proidea.hu online termékinformációs katalógus

Esettanulmány: egy fordított zöldtető felújítása FIBRAN szigetelésekkel


2019. április 15.

A szivárgások fő oka a szakszerűtlen kivitelezés, illetve a csomópontok nem megfelelő kialakítása volt

Az esettanulmányban szereplő fordított zöldtető 2006-ban készült. A szerkezet építése és a lejtésképzés kialakítása közben vétett hibák miatt pár évvel később a tető szivárogni kezdett és az alatta elhelyezkedő helyiségek mennyezetén nedves foltok jelentek meg. Az épület szélsőséges időjárás jellemezte területen fekszik, a fagyos telek és a nyári égető hőség is próbára tették.

Első lépés: a probléma elemzése

A felújítás a szivárgás okainak – a vízszigetelés hibáinak, a parapet vízszintes falainak vízszigetelésén található repedéseknek, illetve a vízszigetelések illesztéseit védeni hivatott öntapadó szalagok sérüléseinek - részletes felderítésével kezdődött.

A tető állapotának felmérése 1. kép - A tető állapotának felmérése   A megbontott parapet 2. kép - A megbontott parapet

Szokásos hibák egy lapostetőn:
 • a vízszigetelés széleinek szakszerűtlen lezárása
 • a zöldtető alatti vízszigetelés sérülései
 • hibás lejtésképzés miatt felgyülemlő víz, mely folyamatosan a szerkezetbe szivárog
 • csomópontok elöregedése, sérülése
 • a zöldtető nem megfelelő karbantartása
Második lépés: felújítás

A Fibran szakemberei úgy döntöttek, hogy a fordított tető rétegrendjének megfelelően végzik a felújítást. Kutatások igazolják, hogy a szakszerűen megépített fordított lapostetők tartóssága meghaladja a klasszikus rétegrendű tetőkét. A lapostetők fordított rétegrendjénél a hőszigetelő anyag a vízszigetelő réteg fölé kerül extra mechanikai védelmet nyújtva és növelve ezzel a tető élettartamát.

A tető alkotóelemeinek megfelelő sorrendben történő beépítése:
 1. A teherhordó szerkezet feletti összes rétegrend elemet vissza kell bontani, el kell távolítani.
 2. Az öntapadós bitumenes lemezt párazáró rétegként rögzítjük a teherhordó szerkezetre.
 3. A meglévő hibás lejtésképzést száraz szintező finomhomok feltöltéssel orvosoljuk (hasznos és egyszerű megoldás).
 4. A szintezőhomokra kerül a FIBRANxps INCLINE, speciális 2%-os lejtésképző XPS lemez, mely hőszigetel is anélkül, hogy felesleges terhet jelentene a szerkezetre.
 5. A INCLINE lemezekre egy oldalon öntapadó bitumenes vízszigetelő lemez kerül (FIBRANhydro T-3 sk).
 6. Az öntapadó bitumenes vízszigetelő lemezre kerül a másodig – 4 mm vastag – bitumenes vízszigetelő réteg. Így mindösszesen 7 mm bitumenes vízszigetelés került a tetőre.
 7. A vízszigetelésre fektetjük a második réteg FIBRANxps 300-L szigetelést, mely tovább javítja a szerkezet hőszigetelését, illetve mechanikai védelmet nyújt a vízszigetelés számára. Ez a típusú XPS alkalmas külső, a vízszigetelés feletti beépítésre.
 8. A hőszigetelés tetejére kerül a FIBRANskin SEAL vízelvezető fólia.
 9. A vízelvezető fólia rögzítésre kerül.
 10. A következő réteg a szűrőfátyol, mely megakadályozza a talajszivárgást.
 11. Felhordjuk a táptalajt.
 12. A zöldtető ültetésre alkalmatlan részeit 16/32-es méretű, míg a járható részeket 8/16-os méretű kaviccsal töltjük fel.
 13. Beültetjük az extenzív és az intenzív növényzetet.
A párazáró fólia beépítése 3. kép - A párazáró fólia beépítése   A FIBRANxps INCLINE lejtésképző alatti szintező homok elhelyezése 4. kép - A FIBRANxps INCLINE lejtésképző alatti szintező homok elhelyezése

Az első egyoldalas öntapadó FIBRANhydro T-3 sk vízszigetelő réteg ragasztása az első hőszigetelő rétegre 5. kép - Az első egyoldalas öntapadó FIBRANhydro T-3 sk vízszigetelő réteg ragasztása az első hőszigetelő rétegre
 
A második vízszigetelő réteg hegesztése a FIBRANhydro T-3 sk vízszigetelő rétegre 6. kép - A második vízszigetelő réteg hegesztése a FIBRANhydro T-3 sk vízszigetelő rétegre

A FIBRANxps 300-L panelek második védő hőszigetelő rétegének elhelyezése 7. kép - A FIBRANxps 300-L panelek második védő hőszigetelő rétegének elhelyezése
 
A FIBRANskin SEAL vízelvezetést gyorsító fólia beépítése 8. kép - A FIBRANskin SEAL vízelvezetést gyorsító fólia beépítése

A vízmegtartó réteg és a szűrőréteg beépítése, valamint a kavics betöltése 9. kép - A vízmegtartó réteg és a szűrőréteg beépítése, valamint a kavics betöltése
 
A növényzet beültetése 10. kép - A növényzet beültetése


Ne felejtsük el

A lapostetők minőségével kapcsolatos hiedelmek elsősorban nem az alacsony minőségű alkotóelemek beépítése miatt alakultak ki. A szivárgások fő okai a szakszerűtlen kivitelezés, illetve a csomópontok nem megfelelő kialakítása voltak.

A lapostetők tartósságát garantáló tényezők:
 • a fordított tető részleteinek alapos tervezése
 • magas minőségű termékek
 • gondos beépítés
 • rendszeres karbantartás
Mindig forduljon szakemberhez, mielőtt a tető felújításához fogna. Új lapostető építése, vagy a régi felújítása esetén forduljon a FIBRAN szakértő csapatához tanácsért.

Ha a cikkben szereplő FIBRAN szigetelések adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképekre. Ajánlatkéréssel, illetve fordított tetőkkel, vagy más egyéb projektekkel kapcsolatos további részletekért, valamint szaktanácsadásért forduljon írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársához az alábbi gombok használatával.
 
 

Termék
Cég
Székhely: SI-8000 Novo mesto, Kocevarjeva ulica 1
E-mail:
Web: http://www.fibran.si/frontend/index.php?chlang=HU
Rőmer Krisztián
Értékesítés – Magyarország +36 70 703 6083
   
A FIBRAN Európa egyik legnagyobb extrudált polisztirol (XPS) gyártója, amelyik 20 mm-től 200 mm-ig terjedő vastagságban, egészen 1000 kPa nyomószilárdságig kínálja termékeit, lapos tetők, homlokzatok, padlók, felszín alatti szerkezetek szigetelésére, valamint belső szigetelésekhez. A FIBRAN termékek minőségét különböző független nemzetközi szervezetek mérési jelentései bizonyítják, az Európai Műszaki Engedély (ETA) pedig tanúsítja, hogy a FIBRAN XPS termékek 50 évig megőrzik a minősítésekben deklarált műszaki tulajdonságaikat.
Márkanevek: FIBRAN
Kulcsszavak:  Fibran  szigetelés  zöldtető  felújítás  FIBRANxps  INCLINE  lejtésképző  XPS  lemez  FIBRANxps  300-L  FIBRANhydro  T-3  sk  FIBRANskin  SEAL  vízelvezető  fólia