Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése környezetbarát Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

Az anyag magas pórustartalmának köszönhetően párazáró réteg nélkül elkészíthető

A homlokzati falak utólagos hőszigetelése napjainkban igen aktuális kérdés, köszönhetően az eleve magas energiaáraknak, illetve "talán a felismerésnek", miszerint az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentése az egyik legjobb hosszútávú befektetés. Ezen a vonalon elindulva az épülethatároló szerkezetek energetikai korszerűsítése a feladat, amely többféle szerkezetet érint (nyílászárók, födémek, falak, stb.), ezek egyike a homlokzati falazat. Jelen cikk ennek hőszigetelését, azon belül is a sokak által vitatott, illetve rossz megoldásnak tartott belső oldali hőszigetelést tárgyalja.

A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése nem minden esetben megoldható. A régi műemléki épületeknél a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el hőszigetelő lapokkal, más esetekben pedig a több lakásos társasházak tulajdonjogi vitái, illetve az anyagi fedezet hiánya lehet az ok.

Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Számos paraméter mellett a legfontosabb szempontok a hőszigetelő anyagok hőszigetelő képessége, tűzállósága, stabil ellenálló kivitele, de a "szakma mélyére ásva" rendkívül fontos az épületszerkezet hőszigetelés utáni páratechnikai viselkedése.

A belső oldali hőszigetelés készítésének problémáira megfelelő megoldást jelentenek a kálcium-szilikát alapanyagú, kapilláraktív, diffúziónyitott hőszigetelő rendszerek.

Az Ytong pórusbeton 1923 óta ismert a falazóelemek piacán. A "továbbfejlesztett pórusbeton" hazánkban hőszigetelőanyagként 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven kerül forgalomba a Németországban már jó ideje rendszeresített alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m³) Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapok. Némi névmódosítás után a termék ma Multipor névre hallgat. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600x500 mm), és különböző vastagságúak (50-200 mm).

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben "normál" hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. "bezárt légrések" alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor ragasztóhabarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását.

A kapilláraktív, diffúziónyitott rendszer működése

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal készített belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül elkészíthető. Az anyag magas pórustartalmának köszönhetően a levegő páratartalmából a nedvességet fel tudja venni. A hidegebb zónában a kondenzációhoz közeli állapotú párát a kapilláris szerkezet azonnal visszavezeti a melegebb, belső tér felé, ahol az ismét párává alakul át. Ez egy ismétlődő folyamat, amely lezajlik a belső tér páratartalmi változásainak hatására is, de főként a nyári időszakban csökken a hőszigetelés nedvességtartalma.
A belső oldali hőszigetelés elkészítésével a szerkezet nedvességtartalma megnő mivel a hőszigetelés - az alapfelület kialakításától a felületképzésig - vizes technológiával készül. Ez a bevitt nedvesség azonban idővel távozik a szerkezetből, azaz a szerkezet nedvességtartalma folyamatosan csökken. Ehhez azonban szükséges, hogy a hőszigetelt falazat védve legyen a felszivárgó nedvességtől, valamint a csapóeső elleni védelmét is meg kell oldani víztaszító hatású homlokzati színvakolattal, festékkel vagy ezek hiányában színtelen impregnáló bevonattal.
A belső oldali hőszigetelés egyik legfőbb előnye, hogy a falszerkezet felületi hőmérséklete megnő. Egy régi, rossz hőszigetelő képességű falazat felületi hőmérséklete 20°C belső léghőmérséklet esetén a leghidegebb téli napokon 17°C körüli, amely hideg sugárzó felület a helyiség hőmérsékleti komfortérzetét jelentősen rontja (a sarkok felületi hőmérséklete ettől sokkal rosszabb, akár 9°C is lehet!). Ebben az esetben a komfortérzet javítására a levegő hőmérsékletének megemelése szükséges ~23-24°C körüli értékre, amely fűtésköltség tekintetében jelentős többlet kiadást eredményez. A belső oldali hőszigetelés elkészítése után 20°C belső léghőmérséklet esetén a felületi hőmérséklet mindössze 19-19,5°C-ra csökken, amely csekély változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet nem romlik.

A hőhídhatás minimalizálása érdekében javasolt a hőszigetelést legalább 50 cm szélességben "befordítani" a hőszigetelt falazatba csatlakozó szerkezetekre (harántfalak, födém). A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor ragasztóhabarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.
A "Környezetbarát" tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságuknak köszönhetően széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigetelésére, mely előnyöket a 2009-ben átadott Construma díj is igazol.

Az Ytong Multipor hőszigetelő rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Multipor hőszigetelő lap
 
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelésének koncepcionális és kivitelezési hibái
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelésének koncepcionális és kivitelezési hibái
A belső oldali hőszigetelés "problémásságát" alapvetően szerkezetek páratechnikai viselkedése okozza
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelésének koncepcionális és kivitelezési hibái

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...