KSB fűtési keringető szivattyúk dinamikus vezérléssel

KSB fűtési keringető szivattyúk dinamikus vezérléssel

A Dynamic Control-lal a villamosenergia költségek akár 20%-kal is csökkenthetők

Rejtett áramfalók a pincében

Manapság szinte minden épületben megtalálhatók a fűtőtestek. A leadott hőt általában egy fűtőkazán állítja elő. A fűtési keringető szivattyúk szükségesek ahhoz, hogy a berendezés a fűtőkazánban felmelegített vizet a fűtőtestekhez szállítsa. De a vízszállításhoz elektromos áramra van szükségük, és nem is kevésre. Egy átlagos családi otthonban a fűtési keringető szivattyú gyorsan elfogyasztja a teljes háztartási energia egyötödét – többet, mint egy mosógép vagy hűtőszekrény.

A szivattyú teljesítménye és vezérlése döntő fontosságú

Alapvetően meg kell érteni, hogy két fő tényező döntő jelentőségű a fűtőszivattyú elektromos energia fogyasztása szempontjából: először is, annak W-ban kifejezett teljesítménye, másodszor pedig, hogy pontosan hogyan lehet a szabályozót a tényleges fűtési igényhez igazítani.
A következő elv érvényesül: minél alacsonyabb az elektromos teljesítmény, annál kevesebb áramra van szüksége a szivattyúnak. Minél pontosabban reagál a vezérlés a fűtési igényre, annál ritkábban kell magas, vagy akár túl sok W-ot fogyasztania, ami energiát és költségeket takarít meg.

Lehet azt gondolni, hogy az igényvezérelt szivattyúvezérlés manapság magától értetődő, de nem. A németországi fűtési keringető szivattyúk például mintegy negyede több mint 20 éves. Minden második szabályozás nélkül működik. De pontosan ezek a szabályozatlan szivattyúk a nagy áramfalók, mert vagy nem lehet őket beállítani, vagy csak fix értékkel lehet működtetni őket. Általános szabály, hogy folyamatosan nagy teljesítménnyel működnek, ami magas elektromosenergia-fogyasztást eredményez.

Nagy elektromosenergia-fogyasztásuk miatt a szabályozatlan szivattyúk nem csak magas költségeket okoznak, hanem negatív hatással vannak a környezetre is. Az Európai Bizottság ezért úgy határozott, hogy 2013-től kezdődően fokozatosan kivonja a piacról a nem szabályozott fordulatszámú fűtési keringetőszivattyúkat. A jövőben a fűtési keringetőszivattyúkat a műszaki ismeretek legújabb szintjéhez kell igazítani, és meg kell felelniük az energiahatékonyság szigorú követelményeinek is. Ezeknek a követelményeknek való megfelelés érdekében a fűtési keringető szivattyúkat például szabályozható fordulatszámú rendszerrel kell felszerelni.

KSB Calio Pro fűtési szivattyú Dynamic Control vezérléssel
KSB Calio Pro fűtési szivattyú Dynamic Control vezérléssel
KSB Calio Pro fűtési szivattyú Dynamic Control vezérléssel

A nagy hatékonyságú, szabályozható fordulatszámú szivattyúkkal csökkenthetők az elektromosenergia-költségek

A nem szabályozható fordulatszámú fűtési keringetőszivattyúkkal ellentétben, ahol az elektromosenergia-fogyasztás alacsony hőfogyasztás mellett is változatlan marad, a modern, nagy hatékonyságú szivattyúk képesek a tényleges hőigényhez igazítani a teljesítményüket, és csak a ténylegesen felhasznált mennyiségű forró vizet keringtetik. Ebből a célból az érzékelők rögzítik a megfelelő mért változót (pl. nyomás, áramlás vagy hőmérséklet), és továbbítják azokat a fűtésszabályozó rendszernek, amely ennek megfelelően vezérli a szivattyú frekvenciaváltóját.

Mindez önmagában jól hangzik, azonban van egy gyenge pontja is. A legtöbb szabályozható fordulatszámú fűtési keringető szivattyú egy algoritmus segítségével állítja be az áramlási sebességet és a szállítómagasságot, hogy az üzemi pontjuk egy programozott vezérlőgörbe mentén eltolódhasson. A rendszer minimális jelleggörbéje azt a csővezeték-ellenállást írja le, amikor az összes termosztátszelepe teljesen nyitva van. Mivel azonban a rendszernek ez a minimális jelleggörbéje általában nem ismert, a vezérlőgörbe jóval a hagyományos rendszerek minimális jelleggörbéje felett fut. Ennek eredményeként a szabályozás ellenére sok értékes energia megy veszendőbe. Ezen kívül a csővezetékben áramló forró víz zavaró háttérzajt okozhat a fűtőtestek termosztátszelepein.

A dinamikus vezérlés jobb!

A Dynamic Control funkcióval a KSB kifejlesztett egy intelligens rendszert, amely a hagyományos, szabályozható fordulatszámú egységekhez képest akár 20%-kal képes csökkenteni a fűtési keringető szivattyúk energiafogyasztását.

Ezt a Dynamic Control vezérlés teszi lehetővé, amikor a fűtési keringető szivattyú üzemi pontját lefelé, az aktuálisan kiválasztott szabályozási görbétől kiindulva addig tolja, amíg el nem éri a rendszer minimális jelleggörbéjét.

Dynamic Control funkció
Dynamic Control funkció
Dynamic Control funkció
A dinamikus vezérlés célját szemléltető sematikus diagram
A dinamikus vezérlés célját szemléltető sematikus diagram
A dinamikus vezérlés célját szemléltető sematikus diagram

Ha a rendszer jelleggörbéje a minimum alá esik, akkor a Dynamic Control algoritmusa azonnal észleli ezt, és a megfelelő ellátás biztosítása érdekében visszakapcsolja a szivattyút az eredeti szabályozási görbére. Ez nemcsak az elektromos energiát, hanem a környezeti terhelést is csökkenti: a dinamikus vezérlésnek köszönhetően a fűtőberendezés CO₂-kibocsátása is jelentősen csökken.

Egyébként a Dynamic Control nem igényel további ráfordítást a berendezés telepítőjétől és üzemeltetőjétől. Az intelligens program önállóan határozza meg a szivattyú belső jeleitől származó összes szükséges információt. További beállításokat nem kell elvégezni. A rendszer minimális jelleggörbéjének az áramlási sebesség jeléből való felismerése szintén olyan megbízható, hogy az alulellátás kizárásra kerül.

A Dynamic Control jelenleg a KSB Calio, Calio S és Calio Pro fűtési keringető szivattyúkban alapfelszerelésként van beszerelve, azonban firmware-frissítésként a Dynamic Control egyszerűen telepíthető a már beépített harmadik generációs Calio szivattyúkra is.

A Dynamic Control szivattyúvezérlés előnyei:

  • Az algoritmus a szoftver oldalán kerül alkalmazásra és nem igényel további érzékelőket vagy működtetőelemeket, ezért nem jár többletköltséggel.
  • Mivel a Qtolerance határértékeket a berendezés folyamatosan figyeli, nincs alulellátás.
  • Állandó üzemi viselkedés mellett a szivattyú teljesítményfelvétele jelentősen csökkenthető (átlagosan 20%-kal).
A hírben szereplő termékek
Calio Pro - száraz telepítésű keringető szivattyú
 
Calio Pro - száraz telepítésű keringető szivattyú

Karbantartást nem igénylő, nagy hatékonyságú, nedves tengelyű szivattyú menetes vagy karimás csatlakozással, nagy hatékonyságú villanymotorral és fokozatmentes nyomáskülönbség-szabályozással.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
A KSB a Calio Pro sorozattal bővítette keringető szivattyú választékát
A KSB a Calio Pro sorozattal bővítette keringető szivattyú választékát
Magas hatékonyságú keringető szivattyúk nagy épületekhez
A KSB a Calio Pro sorozattal bővítette keringető szivattyú választékát
Kategóriák
Szivattyúvezérlő rendszerek
Szivattyúvezérlő rendszerek
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Szivattyúk, keverők
Szivattyúk, keverők
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...