proidea.hu online termékinformációs katalógus

HAJDU HGK Smart kombi gázkazánok kettős kondenzációs konstrukcióval


2016. június 09.

A fejlesztések hatására tovább emelkedett a szezonális tüzeléstechnikai hatásfok, a maximális fűtési teljesítmény

A HGK Smart típusok a már jól ismert HGK kazánok továbbfejlesztett változatai. Olyan új fejlesztések kerültek bevezetésre, mint a labirint hőcserélő, átfolyásmérő a HMV körben, RF modullal (vezetéknélküli termosztát vevőegységgel) ellátott vezérlés, frekvenciaváltós nagy hatékonyságú szivattyú, stb. A fejlesztések hatására tovább emelkedett a szezonális tüzeléstechnikai hatásfok, a maximális fűtési teljesítmény. Csökkent a gáz és elektromos áram felhasználás. A HGK Smart kazánokban tovább javult a használati melegvíz komfort, már 1,5 liter/perces átfolyástól indul a melegvíz-készítés. A funkciók nagy része az alap HGK szériában is elérhető. Nem utolsósorban, természetesen „ErP ready”, azaz mind a HGK Smart, mind a HGK kazánok megfelelnek a direktíva kombinált helyiségfűtő készülékekre vonatkozó követelményeinek. A kazánok rádiófrekvenciás szobatermosztáttal és HAJDU égéstermék elvezetőkkel együtt is rendelhetők.

Labirint hőcserélő

A labirint hőcserélő egy olyan alumínium ötvözet hőcserélő, amely az egyenes hosszirányú bordákon keresztirányú bordákat is tartalmaz. Az elnevezése ebből adódott, mivel nagyon hasonlít - felülről nézve - egy labirintushoz. A keresztirányú bordák alkalmazása szükségtelenné teszi további áramláslassítók beépítését. Kialakítása következtében kedvezőbb a hőátadás, ezáltal a hőcserélő sokkal hatékonyabb. Ez a hőcserélő tartalmazza mind a fűtési mind a HMV vízjáratokat is. Ezek azonban nagy keresztmetszetű vörösréz csövek. Gyakorlatilag olyan alumínium ötvözet hőcserélő, amely vörösrézzel van „bélelve”. Ezáltal nem pH érzékeny, és nem igényel kötelezően iszapleválasztót, hőcserélővel leválasztást a hibátlan működéséhez. Konstrukciójából következik a hosszú élettartama.

Kettős kondenzáció: kondenzáció mind fűtési, mind melegvíz előállítási üzemmódban
A kettős vízcső megoldásnak az alacsonyabb karbantartási költségen kívül azonban más előnye is van, a kettős kondenzáció. A konstrukciós kialakítás lehetővé teszi a kondenzációt HMV üzemmódban is, azaz a magasabb hatásfokot. Egy víz-víz, szekunder (lemezes) hőcserélővel működő kondenzációs kazán, hogy 60 °C-os meleg vizet állítson elő 10 °C-os hidegvízből, ahhoz a hőcserélő primer oldalára 80 °C-os fűtővizet kell vezetni és a visszatérő 60 °C lesz. Ekkor nem lép fel kondenzáció.
Ezzel szemben a HAJDU kazánokban igen, mivel a 10 °C-os hidegvíz a füstgáz-víz hőcserélőbe lép be és abból a 60 °C-os meleg víz lép ki, így harmatpont alá tud hűlni a füstgáz hőmérséklete, vagyis lesz kondenzáció.

 
HGK 24
HGK 28
HGK 36
HGK 47
HGK
Smart 24
HGK
Smart 28
HGK
Smart 36
  Fűtés
  Névleges teljesítmény 80/60 °C [kW]
5,4-17,8
6,9-22,8
7,1-26,3
7,7-40,9
5,9-22,7
7,7-28,4
8,2-32,1
  Névleges teljesítmény 50/30 °C [kW]
5,9-18,5
7,6-23,4
7,8-27,1
8,5-42,2
5,5-23,3
7,2-29,1
7,5-32,7
  Szezonális helyiségfűtési hatásfok [%]
93
93
93
92
93
93
94
  Energiahatékonysági osztály (fűtés)
A
A
A
A
A
A
A
  Használati melegvíz (HMV)
  Csapolási profil
L
XL
XL
XL
L
XL
XL
  HMV áram 40 °C [l/min]
10
12,5
15
10
12,5
15
  HMV küszöbérték [l/min]
2
1,5
  Vízmelegítési hatásfok [%]
83
85
85
87
84
87
87
  Energiahatékonysági osztály (HMV)
A
A
A
A
A
A
A

Választható háromféle vízmelegítési üzemmód vagy indirekt tartállyal összekapcsolás

A kazán vezérlése lehetővé teszi háromféle vízmelegítési funkció beállítását igény szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a csap megnyitásakor azonnal meleg víz lépjen ki a kazánból, akkor egyszerűen csak be kell kapcsolni a HMV komfort funkciót. Ekkor a hőcserélő folyamatosan temperált a beállított meleg víz hőmérsékleten, és ezáltal a csőben lévő használati víz is. Amennyiben a HMV komfort ECO üzemmódját választjuk, akkor a kazán - öntanuló módon - megfigyeli a meleg víz használati szokásokat, a meleg víz elvétel időbeli lefolyását. Ennek eredményeként a hőcserélő nincs temperálva éjszaka, illetve ha hosszabb ideig nem használjuk a meleg vizet. Ez egy energiatakarékos megoldás, a komfortosság mellett. A HMV komfort kikapcsolása esetén a vezérlés érzékeli a csapnyitást, begyújtja az égőt. A víz elkezd melegedni és kis idő elteltével megjelenik a meleg víz a csapolási helyen. Ez is energiatakarékos megoldás, de komfort nélkül. Amennyiben külső indirekt tárolóval szeretnénk a meleg vizet előállítani, arra is van lehetőség. Az új vezérlésben az ECO és Komfort funkciók itt is szerepet kaptak. A Komfort funkcióval ki-be kapcsolhatjuk a tároló fűtését, illetve ECO üzemmódban OpenTherm termosztáttal programozhatjuk.

Két fűtési kör ellátása

Gyakran előforduló eset, hogy a földszinten padlófűtést az emeleten radiátoros fűtést építenek ki. Ebben az esetben a kazán a radiátoros kör számára megfelelő magasabb hőmérsékletű fűtővizet állítja elő és a padlófűtési kör számára pedig egy keverőszeleppel az alacsonyabb hőmérsékletű vizet. Az új HAJDU kazánok alkalmasak magasabb és alacsonyabb hőmérsékletű fűtési kör közvetlen ellátására keverőszelep nélkül. Mindkét fűtővíz hőmérsékletet a kazán biztosítja és egy váltószelepen keresztül vagy a radiátorokat, vagy a padlófűtést fűti. Ezzel nem csak a kivitelezés költsége csökken, hanem az alacsonyabb fűtővíz hőmérséklet miatt energiatakarékosabb is.

Hasznos kiegészítők: vezeték nélküli termosztátok, HAJDU kéményelemek

A kazánokba beépített rádiófrekvenciás vevőegység segítségével a kazán közvetlenül fogadni tudja a vezeték nélküli szobai egységek jelét. A kazánokkal együtt forgalmazott termosztátok érzékelik a kívánt szobahőmérséklet megközelítését és az öntanuló funkciójuk segítségével meghatározzák a kazán további működését úgy, hogy a beállított szobahőmérsékletet túllendülés nélkül, a legalacsonyabb fűtővíz hőmérséklettel érjék el. Ezáltal javítják a hőérzetet, fokozzák az energiahatékonyságot.
A kazánok C6-os tanúsítással rendelkeznek, tehát idegen égéstermék elvezetőkkel összeépíthetők. Sokkal egyszerűbb - és költségtakarékosabb is - a saját márkás kéményelemek alkalmazása. A leggyakoribb koaxiális 60/100 és 80/125 méreteken kívül megvalósítható 80/80 szétválasztott és akár kaszkád kéményrendszer is.


A HAJDU kondenzációs gázkazánok részletes termékismertető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a HAJDU Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
HAJDU Zrt. kondenzációs gázkazánjai

A HAJDU kondenzációs gázkazánok komplex megoldást jelentenek fűtési és melegvíz-rendszerek kialakítására, valamint kiválóan alkalmasak napkollektoros rendszerbe illesztésre. A HAJDU HGK… típusjelű kondenzációs gázkazánok falra szerelhető kivitelben készülnek. A speciálisan kialakított hőcserélőnek köszönhetően a fűtés és melegvíz előállítás egymástól függetlenül is üzemelhet. Az alumínium-vörösréz hőcserélőnek köszönhetően hosszú élettartamúak. Az alkalmazott legmodernebb kondenzációs technikának köszönhetően, kategóriájában nem csak a legmagasabb hatásfokkal működnek, hanem egyben rendkívül környezetkímélők is. A kazán vezérlése lehetőővé teszi háromféle vízmelegítési funkció beállítását igény szerint (hagyományos, komfort, illetve ECO-öntanuló). A készülékben nincs sem váltószelep, sem lemezes hőcserélő, ezért nem kell karbantartani, cserélni meghibásodás esetén. A pontos modulációnak és a különleges hőcserélőnek köszönhetően, a mindenkori hőigényeknek megfelelően funkcionálnak, így minden üzemmódban magasabb a vízoldali hatásfok 100%-nál - 107-108% -, melyet a hagyományos gázkészülékekkel lehetetlen elérni.

Cég
Székhely: H-4243 Téglás, külterület Hrsz: 0135/9
Telefon: +36 52 582 700
Fax: +36 52 384 126
E-mail:
Web: www.hajdurt.hu
Misinkó Sándor
megújuló energia üzletágvezető  
   
   
   
A Hajdúsági Iparművek 1952-ben alakult. Háztartási készülékeket 1957-től gyártanak, fokozatosan bővülő típusválaszték és növekvő export mellett. Saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított gyártmányokkal, valamint az ehhez tartozó géppark kialakításával a 80-as évekre létrehoztak egy közepes méretű iparvállalatot. Cégük 1993-ban átalakult részvénytársasággá. Vállalatuk legfontosabb termékcsoportjai a hőtechnikai háztartási készülékek (forróvíztárolók, vízmelegítők), a szolár fűtési rendszerek és a motoros háztartási készülékek (mosógépek, centrifugák).
Márkanevek: HAJDU, Aquastic
Hír
A HAJDU HGK kondenzációs gázkazánok továbbfejlesztése eredményeként létrejött a HGK Smart
2016.02.29    
További hírek a Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok termékkategóriában
További hírek a Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  HAJDU  HGK  Smart  kondenzációs  kombi  gázkazán  kazán  falikazán  fűtéstechnika  kettős  kondenzáció