Homlokzati falak belső oldali hőszigetelésének koncepcionális és kivitelezési hibái

A belső oldali hőszigetelés "problémásságát" alapvetően szerkezetek páratechnikai viselkedése okozza

Klasszikus belső oldali hőszigetelés
Klasszikus belső oldali hőszigetelés
Klasszikusnak mondhatók azok a "kiegészítő párazáró réteggel rendelkező rendszerek", amelyeknél alapjában véve egy - fa vagy fém - szerelt vázszerkezetbe hőszigetelő anyagként legtöbbször diffúziónyitott ásványgyapotot helyeznek el. A szigetelésre egy párazáró réteg kerül (fólia), amely megakadályozza, hogy a pára bejusson a szerkezetbe, majd építőlemez burkolattal alakítják ki a végleges felületet. (1. kép)

A párazáró fóliának kulcsszerepe van a rendszerben, ugyanis ha az sérül a beépítés alatt, vagy nem felületfolytonosan kerül beépítésre, akkor a pára bejut a hőszigetelő anyagba, illetve azon át a hideg falfelületen lecsapódva penészedést okoz, melynek élettanilag rendkívül káros hatásai már bizonyítottak. Sokszor ez meg is történik, de az építőlemez burkolat "ápol és eltakar", csak évek múlva, bontás után derül ki, hogy valami nem jól sikerült a kivitelezésnél.

Ezen túl, a régi klasszikus rendszert nem ajánlatos hagyományos párazáró réteggel építeni, mert ez a visszaszáradást jelentősen gátolja.
Mi is az a visszaszáradás és miért van erre szükség? A régi épületek homlokzati falai több okból kifolyólag is nedvesedhetnek, amely nedvesedést száradásnak kell követnie, hogy ne keletkezzen kár a szerkezetben. Ideális esetben ez egy ciklikus folyamat, amelyben a száradási ciklus mindig legalább olyan hosszú, hogy a falazatban összegyűlt nedvesség teljes mértékben el tudjon távozni a szerkezetből. Természetesen a távozáshoz az útvonalat is biztosítani kell, de erről később ejtünk szót.

A nedvesedés okai az alábbiak lehetnek:

A régi építésű épületek homlokzati falazatai nem rendelkeznek a mai modern vízlepergető hatású nemesvakolat rétegekkel, hanem valamilyen hagyományos mészvakolat, esetleg javított mészvakolat képezi a védő réteget. Általában ezt, vagy esetleg a vakolat nélküli látszó téglaburkolatú falazat esztétikai élményét kell megóvnunk az utókor számára, ezért nem hőszigetelünk külső oldalon. Ha van is vakolat, az sajnos a nagyon jó vízfelvevő képességgel rendelkezik, ami egy esőzés során a vakolat elázásához, majd a falazat nedvesedéséhez vezet.
Szintén jellemző tulajdonság, hogy a falazat az alaptest felől nem rendelkezik megfelelő talajvíz, talajnedvesség vagy akár csak talajpára elleni szigeteléssel sem, ezáltal a falazat alsó része vagy egésze hosszútávú nedvesség hatásnak van kitéve. Ezt orvosolni nehéz és költséges folyamat, de nélküle a belső oldali hőszigetelés kivitelezése biztosan tovább ront a helyzeten. A hőszigetelés elzárja a falazatot a meleg belső tér felől, az a leghidegebb téli napokon 0 C° alatti hőmérsékletű lesz, azaz fagyzónába kerül. Ilyenkor a nedvesség megfagy, ami károsítja a falazatot.
Nedvesség forrása lehet még a kivitelezés közben bejuttatott víz. Ez lehet akár egy levert, majd újra készített belső vakolat, vagy falazóhabarcs fuga javítás. A belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt ezen rétegek teljes kiszáradását biztosítani kell.

Visszatérve a fóliára, a klasszikus belső oldali hőszigetelő rendszerek szerkezeteihez csakis ún. egyirányúan áteresztő fólia alkalmazása lehet megfelelő. Első ízben ez biztosíthatja az útvonalat a szerkezet száradásához, a pára eltávozásához.
De mit ér a speciális fólia, ha a szaki egy éles tapétavágó késsel és egy határozott mozdulattal hasítja azt fel, mert éppen radiátort, vagy elektromos szerelvényt kell a hőszigetelt falon elhelyezni, vagy egyszerűen csak a csövezését, vezetékezését kell megoldania az építőlemez burkolat mögött?
Ez a klasszikus rendszer legnagyobb rizikója, amely a hőszigetelés kivitelezése után is fennáll, ha a tulajdonos, vagy új tulajdonos átalakítást akar végezni az adott falat érintően.

A fólián innen...
Azonban ha eddig mindent jól csináltunk, még ekkor is vannak buktatók. A belső burkolat felületképzése műszakilag sajnos korlátozott módon készíthető el úgy, hogy ne okozzunk problémát. A festést úgy kell megválasztani, hogy az is kellően légáteresztő legyen. Műgyantás festékek vagy díszítő vakolatok, de csempeburkolat, illetve tapéta alkalmazása sem javasolt, ugyanis ezek párazáró rétegként funkcionálnak, és a szerkezet kiszáradását ugyanúgy gátolják, mint a rosszul megválasztott párazáró fólia.

A modern rendszerek
A modern rendszerek képesek kezelni a páratechnikai problémákat, de azért el kell mondani, hogy a homlokzati falazat nedvesedése ezeknél a rendszereknél is ugyanígy fennáll, tehát ezt itt is kezelni kell.
Léteznek olyan megoldások, amelyek jellemzője, hogy a hőszigetelésbe a belső térből nem jut pára (diffúziógátló rendszerek) de ezek nem igazán a falazatra való hőszigetelések. Ezek a táblásított, tömör, kemény hőszigetelő lapok inkább alaptest hőhídmegszakítás illetve alaplemez alatti hőszigetelésként terjedtek el.

A modern rendszerek közül a kapilláraktív, diffúziónyitott rendszerek azok, amelyek valódi megoldást jelentenek a páratechnikai problémák kiküszöbölésére. Elkészítésük folyamán ezeknél is szükséges az előírások betartása, de ha szakszerűen került kivitelezésre, akkor utólagos rizikót már nem hordoz. (pl. a szaki a szikével)

A hőszigetelő lapban a koncentrálódott légnedvesség a kapilláris hatás miatt a belső tér felé áramlik
A hőszigetelő lapban a koncentrálódott légnedvesség a kapilláris hatás miatt a belső tér felé áramlik
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok ebbe a rendszerbe tartoznak.

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a kalcium-szilikát hőszigetelő lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés készítéséhez nem szükséges párazáró réteg (fólia). A lakóterek falszerkezeteiben normál hőmérsékleti és páraviszonyok mellett nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A hőszigetelő lapban a koncentrálódott légnedvesség a kapilláris hatás miatt a belső tér felé áramlik, ahol a magasabb hőmérséklet hatására újra párává alakul. Ez a körfolyamat zajlik a fűtési ciklus alatt folyamatosan. (2. kép)

A Multipor belső oldali hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén is alapvető, hogy a homlokzati falazatnak száraznak, felázástól mentesnek kell lennie. Az esetlegesen javított beltéri vakolatnak ki kell száradnia a kivitelezés előtt.

A hőszigetelő rendszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy könnyen elvégezhető, a kivitelezés során csupán néhány előírást kell betartani, amelyek az alábbiak:

1. A hőszigetelő lapokat teljes felületen kell a falazathoz ragasztani (nem a megszokott pont-perem módszerrel), hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között ún. bezárt légrések ne alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. (3-4. kép)

A hőszigetelő lapokat teljes felületen kell a falazathoz ragasztani
A hőszigetelő lapokat teljes felületen kell a falazathoz ragasztani


2. A felületképzést hasonlóan kell elvégezni, mint a hőszigetelő rendszereknél általában (ragasztó tapaszréteg üvegszövet háló erősítéssel), de csak a rendszerragasztó használható. Más ragasztótapaszok alkalmazása párazárást eredményezhet, vagy magas kezdeti zsugorodásuk repedésekhez vezethetnek. (5-6. kép)

A felületképzés kialakítása
A felületképzés kialakítása

A hírben szereplő termékek

 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése környezetbarát Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal
Az anyag magas pórustartalmának köszönhetően párazáró réteg nélkül elkészíthető
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése környezetbarát Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

Kategóriák

Pórusbeton szigetelések
Pórusbeton szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...