Kiállta a fagyási tesztet a CREATON Balance kerámia tetőcserép

A vizsgálat során laborban szimulálják a tetőt érő környezeti igénybevételt

Mindenféle károsodás nélkül kiállta a magyar előírásoknál szigorúbb, u.n. W fagyási tesztet a CREATON egyik népszerű kerámia tetőcserepe, a Balance. A teszt extrém próbája alapján biztosan állíthatjuk, ha CREATON kerámia tetőcserepet választ tetőjére, jöhet szél, eső és hosszan tartó forró napsütés is, a fedőanyag tartós és sértetlen marad, akár több emberöltőnyi időn át.

A vizsgálat során a laborban meghatározott mennyiségben szimulálják a tetőt az életben ért környezeti igénybevételt, tehát rövid idő alatt sok alkalommal alávetik a mindennapos időjárási tényezőknek: a csapadék, a napfény, a fagy és vízteher hatásainak, amelyek a hétköznapokban is érik tetőnket.
Könnyen belátható: ha ezeket a szimulált környezeti terheléseket a cserép laboratóriumi körülmények között kibírta, akkor a való életben a tetőnkön is bírni fogja.
A vizsgálat eredménye alapján a felhasználók, a szakemberek és vásárlók is biztosak lehetnek abban, hogy a cseréptestek hosszú távon valóban annyira ellenállóak, hogy azokkal nyugodtan nekivághatunk a CREATON írásban vállalt garanciális 50 évének.

A tartósság vizsgálatának folyamata
Az un. W típusú fagyállósági teszt az egyik legkomolyabb próba, aminek kitehetik a cserepeket.
A mostani teszten a szakemberek a CREATON Balance rézvörös és fekete színű engobózott cserepeit vizsgálták.
A kísérletet egy 130 cm hosszúságú, 180 cm szélességű és 16°-os hajlásszögű, szakszerűen beépített, hőszigeteléssel és tetőfóliával ellátott tetőfelületen - tehát egy szakszerűen megépített tető hasonmásán végezték el. A teszt mérési eredményeit a tetőszerkezet 5 mérési pontján elhelyezett mérőműszeren rögzített adatok adták. A műszereket a cserepek felső és alsó részén, a mért cserepek alatt a fólián, illetve 10 cm-rel felettük, valamint az alszerkezeten helyezték el.

A tető fagyás-felolvadás terhelését automata végzi. Egy terhelési ciklusban először a hideg téli fagyot szimulálják, majd különböző módszerekkel olvadásra késztetik. 30 ilyen terhelési-ciklus után a szerkezetet hagyják 120 percen át önmagától felolvadni.
Utóbbi célja, hogy a tető teljes keresztmetszetében felolvadjon, majd ismét lefagyasztható legyen, ezzel a teszt még hatékonyabb eredményt ad az anyag tartósságáról.
Galéria
Balance tetőcserép fagyás-felolvadás terhelés után

Nem kell félnie a beázástól
A szigorú teszt elvégzésekor a laborban a cserepek víztartó és vízáteresztő képességét is vizsgálják, hiszen fontos, hogy tető fedőanyaga vízálló legyen.
Három cserepet teljesen szárazra törölnek, majd egyenként 10-10 napon át egy meghatározott méretű vízoszlop alá tesznek. Ezzel azt szimulálják, hogy 10 napon át egyenletesen vízteher nyomja, ami a való életben meg sem történhet. Ezek után a géppel eltört cserépen azt mérik, hogy a törési helyen a víz milyen mélyen hatolt a cserép belsejébe.
A CREATON tetőcserepe maximálisan vízállónak bizonyult, azaz hosszas esőzések esetén sem fog átnedvesedni és ezáltal beázni, így ha a tető szakszerűen készült, semmiféle beázástól nem kell tartanunk.

Égetheti a nap a CREATON színtartó cserepeit
A fagyási teszt megkezdése előtt a CREATON kerámia cserepeket nyári tesztnek is alávetik, ezzel ellenőrzik a cserepek színtartósságát.
Ennek során a cserepek felületén 25 percen át, 55-60 °C napsugárzást szimulálnak, majd pedig 10 °C-os esővel hűtik 15 percen át és ezt ismétlik a tesztben előírt alkalommal.

A CREATON Balance kerámia tetőcserép mindenféle károsodás nélkül kiállta a teszt minden extrém próbáját és ellenállt a szimulált környezeti tényezőknek.
A karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepek akár natúr változatára is írásban vállalja az 50 év garanciát a gyártó, míg a cserepek hasznos élettartama akár 100 év is lehet. Ezt a termék felületébe beleégő, annak részévé váló természetes anyag, az engób csak tovább fokozza. A hosszú távú tartósságról alapvetően maga a termék alapanyaga és a gyártási technológia gondoskodik, amin az ipari formatervezett kialakítás csak tovább javít, ezt pedig a közelmúltban elvégzett teszt is igazolja.

A CREATON tetőcserepek letölthető katalógusait a hír alatti termékképre kattintva találja meg. Amennyiben további információt szeretne kérni a CREATON South-East Europe Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
CREATON BALANCE sajtolt kerámia tetőcserép

A BALANCE a tető kialakításának teljesen új dimenzióit nyitja meg a gazdaságosság és a dizájn területén. A kiváló minőség és a tökéletesített hornyolási technika gondoskodik a tartós értékállóságról. Főként a nagyméretű, de a kisebb tetőkhöz is megfelelő harmonikus arányai révén. A BALANCE egy igazi sikertermék.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...