Épületek hőszigetelése nedves környezetben

A FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések kiválóan megfelelnek a feladatra

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben

A felszín alatti épületszerkezetek hőszigetelése olyan komoly környezeti hatásoknak van kitéve, mint a magas – úgynevezett hasznos – terhelés, a passzív és aktív talajnyomás, a tartós talajnedvesség, az olvadás-fagyás ciklusok, valamint az építkezések során elszenvedett sérülések. Hasonló körülmények között a legtöbb hőszigetelő anyag hőszigetelő képessége csökken, vagy teljesen elvész. Az XPS hőszigetelés azon ritka hőszigetelő anyagok egyike, melyek a felszín alatt is használhatók. A merev, elhanyagolható vízfelvételű hőszigetelő lapok egy különleges extrudálási eljárással készülnek habosított polisztirolból, és a deklarált épületfizikai tulajdonságaikat nedves környezetben történő felhasználás esetén is megtartják. Az XPS a talajban használatos leggazdaságosabb és leghatékonyabb hőszigetelő anyagok egyike.

Miért is fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a talajszint alatt található épületrészek szigetelésére minden egyes kivitelezési szakaszban?

  • a későbbiekben már nehezen hozzáférhetőek a talaj alatti épületrészek
  • a hibák későbbi kijavítása mindig többletráfordításokat igényel
  • a javítás mindig nagyon időigényes folyamat
  • a javító munkálatok a helyes beépítéssel járó költségek többszörösét jelenthetik

A lábazat a homlokzat földfelszín feletti része

A lábazat az épület homlokzatát a pincefallal vagy az alappal összekötő rész, mivel érintkezik a talajjal a lábazatot csapadék és talajnedvesség éri. Mivel az épületek lábazatánál használt hőszigetelések egyik legfontosabb tulajdonsága a nedvességgel szembeni ellenállás, így a lábazatokon leggyakrabban használt hőszigetelés az extrudált polisztirol, mint például a FIBRANxps ETICS termékek.

Amennyiben a FIBRANxps ETICS lábazati hőszigetelés a talajszint alá ér, gondoskodnunk kell megfelelő vízelvezetésről vagy a tartós hőszigetelési tulajdonság nedves környezetben történő megőrzése érdekében a talajszint alatt másik terméktípust, FIBRANxps 300-L lapokat kell használnunk, sima felülettel (minimális vízfelvétel).

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
A picefal és a lábazat szigetelése

Az expandált polisztirolból (EPS) készült hőszigetelést nem használják lábazaton és a talaj alatti szerkezeteknél. Ez egy száraz környezetre tervezett hőszigetelő anyag. Fontos, hogy az adott épületszerkezetre a megfelelő műszaki jellemzőkkel rendelkező, odavaló termék kerüljön.

Pincefal

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirolból készült vízálló hőszigetelés

A külső pincefalakat más egyéb nedves talajjal érintkező vagy a talajvízszint alatt elhelyezkedő épületelemekhez hasonlóan vízálló épületszerkezetként kell megépíteni, vagy vízszigetelő lemezekkel kell védeni a nedvesség káros hatásaitól. A vízszigetelés a kivitelezés során és azt követően is mechanikai sérülésnek van kitéve, ezért a fűtött és a nem fűtött helyiségek esetében is a vízszigetelés mellett szükséges egy a FIBRANxps L-hez hasonló szilárd, vízálló, a felszín alatti felhasználás követelményeinek megfelelő, extrudált polisztirol habból készült hőszigetelő réteg beépítése a tartós energiahatékonyság és mechanikai védelem biztosítása érdekében.

A hőszigetelt pincefalak előnyei:

  • a helyiség kiegyensúlyozott hőmérsékletének biztosítása
  • megakadályozza a páralecsapódást a fal belső oldalán
  • védi a vízszigetelő réteget a mechanikai sérülésektől
  • védi a vízszigetelő réteget a hőmérséklet-ingadozás hatásaitól, és gátolja annak gyors elöregedését.

A hőszigetelés vastagsága

Fűtött pincehelyiségek

A fűtött pincehelységek hőszigetelésének minimális vastagságát az épületek energetikai teljesítőképességéről szóló rendelet határozza meg, de alacsony energiafelhasználású és különösen a passzív házak esetében a felszín alatti hőszigetelés vastagsága következetesen nő az optimális energiaosztály elérése érdekében. Ezek az épületek vastagabb szigetelést igényelnek, de mindemellett a kifogástalan, hőhídmentes kivitelezés is kiemelkedően fontos. A közel nulla energiaigényű épületeknél, melyek vastagabb szigetelést igényelnek, a szigetelőlapokat két rétegben, kötésben építik be. A hőszigetelés vastagságának meghatározása a hőszigetelő anyag hővezetési tényezőjétől, a fal hőátbocsátási tulajdonságától és az épülettől elvárt energetikai teljesítőképességtől függ, amely épületfizikai programokkal számítható.

Fűtetlen pincehelyiségek

Azoknál a fűtetlen pincehelységeknél, ahol a talaj éves hőmérsékletváltozásának hatásai elhanyagolhatóak a mechanikai és a hővédelmet elegendő minimális szigeteléssel biztosítani, mely garantálja a vízszigetelés fizikai védelmét és mint minimális hőszigetelés megakadályozza a pára és a penészképződést a helységekben. A fűtetlen helységek hőszigetelése az épület hőháztartása szempontjából mérlegelendő és hatást gyakorol az épület energiaosztályának meghatározására. 

Pincefalak hőszigetelésének kivitelezése

A hőszigetelő lapokat körültekintően kell a fal felszínére illeszteni az alap oldalát is takarva, ahol általában az épület komoly hőveszteségeket szenvedhet. A lapokat a sima és tiszta vízszigetelésre kell helyezni soronként kötésben, szorosan illesztve.

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Az XPS hőszigetelés rögzítése

A FIBRANxps lapokat speciális poliuretán habbal rögzítjük a vízszigeteléshez. A talajvízszint alatt alkalmazott hőszigetelő lapok esetében a teljes felületen történő ragasztás szükséges. Ilyen esetekben a megfelelő vízálló ragasztó használata javasolt.

A pincefalak elvárt hőtechnikai teljesítőképességének eléréséhez a következőkre kell különösen figyelnünk:
a.) a szigetelő lapok pontos illesztése a nem kívánt hőáramlás megakadályozása érdekében
b.) a lábazat- és a pincefalszigetelés találkozásának kifogástalan kivitelezése
c.) az aljzat- és a pincefalszigetelés találkozásának kifogástalan kivitelezése
d.) gyenge vízelvezetésű helyeken szükséges a megfelelő szivárgórendszer kiépítése a szigetelt helység körül, az esővíz és a talajvíz elvezetése érdekében
e.) hőhidforrások – mint a víz- és csatornakiállíások, villanyvezetékek, fűtött és nem fűtött helységek csatlakozása –  megfelelő kivitelezése.

A megnövekedett hőveszteségen túl a hőhidak (a közvetlen környezethez képest intenzívebb hőáramlás) látható, nem kívánatos páralecsapódást okozhatnak a falak, vagy mennyezetek hidegebb oldalán, melyek gombásodáshoz és penészesedéshez vezethetnek.

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben

A hőhidak elkerülése érdekében kerüljük a hőszigetelő réteg áttöréseit a fűtött helyiségek teljes felületén.

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Hőhidak mentés kialakuló penészfoltok

Fénycsatornák

Az olyan épületelemeket, mint a fénycsatornák, teraszok, hideg helységekkel szomszédos terek el kell különíteni, és szigetelni az épület fűtött részeitől az intenzív hőáramlás, valamint a hőhidak más, nem kívánatos következményeinek megakadályozása végett.

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Az olyan előregyártott elemeket, mint a fénycsatorna a gyártó előírásainak megfelelően illik beépíteni. A fénycsatorna beépítése során a szigetelő réteg megbontását körültekintően kell visszazárni. A fénycsatorna hideg oldaláról a szerkezet megfelelő hőszigetelést igényel.

Az alaplemez alatti hőszigetelés

Az alacsony energiafelhasználású épületekre (passzív házak, közel nulla energiafelhasználású épületek) jellemző minőségi kivitelezésű, hőhídmentes szigetelés csak akkor biztosított, ha az épület az alaplemez alatt is hőszigetelt. Ez a megoldás biztosítja a lehető legalacsonyabb hőveszteséget a talajjal érintkező szerkezeteknél, ezért tulajdonképpen ez az egyetlen választási lehetőségünk, amennyiben közel nulla energiafelhasználású épületet szeretnénk építeni. Erre kiváló megoldást ad a SEISMIC alaplemez szigetelés.

Alaplemezzel és talajjal érintkező padlók

Az ipari-, műhely- és raktárpadlók csakúgy, mint a pince nélküli épületek földszinti padlói és a pincék padlói sokkal inkább ki vannak téve a terhelés és a pára hatásainak, mint más padlók, ezért elengedhetetlen a teherbíró és vízálló hőszigetelés, mely segít megőrizni az épület energetikai teljesítőképességét és olyan nem várt események alkalmával is stabilak maradnak, mint az áradások.

Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Épületek hőszigetelése nedves környezetben
Ipari paldó hőszigetelése FIBRANxps 400-L termékkel

Nedves környezetben elengedhetetlen a hőszigetelés helyes megválasztása. A hőhatékonyság csak olyan hőszigeteléssel érhető el, amely nedves talajban is megőrzi  szerkezeti és fizikai tulajdonságait. A stabil és szinte vízálló XPS szigetelőlemezek az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb hővédelmet jelentik az ilyen szerkezetekben.

A hírben szereplő termékek
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 300-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók talajban talajvíz esetén is pincefalak, medencék szigetelésére, padlófűtéses padlók, raktárak, műhelyek, hangárok, műjégpályák padlóinak rétegrendjében, fordított rétegrendű és hagyományos lapostetők szigetelésére, DUO-tetőknél és passzív házaknál.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
FIBRANxps ETICS GF-I extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps ETICS GF-I extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps ETICS GF-I homlokzati extrudált polisztirol szigetelőlapok nápolyi mintás felületképzéssel és egyenes élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók magastetőknél, lapostetők oldalfalainál hőhíd megszüntetésére, lábazatokon, vakolt homlokzaton, rejtett hőszigetelő zsaluzatként, valamint látható beton belső szigeteléseként.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Világítóaknák, szellőzőaknák
Világítóaknák, szellőzőaknák
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...