Épületlábazatok hőhídmentes hőszigetelése

Kiemelt figyelmet kell fordítani az alkalmazott ragasztó kiválasztására

Napjainkban, ha építkezésről vagy felújításról beszélünk, szinte mindig szóba kerül a hőszigetelés. Ugyanakkor az épületlábazat sokszor kikerül a figyelem fókuszából. Pedig ez az a felület, ami az épületek legjobban igénybe vett része, hiszen a csapó és a felcsapódó víz is áztatja, télen a fagy is jobban terheli, és a szennyeződésnek is jobban ki van téve, mint a homlokzat egyéb részei. Ezen kívül a lábazati felület nagyon befolyásolja az épületek küllemét egészében véve.
Tehát hőszigetelésünk megfelelő kialakítását érdemes néhány szempontot figyelembe véve elvégezni.
Sok esetben, akár új, akár már meglévő, felújítás alatt álló épületről van szó, a homlokzatot jó minőségben látják el igényes hőszigeteléssel, míg a lábazati részen egyáltalán nem építenek ki hőszigetelést, vagy ezt jóval alacsonyabb minőségű rendszerrel oldják meg. Előnyös szem előtt tartani, hogy ha már hőszigetelést építünk, akkor azt a teljes homlokzaton, egyformán magas színvonalon érdemes elvégeznünk, mert ha nem így járunk el, mi magunk alakítunk ki hőhidakat. Ugyanis, ha nem látjuk el megfelelő hőszigeteléssel a lábazatot, az hőhídként kezd viselkedni, és minél nagyobb a különbség a hőszigetelt homlokzat és a hőszigetelés nélküli, vagy más minőségű hőszigeteléssel ellátott lábazat között, annál erősebb lesz a hőhíd hatás. Ez pedig oda vezet, hogy a nedvesség lecsapódik a kritikus felületeken, ami a későbbiekben penészes falakat, dohosodást és idő előtti avulást eredményez.

Mit tegyünk?
  • Törekedni kell arra, hogy a lábazat ne ugorjon ki a homlokzat síkjából, így esős időszakban, a homlokzaton lefolyó víz nem tud visszafordulni a szigetelés alá. Vagy, ha ez nem oldható meg, akkor bádogozással, műkővel, vagy egyéb ellenálló anyagot alkalmazva, lássuk el lejtéssel a kiugró részt.
  • A lábazati mezőben hőszigetelésre a szabvány szerint gyártott lábazati polisztirol hőszigetelő lemezeket kell alkalmazni.
  • Kiemelt figyelmet kell fordítani az alkalmazott ragasztó kiválasztására, mert nem minden ragasztó alkalmas erre a célra! A Mapetherm ragasztótapasz azonban tapadó szilárdságának köszönhetően könnyedén teljesíti ezt a kritikus ragasztási feladatot.
  • Az utólagos hőszigetelést csak akkor végezhetjük el, ha felszivárgó nedvesedést nem tapasztalunk, illetve ha ez jelen van, akkor csak annak megszüntetése után kezdjünk bele a hőszigetelés kiépítésébe.
  • Ajánlott betartani a következő méreteket: a lábazat legalább 10-15 cm-rel nyúljon túl a járda, vagy a talaj szintje alá, illetve magassága legalább 35 cm legyen.
A lábazati felületek leggyakrabban alkalmazott bevonatai a színezett szemcséjű lábazati vakolatok. Csakhogy ezeknél sokszor tapasztalható, hogy idővel elhólyagosodnak a belülről ható páranyomás miatt, vagy ha huzamosabb időn keresztül éri kívülről nedvesség, akkor a felület „tejesedik”, azaz a vízfelvétel miatt fehéres színeltérés jelentkezik. Kivédhetünk minden ilyen problémát az Elastocolor Tonachino Plus vakolattal, ugyanis a termék minden tulajdonsága épp ezekre a problémákra nyújt megoldást.
Az Elastocolor Tonachino Plus szilikongyanta kötőanyagának köszönhetően, magas vízlepergető képességgel és kiváló páraáteresztéssel bír. Szálerősítése miatt fokozottan ellenáll a mechanikai igénybevételeknek. A BioBlock® rendszernek köszönhetően a felületeket hosszan tartóan védi az algásodás és a mohásodás ellen.

A Mapetherm ragasztótapasz letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Mapetherm ragasztótapasz
 
Mapetherm ragasztótapasz

A Mapetherm ragasztótapasz habosított polisztirol, extrudált poliészter, habosított poliuretán, kőzetgyapot, parafa, stb. hőszigetelő táblák ragasztására és simítására használható, közvetlenül a vakolt, betonrészekből vagy beton falazóblokkokból készült falak, illetve mennyezetek kül- vagy beltéri felületeire történő ragasztáskor.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ragasztók hőszigetelésekhez
Ragasztók hőszigetelésekhez
Fedővakolatok
Fedővakolatok
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...