Extra hővédelem grafitadalékkal a lábazaton is

A BACHL Extrapor HL a talajszint alatt 3 m mélységig beépíthető

Extra hővédelem grafitadalékkal a lábazaton is
Extra hővédelem grafitadalékkal a lábazaton is

A grafitos EPS-t eddig leginkább a homlokzatszigetelések terén alkalmazták. De miért ne élvezhetnénk a fokozott hővédelmet a lábazatok szigetelésénél is?

A hazai gyártású BACHL Extrapor HL a formahabosított lábazati EPS lapokra jellemző magas szilárdságot és minimális nedvességfelvételt ötvözi a homlokzaton már bizonyított grafitadalék kedvező hőszigetelési tulajdonságaival.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint új építés esetén, a 2021-től hatályos közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó hőtechnikai követelmények kielégítése az épületszerkezetek megnövelt hőszigetelésével is teljesíthető.

Probléma

Homlokzati falak esetében sokszor előfordul, hogy a leginkább használt modern vázkerámia falazóelemek legalább nyolcszor jobb szigetelőhatással bírnak, mint a vasbeton lábazati fal. A különbség még akkor is jelentős marad, ha figyelembe vesszük, hogy 30%-kal enyhébb követelmények érvényesek a lábazatra, mint a homlokzati falra.
Ennek fényében 30 cm modern vázkerámia fal esetén a jobb szigetelő képességű grafitos Extrapor-ból 14 cm, míg a vasbeton lábazatra XPS-ből 17 cm, formahabosított EPS-ből 15 cm, valamint ez utóbbi grafitos változatából 14 cm szükséges. A teljes fal akkor lesz egy síkban, ha grafitos lapot használunk a lábazaton, mindkét másik terméknél előreugró lábazatkialakításunk lesz, amely a falszerkezet állagmegóvása érdekében kerülendő megoldás.

A példa jól érzékelteti a grafitadalékos polisztirolok használatának előnyeit, melyek jelentős felszabaduló, ezáltal beépíthető m²-eket eredményeznek. Érvényes ez a felújítások azon részére is, ahol a meglévő lábazatunk előreugró módon került kialakításra, így a felújítás során egy kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságú hőszigeteléssel egy síkba eső, vagy visszaugró lábazatképzés jöhet létre. Ha rosszabb szigetelő képességű terméket használunk, az nemcsak előreugró lábazatot, hanem hőhidas szerkezetet is okoz.

Extra hővédelem grafitadalékkal a lábazaton is
Extra hővédelem grafitadalékkal a lábazaton is
Megoldás

A lapok érdesített felülete szilárdabb vakolattartást eredményez, továbbá a külső tér felőli oldalán 5 cm mélységű bemetszések találhatók, melyek egyrészt a nagy hőmérséklet-különbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól védenek, másrészt a tapaszolás könnyebb és erősebb lesz általa. A táblák mérete (1,0 x 0,5 m) megegyezik a homlokzaton használt EPS lapok méretével, így biztosítható, hogy eltolással alakítsuk ki az éleket, fugákat. Alkalmazása nem tér el a többi formahabosított expandált polisztirol lapétól, ezáltal nincs speciális eszközigénye sem.
A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót kell alkalmazni, de szilikátbázisú felületekre (pl. beton) a homlokzati hőszigetelő rendszer ragasztója is alkalmazható. A mechanikai rögzítés szükségességét minden esetben vizsgálni kell.
A BACHL Extrapor HL lemezre a homlokzati bevonatrendszerek elemei felhordhatók, így a végső felületképzés is ismert technológiával történik.

A hírben szereplő termékek

BACHL Extrapor HL vakolható lábazati szigetelő lap
 
BACHL EPS hőszigetelő lemezek külső, nedvességnek kitett falra

Lábazati falak, valamint talajjal érintkező padlók hőszigetelésére kifejlesztett formahabosított expandált polisztirol keményhab lemezek.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

BACHL Extrapor HL - Construma díjas lábazati hőszigetelés
BACHL Extrapor HL - Construma díjas lábazati hőszigetelés
Lábazatok hőszigetelésére a két leginkább alkalmazott termék az extrudált és a formahabosított expandált polisztirol (XPS/formEPS), köszönhetően minimális nedvességfelvételüknek és magas szilárdságuknak. A legtöbbször használt vasbeton lábazat vagy kőfal akár 10-szer rosszabb hőszigeteléssel bír, míg a tömör kisméretű téglák is 2-3-szor jobbak hőtechnikai értelemben. Azonos síkban lévő lábazati fal és homlokzati fal esetén számos esetben csak előreugró lábazattal teljesíthetők a 7/2006.-os TNM rendelet követelményértékei.
BACHL Extrapor HL - Construma díjas lábazati hőszigetelés

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...