Az épületszerkezetekre nehezedő hónyomás okozta károk elkerülhetők

A német SAS-307 hóterhelésjelző rendszer időben figyelmeztet

Nagyobb havazások után néha a hírekből tudomásunkra jut egy-egy olyan katasztrófa, melyben épületszerkezetek károsodtak a hó terhe alatt: jégkorongpálya tetőszerkezete, általános iskola teteje szakadt be. Hazánkban ugyan ilyen esemény bekövetkezésének kisebb az esélye, mint hófödte magas hegyek között, de sajnos már előfordultak esetek.

A hó súlya alatt beszakadt tető Kapuváron

A Czinege és Fiai Kft. szeretné felhívni a figyelmet e valós probléma kapcsán egy készülékre, amely jelzi a veszélyt, és ezzel segít megelőzni a bajt. Ez pedig a cég német partnere által gyártott SAS-307 hóterhelésjelző rendszer.

SAS-307 hóterhelésjelző rendszer nyomásérzékelő tányérja

A rendszer 3 érzékelőből és a központi kiértékelő elektronikából áll. A 3 db, egyenként 500 mm átmérőjű, 20 mm vastag érzékelő lapot a lapostetőn kell elhelyezni, azokra a helyekre, ahol a legnagyobb a valószínűsége a hó összetorlódásának, illetve a legészakibb lefolyó közelébe, mert az itt esetleg megrekedt olvadékvíz is súlyos terhet jelenthet.

Az érzékelőket speciális kábel köti össze a központi egységgel, mely szünetmentes áramellátást igényel a hatékony, folyamatos működés érdekében. Ezen be lehet állítani azokat az értékeket, amelyek a megengedett terhelésnek mintegy 50, illetve 80%-a. A központi kiértékelő egységet az épületfelügyelet helyiségében kell elhelyezni.

nyomásérzékelő tányér teherbeállítása

Az így beállított alsó küszöbérték elérésekor a rendszer egy sárga lámpa segítségével figyelmeztetést ad, majd, ha a felső határértéket is eléri a terhelés, akkor piros lámpa, vagy kürt bekapcsolásával ad vészjelzést. Ekkor el kell kezdeni a hó letakarítását, hogy ne következhessék be katasztrófa. A rendszerhez opcionálisan egy GSM modul is tartozik, amely mobiltelefonon továbbítja a riasztást.

Természetesen a LED-edekkel párhuzamosan a készülék mindkét terhelési szint elérésekor működtet egy-egy feszültségmentes kontaktot, amely például egy épületfelügyeleti rendszer bemenetére kötve további feldolgozási lehetőségeket biztosít.

A tető terhelhetőségi adatait az épület tervezőjétől, kivitelezőjétől kell bekérni. Az egyes érzékelési küszöb-értékeket az üzemeltető saját belátása szerint állíthatja be.

Az alábbi táblázatban néhány hasznos adat látható:
 

A SAS-307 hóterhelésjelző rendszer termékismertetőjét letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Czinege és Fiai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
SAS-307 hóterhelésjelző rendszer
 
SAS-307 hóterhelésjelző rendszer

A SAS-307 hóterhelésjelző rendszer 3 érzékelőből és a központi kiértékelő elektronikából áll. Az érzékelő lapokat a lapostetőn kell elhelyezni, a központi kiértékelő egységet pedig az épületfelügyelet helyiségében. A beállított alsó küszöbérték elérésekor a rendszer egy sárga lámpa segítségével figyelmeztetést ad, majd, ha a felső határértéket is eléri a terhelés, akkor piros lámpa, vagy kürt bekapcsolásával ad vészjelzést.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hóterhelésjelző rendszerek
Hóterhelésjelző rendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...