A szakszerűen kialakított zöldtetők jellemzői

Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel

A Büsscher & Hoffmann anyagai és technológiai megoldásai segítenek elkerülni a kockázatokat

Manapság egyre többször halljuk azt a kifejezést, hogy zöldtető, azonban jó tudni azt, hogy ez pontosan mit is jelent, hiszen ma már szinte minden "zöld". Zöld a telefon, a számítógép, az egyes kütyük, a megoldások, az energia, az autó, stb., vég nélkül lehetne ezeket sorolni és mégsem értjük mit takar. Mindenki gondol valamit, de kevés a közös nevező.

Szerencsére azonban a zöldtető kifejezés a szakmában jól körülhatárolt, viszonylag pontosan meghatározható. Zöldtetőnek nevezünk minden olyan mesterségesen létrehozott felületet, ami statikailag, hő- és páratechnikailag méretezett, megfelelő vízszigeteléssel ellátott és növényzettel betelepített. Ezeket a tetőket a tetőforma és a szerkezeti felépítés alapján tovább lehet csoportosítani.

Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel
Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel

De miért is építünk zöldtetőt?

Manapság egyre több felületet veszünk el a természettől. Beépítünk amit csak lehet és leburkolunk, leaszfaltozunk mindent, hogy még több teret adjunk az embereknek, de közben elveszítünk minden kapcsolatot a természettel. Jó esetben ezt a kapcsolatot tudjuk javítani a zöldtetők kialakításával. A zöldtetők nemcsak lehetőséget biztosítanak a növényzet kialakításához, hanem lehetővé teszik az állatok (madarak, rovarok, bogarak, stb.) visszatérését is. Esztétikai értékénél fogva a zöldtető javítja az emberek hangulatát, támogatja a lelki és a testi feltöltődést. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a zöldtetők jelentős vizet képesek magukba fogadni, így egy nagyobb zápor esetén csökkentik a csapadékvíz elvezető rendszerre jutó hirtelen terhelést, ugyanakkor a tárolt vízzel javítják a környezet mikroklímáját. A kipárolgás hűti a környezetet ezzel, csökkentve a városok amúgy is jelentős hőterhelését.

Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel
Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel

Zöldtetőt elsősorban a sűrűn beépített városokban célszerű alkalmazni, ahol rengeteg felület kínálkozik erre, de ezt a megoldást az organikus építészet is előszeretettel használja. A felületen nem csak vízszintes tetőfelületeket kell érteni, hanem azokat az épületekhez kapcsolódó teraszokat is, ahol mód nyílik a zöldfelület kialakítására. További érdekes megoldásként lehetséges a ferde felületek kialakítása is növényzettel. Azon túl, hogy a ferde felület megmutatja magát az utcán sétáló embereknek, mellyel többlet esztétikai értéket ad, gondos kialakítás mellett az épület klimatikus viszonyait is jelentősen befolyásolja, javítja.

A teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy milyen kialakítása lehet a zöldtetőnek.

Szerkezeti szempontból megkülönböztetünk egyenes és fordított rétegrendű tetőket, kertészeti szempontból pedig extenzív és intenzív zöldtetőt, de létezik a kettő közti átmenet is. A cikkíró véleménye, hogy az átmeneti tetőket célszerű az intenzív kategóriában kezelni, mert így ezzel inkább a biztonság javára tévedünk.

Az egyenes és a fordított rétegrend közti különbséget már mindenki ismeri. Az egyenes rétegrend esetén a hőszigetelés a vízszigetelés alatt, védett helyen van, míg fordított rétegrend esetén az a vízszigetelés felett helyezkedik el, kitéve a víz hatásának. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, mely különbségek inkább a használat során derülnek ki. Egyenes rétegrendnél a vízszigetelés könnyen sérülhet akkor, ha a vékony ültető közegen keresztül megsértjük azt, míg fordított rétegrend esetén ugyan a szigetelés jobban védett, de a hőszigetelés a vízelvezetés síkja felett kémiai és biológiai hatásoknak van kitéve, adott eseteben a vízzel nyomást fejthetünk ki rá, melynek következtében vizet vesz fel, miáltal jelentősen romlik a hőszigetelő képessége.

Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel
Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel

A vízszigetelés egy sarkalatos pontja a zöldtetőnek. Szerepe a vízszigetelésen túl az is, hogy meggátolja a növényzet gyökerének áthatolását. Ha csak egy pici gyökér is áthatol a vízszigetelő lemezen, akkor a víz előbb vagy utóbb megjelenik a belső (alsó) térben. Ez jellemzően inkább utóbb, a teljes kertészei beépítést követően az épület használata során szokott megtörténni. Ezek után a vízszigetelés javítása már csak hatalmas költségek árán valósítható meg.

A cikkíró egy apró személyes élménye: Bécs belvárosában látta, amint egy 5 emeletes épület elkészült, teljes tetőkertjét kellet elbontani, mert a zárófödém alatti álmennyezetből csöpögött a víz. Minden anyagot (fákat, bokrokat, bútorokat, földet, hőszigetelést, stb.) le kellett daruzni és elszállítani, majd a tetőn medencéket kialakítva, színes vízzel megtöltve azokat megvárni, hogy hol, milyen színű vízfolt jelenik meg.

A Büsscher & Hoffmann ennek elkerülésére olyan anyagokat és technológiai megoldásokat javasol, melyek gondos kivitelezés esetén csökkentik a kockázatokat.

  • Extenzív zöldtető esetén javasolt két réteg gyökérálló lemez alkalmazása. Ezt sajnos sokszor költségkímélési okokból egy rétegre szokták csökkenteni, és az alsó réteget egy nem gyökérálló vízszigetelő lemezzel helyettesítik.
  • Intenzív növényzet telepítése esetén javasolt három réteg gyökérálló lemez alkalmazása, amiből a felső réteg rézbetétes lemez kell legyen. Sajnos ebben az esetben is ki szoktak spórolni – a költségekre hivatkozva – az alsó gyökérálló rétegből egyet.

Ezen spórolások előtt a szerző intő jelként szeretne visszautalni a korábban leírt személyes élményére.

Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel
Zöldtetők kialakítása Büsscher & Hoffmann lemezekkel

A Büsscher & Hoffmann a zöldtetőkhöz az alumíniumos párazáró lemezeken kívül a gyökérálló lemezek széles választékát is kínálja, melyekkel a felmerülő műszaki igények tökéletesen megoldhatók. Ilyen gyökérálló lemez a KV EW K vagy a magasabb igényt is kielégítő KW EW 55 K, de a Büsscher & Hoffmann rendelkezik az intenzív zöldtetőkhöz szükséges rézbetétes CU EW 55 K lemezzel is, valamint a legtöbb lemez megtalálható palaszórásos felülettel is.

Természetesen a zöldtető egyéb részleteiről (statika, páratechnika, vízmegtartás/vízelvezetés, stb.) is lehetne még beszélni, de ez egy külön cikksorozatot igényelne.

A Büsscher & Hoffmann munkatársai a zöldtetőkkel kapcsolatban jelentős tapasztalattal rendelkeznek, ezért javasolják mindenkinek, aki zöldtető tervezéssel foglalkozik, hogy segítségért keresse meg cégüket annak érdekében, hogy a betervezett és gondosan kivitelezett zöldtető hosszú idő keresztül szolgálja használóját.​

A hírben szereplő termékek
Büsscher zöldtető szigetelő lemezek
 
Büsscher zöldtető szigetelő lemezek

Növényzettel telepített tetők (zöldtetők) esetén alkalmazható gyökérálló bitumenes lemezek. Extenzív zöldtető esetén a felső réteg gyökérálló lemez, ami olyan adalékot tartalmaz, amely meggátolja a növényzet gyökerének áthatolását a lemezen. Intenzív zöldtető esetén csak rézbetétes anyag alkalmazható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Zöldtetők
Zöldtetők
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...