Zöld oázis a zágrábi Ibler felhőkarcolón FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelés felhasználásával

Miért kiváló választás a zöldtető otthon?

 Játszótérként kialakított zöld lapostető a város közepén
Játszótérként kialakított zöld lapostető a város közepén
Játszótérként kialakított zöld lapostető a város közepén

A tető a fejünk fölött sokkal több mint egy egyszerű szerkezeti elem, ami véd az időjárás hatásaitól. A fedél a fejünk felett az otthon szinonímája, ahol biztonságban vagyunk, és kipihenhetjük a nap fáradalmait. A zöldtető - különösen a túlzsúfolt városi központokban, ahol a hasznos terület minden négyzetcentiméterét jól ki kell használni – még ettől is többet kínál. A zöldtetővel megnyert extra hasznos terület lehet a legnyilvánvalóbb, de messze nem az egyetlen előny. Ezt bizonyítja azoknak az új zöldtetős épülettulajdonosoknak az emelkedő száma, akik elődeik zöldtetős épületeit és főleg azok számos különböző előnyeit látva döntenek a rétegrend mellett. (A FIBRAN zöld lapostető rendszereiről tudjon meg többet itt.)

Tekintsünk vissza a 20. századra

Azzal, hogy visszatérünk a korábban kisajátított természethez megteremtjük a a biológiai sokféleség helyreállításának lehetőségét is az élővilágban. Fenti megállapítást követően a túlterhelt városok forró gócpontjainak felszámolását célzó kezdeményezési hullám indult.

Lejtős zöldtető
Lejtős zöldtető
Lejtős zöldtető

A tetőn lévő növényzet nedvességet és oxigént termel, és egyidejűleg javítja a belélegzett levegő minőségét.

Kevésbé ismert, de ennek ellenére igaz, hogy a növények jelentősen hozzájárulnak a zajcsökkentéshez és a por megkötéséhez. Amikor a klímaváltozás hatásai egyre inkább érzékelhetővé válnak leginkább hirtelen heves esőzések formájában, amelyek bármely területet súlyosan érinthetnek, felértékelődik, hogy a zöldtetők a hatékony esővízelvezetés szabályozásra is megoldást kínálnak.

Méltatlanul ritkán említjük meg a vitathatatlan tényt, mely szerint a tető növényzete megvédi a tető alapvető szerkezeti elemeit az idő előtti elöregedéstől és károsodástól. A hőmérséklet-ingadozások és az UV-sugárzás hatásainak csökkentésével a zöldtető meghosszabbítja a hőszigetelés és a vízszigetelés élettartamát. A háztulajdonosok nemcsak az időközi karbantartó felújítások költségeit spórolják meg, hanem pozitív hatást is gyakorolnak a környezetükre illetve kevesebb építési hulladékot termelnek az épület teljes életciklusa alatt.

Mindezeken túl a zöldtető a tulajdonos természethez fűződő pozitív hozzáállását is tükrözi, hiszen megteremti a növénytermesztés lehetőségét. Végül, de nem utolsósorban a zöldtető kíváló teret adhat egy kis lazításra a  barátokkal és családtagokkal. Ez nagy előny lehet azokban az időkben mikor a járvány korlátozza mozgásunkat. Éppen ezért felbecsülhetetlenek azok a lakóépületek, amelyeken lapostetőket tudunk kialakítani különösen akkor, ha kikapcsolódásra és a szabadidő eltöltésére alkalmas helyet biztosítanak. Erre kiváló példa a zágrábi Ibler felhőkarcoló.

A zágrábi Ibler felhőkarcoló kihasználatlan laposteteje felújítás előtt
A zágrábi Ibler felhőkarcoló kihasználatlan laposteteje felújítás előtt
A zágrábi Ibler felhőkarcoló kihasználatlan laposteteje felújítás előtt
Tetőterasz a zágrábi Ibler felhőkarcolón 2020-ban négy évvel az építkezés után
Tetőterasz a zágrábi Ibler felhőkarcolón 2020-ban négy évvel az építkezés után
Tetőterasz a zágrábi Ibler felhőkarcolón 2020-ban

Bár már 50 éves, az Ibler felhőkarcoló folyamatos karbantartása példaértékű. Öt évvel ezelőtt, a Design District Fesztivál kezdeményezésére, bérlőkkel és fiatal építészekkel együttműködve a tetőterületet zöld oázissá alakították, ahol több csoport is helyet foglalhat anélkül, hogy zavarnák egymást. A tető intimitását a közelmúltban újjáépített pergola tovább fokozta. Nem meglepő módon a felhőkarcoló lakói normál körülmények között is nagyon aktívan használták a tetőkertet de a járvány megjelenése óta még nagyobb népszerűségnek örvend.

A FIBRANxps 300-L hőszigetelés egy kissé szokatlan - virágládaként való - felhasználása, ötletes és egyszerű megoldásnak bizonyult az Ibler tetőn, hiszen a megoldás egyszerre biztosít helyet a növényzet növekedéséhez, és védi a tetőt a magas és az alacsony hőmérséklettől is. A ládák ötletes díszletetként nemcsak a tető és az ég kontúrját lágyítják, de a város sziluettjével is összhangot teremtenek.

Amint az alábbi ábra is mutatja, a lapostető - és különösen a zöld lapostető - az egyik legkomolyabb igénybevételnek kitett épületszerkezeti elem.

Zöldtető rétegrendje
Zöldtető rétegrendje
Zöldtető rétegrendje

A hőszigeteléssel szemben, amely csak az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején kezdett elterjedni és a fűtés-hűtés energiafogyasztásának csökkentésének céljával főleg az utóbbi években mutat számottevő fellendülést a zöldtetők építése sokkal régebbre nyúlik vissza. A babiloni függőkertek, az őskori északi népek fűvel borított pásztor kunyhói révén a zöldtetők már a történelem korai időszakában megjelentek. A Bauhaus-építészet, arra ösztönöz bennünket, hogy térjünk vissza ezekhez a gyökerekhez és adjuk vissza a természetnek amit elvettünk tőle. Napjainkban a zöldtetők építését a jogszabályok is üdvözlik, ösztönzik. Párizs és Dubai világszerte a zöldtetők építését legaktívabban ösztönző városok közé tartoznak. Míg a gyakorlatias Németország élő példaként hivatkozik egy Offenbach városának Goethe kerületében megépített zöldtető mért adataira, amelyek azt mutatják hogy a szóban forgó intenzív zöldtető megépítése utáni első évben egyetlen csepp esővíz sem került a csatornarendszerbe.

A tetők vízelvezetésének problémái különösen az öregebb városokban jelentkeznek, ahol a csatornahálózat kapacitásának fejlesztése nem tartja lépést az épületek és utak gyarapodásával. Ezekben a városokban gyakran előfordul, hogy az esővizet ki kell szivattyúzni a csatornarendszerből, és mivel nagy mennyiségű csapadék esik rövid idő alatt egy felhőszakadásban, az áradás gyakran elkerülhetetlen.

A kék-zöld tető

A „kék-zöld tető” kifejezés két technológia kombinációját jelöli. Míg a klasszikus zöldtetők esetében egy vízterelő réteg gondoskodik a csapadékelvezetésről, a kéktető technológia arra törekszik, hogy növelje a tetőn tárolt víz mennyiséget, szabályozva a tetőről elvezetett vízhozamot. Ismeretes, hogy a kontinentális mérsékelt övezetben, ahol az évi csapadékmennyiség 600-800 mm / m², egy extenzív zöldtető az adott felületen csaknem 50 százalékkal csökkenti a csatornába jutó csapadék mennyisgét. A növények levelein és a táptalajban megmaradó csapadékvíz mellett a csapadék egy része a vízelvezető-felhalmozó rétegben marad, amelynek nagyobb a tárolóképessége, mint a növények pillanatnyi vízigénye. Ily módon az esővíz heves esőzések után a tetőn marad és vagy lassan elpárolog a következő napsütéses időszakban, vagy a növények később hasznosítják. A folyamat tudományosabb leírása szerint, a víz a talajból való párologtatással vagy növényi transpirációval tér vissza a légkörbe.

A FIBRANxps termékek kékeszöld színe követi a kék-zöld tetők trendjének. A FIBRAN műszaki csapata örömmel nyújt szakértői támogatást ötletei megtervezéséhez és megvalósításához. A zöldtető tervezésének részletei itt érhetők el. Küldje el e-mailben kérdéseit, adja meg e-mail címét!

A FIBRAN a megbízhatóság és a minőség szinonimája

A FIBRAN csoport Európa legfontosabb hő- és hangszigetelő gyártóinak egyike. A FIBRANxps-t Görögországban, Portugáliában, Bulgáriában és Szlovéniában gyártják, és épül a vállalatcsoport csehországi gyára. Az összes járatos FIBRANxps termékből folyamatos készletet tartanak, és így mindig képesek biztosítani a gyors szállítást.

Segítség a választáshoz: nem minden türkizkék hőszigetelés FIBRANxps 

Mielőtt megvásárolná az XPS-t az építőanyag-kereskedésben, győződjön meg róla, hogy valóban a FIBRAN hőszigetelést választotta! A FIBRANxps termékeknek felismerhető türkiz színük van, a csomagoláson pedig FIBRANxps felirat szerepel.

A hírben szereplő termékek

FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 300-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók talajban talajvíz esetén is pincefalak, medencék szigetelésére, padlófűtéses padlók, raktárak, műhelyek, hangárok, műjégpályák padlóinak rétegrendjében, fordított rétegrendű és hagyományos lapostetők szigetelésére, DUO-tetőknél és passzív házaknál.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Zöldtetők
Zöldtetők
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...