Hörmann füstgátló (RS), T30 és T90 ellenállási osztályú tűzgátló ajtók

A Philips csoport hamburgi székháza: építészeti különlegesség Hörmann ajtókkal

A Philips csoport hamburgi központja új mércéket állít az irodakialakítás területén. A modern irodabirodalomban hagyományos paravánnal leválasztott helyiségek és szűk teakonyhák keverednek mobil munkaállomásokkal, színes és teljesen különböző módon berendezett ülősarkokkal, pihenőszigetekkel és konferenciatermekkel. A Hörmann tűz- és füstgátló ajtók is az épület kialakításának részei, a biztonságot és az átláthatóságot garantálják.
A Philips csoport hamburgi székháza
A Philips csoport hamburgi székháza

A Philips vadonatúj hamburgi központja újraértelmezi az „iroda” szó jelentését, és egy nyitott, rugalmas munka-környezetre épít. A Hörmann tűz- és füstgátló ajtók nemcsak a biztonságot garantálják, hanem az épületen belüli átláthatósághoz is hozzájárulnak.

„Work Place Innovation”- ez a neve annak a programnak, amely részeként a holland óriáscég megvalósította hamburgi székhelyét, ahonnan német, osztrák és svájci tevékenységét irányítja. A Fuhlsbüttel városnegyedben található épületet az ECE Projektmanagement és a szintén helyi érdekeltségű Schaub & Partner Architekten cég jegyzi, csaknem 90 éves Philips-hagyománnyal rendelkezik. Itt született meg ugyanis 1927-ben az első röntgencsövek feltalálásával és gyártásával a Philips Healthcare vállalat. Az 1000 munkatárs átköltöztetésével, akik tíz évvel ezelőtt a KSP Jürgen Engel Architekten építésziroda egyik felhőkarcolójának irodáit bérelték, most az összes hamburgi foglalkoztatott – 2000 fő – egy fedél alatt dolgozik az egyetemi városrészben, beleértve a közigazgatási, kutatási, marketing- és szervizosztályt is.
Többnyire loftszerű munkakörnyezet található az épületben
Többnyire loftszerű munkakörnyezet található az épületben

Többnyire loftszerű munkakörnyezet található az épületben. A nyitott terekben lévő munkafülkék homlokoldali falai akusztikai okokból filccel vannak bevonva.

A visszafogott építészet jól igazodik a megfontolt elemekhez: vasbeton konstrukció veszi körül a mennyezetig érő, váltakozó üveg- és téglasávokat. Ez utóbbiak a raktárvárosra és Hamburg téglaépítészeti hagyományaira emlékeztetnek. A nyugati fekvésű, nagyforgalmú repülőtér tengelyéhez egy üvegezett fejépület csatlakozik, amelynek mindkét emelete kissé előrébb van tolva, így félreismerhetetlen címet ad a komplexumnak. A hosszanti északi homlokzat kissé mélyített részében található a főbejárat. Ennek a szakasznak a nagy üvegrészei már egy bizonyos nyitottságot jeleznek. Az igazi kísérleti terület az épület belsejében található. Már az előcsarnok is világos és tiszta rendezettségű. Kék fénycsíkok a padlóban, valamint a fogadópult eltolva egymás fölé helyezett, sugárzó fehér lapjai a vállalat színeit adják vissza. A mennyezet irányában hatalmas tér van, így a kék üvegkorláton keresztül egészen az első emeletig lehet látni.

A Seel Bobsin Partner (Hamburg) belsőépítészei mindegyik emeletnek egy saját színt adtak, amelyet aztán különböző árnyalatokban jelenítettek meg. További alakító elem Hamburg motívumai és témái; mint például a város vízhez való szoros kapcsolata. A tágas, három méter szabad belmagasságú, új építésű irodai szintek hármas csoportokba vannak rendezve: két sávban munkahelyekkel, – ebből kereken 85% „Open Space” és csupán 15% kabinszerű iroda – amelyek keretbe foglalják a középen levő egyéb használatú területeket és a lépcsőházközpontot. Nincsenek sem ajtótáblák, sem előszobák – nem léteznek egyéni irodák. Még maga a vezérigazgató Peter Vullinghs is lemondott a saját irodáról.

A munkatársak a munkaterületeiktől és feladataiktól függően mozognak az egész házban és oda kuckóznak be a laptopjaikkal, ahol épp szükség van rájuk. A munkakabinok egy üres asztalfelületből és egy konnektorból állnak. Még a vezetékes telefonok is hiányoznak, ezeket a mobiltelefonok helyettesítik. A munkacsoportok számára a munkahelyi anyagok tárolásához helyiségek állnak rendelkezésükre, de minden foglalkoztatottnak jut saját tárolási lehetőség is.

Eleinte kételkedés fogadta az egyéni belső bútorokról, az otthonról hozott kávéscsészékről és a fényképtartókról való lemondást. Az alkalmazottak azonban hamar megszokták az új felállást. A folyamatokba ők is be voltak vonva: egy intranet-oldalon láthatták a tervek aktuális állását, és egy „mintahelyiségben” elmondhatták véleményüket.

A „Touch-Down”-állomásokon, amelyek a rövid időre szóló vagy vendég munkahelyeket jelentik, az aktuális fény- és hőmérsékleti viszonyokat maguk a használók határozhatják meg. A hangzavar ellen az íróasztalfülkék filcanyaggal bevont homlokoldalai, valamint a textil falszakaszok és szőnyegek védenek. A nyitott munkaterületek és a kevés kabinos iroda mellett vannak üvegfalakkal leválasztott helyiségek, valamint különböző nagyméretű tárgyaló- és konferenciatermek is. Ezek az ajtók melletti érintőképernyőkön keresztül lefoglalhatók, illetve az is megtekinthető, hogy egy-egy helyiség mikor szabadul fel. A teljes helyiségprogram célja a munkatársak, sőt a részlegek közötti intenzívebb kommunikáció. Az úgynevezett „Breakout Areas” mindig a T-alakú találkozási csomópontokban helyezkednek el; ugyanitt találhatók a fekvő és csendes terekkel ellátott nyugalmi zónák is. Kiegészítésként ide tartoznak még a kiállítói felületek és a tetőteraszos kávézó is, ami egy irodában nélkülözhetetlen.
A nyitott terek, a tárgyalásokhoz és bizalmas megbeszélésekhez való zárt helyiségek szorosan egymás mellett helyezkednek el
A nyitott terek, a tárgyalásokhoz és bizalmas megbeszélésekhez való zárt helyiségek szorosan egymás mellett helyezkednek el

A nyitott terek, a tárgyalásokhoz és bizalmas megbeszélésekhez való zárt helyiségek szorosan egymás mellett helyezkednek el. A munkahelyek közötti tér a munkatársak szakmai és magán tároló helyiségeként áll rendelkezésre.
A Hörmann T30 alumínium keretszerkezetes ajtóelemei garantálják a törvényileg előírt tűzszakaszok lezárását
A Hörmann T30 alumínium keretszerkezetes ajtóelemei garantálják a törvényileg előírt tűzszakaszok lezárását

A Hörmann T30 alumínium keretszerkezetes ajtóelemei garantálják a törvényileg előírt tűzszakaszok lezárását és ugyanakkor épületrészeket választanak el egymástól, hogy a menekülési utakat biztosítsák.

Az ajtóknak különösen nagy szerepük van – mert még az ilyen modern irodabirodalomban is teljesülnie kell az olyan pragmatikus kritériumoknak, mint a tűzgátlás. Ehhez a Hörmann kínálta a megfelelő megoldást a füstgátló (RS) -, valamint a T30 és T90 ellenállási osztályú tűzgátló ajtók által. A Philips-központba beépített alumínium keretszerkezetes ajtóelemek egy- és kétszárnyú kivitelűek, némelyik oldalelemmel és felülvilágítóval van ellátva. Többségük a folyosókon és a lépcsőházakban a tűzszakaszok elválasztását, de helyenként irodák felosztását is szolgálja. A tűz- és füstgátló kivitelű változatok tűz kitörése esetén megakadályozzák a tűz továbbterjedését és biztosítják a menekülési utakat az épületben tartózkodó személyek számára. Ezek gyakran elektromos ajtónyitóval (mágneszárral), automatikus ajtószárny-meghajtással és felső ajtócsukóval vannak felszerelve, teljesítve a magas szintű kényelem és akadálymentesség követelményét. Az antracitszínű alumínium keretszerkezetek kellemes visszafogottságot nyújtanak, és színben az üvegfalak szegélyeivel harmonizálnak. Keskeny profiljuk miatt az ajtókban az üvegezés részaránya a lehető legnagyobb – illeszkedve az átlátszóságon és a minél több természetes fény felhasználásán alapuló térkoncepcióhoz.
Automatikus ajtószárny-meghajtással ellátott ajtó biztosítja a kényelmet és az akadálymentességet
Automatikus ajtószárny-meghajtással ellátott ajtó biztosítja a kényelmet és az akadálymentességet

A kétszárnyú ajtóelemek teszik lehetővé az átláthatóságot és a tágasság látványát. Automatikus ajtószárny-meghajtással ellátott ajtó biztosítja a kényelmet és az akadálymentességet.

Építkezés információs tábla:
 • Helyszín: Röntgenstraße/Sengelmannstraße, 22335 Hamburg
 • Építtető | befektető: ECE Zwölfte Generalübernehmer GmbH & Co. KG, képviselve az ECE Zwölfte Generalübernehmer GmbH kezelésében, Oststeinbek
 • Épület mérete: 18.000 m² épített felület, irodai felület: 13.500 m²
 • Építési időszak: 2014 | 01 – 2015 | 12
 • Projektfejlesztés, építészet, generáltervezés, projektmanagement: ECE Projektmanagement, Hamburg
 • Vázlattervek és fő részlettervek: Schaub & Partner Architekten, Hamburg
 • Generál kivitelező: BAM Deutschland AG, Stuttgart
 • Belsőépítészet: Seel Bobsin Partner, Hamburg
 • Szerkezettervezés: GuD Planungsgesellschaft, Hamburg
 • Épületgépészet: IPP, Hamburg / Wrage Herzog & Partner, Mölln
 • Homlokzattervezés: Prof. Michael Lange Fassadentechnik, Hannover
 • Tűzgátlás: Hahn Consult, Hamburg
 • Kiérdemelt kitüntetés, elismerés: Arany Tanúsítvány, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen
 • Beépített Hörmann termékek: 105 db alumínium keretszerkezetes ajtóelem (funkció nélküli, füstgátló, T30 és T90 tűzgátló), egy részük oldalelemmel és felülvilágítóval, automatikus ajtószárny-meghajtással és elektromos ajtónyitóval (mágneszárral)
A Hörmann ajtók letölthető katalógusát a hír alatti termékképre kattintva találja meg. Amennyiben árajánlatot vagy további információt szeretne kérni a Hörmann Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Hörmann házbejárati ajtók Hörmann beltéri fa ajtók Hörmann multifunkciós ajtók Hörmann acéltokok
 
Hörmann ajtók
4 termék

A Hörmann ajtópalettáját több évtizeden át fejlesztette a mai komplett kínálattá. Ezen változatos építési termékpaletta mellett a Hörmann egyedi megoldásokat is kínál, esetenkénti jóváhagyással. A specializált gyáregységek olyan építési termékeket fejlesztenek és készítenek, amelyek kitűnnek minőségükkel, működési biztonságukkal és hosszú élettartamukkal. A Hörmann-termékpalettája magába foglalja a lakossági- , közületi- és ipari felhasználású ajtókat. A különféle követelményekre - betörésvédelem, hanggátlás, tűzgátlás - speciális konstrukciók kínálnak megnyugtató megoldást.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ajtótokok
Ajtótokok
Tűzgátló, füstgátló, hanggátló nyílászárók, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Tűzgátló, füstgátló, hanggátló nyílászárók, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...