Hidak, parkolótetők víz elleni szigetelése

A pécsi Árpád-híd

A Büsscher & Hoffmann szigetelési rendszerei ideális megoldást nyújtanak az ilyen feladatokra

Az építmények között különleges helyet foglalnak el a hidak és a parkolótetők. A két építménytípus között van jelentős azonosság és különbözőség. Hasonlóság, hogy mindkettő olyan építményt jelent, ahol megjelenik a gépjármű forgalom és minden esetben a szerkezetek az időjárásnak jelentősen kitettek. Különbség inkább az, hogy a parkolótetők jellemzően magán beruházásban készülnek, míg a hidak, különösen a közúti forgalom hídjai, közösségi beruházásban valósulnak meg.

Fontos, hogy a közösségi beruházások esetén vannak betartandó követelmények, előírások. Ezeket a tervezési és kivitelezési előírásokat az e-Út dokumentumok tartalmazzák. Ezen előírások között van kimondottan a közúti hidak szigetelésére vonatkozó előírás, amit a szigetelőanyag gyártójának be kell tartania. Mivel a szigetelés teljes rendszert képez, ezért a szigetelőanyag gyártójának megfelelő engedélyekkel is rendelkeznie kell. Ezek az engedélyek igazolják, hogy a szakszerűen elkészített szigetelési rendszer tartósan jól viselkedik, a vonatkozó követelményeknek megfelel.

Büsscher & Hoffmann szigetelési rendszer a pécsi Árpád-híd felújításánál
Büsscher & Hoffmann szigetelési rendszer a pécsi Árpád-hídon

A Büsscher & Hofmann rendelkezik a KTI által kiadott rendszerengedéllyel, mind az egyrétegű, mind pedig a kétrétegű hídszigetelésre vonatkozóan. Az egyrétegű szigetelés engedélyszáma NMÉ 29/23/2+/2018, míg a kétrétegű szigetelés engedélyszáma NMÉ30/23/2+/2018. Természetesen ehhez kapcsolódóan a Büsscher & Hoffmann rendelkezik megfelelő CPR dokumentumokkal, amelyek az üzemi gyártásellenőrzést tanúsítják.

Ezen dokumentumok nélkül a tervező jogszerűen nem tervezheti be, a kivitelező pedig nem építheti be az anyagokat. Fontos, hogy az engedélyekben foglaltaknak megfelelően kell mind a tervezőnek, mind a kivitelezőnek eljárni. Az abban rögzítettektől jogszerűen eltérni nem lehet. Ezek kemény feltételek, de csak így biztosítható - a jó kivitelezés mellett - az elkészült szigetelés garantált minősége. Fontos azért is betartani, mert egy közúti hidat nem lehet néhány éven belül újra lezárni, ismét szigetelni.

Büsscher & Hoffmann szigetelési rendszer a pécsi Árpád-híd felújításánál
Büsscher & Hoffmann szigetelési rendszer a pécsi Árpád-hídon

Számtalan példát lehet hozni, ahol egy közúti hídon a Büsscher & Hoffmann termékei kerültek beépítésre. A legtöbbje az egyszerű autós szemében csak egy híd, nem is gondolja, hogy mennyi munka van benne.

Pécsi Árpád-híd

A hírben szereplő képeken a pécsi Árpád-híd felújítása látható. Az 58-as úton található híd a belvárosból indulva vezet át a vasút felett a kertváros felé. A híd felújítási munkálatai során biztosítani kellett a részleges járműforgalmat, valamint a vasút feletti biztonságos munkavégzést is. A híd felülete kb. 6500 m². Felújításra került a hídon lévő teljes rétegrend a teherhordó szerkezetig, a vasbeton tartószerkezet, a dilatációk és a csapadékvíz elvezető rendszer. Természetesen felújították a védőkorlátokat és a felépítmény egyéb berendezéseit is.

A hídszigeteléshez kétrétegű rendszer alkalmaztak. Az alapozás Büsscherit BVE 25 bitumenes emulzióval készült, ennek száradása után került teljes felületen lehegesztésre a Baruplan KV E 45 B (H) elasztomerbitumenes lemez. A poliészterfátyol hordozó biztosítja, hogy a lemez kövesse a híd szerkezeteinek apróbb mozgásait, az elasztomerbitumen adja a jó tapadást a fogadó szerkezethez. Az első rétegre került szintén teljes felületű lángolvasztással a Baruplast KV PL 4 B (H) plasztomerbitumenes lemez, amely hőtűrő tulajdonságával lehetővé teszi a forró aszfalt fogadását. A szigetelés elkészülte után tapadási vizsgálatra került sor, melynek eredménye igazolta a jó anyagválasztást és a megfelelő kivitelezést.

A parkolótetők szakszerű vízszigetelése is a fentebb bemutatott módon készül, ezeknél is figyelembe kell venni az e-Út előírásait.

A hírben szereplő termékek
Büsscher hídszigetelő lemezek
 
Büsscher hídszigetelő lemezek

Elasztomer vagy plasztomer bitumenes lemezek, melyeket speciálisan hidak, parkolótetők és rámpák szigetelésére alkalmazhatók. Felhasználásuk rendszervizsgálati engedély alapján lehetséges. A Büsscher & Hoffmann két hídszigetelési rendszerrel rendelkezik (HÍD1 és HÍD2), amelyekben a felhasználás pontosan szabályozott.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Büsscher bitumenes kellősítők
 
Büsscher bitumenes kellősítők

A bitumenes kellősítők használatával a jó minőségű fogadó szerkezetet lehet alkalmassá tenni a bitumenes lemezek fogadására. A bevonat tapadó hidat képez az aljzat és a bitumen között, ezzel biztosítva a kettő közötti jó kapcsolatot. Az anyagok alkalmazhatóak beton, fa és fém felületeken. Fontos: a kellősítők egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, ezért felhasználásuk során fokozott gondossággal kell eljárni.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Útszigetelések, hídszigetelések, geomembránok
Útszigetelések, hídszigetelések, geomembránok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Bitumenes szigetelőlemezek és kenhető bitumenes bevonatok
Mélyépítés
Mélyépítés
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...