Everlux menekülési tervek a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportcsarnokban

A menekülési tervek elhelyezése a menekülési út fontosabb helyeire, főbb csomópontjaira javasolt

Az ISO 23601:2009 a kiürítési és menekülési tervekkel foglalkozó szabvány közzétételét követően, egyes országok honosítással nemzeti szabványt készítettek, Németországban DIN ISO 23601:2010, Angliában BS ISO 23601:2009 és Franciaországban NF X08-070:2013 néven. Más országok, mint például Spanyolország és Portugália rendelettel írta elő a szabvány alkalmazását. Magyarországon a Kiürítés TvMI melléklete ajánlja a szabvány használatát. Elhelyezése a menekülési út fontosabb helyeire, főbb csomópontjaira javasolt (pl. liftek, lépcsők, recepció közelébe stb. olyan helyeken, ahol az épületben tartózkodóknak lehetőségük van a menekülési tervet tanulmányozni).

A Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportcsarnokban a menekülési útirányrendszer részeként menekülési tervek kerültek kihelyezésre. A menekülési útirányrendszer tervezéséhez az Everlux project AutoCad pluginját használták.

Everlux project AutoCad plugin
Everlux project AutoCad plugin


Az épület két részből áll, a stadionból és a sportcsarnokból, bár a két rész szerves egységet képez. Menekülési tervek az épületrészek szerint:

Sorszám Megnevezés Menekülési tervek mennyisége
1. Földszint 23 db
2. Félemelet 2 db
3. VIP 15 db
4. Sky-box 21 db
5. Sportcsarnok 5 db
6. Sportcsarnok felső szint 1 db
  Összesen: 67 db


A menekülési tervek az épület menekülési útirányrendszerének szerves részét képezik, ezért a terveknek minden esetben láthatónak kell lenniük. Olyan esetekben, ha az épületben nincs biztonsági világítás, vagy amikor utánvilágító menekülési útirányrendszer kerül kiépítésre, a menekülési terveket utánvilágító kivitelben kell elkészíteni. Az anyag utánvilágító tulajdonsága legalább az ISO 17398 szerinti C osztályú vagy magasabb legyen. A C osztály minimális követelményei 140 mcd/m² 10 perccel, és 20 mcd/m² 60 perccel a világítás kikapcsolása után. Az Everlux termékek utánvilágító teljesítménye ennél magasabb: 215 mcd/m² 10 perccel, és 30 mcd/m² 60 perccel a világítás kikapcsolása után.

A részletes menekülési tervet az épület helyszínrajza alapján készítették az alábbi módosításokkal:

aZ épület helyszínrajza
aZ épület helyszínrajza

1. ábra: Földszinti alaprajz


Elhagyták a menekülés-kiürítés szempontjából lényegtelen részleteket, kiemelték a lényeges elemeket, hatékonyabbá tették az olvashatóságát és a közérthetőségét. Feltüntették az összes vízszintes és függőleges menekülési útvonalat és a vészkijáratokat. Az "Ön itt áll" ponttól a menekülési útirányt az ISO 23601 szabvány szerinti nyíllal jelölték ki. Feltüntették a lépcsők, lépcsőházak, rámpák elhelyezkedését, a mozgásukban korlátozott emberek számára létező összes specifikus menekülési intézkedést (átmeneti védett tér), az elsődleges beavatkozáshoz szükséges tűzoltó berendezések helyét és fajtáját, valamint az elsősegély és mentő berendezések helyét (tűzjelző, tűzcsap, tűzoltó készülék és elsősegély). Feltüntették a liftek, menekülő liftek helyét. Kijelölték a gyülekezőhelyeket.
Az átalakított alaprajz még tervezési stádiumban a 2. ábrán látható.

Az átalakított alaprajz
Az átalakított alaprajz

2. ábra: Az átalakított alaprajz


Egyértelmű, hogy ilyen bonyolult épület esetében nem lehet a konkrét kihelyezett menekülési terven az épület teljes alaprajzát feltüntetni, ezért az alaprajzot a menekülési tervek számával azonos részre osztották. Az egyértelműség érdekében a terveken áttekintő tervet is feltüntették. Az áttekintő terv az épület teljes alaprajzát tartalmazza, valamint a gyülekező helyek is fel vannak tüntetve. Az adott menekülési tervrészlet az áttekintő terven ki van emelve, az segít a helyzet meghatározásában és a gyülekező helyek elérésében.

Az egyik földszinti épületszint menekülési terve a 3. ábrán, míg az áttekintő terv a 4. ábrán látható.

Menekülési terv
Menekülési terv
3. ábra: Menekülési terv


A jelmagyarázat többnyelvű, jelen esetben a magyar nyelven kívül angol, orosz és német nyelven is feltüntették.

Áttekintő terv
Áttekintő terv
4. ábra: Áttekintő terv


Az alábbi ábrákon a megvalósult tervekre látható néhány példa.

Épületszint terv
Épületszint terv
Helyiség menekülési terv
Helyiség menekülési terv

6. ábra: Helyiség menekülési terv


A Haladás sportcetrumban elhelyezett beltéri menekülési terveket 2 mm vastag PVC alapanyagra, míg a kültérieket 1 mm vastag alumínium alapanyagra gyártották. A kültéren elhelyezett terveket UV védelemmel is ellátták.

Ha az Everlux menekülési tervekről árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni az Ertecna Ltd. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Biztonsági jelek, forgalomirányító berendezések
Biztonsági jelek, forgalomirányító berendezések
Információs rendszerek
Információs rendszerek
Berendezések
Berendezések

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...