Egy balsorsú műemlék megújulása

A diósdi Szent Gellért kápolna tetőhéjazat cseréje a Creaton támogatásával valósult meg

A 2011. évi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által szervezett "Jótékonysági bál a balsorsú műemlékek javára" esemény legkisebb költségvetéssel pályázó hányattatott sorsú műemléke, a diósdi Szent Gellért kápolna bár a versenyt nem nyerte meg, mégis felkeltette egy neves építőanyag gyártó figyelmét. Mivel időközben más támogatás is segíti a felújítást, a kápolna nemcsak a Creaton által felajánlott tetőcseréppel, hanem teljes egészében megújulhatott.

A kápolna 1771-ben épült Illésházy József földesúr adományából azon a helyen, ahol a névadó Szent Gellért imádkozott vértanúsága előtt. Az idők során búcsújáró hellyé vált területen történt eseményekről, a püspök látomásáról a Képes Krónika tudósított:
"…Gellért, Besztrik, Buldi és Beneta püspökök, valamint Szolnok ispán elindultak Fehérvárról Endre és Levente herceg elé, hogy tisztességgel fogadhassák őket. S midőn az említett püspökök abba a helyiségbe értek, amelyet Diód-nak neveznek, Szent Szabina templomában misét akartak hallgatni mielőtt uraik elé járulnak. Itt töltötték az éjszakát 1046. szeptember 23-án, s reggeli mise közben hirdette ki kísérőinek Gellért püspök éjjeli látomását, amiből arra következtetett, hogy vértanúhalált fognak halni…"
A város címerében szereplő kápolna jellegzetes barokk stílusú alkotás, egyfajta típus kápolnaként szerepelt a korszakban. A szabadonálló kis barokk kápolna alaprajza egyhajós kialakítású a K-i oldalon félköríves apszissal, hullámos peremű oromfalas homlokzattal, amelyet visszaugrón gömbölyített sarokkal kereteztek. A négyszögletes alaprajzú fatornyot, amely a bejárat fölött helyezkedett el, idővel lebontották. A zárt nyeregtetőt a felújítás előtt pala fedte.
A kápolna állapota az elmúlt években folyamatosan romlott, így a felújítás egyre sürgetőbbé vált. Különböző pályázatok útján megvalósítandó, a homlokzat régóta esedékes javítására és a kápolna körüli vízelvezetésre megadta a KÖH az engedélyt, azonban a pályázati keretbe már nem fért bele a tetőhéjazat teljes cseréje, amelyre feltétlen szükség volt a további állagromlás megelőzése és az esztétikus kialakítás megőrzése érdekében. A tető cseréjéhez szükséges engedélyek nyár elejére rendelkezésre álltak és az idő közben elnyert pályázati pénzek segítségével kezdődhetett meg a munka, melynek eredményeképpen augusztus végén új színben, új tetővel büszkélkedhet a kis kápolna.
A Nemzeti Kulturális Alap segítségével a külső homlokzat teljesen, míg a belső csupán részben újulhatott meg. Ennek oka, hogy egyes belső falszakaszokon freskó maradványok nyomaira bukkantak a műemlékvédelmi szakemberek, melyek sorsa az elkövetkezendő hetekben konkretizálódik. A Creaton felajánlásnak köszönhetően, a korhadt gerendák cseréje, s az újonnan elkészült lécezést követően új, korhű, formavilágában hagyományőrző tetőcserép került az épületre, visszaállítva ezáltal a kápolna eredeti állapotának megfelelő tetőfedést.
Az épület külseje a tető, s a fal megújítása után a bádogozási munkák, az ereszcsatorna cseréjével vált teljessé, s már újra a régi fényében tündököl Szent Gellért tiszteletére emelt aprócska kápolna.

Meghatározó szerepet vállaló cégek, szervezetek:
Kivitelező: Somogyi József (Pro-Construcio'91 Kft.)
Építtető műszaki ellenőre: Balázsi István
KÖH műszaki ellenőre: Nagy Tamás
Megbízó: Diósdi Római Katolikus Egyházközség

Felhasznált termékek: Creaton Róna szegmensíves natúr vörös alapcserép és a hozzáillő kúpcserép
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Tetőhéjazat cseréje, I. ütem
Tetőhéjazat cseréje, II. ütem
A felújított kápolna

Baku Eszter, művészettörténész, Phd hallgató (BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék)

A Creaton tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...