Az automata ajtók zárási lehetőségei

Az automata ajtók zárási lehetőségei

A FAAC Hungary Kft. többféle zárási megoldást kínál

Az automata ajtók esetében szinte elsőként merül fel a kérdés, hogy van-e valamilyen biztonságos zárási lehetőség, vagy szükséges egy rács beszerzése ahhoz, hogy az automata nyílászáró biztonságosan zárható legyen.

Automata ajtók zárási lehetőségei
Az automata ajtók zárási lehetőségei

Az automata ajtók üvegezése egy ragasztott biztonsági üvegezés hőszigetelt kivitelben, ráadásul duplán, ami a balesetmegelőzés mellett elég nagyfokú betörésvédelmet is nyújt a sima edzett üveggel szemben. Ettől függetlenül érdemes a zárak és zárási lehetőségek között is körülnézni. Akár külső bejáratról, akár épületen belüli ajtóról van szó, mindkét esetben fontos szempont a jó zárhatóság.

Persze a megrendelők választhatnak betörés- vagy bombabiztos ajtókat is, de a hagyományos automata ajtóknál is többféle zárási lehetőség közül lehet választani, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást.

Az automata tolóajtóknál érdemes azt is végiggondolni, hogy melyik zárási mód lenne az optimális: az alsó, a középső vagy a felső zárás.

Alsó zárként kétféle padlózár is létezik, mely az ajtószárnyat a padlóhoz rögzíti.
Középzárként három, kulcsos zárású lehetőséget tudnak ajánlani.
A felső záraknál pedig kétféle opció is elérhető, melyeket a kezelőegység vezérel.
Természetesen ezek kombinációja is kivitelezhető.

Zárási lehetőségek ajtótípusonként:

  • Harmonikaajtóknál az alsó és a felső zárások választhatók. Alsó zárásként kétféle padlózár, míg felső zárásként egyféle elektromechanikai zár, a VRR érhető el.
  • Szögben záródó tolóajtóknál a padlózárak mellett felső zárásként a VRR típusú zár választható.
  • Íves tolóajtók esetében csupán a VRR típusú felső zár az, amit a FAAC szakértői javasolnak.
  • Nyílóajtóknál ezektől teljesen eltérő megoldások közül is lehet választani, hiszen a hagyományos kulcsos zárás mellett, a DFA 127 vezérelni tudja a sík tapadó mágnest és az elektromos zár ellendarabot is.
Automata ajtók zárási lehetőségei
Az automata ajtók zárási lehetőségei

A FAAC Hungary Kft. munkatársai remélik, hogy hasznosnak találta ezt a kis összefoglalót, és sikerült segítséget nyújtaniuk abban az elhatározásban, hogy zárhatóvá tegye automata ajtaját. Azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a lezárt ajtók nyitásánál nagyon fontos a nyitási sorrend, mert a nem megfelelő nyitási sorrend az ajtók meghibásodását okozhatja.

Az automata ajtók zárásáról további érdekességeket az alábbi linkeken olvashat:

Zárak automata toló- és harmonikaajtókhoz
További lehetőségek automata ajtók zárására
Ajtózár használatából adódó hibák automata ajtóknál

A hírben szereplő termékek
STA 20 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 21 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 22 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók TSA típusú 2 és 4 szárnyú teleszkópos tolóajtók
 
record tolóajtók
10 termék

Egy és két irányba mozgó, hosszú távon is rendkívül csendes és megbízható tolóajtók több erősségi fokozatban.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók
 
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók

A record CLEAN K1-A T30 sorozatának alapjául a K1 egyoldalas, légtömör tolóajtók szolgálnak. Ezen ajtók az ajtólap anyagválasztékában és felületében, valamint a keret elrendezésében és a tömítő rendszerükben sokféleképpen kombinálhatók, melyből széleskörű felhasználási spektrum adódik. Kialakításából adódóan, első sorban speciális – pl. tisztatéri – körülmények által megkövetelt feltételek kielégítésére szolgál.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record DFA 127 ajtónyitó automatikák
 
record DFA 127 ajtónyitó automatikák

A record DFA 127 a lengőajtók automatizálásának univerzális meghajtórendszere. Karakterjegyei a kifinomult technológia, a kompakt design, és különösen a record legendásan sima, halk működése. Széleskörű alkalmazhatósága teljeskörű meghajtóvá teszi, amely igen különböző igényeket tud kielégíteni, legyen szó akár egy, akár kétszárnyú ajtóról. A sokoldalú felhasználhatósága teszi alkalmassá a szabad menekülési, valamint a hő-, és füstelvezető útvonalak biztosítására, vagy akár füst-, vagy tűzgátló ajtók telepítésére. A record DFA 127 típusú automatika elérhető mind felső, mind pedig padlóba süllyesztett hajtással.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record FTA 20 harmonikaajtó
 
record FTA 20 automata harmonikaajtó

A record FTA 20 automata harmonikaajtó alkalmazható azokon a helyeken, ahol a hagyományos automata ajtó nem építhető be. Ilyen helyeken a harmonikaajtó nyújtja a megoldást. Ez lehet akár folyosó is, mely szinte teljes szélességben átjárható marad. Ezt az ajtótípust oly módon tervezték, hogy akár szűk helyekre utólag beépítve is nagyszerű megoldást nyújt az automata nyílászáró kérdésre. Gyors mozgás miatt jó lehetőség pl. konyhákra, pincérajtókra, de a szagok miatt kényes kérdésnek számító, fürge záródást igénylő dohányzó helyiségekre is.
A record FTA 20 FBO automata harmonikaajtó pánik funkcióval. Azokon a helyeken, ahol a tűzvédelmi hatóságok csak kilökhető szárnyú (totál pánikos) ajtót fogadnak el, ott az FBO típus a megfelelő, melynek alap pánik funkciója megegyezik az FTA 20 típuséval, ám szükség esetén ajtószárnyai kilökhetők. Alapvetően ez az ajtótípus a leginkább helytakarékos – minden típusú egyéb megoldással összehasonlítva. Rendkívül gyors mozgás jellemzi, s bár a többi record ajtó is igen hosszú élettartamával hívja fel magára a figyelmet, e típus vezeti a sort.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Automata ajtók
Automata ajtók
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...