proidea.hu online termékinformációs katalógus

Fűtési zónaszabályozás Honeywell evohome rendszerrel


2016. március 07.

Ideális megoldás fűtési hőmérséklet szabályozására különböző rendeltetésű épületekben

A Honeywell evohome rendszer ideális megoldást biztosít a fűtési hőmérséklet szabályozására különböző rendeltetésű épületekben. Leggyakoribb alkalmazási területek: lakások, családiházak, társasházak, üzlethelyiségek, közületek vagy bármely, több zónára osztható kisebb és közepes épületek.

Az evohome rendszer legfeljebb 12 fűtési zóna, valamint – igény szerint – egy háztartási melegvízellátás hőmérsékletének időprogram alapú szabályozására használható. Az evohome rendszer több fűtési helyiség/zóna egymástól független időprogram és hőmérséklet szerinti szabályozására lett tervezve. Nagy előnye, hogy bármely helyiség indíthatja a hőtermelőt, ezzel a hidraulikai beszabályozás pontatlanságának hatása jelentősen mérsékelhető. A rendszer használatával biztosítható a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő hőmérsékletet. Ezzel jelentős energiamegtakarítás érhető el a komfortérzet növekedése mellett.

Az evohome rendszer vezeték nélküli megoldást biztosít. A rendszer elemei a szabadon felhasználható 868 MHz frekvenciatartományban működnek. Átlagos falszerkezet esetén a kommunikációs távolság 30 m, de ezt a távolságot különböző építési tárgyak (pl. vasbeton födém) befolyásolhatják. Az egyedi azonosító kódok miatt más rádiófrekvenciás eszközök nem zavarják meg a rendszer kommunikációját. Zónaszabályozás esetén a következő főbb alkotóelemekre bontható a rendszer: központi szabályozó, beavatkozók és működtetők, valamint hőmérséklet érzékelők.

Az evohome rendszer BDR kapcsolómodulja indítja a gázkazánt, de akár működtethet hőszivattyút, elektromos kazánt, szivattyút, zónaszelepet is. OpenTherm® kommunikációval rendelkező gázkazán működtetésére az R88 kazánvezérlő modul alkalmas.
 
Egy- vagy kétzónás vezeték nélküli megoldás:

A T87 okostermosztát intelligens szabályozó algoritmusával pontos helyiséghőmérséklet szabályozást valósít meg a kazán ki/be kapcsolásával, vagy arra alkalmas kazánnál a kazán teljesítményszabályozásával, ezáltal jelentős energia-megtakarítást eredményezve. A T87 okostermosztát önmagában nem programozható, ehhez szükséges az internetes hálózati modul, melynek segítségével okostelefonon keresztül történhet a programozás. A megadott időprogram a későbbiekben internetkapcsolat nélkül is működik. A BDR kapcsolómodulhoz és az internetes hálózati modulhoz 2 db okostermosztát is csatlakoztatható, így ezzel a készülékkel maximum kétzónás fűtésszabályozás oldható meg.
Többzónás, illetve maximum 12 zónás vezeték nélküli megoldás:

Az evohome zónamenedzser beépített Wi-Fi egységgel ellátott színes kijelzős zónaszabályozó központ, mely 12 egymástól független fűtési zónát tud időprogrammal ellátni. A vezeték nélküli kommunikáció lehetőséget ad meglévő fűtési rendszerek utólagos szabályozására is minimális épület és fűtési rendszer átalakítás mellett. Minden zóna egyedi heti programmal látható el. Több napi kapcsolási pont, vagy állandó fűtési igény adható meg zónánként, jobban igazodva ezzel is a felhasználói igényekhez.

Az evohome zónamenedzser öntanuló szabályozási algoritmusa követi a környezeti változásokat és az aktuális hőigényeket, ezzel biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a megfelelő időben és helyen. Az optimalizációs funkció képes a felfűtési és a lekapcsolási idők, fűtési ciklus végpontok meghatározására a helyiség adottságait figyelembe véve, úgy, hogy az időprogram szerinti hőmérsékleti értékek folyamatosan biztosítva legyenek. Továbbá a zónamenedzserben beállítható a melegvíz hőmérséklete, időprogramja, valamint kapcsolási hiszterézis megadására is lehetőség van.

A képernyő egyszerűen áttekinthető, a legfontosabb információk könnyen leolvashatóak. Az egyes zónák beállított hőmérsékletei színkódokkal vannak ellátva, azaz a kék színtől a piros felé haladva jelöli az adott fűtési zónák hőmérsékletigényeit.

A evohome zónamenedzserben a tényleges ingatlannak megfelelő zónanevek adhatók meg, az alapképernyő egyszerre hat fűtési zónáról és a melegvízellátásról képes információt szolgáltatni.

A moduláris kiépíthetőségnek köszönhetően a rendszer később bővíthető, ha a zónakialakítási igények változnak. Lehetőség van a vezeték nélküli rádiófrekvenciás jelerősség ellenőrzésére is, mely megjelenik a képernyőn.

Az evohome zónamenedzser alkalmazásakor már további rendszerelemek is használhatók az előzőekben felsoroltakon túl: a HR92 radiátorszabályozó, a HCE80 zónaszabályozó és a HM80 univerzális keverőszelepvezérlő. Ezekkel a kiegészítő elemekkel radiátoros körök, padló/falfűtési körök, zónaszelepes és keverőszelepes körök szabályozása, valamint a hőigény alapú kazánindítás, hőszivattyú indítás vagy HMV tároló vezérlés is biztosított.
A zónákat úgy lehet konfigurálni, hogy a zónán belül egy vagy több szoba helyileg felülbírálható legyen. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az evohome zónamenedzserben megadott hőmérsékletszinteket a helyiségben például a HR92 radiátorszabályozón felülbírálható, azaz módosítható a helyi aktuális komfortszintnek megfelelően. Padlófűtés vagy falfűtés esetén digitális helyiséghőmérséklet érzékelőket is el kell helyezni, melyek az egyes zónák hőmérsékletéről szolgáltatnak információt az evohome zónamenedzsernek. Többzónás rendszer esetén digitális helyiséghőmérséklet érzékelőként használható a DTS érzékelő vagy akár a T87 okostermosztát is. Az evohome zónamenedzser többzónás rendszer esetén ön magában képes helyiséghőmérséklet érzékelőként is működni.

Evohome rendszer besorolása az ErP rendelet szerint:

A rendelet a hőmérsékletszabályozókat nyolc osztályba sorolja. A különböző osztályokba sorolt eszközök különböző mértékben járulnak hozzá a rendszer energiahatékonyságához. Három vagy több zónára bontott rendszer esetén a szabályozó hozzájárulása a rendszerünk szezonális hatásfokához akár 5% is lehet a rendelet értelmében (lásd táblázat). Az 5% hozzájárulás eléréshez szabványos Opentherm kommunikáción működő hőforrás szükségeltetik.
 
Osztály Hozzájárulás Hőmérséklet szabályozók ErP szerinti osztályozása
VIII 5% Többzónás szabályozás modulációs hőforrásokhoz: 3 vagy több helyiséghőmérséklet érzékelővel ellátott zónaszabályozás. A szabályozó az előremenő hőmérsékletet változtatja, a mért helyiség hőmérsékletek és a beállított alapjelek összesített különbsége alapján. Az előremenő vízhőmérséklet szabályozás a hőforrás modulációjával valósul meg.

Érdemes szem előtt tartani, hogy egy energiahatékony ’A’ vagy ’A+’ osztály feletti rendszernél nem elég jó minőségű hőforrást választani, ehhez a megfelelő hőmérsékletszabályozó kiválasztása, vagy akár a rendszerünk több zónára való osztása is szükséges.
Amennyiben tervezés során a megbízó energia-hatékony rendszerben gondolkodik, az evohome zónaszabályozás kiépítése által nyert többlet szezonális hatásfokkal magasabb energiahatékonysági osztályba léphetünk.

Mobil alkalmazás:

Az evohome rendszer rugalmassága a Honeywell saját fejlesztésű ingyenes Total Connect Comfort felhőszolgáltatásában rejlik. A regisztráció és az okostelefon alkalmazás telepítése után bármikor, bárhol is jár, felülbírálhatja fűtési rendszere időprogramját, akár egy érintéssel aktiválva valamelyik gyors gombfunkciót: szabadnap, távollét, takarékos, fűtés ki. Ha a Honeywell Total Connect Comfort alkalmazása mellett a független fejlesztésű ”IFTTT” és „Life360” alkalmazást is használja, okostelefonjához szinte már hozzá sem kell nyúlnia. Például megadható, hogy amennyiben a felhasználó elhagyja az ingatlant, a fűtés kapcsoljon ki, vagy a telefon időjárás előrejelzése alapján a fűtést kapcsolja be előbb, mint az alapértelmezett beállítások szerint tenné azt az evohome zónamenedzser.
 
A Honeywell evohome rendszer és elemei:


A Honeywell evohome helyiséghőmérséklet szabályozóról bővebben olvashat, ha az alábbi terméksorra kattint. Ha a fenti témában bővebb információt szeretne kérni a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Zöld szám: +36 80 021 331
Székhely: H-8800 Nagykanizsa, Dózsa György út 147.
Kereskedelmi iroda: H-1062 Budapest, Andrássy út 100
E-mail:
Web: https://homecomfort.resideo.com/sites/europe/
Márvány János
tervezői támogatás - Nyugat-Magyarország +36 30 279 1838
Vámos György
tervezői támogatás - Kelet-Magyarország +36 30 992 1884
   
A Resideo lakossági komfort és biztonsági megoldásokat nyújtó, valamint kisfeszültségű biztonságtechnikai termékeket forgalmazó cég. A szakmában szerzett 130 éves tapasztalatára alapozva a Resideo mára jelen van közel 150 millió otthonban, évente 15 millió rendszert telepítve. A vállalat 40 évre szóló kizárólagos licenc szerződéssel rendelkezik a Honeywell Home márkanév használatára. Az ADI Global Distribution elnevezésű vállalatán keresztül több mint 100.000 professzionális partnert szolgál ki a világ mintegy 100 országában, raktárainak száma pedig meghaladja a 200-at világszerte. A Resideo 4.8 milliárd amerikai dollár éves árbevételű vállalat, közel 14.500 dolgozóval.
Márkanevek: Honeywell Home (A Resideo Technologies Inc. a Honeywell Home védjegyet a Honeywell International Inc. engedélyével használja)
Hír
Honeywell evohome rendszer alkalmazási példák
2016.03.09    
További hírek a Fűtésszabályozók termékkategóriában
További hírek a Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  Honeywell  evohome  fűtési  zónaszabályozás  egyzónás  kétzónás  többzónás  vezeték  nélküli  rendszer  zónamenedzser  ATC928WIFI  ATF600  ATF700  ATF800  vezeték  nélküli  okostermosztát  T87  Internetes  hálózati  modul  T87  kapcsoló  modul  BDR  opentherm  kazánvezérlő  modul  R88  intelligens  radiátorszelep  működtető  HR92  használati  melegvíz  tartály  szett  ATF500  zónaszabályozó  HCE80  helyiséghőmérséklet  érzékelő  HCF82  bővítő  modul  HCS80  külső  antenna  HRA80  termoelektromos  működtető  MT  univerzális  keverőszelep  vezérlő  HM80