proidea.hu online termékinformációs katalógus

Egy balsorsú műemlék megújulása


2011. november 03.

A diósdi Szent Gellért kápolna tetőhéjazat cseréje a Creaton támogatásával valósult meg

A 2011. évi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által szervezett "Jótékonysági bál a balsorsú műemlékek javára" esemény legkisebb költségvetéssel pályázó hányattatott sorsú műemléke, a diósdi Szent Gellért kápolna bár a versenyt nem nyerte meg, mégis felkeltette egy neves építőanyag gyártó figyelmét. Mivel időközben más támogatás is segíti a felújítást, a kápolna nemcsak a Creaton által felajánlott tetőcseréppel, hanem teljes egészében megújulhatott.

A kápolna 1771-ben épült Illésházy József földesúr adományából azon a helyen, ahol a névadó Szent Gellért imádkozott vértanúsága előtt. Az idők során búcsújáró hellyé vált területen történt eseményekről, a püspök látomásáról a Képes Krónika tudósított:
"…Gellért, Besztrik, Buldi és Beneta püspökök, valamint Szolnok ispán elindultak Fehérvárról Endre és Levente herceg elé, hogy tisztességgel fogadhassák őket. S midőn az említett püspökök abba a helyiségbe értek, amelyet Diód-nak neveznek, Szent Szabina templomában misét akartak hallgatni mielőtt uraik elé járulnak. Itt töltötték az éjszakát 1046. szeptember 23-án, s reggeli mise közben hirdette ki kísérőinek Gellért püspök éjjeli látomását, amiből arra következtetett, hogy vértanúhalált fognak halni…"
A város címerében szereplő kápolna jellegzetes barokk stílusú alkotás, egyfajta típus kápolnaként szerepelt a korszakban. A szabadonálló kis barokk kápolna alaprajza egyhajós kialakítású a K-i oldalon félköríves apszissal, hullámos peremű oromfalas homlokzattal, amelyet visszaugrón gömbölyített sarokkal kereteztek. A négyszögletes alaprajzú fatornyot, amely a bejárat fölött helyezkedett el, idővel lebontották. A zárt nyeregtetőt a felújítás előtt pala fedte.
A kápolna állapota az elmúlt években folyamatosan romlott, így a felújítás egyre sürgetőbbé vált. Különböző pályázatok útján megvalósítandó, a homlokzat régóta esedékes javítására és a kápolna körüli vízelvezetésre megadta a KÖH az engedélyt, azonban a pályázati keretbe már nem fért bele a tetőhéjazat teljes cseréje, amelyre feltétlen szükség volt a további állagromlás megelőzése és az esztétikus kialakítás megőrzése érdekében. A tető cseréjéhez szükséges engedélyek nyár elejére rendelkezésre álltak és az idő közben elnyert pályázati pénzek segítségével kezdődhetett meg a munka, melynek eredményeképpen augusztus végén új színben, új tetővel büszkélkedhet a kis kápolna.
A Nemzeti Kulturális Alap segítségével a külső homlokzat teljesen, míg a belső csupán részben újulhatott meg. Ennek oka, hogy egyes belső falszakaszokon freskó maradványok nyomaira bukkantak a műemlékvédelmi szakemberek, melyek sorsa az elkövetkezendő hetekben konkretizálódik. A Creaton felajánlásnak köszönhetően, a korhadt gerendák cseréje, s az újonnan elkészült lécezést követően új, korhű, formavilágában hagyományőrző tetőcserép került az épületre, visszaállítva ezáltal a kápolna eredeti állapotának megfelelő tetőfedést.
Az épület külseje a tető, s a fal megújítása után a bádogozási munkák, az ereszcsatorna cseréjével vált teljessé, s már újra a régi fényében tündököl Szent Gellért tiszteletére emelt aprócska kápolna.

Meghatározó szerepet vállaló cégek, szervezetek:
Kivitelező: Somogyi József (Pro-Construcio'91 Kft.)
Építtető műszaki ellenőre: Balázsi István
KÖH műszaki ellenőre: Nagy Tamás
Megbízó: Diósdi Római Katolikus Egyházközség

Felhasznált termékek: Creaton Róna szegmensíves natúr vörös alapcserép és a hozzáillő kúpcserép
Tetőhéjazat cseréje, I. ütem
Tetőhéjazat cseréje, II. ütem
A felújított kápolna

Baku Eszter, művészettörténész, Phd hallgató (BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék)

A Creaton tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  creaton  tetőcserép  róna  műemlék  tető  tetőhéjazat