Homlokzati hőszigetelés kivitelezése SIXBAU hőszigetelő panelekkel

Homlokzati hőszigetelés kivitelezése SIXBAU hőszigetelő panelekkel

A polisztirol beton hőszigetelő és építő lemezekkel jelentős mennyiségű energia takarítható meg

A polisztirol beton elkészítéséhez cementet, vizet és speciális adalékot kevernek össze EPS gyöngyökkel vagy újrahasznosított polisztirol darálékkal, így a hagyományos betontól lényegében az különbözteti meg, hogy kavicsos homok helyett EPS golyókat használnak.

A SIXBAU hőszigetelő panel optimális megoldást jelent az új, illetve a régebbi épületek utólagos, kül- és beltéri hőszigetelésére.

A SIXBAU hőszigetelő panel előnyei:

  • alaktartó nyomás és hőterhelés esetén is
  • pontszerűen is terhelhető
  • nem éghető – tűzvédelmi besorolása: A2-s1,d0
  • kiváló páraáteresztő képességű
  • könnyen, kéziszerszámokkal megmunkálható
  • környezetbarát gyártástechnológia

Hőszigetelési rendszer kivitelezése SIXBAU hőszigetelő panelekkel

Az alapfelületnek száraznak, szilárdnak, szennyeződéstől és málló részektől mentesnek kell lennie. Az alapfelület legyen kellően egyenes, a síktól való eltéréseknél az 5 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket ki kell javítani. Az épületet, illetve a homlokzati felületeket – melyekre a hőszigetelő lemezeket fel kell erősíteni – a munkák megkezdése előtt vízszintesen ki kell zsinórozni és le kell függőzni. A lábazatok kialakítása a kívánt magasságban indító profil elhelyezésével történhet, alatta szükség esetén építsünk be lábazati XPS zártcellás hőszigetelő táblát.

A hőszigetelő panelek ragasztása, rögzítése 

A paneleket jó állapotú, megfelelő sík alapfelület és 4 méternél kisebb magasság esetén elegendő egykomponensű PUR ragasztóhabbal és tárcsás rögzítő dübellel rögzíteni a Szerelvénybolt Kft. által gyártott panelvastagsági méretektől függetlenül. Az elhelyezett paneleket minden esetben kötésben kell egymásra helyezni, az átfedés mértéke minimum 30 cm.

A SIXBAU homlokzati hőszigetelő panelek alsó és felső éle nút-féderes kialakítású az elemek pontos egymásba helyezhetőségének érdekében, így a panelek egymásba illesztése gyors és egyszerű. 

Homlokzati hőszigetelés kivitelezése SIXBAU hőszigetelő panelekkel
Homlokzati hőszigetelés kivitelezése SIXBAU hőszigetelő panelekkel

A panelek egymáshoz, illetve egyéb más felülethez való ragasztásánál (egykomponensű PUR ragasztóhab esetén) a ragasztandó felületeket nedvesítsük be. A ragasztóhab csak ezután hordható fel.

A panelek mechanikai, tárcsás dübellel való rögzítéséhez, 15 cm hőszigetelő panel vastagságig, táblánként 6 db rögzítőelem szükséges. Ennél vastagabb hőszigetelő panel esetében 9 db rögzítőelem elhelyezése szükséges. A furatokat a hőszigetelő tábla külső széleitől minimum 8 cm távolságra kell elkészíteni, megelőzve a szélek letörését.
A furatokat ütvefúróval célszerű kialakítani, a használandó fúrószár méretét és típusát a rögzítő dübel méretéhez és az alapfelület anyagához igazítva kell megválasztani. A furatba helyezett tárcsás dübel szárát műanyag termo fejjel kialakított fém beütő szeggel kell terpeszteni, majd a rögzítő dübelek tárcsáját a felületi síktól 1-2 mm-rel süllyesszük mélyebbre. A tárcsás rögzítő dübel hossza függ az alapfelület anyagától, minőségétől, de minimális hosszként ajánlott a homlokzati hőszigetelő panel vastagságánál minimálisan 5 cm-rel hosszabb rőgzítődübel használata. A hőszigetelő panelek elhelyezését követően célszerű a felületi síkot ellenőrizni egy 2-3 méteres alumínium léccel. Az esetleges eltérést (púpokat) polisztirol csiszoló szerszámmal lehet korrigálni, majd újabb ellenőrzést követően lehet megkezdeni a felület pormentesítését, és az üvegszövet háló beágyazását.

Az üvegszövet háló beágyazását megelőzően a felületet pormentesíteni kell, majd univerzális alapozóval át kell kenni. Csak ezután lehet megkezdeni az üvegszövet háló ágyazó ragasztót felvinni a felületre. Először sima élű glettvassal vigyük fel a felületre, majd célszerű 10 mm-es fogazott glettvassal eltávolítani a felesleges anyagot. Közvetlen ezután a friss ragasztóanyagba ágyazzuk be a minimum 145 g/m² üvegszövet hálót, és egy szélesebb simítóval a felületet úgy kell elsimítani, hogy a hálót teljesen befedje. Az egymás mellé helyezett üvegszövet hálókat minden esetben átfedéssel kell elhelyezni, a hálók minimális átfedése 10 cm.
A beágyazott, hálózott felület kiszáradása után fel lehet hordani a fedővakolat alapozóját, majd ezt követően a kívánt fedővakolat felhordását végezzük el a vakolattípus technológiai leírása szerint. Annak érdekében, hogy az elkészített homlokzati hőszigetelés el tudja látni teljes mértékben a feladatát, légáteresztő fedővakolat használata javasolt.

A hírben szereplő termékek
SIXBAU gPanel hőszigetelő és építőlemezek
 
SIXBAU gPanel hőszigetelő és építő lemezek

A SIXBAU gPanel építőlemezek alacsony tömegű, rendkívül sokoldalúan felhasználható könnyűbeton termékek, amelyek kiválóan alkalmasok elfalazások készítéséhez, bennmaradó zsaluelemként, lakás és fürdőszoba felújításoknál, kádak beépítésekor, festhető, burkolható polcok és beépített szekrények készítésekor, továbbá homlokzati munkáknál ereszdeszkázat kiváltásához, stukkóként és egyéb homlokzati díszítésekhez. A gPanel elemek a legtöbb építőiparban használt anyaggal jól kombinálhatók, közvetlenül burkolhatók csempével és egyéb burkolóanyagokkal, könnyen glettelhetők és vakolhatók. A SIXBAU gPanel építőlemezeket 5-15 cm közötti vastagságban, kétféle táblaméretben forgalmazzák. A gPanel elemek élkiképzésük szerint normál, illetve nút-féderes kialakítással készülnek.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Építőlapok
Építőlapok
Pórusbeton szigetelések
Pórusbeton szigetelések
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...