proidea.hu online termékinformációs katalógus

Kiállta a fagyási tesztet a CREATON Balance kerámia tetőcserép


2016. november 22.

A vizsgálat során laborban szimulálják a tetőt érő környezeti igénybevételt

Mindenféle károsodás nélkül kiállta a magyar előírásoknál szigorúbb, u.n. W fagyási tesztet a CREATON egyik népszerű kerámia tetőcserepe, a Balance. A teszt extrém próbája alapján biztosan állíthatjuk, ha CREATON kerámia tetőcserepet választ tetőjére, jöhet szél, eső és hosszan tartó forró napsütés is, a fedőanyag tartós és sértetlen marad, akár több emberöltőnyi időn át.

A vizsgálat során a laborban meghatározott mennyiségben szimulálják a tetőt az életben ért környezeti igénybevételt, tehát rövid idő alatt sok alkalommal alávetik a mindennapos időjárási tényezőknek: a csapadék, a napfény, a fagy és vízteher hatásainak, amelyek a hétköznapokban is érik tetőnket.
Könnyen belátható: ha ezeket a szimulált környezeti terheléseket a cserép laboratóriumi körülmények között kibírta, akkor a való életben a tetőnkön is bírni fogja.
A vizsgálat eredménye alapján a felhasználók, a szakemberek és vásárlók is biztosak lehetnek abban, hogy a cseréptestek hosszú távon valóban annyira ellenállóak, hogy azokkal nyugodtan nekivághatunk a CREATON írásban vállalt garanciális 50 évének.

A tartósság vizsgálatának folyamata
Az un. W típusú fagyállósági teszt az egyik legkomolyabb próba, aminek kitehetik a cserepeket.
A mostani teszten a szakemberek a CREATON Balance rézvörös és fekete színű engobózott cserepeit vizsgálták.
A kísérletet egy 130 cm hosszúságú, 180 cm szélességű és 16°-os hajlásszögű, szakszerűen beépített, hőszigeteléssel és tetőfóliával ellátott tetőfelületen - tehát egy szakszerűen megépített tető hasonmásán végezték el. A teszt mérési eredményeit a tetőszerkezet 5 mérési pontján elhelyezett mérőműszeren rögzített adatok adták. A műszereket a cserepek felső és alsó részén, a mért cserepek alatt a fólián, illetve 10 cm-rel felettük, valamint az alszerkezeten helyezték el.

A tető fagyás-felolvadás terhelését automata végzi. Egy terhelési ciklusban először a hideg téli fagyot szimulálják, majd különböző módszerekkel olvadásra késztetik. 30 ilyen terhelési-ciklus után a szerkezetet hagyják 120 percen át önmagától felolvadni.
Utóbbi célja, hogy a tető teljes keresztmetszetében felolvadjon, majd ismét lefagyasztható legyen, ezzel a teszt még hatékonyabb eredményt ad az anyag tartósságáról.
Balance tetőcserép fagyás-felolvadás terhelés után

Nem kell félnie a beázástól
A szigorú teszt elvégzésekor a laborban a cserepek víztartó és vízáteresztő képességét is vizsgálják, hiszen fontos, hogy tető fedőanyaga vízálló legyen.
Három cserepet teljesen szárazra törölnek, majd egyenként 10-10 napon át egy meghatározott méretű vízoszlop alá tesznek. Ezzel azt szimulálják, hogy 10 napon át egyenletesen vízteher nyomja, ami a való életben meg sem történhet. Ezek után a géppel eltört cserépen azt mérik, hogy a törési helyen a víz milyen mélyen hatolt a cserép belsejébe.
A CREATON tetőcserepe maximálisan vízállónak bizonyult, azaz hosszas esőzések esetén sem fog átnedvesedni és ezáltal beázni, így ha a tető szakszerűen készült, semmiféle beázástól nem kell tartanunk.

Égetheti a nap a CREATON színtartó cserepeit
A fagyási teszt megkezdése előtt a CREATON kerámia cserepeket nyári tesztnek is alávetik, ezzel ellenőrzik a cserepek színtartósságát.
Ennek során a cserepek felületén 25 percen át, 55-60 °C napsugárzást szimulálnak, majd pedig 10 °C-os esővel hűtik 15 percen át és ezt ismétlik a tesztben előírt alkalommal.

A CREATON Balance kerámia tetőcserép mindenféle károsodás nélkül kiállta a teszt minden extrém próbáját és ellenállt a szimulált környezeti tényezőknek.
A karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepek akár natúr változatára is írásban vállalja az 50 év garanciát a gyártó, míg a cserepek hasznos élettartama akár 100 év is lehet. Ezt a termék felületébe beleégő, annak részévé váló természetes anyag, az engób csak tovább fokozza. A hosszú távú tartósságról alapvetően maga a termék alapanyaga és a gyártási technológia gondoskodik, amin az ipari formatervezett kialakítás csak tovább javít, ezt pedig a közelmúltban elvégzett teszt is igazolja.

A CREATON tetőcserepek letölthető katalógusait a hír alatti termékképre kattintva találja meg. Amennyiben további információt szeretne kérni a CREATON South-East Europe Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  creaton  balance  kerámia  tetőcserép  tetőcserepek  fagyási  teszt