Teraszok kialakítása, tervezési elvek azok beépítésére

Egy rosszul megtervezett terasz sok probléma forrása lehet

Nincs két egyforma terasz. Minden terasz más és más, még akkor is, ha a végeredményt tekintve egyformának tűnnek. Az egyszerű megjelenés mögött (alatt) adott esetben bonyolult és átgondolt csomópontok, rétegrendi megoldások vannak. Természetesen lehet és kell is általános érvényű szabályokat felállítani, de szinte mindig adódik valami különlegesség.

Ha ki akarunk jutni a teraszra, akkor valamilyen ajtó beépítése szükséges és itt kezdődnek a bonyodalmak. Ma elvárás a megrendelő részéről, hogy a terasz burkolata és a belső burkolat között alig vagy ne is legyen szintkülönbség. Az is elvárt, hogy a teraszra kerülő csapadékvíz semmiképp ne jusson be a belső térbe. Ahhoz, hogy ezek az elvárások teljesíthetők legyenek a megrendelőnek is tudomásul kell vennie bizonyos dolgokat, méretbeli és rétegrendi kötöttségeket.

A követő szakmák "teleszemetelik" a kész szigetelést
A követő szakmák "teleszemetelik" a kész szigetelést
A követő szakmák "teleszemetelik" a kész szigetelést: a lehulló fémdarabokat beletapossák a kész szigetelésbe, ezzel tönkre téve azt.

A téma sokrétűsége miatt minden egyes tervezési, kivitelezési kérdést nem lehet érinteni, de azért vázlatosan nézzük át a tervező által figyelembe veendő alapvető tervezési elveket:

  • A vízelvezetés fontosabb, mint a burkolat.*
  • Ezt szolgálják a gondosan megtervezett vízelvezetési pontok.
  • Legyen kellő lejtése a vízszigetelésnek.
  • A vízszigetelés felső éle attika fal esetén a teraszburkolat síkja felett legyen kellő magasságban, hogy ne folyhasson mögé a víz.
  • Legyen hely a megfelelő vastagságú hőszigetelésnek.
  • Gondoskodni kell a víz gyors elvezetéséről a burkolatról.
  • A burkolat általában nem vízzáró (csak speciális esetben pl. műgyanta), a rajta átfolyó víznek szabad utat kell engedni az alatta lévő rétegekben.
  • A teraszburkolat szintje lehetőleg legyen alacsonyabban, mint a belső tér padlószintje (a DIN szerint 15 cm különbség a kívánatos).
  • Szükség szerint a teraszajtó előtt folyóka kialakítása szükséges a jó vízelvezetéshez.
  • Teraszajtó alsó toktoldó nélkül nem építhető be. Ennek mérete legyen akkora, hogy a szigetelést biztonsággal lehessen hozzákötni.

*idézet dr. Kézdi Árpád tanár úrtól, aki a talajmechanikát tanította a Budapesti Műszaki Egyetemen

Hibásan legyártott nyílászáró
Hibásan legyártott nyílászáró
A hibásan legyártott nyílászáró miatt a kész szigetelést ill. az alatta lévő szerkezeteket utólag el kell bontani, majd újra szigetelni. A bontási törmelék sem "használ" a szigetelésnek.

A teraszok rétegrendi kialakítás szerint lehetnek egyenes és fordított rétegrenddel készülők. Egyenes rétegrend esetén a hőszigetelés a párazáró réteg és a záró vízszigetelés között, védett helyen helyezkedik el, így alkalmazhatók a kellő szilárdságú EPS anyagok. Fordított rétegrend esetén a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el, így ott csak alacsony vízfelvételű XPS anyagok jöhetnek szóba.

Egyenes rétegrend esetén a párazáró lemez minden esetben alumínium betétes vízszigetelő lemez, melynek Sd értéke legalább 1500 m. Ilyen párazáró pl. a Büsscher Aluplan AL GV E 30 RELAX, vagy az Büsscher Aluplan AL GV E Relax+. A hőszigetelésre kerülő alsó réteg lehet a Büsscher Baruplan KV E 45 K vagy a Büsscher Baruplan GG E 45 K jelű anyag és erre kerülhet a záróréteg, ami megegyezik az alsó réteg anyagával, esetleg az attikára felhajtva lehet ezen anyagok palás változata.

Fordított rétegrend esetén az alsó réteg szintén lehet a Büsscher Baruplan KV E 45 K vagy a Büsscher Baruplan GG E 45 K jelű anyag, a záróréteg lehet ugyanez vagy valamelyik palás változat az attikára felhajtva.

Fel kell lépni a teraszra
Fel kell lépni a teraszra
Fel kell lépni a teraszra, ami szigetelési problémák sorát rejti.

Minden esetben a szigetelendő felületnek tisztának, máló, omló részektől mentesnek kell lennie. A felületi egyenetlenség ne legyen nagyobb, mint amit általában elvárunk az egyéb épületszigetelések esetén. Szigetelés előtt a felületeket megfelelően kellősíteni kell Büsscher BV kellősítővel, a nyílászáróknál, teraszajtóknál gondoskodni kell azok megfelelő védelméről a szigetelés ideje alatt.

A nyílászáróknál nem minden esetben lehet lángolvasztással a szerkezethez csatlakozni, ekkor jöhetnek szóba az öntapadó lemezek. Ezeket az anyagokat - szükség szerint - hővel aktiválhatjuk a jobb tapadás elérése érdekében. Beépítésükhöz a felületi hőmérsékletnek +15°C felett kell lenni. Ezen vízszigetelő anyag lehet a Büsscher Baruplan GG E 30 KSK vagy a Büsscher Baruplan GG E 40 KSK teljes felületén öntapadó lemez.

Lefolyó elhelyezése attika falban
Lefolyó elhelyezése attika falban
Lefolyó elhelyezése attika falban, alatta a kellősített felület, amire a vízszigetelés kerül.

Természetesen a használat során a teraszt is folyamatosan karban kell tartani, gondoskodni kell annak tisztán tartásáról, esetleges mohák és növények eltávolításáról, gondoskodni a lefolyókban a víz szabad áramlásáról.

A Büsscher & Hoffmann kollégái készséggel segítenek Önnek a megfelelő megoldások kiválasztásában.

A hírben szereplő termékek
Büsscher bitumenes kellősítők Büscher emulzió és alapozó masszák Büsscher bitumenes hidegragasztók
 
Büsscher bitumenes kellősítők, emulziók, ragasztók
3 termék

Kellősítő bitumen oldatok, egy- és két komponensű bitumenemulziók és modifikált bitumenes hidegragasztó.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Büsscher elasztomerbitumenes lemezek
 
Büsscher elasztomerbitumenes lemezek

A lemezek jellemző felhasználása: épületszigetelések, új építésű lapostetők, meglévő lapostetők felújítása. Az egyes termékek különböző hordozóval készülnek, melyek alapvetően meghatározzák a felhasználási lehetőségeket. A lemezek kiválasztásakor a szakma szabályai szerint kell eljárni, valamint ismerni kell a vonatkozó szabványokat, előírásokat, irányelveket.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Büsscher elasztomerbitumenes SPEED lemezek
 
Büsscher elasztomerbitumenes SPEED lemezek

A SPEED lemezek az elasztomerbitumenes lemezek egy külön családját képezik. Felhasználásuk a SPEED felületnek köszönhetően gazdaságosabb lehet, mint a többi lemezé. Jellemző felhasználási területek: épületszigetelések, új építésű lapostetők, meglévő lapostetők felújítása.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Büsscher párazáró bitumenes lemezek
 
Büsscher párazáró bitumenes lemezek

Jellemzően új építésű lapostetőkben alkalmazzák a hőszigetelés alatti beton, vasbeton felületen. A párazáró lemezek hordozója több féle lehet, de jellemzően a párazáró képességet a bitumenes lemezben lévő alumínium fólia adja, aminek nagy a párazáró képessége.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Büsscher öntapadó párazáró bitumenes lemezek
 
Büsscher öntapadó párazáró bitumenes lemezek

Abban az esetben, ha nem lehetséges a lemezeket lángolvasztással rögzíteni, akkor célszerű az öntapadó lemezek használata. Szükség szerint termikus aktivitás alkalmazható (nem gázláng).

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Műanyag szigetelőlemezek
Műanyag szigetelőlemezek
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...