüzet rakni. A fának elég nagy a fajhője ezért sok energiát vesztünk a tűztérben, ha ott történik az előmelegítés.
- a nyers tűzifát azonnal felaprítani, mert nedvesen könnyebben hasad és a felaprított fa könnyebben szárad.

A biztonságos és gazdaságos fűtéshez a jó tüzelőberendezésen kívül kell egy jó kémény is!

A Magyar Kéménygyártó Kft. 2012-ben a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-ből kivált jogfolytonos cég, melyet a korábbi, közel egy évtizedes kéménygyártási és értékesítési tapasztalatra építve, kifejezetten a KREA kéményrendszerek gyártására és forgalmazására alapítottak azzal a céllal, hogy jó minőségű és kedvező áru magyar kéményeket hozzanak létre.

KREA gravitációs kéményrendszer (samott béléscsővel): családi házak egyszerű, strapabíró kéménye. A magas minőségi követelményeket kielégítő samottcső ellenáll a nedves üzemmódnak, koromégésnek, és korrozív anyagoknak. Ez a kémény nagyfokú szabadságot biztosít a használójának, minden körülmények között biztonságos fűtést tesz lehetővé. Gáz és szilárd tüzelésre egyaránt alkalmas. Mi a kémények öszvéreként tekintünk rá, mert olcsó és strapabíró. Ajánlani tudjuk tartalék kéménynek is, mert bármikor, bármilyen készülék ráköthető.

KREA S gravitációs kéményrendszer (saválló acél béléscsővel): gravitációs kémények csúcsminősége, különösen mostoha körülményekre tervezve. Ezt a kéményrendszerünket elsősorban modern, takarékos szilárd tüzelő berendezések, mint például pellet, vagy faelgázosító kazánok számára fejlesztettünk ki. Ezeknél a tüzelőberendezéseknél egyaránt előfordulhat kondenzvíz kiválás és koromégés a kéményben, ami a lehető legszélsőségesebb igénybevételt jelenti. A Krea S kéményt ilyen körülményekre terveztük. Felépítése: hagyományos Krea könnyűbeton köpeny elembe saválló acél béléscső. Ez a béléscső nemcsak fagynak, tűznek, korróziónak áll ellen, hanem a hő mozgásból származó mechanikai igénybevételt is jól bírja. Természetesen bármilyen más hagyományos tüzelőberendezésre (kályha, kazán, vízmelegítő) és tüzelőanyagra (gáz, olaj, szilárd) egyaránt kiválóan használható.


A KREA és KREA S gravitációs kémények letölthető termékismertetőit, segédleteit megtalálja, ha a hír alatti termékképekre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Magyar Kéménygyártó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
Cég
Székhely: H-6725 Szeged, Moszkvai krt. 27.
Telefon: +36 62 548 810
Telefon: +36 62 327 198
E-mail:
Web: www.kemenygyarto.hu
Bartók Gabriella
kereskedelmi koordinátor  
   
   
   
A Magyar Kéménygyártó Kft. 2012-ben a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-ből kivált jogfolytonos cég, melyet korábbi, közel egy évtizedes kéménygyártási és értékesítési tapasztalatra építve, kifejezetten a KREA kéményrendszerek gyártására és forgalmazására hoztak létre. A Magyar Kéménygyártó Kft. célja a jó minőségű, kedvező árú magyar kémények gyártása és forgalmazása. Kéményrendszereik segítségével az energetikai előírásoknak megfelelően korszerűsíthetők a fűtési rendszerek.
Márkanevek: KREA
Kulcsszavak:  Magyar  Kéménygyártó  Kft  KREA  KREA  S  gravitációs  kéményrendszer  fűtés  fafűtés  fatüzelés  tanács  tanácsok  tűzifa  kályha  kandalló